Neen, het gaat niet over het klassieke middagslaapje, een vaste gewoonte voor heel veel mensen die niet (meer) tot de werkende klasse behoren. Het gaat over een siësta van Duitse werknemers tijdens de kantooruren. Hier eens een heel andere invalshoek over de verschillen tussen Noord en Zuid-Europa en wat de Duitsers van bijvoorbeeld de Grieken wél kunnen overnemen.
Volgens verklarende woordenboeken is een siësta een middagdutje, meestal na de maaltijd. En er wordt fijntjes aan toegevoegd dat het een typische traditie is in Zuiderse landen.
Een bekende siëstahouder was Napoleon, die zich soms tijdens de voorbereiding van de zoveelste veldslag, te midden van over en weer lopende en met kaarten zwaaiende generaals. Ook Salvador Dali en George W. Bush konden niet zonder een tukje na het middagmaal. In heel veel Aziatische bedrijven is een siësta heel gewoon en aanbevolen door de directie omwille van de stijging van de productiviteit die wordt vastgesteld.
Annelie Buntenbach, vertegenwoordigster van de vakbondsorganisatie DGB (Dachorganisation der Gewerkschaften in Deutschland) is van oordeel, dat ook elke Duitse werknemer het recht zou moeten hebben op een siësta op zijn of haar werkplek. Haar voorstel is aanvankelijk op hoongelach onthaald, want de meeste van onze oosterburen zijn van mening, dat hun Zuid-Europese medeburgers leven in een ‘dolce vita’ wereld onder de stralen van hun koperen mediterrane zon.
In haar pleidooi haalt Buntenbach aan, dat ‘een siësta het risico op een infarct vermindert en de werklust verhoogt’.
Na haar betoog gingen er toch voorzichtige stemmen op, dat het idee misschien niet zo gek is als het lijkt. Immers, Duitsland kampt met dalende geboortecijfers, waardoor de werknemers langer actief zullen moeten blijven, zeg maar ouder worden. Als een middagdutje van een halfuur inderdaad de werkprestaties kan verhogen, zal de competitiviteit ook stijgen en dat hebben de Duitse werkgevers gaarne.
Uit universitaire hoek is groeiende steun voor Buntenbachs voorstel, want daar is men van mening dat ‘de middagrust toelaat een periode van verminderd rendement te overbruggen. Na het middageten is de aandacht verslapt en stijgt het gevaar voor werkongevallen’. En er wordt aan toegevoegd dat ‘de siësta de efficiëntie verbetert, samen met het reactievermogen en het humeur’.
Tot op heden haalt bondskanselier Angela Merkel haar neus op voor het idee. Zij wil nog altijd het imago van de noest werkende Duitser bewaren als tegendeel van de niet zo vinnige Zuid-Europeaan. Nochtans is gebleken dat een gemiddelde Griek per jaar 2.119 uur werkt tegenover 1.390 uur bij een gemiddelde Duitser.
Wanneer wordt het tijd dat wij ook in Nederland en België ergens knusse slaaphoekjes inrichten in het atelier of in het kantoor?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over uiteenlopende onderwerpen.