...

Bewijzen beursmanipulatie: deel 3

1 oktober 2005, 16:25 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In deel 3 van deze reeks hebben we het over de 1990’er jaren, geken­merkt door een onge­brei­delde groei van de tech­nolo­gie-aan­de­len en dus van de scher­men­beurs Nas­daq. De tech-zeep­bel klapte in maart 2000 uit elka­ar en mil­jar­den dol­lars gin­gen in rook op. Waar was het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT)? Waarom zat­en de Pop­pen­spel­ers niet met draad­jes van Nas­daq in hun han­den? Wat deed het PPT dan wel in die euforische aan­loop naar de tech-crash?
Bewi­jzen beurs­ma­n­ip­u­latie: deel 3
De jaren van de irra­tionele overdrijving
Het vorige artikel in deze reeks beschreef de eerste opmerke­lijke actie van het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT) in het jaar 1989. Bij die gele­gen­heid bewees het PPT effec­tief en effi­ciënt te kun­nen optreden.
Een vol­gende zware proef kwam er in het intussen berucht gewor­den jaar 2000, toen de tech­nolo­gie-zeep­bel uiteenspat­te. Deze gebeurte­nis is voor­speld gewor­den door Alan Greenspan tij­dens een mem­o­rable toe­spraak in decem­ber 1996 ter gele­gen­heid van een din­er in het Amer­i­can Enter­prise Insti­tute. Velen hebben gemeend of denken nu nog, dat Greenspan met zijn ver­wit­tig­ing kort voor de crash begin 2000 of op het einde van het jaar 1999 kwam, maar dat is dus niet juist. 
Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA), 1 jan­u­ari 1990 – 30 decem­ber 2000
Greenspans woor­den mis­ten hun effect niet. Het duurde die decem­berdag in 1996 enkele minuten tot­dat de koersen in Tokyo een duik maak­ten, gevol­gd door Europa zodra daar de mar­keten open­den en dan weer door de VS, waar de DJIA 4% ver­loor in enkele dagen tijd. Maar al vlug kwam een her­s­tel en alle beurzen klopten zorgeloos het ene record na het andere.
Het leek erop, dat de voorzit­ter van de Fed de bal had mis­ges­la­gen. Nochtans beves­tigde hij bij elke gele­gen­heid zijn woor­den. Het is trouwens met dezelfde over­tuig­ing dat Guy Boscart keer op keer waarschuwt voor een nakende crash op Wall Street .
Bek­ijken we nu een grafiek van scher­men­beurs Nas­daq, waarop sinds 1999 meer dan de helft van de in de Verenigde Stat­en ver­han­delde fond­sen wor­den ver­han­deld en die daar­door de groot­ste beurs in de VS is geworden. 


