...

Beurzen weer op recordjacht?

21 september 2007, 09:42 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Afgelopen dins­dag groei­de het vertrouwen onder beleg­gers, toen Bernanke en con­sorten de rente­s­tand terugschroef­den van 5,25% naar 4,75%. Beleg­gers in de VS en Europa reageer­den euforisch: forse koer­swin­sten waren het gevolg.


De kredi­et­cri­sis en de daarmee gepaard gaande beurs­malaise begon in de Verenigde Stat­en. Ook de relief ral­ly van de afgelopen week werd overzee geïni­tieerd. Het lijkt alsof de sub-prime hypotheek­bom­men voor­namelijk buiten de VS tot ont­ploff­ing komen. De rentev­er­lag­ing door de Amerikaanse Fed­er­al Reserve klonk beleg­gers als muziek in de oren. Het bli­jft echter de vraag of het leed op de aan­de­len­beurzen nu gele­den is. Amerikaanse beleg­gers willen deze vraag maar al te graag beves­ti­gend beant­wo­or­den, getu­ige de fraaie win­sten die de toon­aangevende indices deze week lieten zien. De S&P500 komt inmid­dels in de buurt van records uit juli van dit jaar en de oude top die in 2000 werd neergezet, ten tijde van de inter­nethype. Ook de Nas­daq en de Dow Jones door­brak­en belan­grijke weer­stand­sniveaus, waar­door het tech­nis­che beeld in ieder geval duidelijk posi­tiev­er is gewor­den. Nieuwe records lijken hier­mee, althans in de VS, weer in de maak.

Brent-olie op nieuw record


Brent-olie heeft het oude record, dat vorig jaar werd geves­tigd, gebro­ken. Het Fibonac­ci-retrace­ment niveau op $ 68 heeft vooral­snog goed zijn werk gedaan, want de oliepri­js is daar vorige maand net­jes opgevan­gen. Sterk­er nog, Brent-olie is weer bezig met een aan­val op de vorige top van juli rond $ 78. Het koers­doel van $ 78 (de all time high van augus­tus 2006), is ontstaan nadat het dal­ende wig­pa­troon aan de boven­z­i­jde werd ver­lat­en. De licht­en staan nog steeds op groen. Het is nu de vraag waar de vol­gende top komt te liggen. Bij het niet sig­nif­i­cant door­breken van de voor­gaande top­pen dient voorzichtigheid te wor­den betra­cht. Wellicht dat rond deze niveaus de sjeiks de oliekra­nen weer wat gaan open­draaien, want een te hoge oliepri­js speelt de alter­natieve energiepro­du­cen­ten teveel in de kaart. Boven­di­en zou een te hoge oliepri­js de inflatie kun­nen aan­wakkeren. De opwaartse druk op de oliepri­js bli­jft desal­ni­et­temin groot van­wege de fun­da­mentele fac­toren, zoals poli­tieke span­nin­gen en orka­nen die de golf van Mex­i­co bli­jven teis­teren. Pas als deze fac­toren (deels) weg­vallen, zal de opwaartse pri­js­druk ver­min­deren. De cor­rec­tie sinds juli werd vooral ingegeven door de vrees dat de groei van de werelde­conomie zal wor­den geremd door de prob­le­men op de kredi­et­markt. Gezien het huidi­ge, sterke her­s­tel van de effecten­beurzen en in het kiel­zog daar­van de oliepri­js, zou dat wel eens onterecht kun­nen zijn.

Euro op recordhoogte


De euro wist in juli over­tu­igend door de zware weer­stand op $ 1,367 te breken. Dit niveau cor­re­spon­deert met het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004. Ver­vol­gens steeg de Europese munteen­heid richt­ing het koers­doel rond $ 1,38. Het hoofd werd echter tegen de bovenkant van het trend­kanaal gestoten waar­na de euro ges­taag daalde. Daar­bij vond de euro ste­un rond het niveau van $ 1,34. Sinds­di­en is de euro aan een sterke ral­ly bezig en heeft de weer­stand van $ 1,38 met over­tuig­ing gebro­ken, waarmee een record­stand is bereikt boven $ 1,41. De weg naar $ 1,45 ligt nu open. Dit is de hoog­ste koers van de ecu in 1992, zijnde de voor­lop­er van de euro. Het meest recente wapen­feit van de euro was het door­breken van de bovenkant van de opwaartse trend, als gevolg van de rentev­er­lag­ing door de Amerikaanse Fed. Een lagere rente maakt de dol­lar onaantrekke­lijk­er, waar­door de euro aan pop­u­lar­iteit wint. Zo heeft de Europese munt deze week opnieuw een krachtig sig­naal afgegeven. Voor de lan­gere ter­mi­jn is en bli­jft het beeld voor de euro ten opzichte van de dol­lar dan ook uiterst positief. 

Eurostoxx50 worstelt met weerstandsniveau


De Europese indices wer­den op sleep­touw genomen door Ameri­ka. De sti­j­gende lijn werd weer ingezet waar­bij diverse weer­stand­sniveaus wer­den door­bro­ken. Toch is het beeld in Europa niet onverdeeld posi­tief. De DAX heeft nog steeds de beste papieren in han­den. De Duitse index presteert al tij­den beter dan de CAC40 en de Eurostoxx50. De afgelopen dagen heeft de Eurostoxx50 de druk op de weer­stand rond 4.375 pun­ten opgevo­erd en con­solideert rond dit niveau. De vraag is of de index krachtig genoeg is om een over­tu­igende door­braak te realis­eren. Aangezien de meeste indices in Europa worste­len met de weer­stand, is het raadza­am om even aan de zijli­jn te bli­jven staan. Van­wege de hogere bodems sinds het dieptepunt in augus­tus is wel sprake van een sti­j­gende trend. Nu is het zaak om de weer­standen uit te nemen, zoals de Amerikaanse indices en de AEX reeds deden. Dan kan de record­jacht op de top­niveaus van juli weer losbarsten.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.