...

BIJBELSE OMEN?

16 september 2014, 17:16 | Robert Broncel | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Nie­mand min­der dan IMF topvrouw Chris­tine Lagarde meende dit jaar te moeten inlu­iden met haar numerolo­gie speech waarin de beteke­nis van het cijfer 7” cen­traal stond. Iedereen kent de leg­ende van de zeven vette en magere jaren”. Het zou kun­nen zijn dat ze de New York Times Best Sell­er best­seller van de mes­si­aanse rab­bi Jonathan Cahn The Har­bin­ger’ had gelezen met zijn bij­belse visie op 911, de opkomst van het ter­ror­isme en het ver­loop van de finan­ciële markten.


In dit boek maakt Cahn een vergelijk­ing met de ineen­stort­ing van de beschav­ing van het oude Israël met soort­gelijke ref­er­en­ties aan wat er thans gaande is bin­nen en buiten de V.S. Gezien de impor­tantie van de joodse invloed op het bestu­ur in de V.S. ligt een dergelijke analo­gie wel voor de hand. Of daaraan beteke­nis moet wor­den gehecht, lijkt twijfelachtig. 

Cahn ref­er­eert aan de 9 omen die God de Joden voorhield vóór hun onder­gang als gevolg van de schend­ing van de bij­belse covenant. Een dergelijke opsom­ming mag dan bij som­mi­gen indruk mak­en, bij anderen daar­ente­gen neigt dit meer tot inflatie van een dergelijk gedachte­goed. Vol­gens Cahn zouden het oude Israel en de V.S. gefun­deerd zijn op de rules of God and a light unto the nations’, wat dat dan ook zou mogen zijn. Het is maar welke inhoud je daaraan wenst te geven en hoe de rules of God’ geïn­ter­pre­teerd dienen te wor­den. Juist deze inter­pre­tatie blijkt het ontstaan van aller­lei extrem­istis­che vor­men en sek­tes bin­nen het geloof aan te wakkeren. Duidelijk is in elk geval dat een gevoel van onbe­ha­gen, gevoed door cor­rup­tie en wan­beleid in meerdere onderde­len van de samen­lev­ing alti­jd een uitweg zoekt. Je ziet dat zelfs terug in neigin­gen tot een poli­tieke afschei­d­ing (Schot­land, Cat­alonië, Koerdis­tan, Noord-Ital­ië en het oost­en van Oekraïne) om dicht bij huis te bli­jven maar deze beweg­in­gen doen zich ook elders in de wereld voor, het­geen eigen­lijk van alle tij­den is.

Maar terug naar de bij­bel als de speel­grond” tot het reac­tiv­eren van het verleden blijkt de Shmi­ta als sab­bath jaar een cru­ciale rol te spe­len die vol­gens het Judaïsme ruwweg elke 7 jaar opgeld doet, waar­bij het land in ver­val raakt en schulden ver­damp­en. De Shmi­ta neemt op zich een vol jaar in beslag, waar­bij vol­gens de Hebreeuwse kalen­der de uit­staande schuld pas op de laat­ste dag ver­ef­fend” wordt.

In het roem­ruchte” jaar 2001 zou die dag even­wel op de 6e dag na 911 op 17 sep­tem­ber kun­nen wor­den aange­duid . Dat was de dag waarop de Wall Street weer open ging en direct een smak van 7% maak­te. De wereld was plots in geweldige beroer­ing gebracht en de Amerikaanse wereld in het bijzonder.

De laat­ste dag van de Shmi­ta in 2008 was op 29 sep­tem­ber, de dag waarop de beurs na de implosie van Lehman de derde groot­ste smak aller tij­den maak­te met een val van 9% of 777 pun­ten. Of Lagarde in haar speech hier­aan ref­er­eerde weten we niet.

Het zou kun­nen zijn dat ze alvast een exit” excu­us voor han­den wen­ste te hebben voor het geval de dag van de dag van de afreken­ing zich aan­di­ent. Ze gaf aan dat het getal 7” bij haar in elk geval niet uit de lucht was komen vallen. Immers, het was wel­haast geen toe­val zijn dat de laat­ste twee inci­den­ten” zich nage­noeg op de laat­ste dag van de Shmi­ta voord­e­den met een inter­val van pre­cies 7 jaar.

Los van de gedachte of we hier te mak­en zouden kun­nen hebben met een boven­natu­urlijk of een occult gegeven, is de vraag wan­neer dan de vol­gende Shmi­ta begint en eindigt. Dat blijkt zeer bin­nenko­rt te zijn op 25 sep­tem­ber a.s. met als eind­da­tum 13 sep­tem­ber 2015. Dat is opnieuw 7 jaar na 2008. De vraag is of we deze infor­matie voor ken­nis­gev­ing moeten aan­nemen dan wel om er serieus bij stil te staan. Opval­lend is in elk geval dat de Shmita’s time frame’ nauw aansluit op de sequen­tie van 2001, 2008 en mogelijk 2015 maar ook niet meer dan dat. Want als we terugschake­len naar 1994 dan zien we weliswaar een jaar van stil­stand op de beurs ofschoon 1987 natu­urlijk weer een drama­tis­che val liet zien van een slordi­ge 30%.

Wel mag je er van uit­gaan dat wan­neer het huidi­ge mon­e­taire sys­teem implodeert dit ongetwi­jfeld een bij­belse imprint meekri­jgt met ongek­ende (mon­di­ale) gevolgen.

We kun­nen er niet omheen dat steeds meer sig­nalen wijzen op de vol­strekt onhoud­bare sit­u­atie voor de cen­trale banken als drager van dat sys­teem. Waar poli­tieke belei­ds­mak­ers uit­slui­tend de sociale rust bin­nen de samen­lev­ing voor ogen hebben, kun­nen de cen­trale bankiers niets anders doen dan dat beleid zo veel mogelijk faciliteren ongeacht de drama­tis­che afloop daar­van what­ev­er it takes. Zij weten als geen ander dat met het uitschake­len van het bran­dalarm (in 2009) de brand natu­urlijk geen­szins wordt geblust! Als dat kan wor­den opge­hangen aan wat Chris­tine Lagarde aan­gaf met de onver­mi­jdelijkheid van het getal 7” als voor­bode van wat ons te wacht­en staat, wie valt er dan te ver­wi­jten dit alarm te hebben uit­geschakeld? Dat wordt dan de meest ver­rader­lijke vraag!

Robert Bron­cel
Voor US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.