Nas­daq Com­pos­ite Index, jaar 2000

Op 10 maart 2000 piek­te deze index op het niveau van 5.048,62 pun­ten. Deze tri­omf werd onmid­del­lijk gevol­gd door een snelle aftocht tot ca 4.500 pun­ten. Deze ste­un hield het, de koers steeg weer snel tot ca 4550 pun­ten, ging terug door haar knieën tot de vorige weer­stand, veerde weer op en leek af te steve­nen op het oude record, door­brak inder­daad het 5.000-niveau maar belandde op een roet­sjbaan, knalde doorheen de vorige ste­un en vat­te post even boven de 3.500 pun­ten. Dit alles gebeurde in amper 3 weken tijd. Velen hebben slapeloze nacht­en gek­end en de paniek golfde doorheen de finan­ciële wereld.
Alan Greenspan zal wel gedacht hebben: I was right, of course’, maar hij gaf weinig com­men­taar. Daar­voor had hij ook niet de tijd, want als lid van het PPT zal hij wel andere pri­or­iteit­en gehad hebben. 
Wat deed het PPT trouwens in de 1990’er jaren? In het kad­er van de algemene uptrend was er weinig gevaar voor een crash en als er iets in die aard dreigde, werd er effi­ci­cënt opge­tre­den. Zoals die keer in juli 1998, toen uit een offi­cieel rap­port bleek, dat het ver­bruik­ersvertrouwen kelderde. Op 28 juli 1998 deed de DJIA een duik, zoals u kunt zien in de boven­ste grafiek. De beleg­gings­bank Shear­son Lehman kocht opeens 1.000 stock index futures’ met een opstoot van vertrouwen tot gevolg, waar­door de DJIA wat her­stelde. Daarmee was de geschiede­nis nog niet voor­bij, inte­gen­deel. Gold­man Sachs kwam zich ook bemoeien en begon op te bieden tegen Shear­son Lehman. Het kwam tot een ral­ly op Wall Street en de klim ging verder. Als dat geen gecon­cer­teerde manip­u­latie was… Want uit het­geen onafhanke­lijke waarne­mers in die tijd noteer­den, blijkt dat voor noch na heel het even­e­ment er niets fun­da­menteels veran­derd was in Wall Street. Het PPT had hand­ig het beleg­gersen­ti­ment bespeeld.
Op die wijze heeft het PPT ver­schil­lende brand­jes geblust (zoals in 1998), maar zoals we al aan­haalden, erg was het nooit, de beurzen in de nineties had­den als hoofd­ken­merk: the sky is the lim­it’, Greenspan of geen Greenspan. 
In jan­u­ari 2000 kwam de Coun­cil on For­eign Rela­tions’ (CFR) op de prop­pen met een worst case sce­nario’. De CFR (http://​www​.cfr​.org/) is gebaseerd in Wash­ing­ton en stelt zich tot doel, en we ver­tal­en het eigen state­ment van het CFR: We hebben tot doel ideeën te ver­sprei­den opdat leden van de over­heid, wet­gev­ers, poli­tieke ver­ant­wo­ordelijken, jour­nal­is­ten, stu­den­ten en geïn­ter­esseerde burg­ers een beter begrip verkri­j­gen van de wereld eve­nals van de buiten­landse poli­tieke keuzes met betrekking tot de VS en andere regerin­gen’. Een hele hap, als je het ons vraagt. Merk­waardig is, dat de VS genoemd wor­den als een regering. 
Afi­jn, tot daar. Terug naar jan­u­ari 2000. De CFR lanceerde een Finan­cial Vul­ner­a­bil­i­ties Project (FVP). Hier­bij werd door een com­missie zeer gede­tailleerd uit­gew­erkt, wat de gevol­gen zouden zijn van een terug­val met 30% van de DJIA in een peri­ode van 3 maan­den, m.a.w. terug­vallen van ca 10.400 naar ca 8.000 pun­ten. De hoofd­bekom­mer­nis van het FVP was dat de VS hun mon­di­aal lei­der­schap zouden kun­nen verliezen. 
Wat de besluiten van het FVP zijn geweest weten we niet, dat is niet besteed aan gewone ster­velin­gen. Wat we wel weten, is dat in 2000, het ram­p­jaar voor de Nas­daq, de DJIA een paar malen net onder de 10.000-grens is weggeza­kt, maar ver van de gevrees­de 8.000 pun­ten is afgebleven.
De Nas­daq mocht blijk­baar ten onder gaan. Deze index ver­loor in 3 maan­den 40% van zijn waarde en eindigde het jaar 2000 met een minus van meer dan 50% tegen­over het record van 10 maart van dat jaar. 
Het PPT had aange­toond dat de DJIA het echte vlaggen­schip is van Wall Street. En wat de DJIA betre­ft was er weer mooi werk geleverd.
Vol­gende keer gaan we het hebben over de jaren 2001 tot op heden met bij­zon­dere aan­dacht voor de Al Qae­da aansla­gen van 911 en de weer­slag op Wall Street en andere beurzen. We proberen aan te tonen hoe het PPT de zaak heeft hersteld. 
Jan Van Besauw en Guy Boscart
Colum­nist voor US Markets

1 okto­ber 2005
Onder­getek­ende Jan van Besauw is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

1 okto­ber 2005
Onder­getek­ende Guy Boscart is mark­tanal­ist en heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten uit dit artikel een eigen positie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.