
Afgelopen dinsdag groeide het vertrouwen onder beleggers, toen Bernanke en consorten de rentestand terugschroefden van 5,25% naar 4,75%. Beleggers in de VS en Europa reageerden euforisch: forse koerswinsten waren het gevolg.
De kredietcrisis en de daarmee gepaard gaande beursmalaise begon in de Verenigde Staten. Ook de relief rally van de afgelopen week werd overzee geïnitieerd. Het lijkt alsof de sub-prime hypotheekbommen voornamelijk buiten de VS tot ontploffing komen. De renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve klonk beleggers als muziek in de oren. Het blijft echter de vraag of het leed op de aandelenbeurzen nu geleden is. Amerikaanse beleggers willen deze vraag maar al te graag bevestigend beantwoorden, getuige de fraaie winsten die de toonaangevende indices deze week lieten zien. De S&P500 komt inmiddels in de buurt van records uit juli van dit jaar en de oude top die in 2000 werd neergezet, ten tijde van de internethype. Ook de Nasdaq en de Dow Jones doorbraken belangrijke weerstandsniveaus, waardoor het technische beeld in ieder geval duidelijk positiever is geworden. Nieuwe records lijken hiermee, althans in de VS, weer in de maak.
Brent-olie op nieuw record
Brent-olie heeft het oude record, dat vorig jaar werd gevestigd, gebroken. Het Fibonacci-retracement niveau op $ 68 heeft vooralsnog goed zijn werk gedaan, want de olieprijs is daar vorige maand netjes opgevangen. Sterker nog, Brent-olie is weer bezig met een aanval op de vorige top van juli rond $ 78. Het koersdoel van $ 78 (de all time high van augustus 2006), is ontstaan nadat het dalende wigpatroon aan de bovenzijde werd verlaten. De lichten staan nog steeds op groen. Het is nu de vraag waar de volgende top komt te liggen. Bij het niet significant doorbreken van de voorgaande toppen dient voorzichtigheid te worden betracht. Wellicht dat rond deze niveaus de sjeiks de oliekranen weer wat gaan opendraaien, want een te hoge olieprijs speelt de alternatieve energieproducenten teveel in de kaart. Bovendien zou een te hoge olieprijs de inflatie kunnen aanwakkeren. De opwaartse druk op de olieprijs blijft desalniettemin groot vanwege de fundamentele factoren, zoals politieke spanningen en orkanen die de golf van Mexico blijven teisteren. Pas als deze factoren (deels) wegvallen, zal de opwaartse prijsdruk verminderen. De correctie sinds juli werd vooral ingegeven door de vrees dat de groei van de wereldeconomie zal worden geremd door de problemen op de kredietmarkt. Gezien het huidige, sterke herstel van de effectenbeurzen en in het kielzog daarvan de olieprijs, zou dat wel eens onterecht kunnen zijn.
Euro op recordhoogte
De euro wist in juli overtuigend door de zware weerstand op $ 1,367 te breken. Dit niveau correspondeert met het voormalig hoogste punt in 2004. Vervolgens steeg de Europese munteenheid richting het koersdoel rond $ 1,38. Het hoofd werd echter tegen de bovenkant van het trendkanaal gestoten waarna de euro gestaag daalde. Daarbij vond de euro steun rond het niveau van $ 1,34. Sindsdien is de euro aan een sterke rally bezig en heeft de weerstand van $ 1,38 met overtuiging gebroken, waarmee een recordstand is bereikt boven $ 1,41. De weg naar $ 1,45 ligt nu open. Dit is de hoogste koers van de ecu in 1992, zijnde de voorloper van de euro. Het meest recente wapenfeit van de euro was het doorbreken van de bovenkant van de opwaartse trend, als gevolg van de renteverlaging door de Amerikaanse Fed. Een lagere rente maakt de dollar onaantrekkelijker, waardoor de euro aan populariteit wint. Zo heeft de Europese munt deze week opnieuw een krachtig signaal afgegeven. Voor de langere termijn is en blijft het beeld voor de euro ten opzichte van de dollar dan ook uiterst positief.
Eurostoxx50 worstelt met weerstandsniveau
De Europese indices werden op sleeptouw genomen door Amerika. De stijgende lijn werd weer ingezet waarbij diverse weerstandsniveaus werden doorbroken. Toch is het beeld in Europa niet onverdeeld positief. De DAX heeft nog steeds de beste papieren in handen. De Duitse index presteert al tijden beter dan de CAC40 en de Eurostoxx50. De afgelopen dagen heeft de Eurostoxx50 de druk op de weerstand rond 4.375 punten opgevoerd en consolideert rond dit niveau. De vraag is of de index krachtig genoeg is om een overtuigende doorbraak te realiseren. Aangezien de meeste indices in Europa worstelen met de weerstand, is het raadzaam om even aan de zijlijn te blijven staan. Vanwege de hogere bodems sinds het dieptepunt in augustus is wel sprake van een stijgende trend. Nu is het zaak om de weerstanden uit te nemen, zoals de Amerikaanse indices en de AEX reeds deden. Dan kan de recordjacht op de topniveaus van juli weer losbarsten.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.