...

Bewijzen beursmanipulatie: deel 4

21 oktober 2005, 11:37 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Van 9 — 11 tot nu .… In dit laat­ste artikel in de reeks van vier belicht­en we de rol van 2001 tot op heden van het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT), de fameuze Pop­pen­spel­ers waar o.a. Guy Boscart het zo dik­wi­jls over heeft … We zullen enkele inter­ven­ties van het PPT bespreken en ook aan­to­nen dat het PPT niet alti­jd opper­ma­chtig is … 

Bewi­jzen beurs­ma­n­ip­u­latie, deel 4
In ons eerste artikel over Beurs­ma­n­ip­u­latie hebben we u de 4 per­so­n­en genoemd die bij de start aan­wezig waren en op deze wijze de Pop­pen­spel­er zijn 4‑voudige naam bek­end gemaakt:
a) Trea­sury Sec­re­tary, de heer Brady,
b) de voorzit­ter van de Fed (Fed­er­al Reserve), de heer Greenspan,
c) de voorzit­ter van de SEC (Secu­ri­ties and Exchange Com­mis­sion), toen David Rud­er en
d) de Com­mod­i­ty Futures Trad­ing Com­mis­sion, toen met als voorz­it­ster Susan M. Phillips.
Waarschi­jn­lijk zijn bepaalde namen veran­derd en andere (zoals Alan Greenspan) weer niet. 
Dit vier­tal heeft een enorme macht en wordt in de uitoe­fen­ing ervan geholpen door alle Amerikaanse beurzen en de banken van Wall Street, waaron­der de groot­ste uit­gev­ers van derivat­en, nl. Citibank en JP Mor­gan Chase. 
De vre­selijke gebeurtenis­sen van 11 sep­tem­ber 2001 liggen nu al meer dan 4 jaar achter ons maar we hebben de indruk, dat het trau­ma ervan nog niet is ver­w­erkt. De beelden van de bran­dende en instor­tende Twin Tow­ers kan eenieder zich herin­neren alsof het gis­teren was en de moed en de zelfopof­fer­ing van de New Yorkse brandweer en poli­tie kun­nen alleen maar respect afdwingen.
Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, jaar 2001
Voor we het zullen hebben over het ver­loop van de Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) ná 911 moeten we toch even de peri­ode ervoor bek­ijken, want dat is zek­er de moeite waard.

Na een zijwaarts ver­loop de eerste 2 maan­den van 2001, zakt de DJIA opeens weg om tegen het einde van de eerste trimester (Q1/2001) bij­na 2000 (!) pun­ten lager te beëindigen. Een wegebbend ver­bruik­ersvertrouwen en ver­min­derende fab­riek­sor­ders, gemengd met wat boekhoud­ingkundig gek­noei zijn zek­er niet vreemd aan die terug­gang. Maar wat zien we gebeuren? Nog voor Q1/2001 goed en wel voor­bij is, wipt de DJIA omhoog, valt dan wat weg om dan 2 maand aan een stuk te klim­men. En dat zon­der aan­wi­js­bare rede­nen. De Pop­pen­spel­ers (nu weten we dat het om een kwartet gaat) trekken de DJIA tot boven het peil van ca 10.500 pun­ten van het begin van het jaar. In de aan­loop naar de aansla­gen van 11 sep­tem­ber viert het PPT de touwt­jes wat, maar zorgt er toch voor, dat het niveau van 10.500 pun­ten gehand­haafd blijft. 
Onmid­del­lijk na het bek­end wor­den van de tragedie, werd Wall Street samen met de andere beurzen waar ook ter wereld gegrepen door paniek. De dagen voor 11 sep­tem­ber was de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) langza­am aan het wegza­kken van 10.000 pun­ten richt­ing 9.500 pun­ten. Alsof iets ergs verwacht werd? 

De dag van de drievoudi­ge en van de ver­i­jdel­ing van een vierder aanslag was er geen sprake van nor­male beur­s­ac­tiviteit­en, maar van 14 tot 21 sep­tem­ber was er geen houden meer aan: de DJIA gleed weg tot rond de 8.000 pun­ten, dat was een ver­lies van ca 16%. Nie­mand durfde het woord crash’ in de mond nemen, maar toch was het dat wel. Hoewel het een bij­zon­dere vorm van crash betrof, één die niet toe te schri­jven was aan roekeloos koopge­drag in de vooraf­gaande periode. 
Hoe dan ook, na 21 sep­tem­ber 2001 begon de DJIA aan een won­der­lijke come­back. Gedurende een volle maand steeg de index dagelijks, maak­te dan een klein dip­je en zette dan de opgang voort tot het jaareinde.
Na de ral­ly van de laat­ste trimester van 2001 zijn er nog meerdere gekomen. Ze hebben alle­maal een gemeen­schap­pelijk ken­merk: elke ral­ly begon met een gevoelige terug­val van de DJIA bij de open­ings­bel op Wall Street, om vanaf de namid­dag aan een onverk­laar­bare klim te beginnen.
Nochtans was het jaar 2002 er een om zo snel mogelijk te ver­geten: schan­dalen (Enron, Worldcom),
beuk­ten in op het gemoed van de beleggers.
En op het einde van 2002 was er de dreig­ing van een oor­log in Irak waar­van iedereen dacht, dat hij een enorme weer­slag zou hebben op de wereldbeurzen.
DJIA van 2001 tot heden
Als we de grafiek van het jaar 2003 bek­ijken, lijkt het ons onverk­laar­baar, dat het uit­breken van een con­flict met een natie die ver­dacht werd te beschikken over chemis­che en miss­chien wel kern­wapens, het startschoot zou zijn van één van meest voor­beeldige ral­lies op Wall Street? 

Nas­daq, 200020012002
S&P 500, 200020012002
Dat het PPT niet opper­ma­chtig is, tonen boven­staande charts van resp. de Nas­daq en de S&P 500. In de peri­ode 2000 – 2002 vol­gden bei­de indices een neer­waarts ver­loop en ook het PPT heeft daaraan niets kun­nen doen, blijk­baar. Daaruit zou je kun­nen besluiten, dat je een echte en algemene trend niet kunt ombuigen. Denk aan de stel­regel the trend is your friend’. In de strik­te beteke­nis wil dit zeggen dat je nooit mag ingaan tegen de trend en dat was juist in 2000 – 2002
De trend heeft bewezen sterk­er te zijn dan de PPT en dat is heel wat. We moeten in dit ver­band bedenken, dat het PPT enkel kan func­tioneren als het beschikt over vele en vele mil­jar­den dol­lars. En deze mil­jar­den komen van de over­hei­d­skas van de VS. Maar deze kas raakt ook sti­laan leeg. 
Wij had­den het al eerder en bij her­hal­ing over de bedreigin­gen voor de VS-economie. Denk aan Fan­nie Mae/​Freddie Mac, de oliepri­jzen, het effect van de voor­bi­je en nog komende orka­nen, de steeds weer opduik­ende schan­dalen, het teko­rt op de han­dels­bal­ans en ga zo maar door. 
Eens zal de bom barsten, PPT of geen PPT. En dan is wellicht goud nog de enige red­plank, op voor­waarde dat het PPT zijn oog niet laat vallen op de goudprijs… 

Guy Boscart en Jan Van Besauw
Colum­nis­ten voor US Markets
19 okto­ber 2005

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.