...

Bewijzen beursmanipulatie: deel 2

20 september 2005, 19:30 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In dit tweede artikel in de reeks over beurs­ma­n­ip­u­latie (zie: eerste artikel (DEEL 1) in deze reeks ) geven we een voor­beeld hoe effi­ciënt het Plunge Pro­tec­tion Team te werk is gegaan na de dreigende crash van 1989 … U ziet trouwens enkele sprek­ende charts hier­bij .… Jan laat u hierover eea zien .…
Bewi­jzen beurs­ma­n­ip­u­latie: deel 2
De Pop­pen­spel­ers aan het werk
In ons eerste artikel (DEEL 1) in deze reeks hebben we u het ontstaan geschetst van het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT) naar aan­lei­d­ing van de beurscrash op Black Monday’, 
19 okto­ber 1987. We eindig­den met te zeggen dat de eerste grote test voor de werk­ing van het PPT er al vlug kwam, nl. in 1989.
In 1989, en het toe­val wil dat het weer­al was in de maand okto­ber, had de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) nog­maals last van hoogtevrees. Op vri­jdag 13 okto­ber 1989 ver­loor deze index 190 pun­ten, dat is ca 6,9%.
Wat was er aan de hand? Ten eerste zat de schrik voor Black Mon­day er nog goed in. Er mocht niet veel mis­gaan of er was paniek. En op die beruchte vri­jdag de 13de in 1989 kwam het nieuws, dat de lucht­vaart­maatschap­pij Unit­ed Air­lines in zware finan­ciële moeil­ijkhe­den ver­keerde. Dat was genoeg om een verkoop­golf op gang te bren­gen die eindigde met de geciteerde terug­val met 190 pun­ten ofwel ‑6,9%, het twaalfde erg­ste ver­lies in de geschiede­nis van de DJIA. Genoeg om je ern­stig zor­gen te mak­en. Temeer omdat het beursnieuws de dagen ervoor niet veel goeds beloofde, het gons­de van gerucht­en over fail­lisse­menten en tegen­val­lende economis­che cijfers.
Alle economis­che en finan­ciële hoof­den keer­den zich naar Wash­ing­ton. Daar zat immers de regering en alleen die werd geacht in staat te zijn iets te doen’ om de dreigende mon­ster­crash te vermijden.
Dit­maal had de regering een instru­ment tot haar beschikking dat ze dadelijk aan het werk zette: het PPT
Wie het PPT was, hebt u kun­nen lezen in voor­gaand artikel, maar we geven u toch nog even de samenstelling:
a) Trea­sury Sec­re­tary (Nicholas Brady),
b) de voorzit­ter van de Fed­er­al Reserve (Alan Greenspan),
c) de voorzit­ter van de Secu­ri­ties and Exchange Com­mis­sion (David Rud­er) en
d) de Com­mod­i­ty Futures Trad­ing Com­mis­sion (Susan M. Phillips).
Het PPT had eigen­lijk geluk dat het net week­end was, zodat er veel tijd voor over­leg en lob­byen was. Er werd druk getele­foneerd naar tradingfirma’s, make­laars, bankiers, beur­shuizen, verzek­er­ings­maatschap­pi­jen en noem maar op. Zon­der dat de feit­en offi­ci­cieel zijn beves­tigd, kun­nen we ervan uit­gaan, dat volver­strekkende financiële vol­macht­en en man­dat­en wer­den toegekend. 
Anders kon niet gebeuren wat die maandag geschied­de. Op grote schaal wer­den strate­gis­che’ aan­de­len gekocht bij voor­beeld insti­tu­tionele beleg­gers. De koersen begonnen te sti­j­gen, eerst aarze­lend, maar toch.

DJIA, 10 — 19 okto­ber 1989
U ziet hoe na de neer­gang op 13 okto­ber de DJIA op maandag 19 okto­ber behoor­lijk wat pun­ten terug­won, nl. 88 pun­ten om te sluiten op 2657.26 pun­ten. Het ver­loop van deze index op 19 okto­ber 1989 van uur tot uur toont hoe in de loop van de dag de pes­simis­ten het lood­je moesten leggen ten voordele van de optimisten.
Het is belan­grijk dat u zich realiseert, dat er sinds vri­jdag 13 okto­ber geen nieuwe economis­che of poli­tieke feit­en waren die het plotse opti­misme zouden kun­nen verklaren… 
Een enorme rol in heel deze manip­u­latie speelde nog maar eens de beschei­den Major Mar­ket Index (de MMI, met slechts 20 aan­de­len op zijn lijst) die grote broer DJIA over de schreef trok. Er wer­den mas­saal aan­de­len van de MMI gekocht en zo kwam de koop­golf op gang.
Het kwaad was bestre­den, de lont uit het kruit­vat getrokken, de beleg­gers haalden opgelucht adem en de Pop­pen­spel­ers zak­ten tevre­den onderuit in hun stoel. 

Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, jaar 1989
Voor de volledigheid geven we u het ver­loop van de DJIA over het ganse jaar 1989. Deze grafiek toont hoe effi­ciënt het PPT zijn werk heeft gedaan.
De vol­gende keer bespreken we de peri­ode van de 1990’er jaren, die van de irra­tional exuberance.
Guy Boscart en Jan Van Besauw
Colum­nists voor US Markets
20 sep­tem­ber 2005

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.