...

Biografie: Fibonacci

1 mei 2008, 18:35 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We stellen u een mid­deleeuws wiskundig genie voor. Hij heeft zijn naam ver­bon­den aan een merk­waardi­ge getal­len­reeks, nog alti­jd belan­grijk voor de voor­spelling van beursko­ersen. Maar ook voor andere bij­dra­gen zijn we hem schat­plichtig.

Biografie: Fibonac­ci

Fibonac­ci is een naam die klinkt als een klok in de wereld van de tech­nis­che analyse. Ook voor wie zich bezighoudt met natu­urlijke is Fibonac­ci een begrip.

Wie was deze man, wan­neer leefde hij en wat heeft hij gere­aliseerd? Lat­en we eerst en vooral zeggen, dat zijn echte naam Leonar­do da Pisa was (dan weten we meteen waar deze Ital­i­aan van­daan komt). De naam waaron­der hij is bek­end gewor­den is eigen­lijk de bij­naam van een bij­naam. Leonardo’s vad­er heette Guiliel­mo da Pisa, maar stond bek­end als Bonac­cio’, ofwel Goedzak’. In het Ital­i­aans is zoon’ figlio’ en zo komen we tot Figlio di Bonac­cio’, verko­rt tot Fibonac­cio. Ook in die tijd was men cre­atief met namen geven, er iets niets nieuws onder de zon, ook als ze bij­na niet schi­jn, zoals in deze gure lente van 2008, maar dit terzijde.

De zoon van de goedzak is geboren rond 1170 en dat betekent, dat hij het schev­er en schev­er zakken van de beruchte toren heeft meege­maakt. Inder­daad, een van de bek­end­ste bouww­erken van Ital­ië was klaar en stond fier rech­top in het jaar 1173, maar dan liep het iets of wat fout. Zon­der deze archi­tec­tonis­che blun­der had waarschi­jn­lijk nie­mand over deze toren geho­ord, denken we.

In het jaar 1170 ging de zee woest te keer in de Lage Lan­den, meer bepaald Hol­land. De Zuiderzee verz­wolg het zg. Creil­er­woud, ter­wi­jl de Noordzee grote stukken land inpalmde. En in decem­ber van het­zelfde jaar 1170 werd in de kathe­draal van Can­ter­bury aarts­biss­chop Thomas Beck­et om het lev­en gebracht. 

Het groot­ste deel van zijn jeugd bracht hij door in ver­schil­lende lan­den rond de Mid­del­landse Zee, omdat zijn vad­er de han­dels­be­lan­gen van de toen­ma­lige Repub­liek Pisa in die regio verte­gen­wo­ordigde. Zo kwam hij al vroeg in con­tact met Egypte, maar ook met Syrië, Grieken­land en Frankrijk. Tot ongeveer zijn der­tig­ste vol­gde de ene reis op de andere en hij groei­de op tot iemand met een ruime belang­stelling, in het bij­zon­der voor wiskunde. Na 1200 ves­tigde hij zich in zijn geboortes­tad en begon met de pub­li­catie van wiskundi­ge werken. In die tijd waren dat nog alle­maal hand­schriften, ten beho­eve van de lez­ers manueel gekopieerd door meestal mon­niken. Zijn bek­end­ste werken zijn Liber Abaci’ (Boek van het tel­raam of aba­cus) uit 1202 en Liber Quadra­to­rum’ (Boek van de kwadrat­en) uit 1225

Hij ver­w­erk­te de Ara­bis­che en Indis­che math­e­ma­tis­che ken­nis tot prak­tisch bruik­baar mate­ri­aal voor o.a. de land­me­ters, han­de­laars en wiskundi­gen van zijn tijd. Zijn roem drong door tot het hof van de keiz­er van het Heilige Roomse Rijk, Fred­erik II

Voor de meesten onder ons het waarschi­jn­lijk niet bek­end, maar hij is diegene, die de Ara­bis­che cijfers alge­meen heeft lat­en invo­eren en daarmee een einde maak­te aan het Romeinse getal­len­s­telsel, dat eigen­lijk die naam niet ver­di­ent wegens te onhandig. Miss­chien nog belan­grijk­er is de invo­er­ing van het getal 0, een rev­e­latie in die tijd. 

Hoe dan ook, zijn naam zal voor alti­jd ver­bon­den bli­jven met de getal­len­reeks naar hem genoemd. 

Op welke manier hij tot deze rij van getallen kwam is ons onbek­end. Waarschi­jn­lijk kraste hij met zijn ganzen­veer wat cijfer­t­jes, te begin­nen met nul, onder elka­ar en dan begon hij de twee vorige op te tellen en ernaast te schri­jven in de kolom ernaast. Op die manier kwam hij tot het resul­taat dat u hieron­der ziet: 

0, 1, 1, 3, 5, 8, 13, 21, 55 enz., wat ben ik daarmee?, moet onze zoon van Goedzak’ hebben gedacht. Toen dacht hij aan koni­j­nen, miss­chien omdat ze ook in de mid­deleeuwen pop­u­lair waren op culi­nair gebied. Stel nu, dat koni­j­nen niet kun­nen ster­ven, dacht Fibonac­ci. Als we begin­nen met 1 paar, dat na één maand vol­wassen is en er dan 1 paar nieuwe koni­jn­t­jes bij kri­jgt, dan groeit het aan­tal paren vol­gens 0, 1, 1, 2, 3, 5 enz. Leuk, merk­waardig, moet hij hebben gemompeld. 

Toen ging onze wiskundi­ge met de han­den op de rug wan­de­len en zijn oog viel op de struc­tu­ur van bloe­men en den­nenap­pels. Hij stelde vast, dat bloe­men meestal 3, 5, 8, 13, 34 of 55 bloem­blaad­jes hebben. En den­nenap­pels hebben alti­jd 5 spi­ralen in de ene en 8 in de andere richt­ing ofwel 13 in de ene en 8 in de andere richt­ing. Ook in de groei van schelpen en kristallen komt een dergelijk ritme voor. 

Fibonac­ci stond daar te kijken en te peinzen. Hij noteerde zijn waarne­min­gen maar nie­mand deed er iets mee.

Het duurde tot een eind in de 18de eeuw voor­dat Fibonacci’s bij­na ver­geten getal­len­rij van onder het stof werd gehaald door Abra­ham de Moivre, (16671754) die er een link in zag met het ver­loop van beursko­ersen. Hij ver­w­erk­te Fibonacci’s reeks tot een ele­gante wiskundi­ge for­mule, die u ziet staan in onze tabel hierboven. 

Het is vooral Ralph Nel­son Elliott (18711948) die poneerde, dat beursko­ersen evolueren vol­gens gol­ven, waar­van de top­pen zich ver­houden als de getal­len­reeks van Fibonacci. 

De rest is u bek­end. Als u de artikels van de colum­nis­ten en anal­is­ten van USMar­kets leest, merkt u hoe belan­grijk de vondst van deze Mid­deleeuwse Ital­i­aan is geweest. 

In 1250 stierf Leonar­do da Pisa, bij­ge­naamd Fibonac­ci. Net in dat jaar voltooiden de Hol­lan­ders de 126 kilo­me­ter lange West-Friese Omringdijk, die hun grondge­bied moest bescher­men tegen de nukken en grillen van de Noord- en de Zuiderzee, merk­waardig genoeg in geografisch omge­keerde vol­go­rde gesitueerd. Iets waaraan zou Fibonac­ci zich wel zou hebben gestoord.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.