...

Bij komst Bearmarket is 90% nog positief !

13 oktober 2005, 10:36 | Guy Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wall Street staat aan de vooravond van een Bear Mar­ket als we de indi­ca­toren mogen geloven … Na 3 bull­ish get­inte jaren achter de rug te hebben zien we tij­dens de recente zomer een duidelijke vorm­ing van een TOP op de finan­cieele mark­ten en spe­ci­aal op Wall Street … Een Bear Mar­ket” kan heftig zijn en die duurt meestal iets langer dan 1 jaar … Bear Mark­ten ontstaan meestal als alles er nog pri­ma uitzi­et en de anal­is­ten uiterst posi­tief zijn over wat er komt … Nog­maals een sig­naal dat we zeer alert moeten zijn, want de Bear kan 30 tot 50% van de koers doen wegsmelten … Een aantrekke­lijke beleg­ging in een Bear Mar­ket” is natu­urlijk het Goud … 

De start van de Bear Market :
De recente dal­ing op de aan­de­len­markt lijkt o.a. het resul­taat te wor­den van een maan­den­lang top­pro­ces, de indices breken nu stuk voor stuk uit naar bene­den toe. Het lijkt erop dat het pro­ces wat we nu zien een 4 jaars cyclus weergeeft, tij­dens de zomer van het 3e jaar wordt dan de top gemaakt waar­na er gedurende het 4e jaar een “Bear Mar­ket” ontstaat. Bij veel beleg­gers wordt het nu moeil­ijk om dit te accepteren omdat de vorige peri­ode van grote dalin­gen ver achter ons liggen en in feite door 90% van de beleg­gers zijn vergeten. 
Voor het geval dat u als beleg­ger ver­geten bent hoe ver­schrikke­lijk het er aan toe kan gaan in een “Bear Mar­ket” raad ik u aan de peri­ode 2000 t/​m 2002 voor de geest te halen. Voor nieuwe beleg­gers die het niet hele­maal bewust hebben meege­maakt raad ik aan om de charts uit die peri­ode even goed te bestud­eren. Via www​.bigcharts​.com kunt u via inter­ac­tieve charts zelfs peri­odes selecteren om zo een duidelijk beeld te kri­j­gen over hoe het er tij­dens een peri­ode aan toe ging. Een aan­rad­er om dit even te bek­ijken, ook voor mensen met de nodi­ge ervaring. 
Nog een gevoel wat niet echt meew­erkt tij­dens de start van een “Bear Mar­ket” is dat de economis­che data en de bedri­jf­s­ci­jfers nog vrij goed lijken, en zelfs de prog­noses voor de kwartal­en die vol­gen zien er nog pico bel­lo uit. In dezelfde peri­ode lat­en de anal­is­ten nog koopad­viezen de revue passeren en zijn nog zeer posi­tief over het ver­loop van de beurs. Pas als de dal­ing van de beurs al een tijd­je aan de gang is komen die bijstellin­gen vanzelf wel op gang. Nog een reden temeer dat het vreemd aan­voelt, mensen die al een hele peri­ode posi­tief zijn gestemd zullen het daar­door moeil­ijk hebben om van richt­ing te veran­deren. Anders dan diege­nen die al langer de zak­en negatief inzien. Zelf ben ik al een geruime tijd negatief over de markt waar­door het gevoel bij de huidi­ge dal­ing juist is. Een posi­tieve anal­ist komt daar natu­urlijk lat­er pas achter en zal moeten capit­uleren voor de Bear…
Sec­toren :
Als we de meeste sec­toren bek­ijken dan is er bij­na geen enkele die er op dit moment bove­nu­it steekt. Bij de retail merken we al wat langer dat er een slopende dal­ing aan de gang, bij de oliesec­tor komt er nu uitein­delijk ook wat druk omlaag na de steeds krachtige rally‘s van de afgelopen maan­den. De financiële sec­tor bli­jft een groot risi­co vor­men, daar zit­ten fond­sen tussen die zo gigan­tisch zijn geste­gen dat het bij­na niet anders kan dat daar 30 tot 40% vanaf kan. Ook de Home­build­ing sec­tor zou klaar moeten zijn met de sti­jging tij­dens de cyclus van de afgelopen 3 jaar. De tech­nolo­gie aan­de­len lijken ook over hun top nadat som­mige fond­sen een soort bub­ble hebben gevor­md. Er is dus over­ca­paciteit bij vri­jwel alle sec­toren. Ik kan hier­bij alleen maar slechte vooruitzicht­en op pro­jecteren die lat­er zelfs kun­nen omslaan in een peri­ode van pessimisme.. 
Goud en dollar :
Het goud lijkt me nu wat over­bought na een sterke peri­ode, het goud liet een fan­tastis­che ral­ly zien vanaf de 400 dol­lar. Het goud staat nu rond de 475 dol­lar en is dus wat over­bought, zow­el de koers als het sen­ti­ment. Ook de recente ral­ly die we bij de dol­lar hebben gezien roept om voorzichtigheid, het opti­misme bij de dol­lar roept dat er een top aan zit te komen op vrij korte ter­mi­jn. De dol­lar kan in dat geval weer fors gaan inlev­eren. We kijken hier­voor uit­er­aard naar de dol­lar index. 

Opval­lend was ook dat de ral­ly bij het goud gepaard ging met een sti­j­gende dol­lar, nor­maal bewe­gen de dol­lar en het goud tegen­overgesteld ten opzichte van elka­ar. De huidi­ge kracht van het goud is dus niet terug te lezen aan het ver­loop van de dol­lar, dat betekent dat de sti­jging van het goed hele­maal op eigen kracht plaatsvin­dt. Aan de andere kant lijkt het me logisch dat indi­en de dol­lar gaat dalen (en de kans daarop is groot) het goud nog een extra impuls omhoog gaat krijgen.
Con­clusie :
Kor­tom, er staat een en ander te gebeuren op de financiële mark­ten. U weet dat mijn visie omlaag is gericht en dat zal ook zo bli­jven. De sig­nalen die ik zie voor­spellen in ieder geval weinig goeds. Nog­maals noem ik u ook de 4 niveaus waar we nu op dienen te let­ten, op die zones zet ik ook een sen­ti­ment met lev­els die belan­grijk zijn voor deze 4 gevoels of sen­ti­ment wisselingen.
  • Rust en vertrouwen, Dow Jones boven de 10.350 pnt
  • Onrust, Dow Jones tussen de 10.000 en 10.350 pnt
  • Angst, Dow Jones tussen de 9700 en 10.000 pnt
  • Paniek, Dow Jones onder de 9700 pnt.

Guy Boscart
US Mar­kets


13 okto­ber 2005
Onder­getek­ende Guy Boscart is mark­tanal­ist en heeft op moment van schri­jven geen posi­tie open staan zow­el LONG als SHORT op de in deze col­umn bespro­ken fond­sen of andere beleg­gings-instru­menten. Ondertek­ende heeft verder geen zake­lijke belan­gen in hier­boven bespro­ken bedrijven …


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.