![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De tot nog toe gepubliceerde cijfers leveren een gemengd beeld op. In eigen land overtroffen de prestaties van TomTom en KPN de verwachtingen en in de VS rapporteerden onder meer Citigroup en Bank of America cijfers die minder slecht waren dan van tevoren werd aangenomen. Anderzijds blijft er genoeg reden tot zorg, zo bleek onder meer uit het feit dat Google en Microsoft de verwachtingen niet waar wisten te maken. In de telecomsector lieten Vodafone en Ericsson het afweten. Bovendien wijzen de tegenvallende cijfers van Merrill Lynch en Wachovia erop dat de kredietcrisis nog altijd niet is uitgeraasd, hetgeen het vertrouwen van beleggers niet ten goede komt. De Dow Jones zette onlangs een lagere bodem neer, veerde vanaf dat punt op, maar heeft momenteel veel moeite met de zeer belangrijke neklijn van een hoofdschouderpatroon. De S&P500 wist eveneens te herstellen nadat een lagere bodem werd bereikt, vooralsnog is dit echter slechts een herstel binnen een dalende trend. Van de Amerikaanse indices staat de Nasdaq er nog het beste voor: de technologie-index wist te voorkomen dat deze maand een lagere bodem werd bereikt. Desalniettemin bevindt ook de Nasdaq zich nog altijd in een downtrend. Kortom, bij gebrek aan een overtuigend herstel blijft het kwakkelen op Wall Street.
Rente test top van juni
Vanwege de kredietperikelen op de aandelenmarkten vluchtten beleggers massaal in staatsobligaties. Daardoor daalde de rente sterk en bereikte in maart een tussentijds laagtepunt rond 4%. De inflatiegeest lijkt echter uit de fles ontsnapt. De rente heeft de stijgende trend weer goed te pakken. Hierbij zijn rentestanden van ver boven 5% niet ondenkbeeldig. Voorlopig verhindert de neklijn (weerstand) een verdere stijging van de rente. Het is opmerkelijk dat veel beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 4,8% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (4%), belasting (1,2%) plus het risico van opnieuw dalende obligatiekoersen. Door de oplopende inflatie dalen de obligatiekoersen, waardoor het rendement op obligaties als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is eveneens merkwaardig dat beleggers onlangs zowel aandelen als obligaties verkochten. Zolang de rente boven 4,6% weet te blijven, is de stijgende trend sinds maart intact en kan de rente weer een aanval doen op de toppen van juni.
Nikkei weer op weg naar 14.000-puntengrens
De Japanse index kon vanaf maart tot juni sterk stijgen. De Nikkei doorbrak daarbij de dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007. De Nikkei ondervond vervolgens echter forse weerstand bij de horizontale horde rond 14.000 punten. Nadat de poging om naar boven door te breken om zeep werd geholpen, viel de index weer sterk terug. De Nikkei heeft een nieuwe (paniek)bodem gevonden en is inmiddels op zoek naar een volgende top. Daarbij is het eerste richtpunt circa 14.000 punten. Pas als de dalende weerstandslijn vanaf de top in juni wordt doorbroken, klaart de lucht weer wat op. We zouden nu voorzichtig kunnen spreken van een succesvolle terugtest van de uitbraak uit het wigpatroon, aangezien de index een (hogere) bodem heeft gevonden. De vraag is dus nu waar de volgende top komt.
Stoxx50 test uitbraakniveau
Recent wisten de toonaangevende Europese indices op te krabbelen uit het dal, maar een overtuigende relief rally bleef uit. Het ontbreekt beleggers dan ook aan impulsen die een verdere opmars rechtvaardigen. Zo was er op macrogebied deze week ook al weinig vrolijks te melden. Inmiddels rijst de vraag dan ook hoever het recent ingezette herstel op de beurzen zal reiken. Volgens Bush (klik hier) heeft Wall Street slechts een kater na een feestje. De president van de grootste economie van de wereld heeft kennelijk nog steeds niet door wat er speelt. De CAC40 mindert vaart en doet momenteel een vertwijfelde poging om de neklijn van de hoofdschouderformatie te doorbreken. Met even weinig enthousiasme probeert ook de DAX de neklijn te verschalken. De Eurostoxx50 brak onlangs uit de dalende trend en worstelt momenteel eveneens met de neklijn van een hoofdschouderpatroon, die tevens de bodem van maart markeert. Weten de indices deze barrières niet te slechten, dan blijven ze zich in de huidige, penibele situatie bevinden. We dienen dan rekening te houden met nieuwe, forse dalingen. Het afdekken van posities blijft daarom geboden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.