...

Beurzen verder omhoog, maar hoe lang nog?

6 april 2007, 10:28 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De inter­na­tionale indices lieten zich de afgelopen week opnieuw van hun beste kant zien. In de Verenigde Stat­en hebben de beurzen na de dal­ing, de posi­tieve trend weten te her­vat­ten. Ook in Azië hebben de indices de weg naar boven weer weten te vin­den. Europa lijkt tevens de opwaartse richt­ing te hebben gevon­den maar stu­it momenteel op forse weer­stand. Gezien de ontwik­kel­ing van de oliepri­js en de koers van de euro rijst alleen de vraag hoe­lang het feest nog doorgaat.

Zow­el de Dow als de S&P500 en de Nas­daq brak­en deze week opwaarts uit een neu­traal driehoekspa­troon. De Dow brak boven­di­en en pas­sant opwaarts door een hor­i­zon­tale weer­stand. Met de verdere sti­jging werd de uit­braak beves­tigd, waar­door een koopsig­naal ontstond. Hier­mee kan opnieuw koers wor­den gezet richt­ing 12.788 pun­ten, waar het hoog­ste slot uit de geschiede­nis samen­valt met de sti­j­gende (voor­ma­lige) ste­un­li­jn vanaf decem­ber vorig jaar. De Dow heeft in maart een hogere bodem op slot­ba­sis neergezet en heeft tevens een hogere top geplaatst waar­door op de korte ter­mi­jn opnieuw sprake is van een sti­j­gende trend. Wel is er op intra­day-basis nog steeds sprake van een broad­en­ing for­ma­tion het­geen op twi­jfel en onzek­er­heid duidt. Het gevaar is dus nog niet geweken maar de ontwik­kelin­gen in de VS bieden zek­er weer perspectief. 

Het beeld voor de Nas­daq is eve­neens sterk ver­be­terd al ont­moet de tech­nolo­gie-index onder­weg nog wel behoor­lijk wat hobbels. Allereerst vin­den we boven het huidi­ge niveau een gapend koer­shi­aat tussen 2.471 en 2.493 pun­ten. De Nas­daq mag nog terug­vallen tot 2.380 pun­ten waar­bij de korte ter­mi­jn trend posi­tief bli­jft. De S&P500 heeft zijn kracht getoond door boven 1.410 pun­ten te bli­jven. Hier­boven ligt de top van feb­ru­ari op 1.460 pun­ten, waar­door nu de weg naar boven nog wel moeiza­am is.

Brent gooit olie op het vuur

De pri­js van Brent-olie heeft het belan­grijke 50%-Fibonacci-weerstandsniveau van $ 65 door­bro­ken. Ver­vol­gens zette Brent met gezwinde spoed koers naar $ 68 het­geen ons eerste koers­doel was. We kun­nen een cor­rec­tie verwacht­en richt­ing het uit­braakniveau tussen $ 64 en $ 65. Belan­grijk is of de koers ver­vol­gens boven dit niveau bli­jft. Zo ja, dan kan olie verder sti­j­gen richt­ing het lange ter­mi­jn koers­doel van $ 78, het hoog­ste punt aller tij­den. Mocht het ste­un­niveau het niet houden, dan ligt er een korte ter­mi­jn ste­un­zone tussen $ 60 en $ 61. We verwacht­en dat Brent de komende tijd met de weer­stand rond $ 68 (Fibonac­ci-weer­stand) zal gaan worste­len. Voor de lange ter­mi­jn bli­jven we posi­tief met een koers­doel van $ 78. Een hogere oliepri­js is uit het oog­punt van inflatie negatief voor de aandelenmarkten.

Euro op hoog­ste punt in twee jaar

De euro door­brak krachtig de hoog­ste koers van maart op $ 1,3410 die de afgelopen weken voor enige weer­stand zorgde. De sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf jan­u­ari die uitkomt op $ 1,3250, doet nog steeds goed zijn werk. De Europese munt kan nog terug­vallen naar deze ste­un­li­jn die samen­valt met een hor­i­zon­tale ste­un. Hoewel we nog alti­jd een terugtest kun­nen verwacht­en richt­ing genoemd ste­un­niveau, bli­jft het totaal­beeld voor de euro posi­tief. We hand­haven het koers­doel dat ligt bij de top­pen van maart 2005 op $ 1,3464 en decem­ber 2004 ($ 1,3623). Een sterke sti­jging van de euro is nadelig voor Ned­er­landse fond­sen die een groot deel van hun omzet in dol­lars behalen, waar­door verkoop­druk op de AEX-index kan ontstaan.

EuroStoxx50 op beslispunt

De DAX heeft de weg omhoog ver­vol­gd en moeit­eloos de top van feb­ru­ari op 7.028 pun­ten door­bro­ken. De vraag is nu of de DAX dit niveau kan vasthouden zodat de index richt­ing de boven­z­i­jde van het lange ter­mi­jn trend­kanaal op 7.138 pun­ten kan gaan. De Eurostoxx50 is bezig met een indruk­wekkende opmars. Inmid­dels heeft de index de aan­val op de top rond 4.272 pun­ten geopend. Even boven dit niveau bevin­dt zich de onderkant van de sti­j­gende trend vanaf de zomer­maan­den. De Eurostoxx50 vormt hier­mee opnieuw een gevaar­lijk, oplopend wig­pa­troon. De sti­j­gende trend die in de zomer­maan­den werd ingezet is ver­lat­en, het­geen een teken aan de wand is. Hoewel de stem­ming momenteel alles­be­halve negatief is, bli­jft voorzichtigheid geboden.

De CAC40 heeft de weer­stand rond 5.635 pun­ten, zijnde de top die eind maart is gezet, met volle over­tuig­ing door­bro­ken. Wel is het pro­ces van lagere bodems en hogere top­pen nog steeds in volle gang. Voorzichtigheid dient daarom te wor­den betra­cht, mede omdat de index zich op een kruis­punt bevin­dt. Bij het door­breken van de boven­grens rond 5.763 pun­ten, zijnde de top van feb­ru­ari, gaat het dak eraf en draait het sen­ti­ment weer naar posi­tief. Bij een eventuele terug­val mag er ste­un wor­den verwacht op 5.518 pun­ten. De span­ning is daarom te sni­j­den op de Europese beurzen.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.