...

Beurzen van (cijfer-)regen in de drup

24 juli 2008, 18:35 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het cijfer­seizoen is in alle hevigheid los­ge­barsten. Zow­el in de VS als in Europa wor­den de bedri­jf­s­re­sul­tat­en door beleg­gers met grote inter­esse gevol­gd. Men vraagt zich hier­bij twee din­gen af: in hoev­erre lij­den de bedri­jven onder de teruglopende economis­che groei, en niet onbe­lan­grijk, weten de finan­ciële waar­den zich staande te houden?

De tot nog toe gepub­liceerde cijfers lev­eren een gemengd beeld op. In eigen land overtrof­fen de presta­ties van Tom­Tom en KPN de verwachtin­gen en in de VS rap­por­teer­den onder meer Cit­i­group en Bank of Amer­i­ca cijfers die min­der slecht waren dan van tevoren werd aangenomen. Anderz­i­jds bli­jft er genoeg reden tot zorg, zo bleek onder meer uit het feit dat Google en Microsoft de verwachtin­gen niet waar wis­ten te mak­en. In de tele­com­sec­tor lieten Voda­fone en Eric­s­son het afweten. Boven­di­en wijzen de tegen­val­lende cijfers van Mer­rill Lynch en Wachovia erop dat de kredi­et­cri­sis nog alti­jd niet is uit­ger­aasd, het­geen het vertrouwen van beleg­gers niet ten goede komt. De Dow Jones zette onlangs een lagere bodem neer, veerde vanaf dat punt op, maar heeft momenteel veel moeite met de zeer belan­grijke nek­li­jn van een hoofd­schoud­er­pa­troon. De S&P500 wist eve­neens te her­stellen nadat een lagere bodem werd bereikt, vooral­snog is dit echter slechts een her­s­tel bin­nen een dal­ende trend. Van de Amerikaanse indices staat de Nas­daq er nog het beste voor: de tech­nolo­gie-index wist te voorkomen dat deze maand een lagere bodem werd bereikt. Desal­ni­et­temin bevin­dt ook de Nas­daq zich nog alti­jd in een down­trend. Kor­tom, bij gebrek aan een over­tu­igend her­s­tel bli­jft het kwakke­len op Wall Street.

Rente test top van juni 

Van­wege de kredi­et­perike­len op de aan­de­len­mark­ten vlucht­ten beleg­gers mas­saal in staat­soblig­aties. Daar­door daalde de rente sterk en bereik­te in maart een tussen­ti­jds laagtepunt rond 4%. De inflatiegeest lijkt echter uit de fles ontsnapt. De rente heeft de sti­j­gende trend weer goed te pakken. Hier­bij zijn rente­s­tanden van ver boven 5% niet ondenkbeeldig. Voor­lop­ig ver­hin­dert de nek­li­jn (weer­stand) een verdere sti­jging van de rente. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 4,8% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (4%), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van opnieuw dal­ende oblig­atieko­ersen. Door de oplopende inflatie dalen de oblig­atieko­ersen, waar­door het ren­de­ment op oblig­aties als sneeuw voor de zon verd­wi­jnt. Het is eve­neens merk­waardig dat beleg­gers onlangs zow­el aan­de­len als oblig­aties verkocht­en. Zolang de rente boven 4,6% weet te bli­jven, is de sti­j­gende trend sinds maart intact en kan de rente weer een aan­val doen op de top­pen van juni.

Nikkei weer op weg naar 14.000-puntengrens

De Japanse index kon vanaf maart tot juni sterk sti­j­gen. De Nikkei door­brak daar­bij de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf het hoogtepunt in okto­ber 2007. De Nikkei onder­vond ver­vol­gens echter forse weer­stand bij de hor­i­zon­tale horde rond 14.000 pun­ten. Nadat de poging om naar boven door te breken om zeep werd geholpen, viel de index weer sterk terug. De Nikkei heeft een nieuwe (paniek)bodem gevon­den en is inmid­dels op zoek naar een vol­gende top. Daar­bij is het eerste richt­punt cir­ca 14.000 pun­ten. Pas als de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top in juni wordt door­bro­ken, klaart de lucht weer wat op. We zouden nu voorzichtig kun­nen spreken van een suc­cesvolle terugtest van de uit­braak uit het wig­pa­troon, aangezien de index een (hogere) bodem heeft gevon­den. De vraag is dus nu waar de vol­gende top komt. 

Stoxx50 test uitbraakniveau

Recent wis­ten de toon­aangevende Europese indices op te krabbe­len uit het dal, maar een over­tu­igende relief ral­ly bleef uit. Het ont­breekt beleg­gers dan ook aan impulsen die een verdere opmars recht­vaardi­gen. Zo was er op macro­ge­bied deze week ook al weinig vrolijks te melden. Inmid­dels rijst de vraag dan ook hoev­er het recent ingezette her­s­tel op de beurzen zal reiken. Vol­gens Bush (klik hier) heeft Wall Street slechts een kater na een feestje. De pres­i­dent van de groot­ste economie van de wereld heeft ken­nelijk nog steeds niet door wat er speelt. De CAC40 min­dert vaart en doet momenteel een ver­twi­jfelde poging om de nek­li­jn van de hoofd­schoud­er­for­matie te door­breken. Met even weinig ent­hou­si­asme probeert ook de DAX de nek­li­jn te ver­schalken. De Eurostoxx50 brak onlangs uit de dal­ende trend en worstelt momenteel eve­neens met de nek­li­jn van een hoofd­schoud­er­pa­troon, die tevens de bodem van maart mar­keert. Weten de indices deze bar­rières niet te slecht­en, dan bli­jven ze zich in de huidi­ge, peni­bele sit­u­atie bevin­den. We dienen dan reken­ing te houden met nieuwe, forse dalin­gen. Het afdekken van posi­ties bli­jft daarom geboden.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.