...

Beurzen stomen maar door

4 mei 2007, 08:57 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het adag­ium dat weer­standen er zijn om door­bro­ken te wor­den deed de afgelopen weken zek­er opgeld. De opwaartse kracht was en is der­mate hevig dat zow­el slecht als goed nieuws wordt aange­grepen om te kopen. Dit resul­teerde in een all time high van de Dow Jones Index en een sterk presterend Europa. Negatieve diver­gen­ties en ver­vaar­lijk sti­j­gende wiggen ten spi­jt: it ain´t over, till the fat lady sings.


De dikke dame is nog steeds niet ten tonele ver­sch­enen. De Amerikaanse indices zetten hun opmars sinds maart daarom onver­droten voort. Zow­el de Dow, de S&P500 als de Nas­daq lat­en een indruk­wekkende ral­ly zien sedert medio maart. De Dow heeft nota bene opnieuw een hoog­ste koers uit de geschiede­nis bereikt op 13.256 pun­ten. Vol­gens Beurs­box is het sinds 1896 niet meer voorgekomen dat de Dow Jones index 19 van de 21 laat­ste beurs­da­gen omhoog ging. Dat record is dus nu nét niet ver­be­terd. Wel sloot de Dow sloot van de afgelopen 24 han­dels­da­gen er slechts drie met ver­lies af. De S&P500 doet ook goed zijn best om richt­ing de hoog­ste koers rond 1.527 pun­ten uit het jaar 2000 te stijgen. 

De Nas­daq laat een klassieke opzet zien in de vorm van de drie-een­heid: uit­braak, pull­back & go. Voor de korte ter­mi­jn zit de Nas­daq dan ook nog steeds com­fort­a­bel in een sti­j­gende trend, waar­bij de bodems duidelijk hoger komen te liggen. Nu is het zaak om hogere top­pen te bli­jven neerzetten. Lukt dat, dan ligt er nog veel opwaarts poten­tieel, al bevin­dt zich rond 2.590 pun­ten een eerste weer­stand. Pas als de Amerikaanse indices de ste­un­niveaus, cor­re­spon­derende met de voor­ma­lige top­pen in feb­ru­ari, gaan door­breken, dient men op te passen. Beleg­gers lijken vooral­snog even geen gevaar te zien. Het is nog steeds de vraag hoe lang het feest nog zal voort­duren. Maar zolang de muziek door­speelt, kan men ervan bli­jven genieten.

Brent con­solideert bin­nen sti­j­gende trend

Brent-olie is bezig met het testen van het ste­un­niveau op $ 65. Dit niveau cor­re­spon­deert met de top­pen van novem­ber en decem­ber 2006. Ook komt hier de ste­un­li­jn uit die is ingezet vanaf begin dit jaar. Voor een verdere sti­jging is het belan­grijk dat de oliepri­js hier­boven weet te bli­jven. Pas bij een door­braak van deze ste­un draait het plaat­je naar neu­traal. Daaron­der ligt een korte ter­mi­jn ste­un­zone rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en is daarom uit psy­chol­o­gisch oog­punt een belan­grijke ste­un. We verwacht­en dat Brent op korte ter­mi­jn tussen $ 65 en $ 68 (Fibonac­ci-weer­stand) zal bli­jven con­solid­eren. Bij een uitein­delijke door­braak van de weer­stand op $ 68, kan de oliepri­js verder sti­j­gen richt­ing het koers­doel van $ 78, het hoog­ste punt aller tij­den. Een hogere oliepri­js geeft een opwaartse druk op de inflatie en is daarom negatief voor de aandelenmarkten.

Euro test weerstand

De euro bli­jft de weer­stand, gevor­md door het voor­ma­lige hoog­ste punt in 2004 op $ 1,3670 onver­droten aan een hevige test onder­w­er­pen. De sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf jan­u­ari en feb­ru­ari bli­jft voor opwaartse druk zor­gen. Boven­di­en ligt er nog een hor­i­zon­tale ste­un net onder $ 1,34. De trend bli­jft posi­tief zolang de euro boven de boven­staande ste­un­li­j­nen weet te bli­jven. Hoewel we nog alti­jd een terugtest kun­nen verwacht­en richt­ing genoemde ste­un­niveaus, bli­jft het totaal­beeld voor de euro posi­tief. Bij een defin­i­tieve door­braak van de weer­stand op $ 1,3670 trekken we het koers­doel op naar $ 1,45. Het koers­doel van $ 1,45 cor­re­spon­deert met de hoog­ste koers van sep­tem­ber 1992 die werd bereikt door de ecu, de voor­lop­er van de euro. 

Naar alle waarschi­jn­lijkheid zal de euro rond de huidi­ge zware weer­stand eerst wat con­solid­eren. Een sterke sti­jging van de euro is nadelig voor Ned­er­landse fond­sen die een groot deel van hun omzet in dol­lars behalen, waar­door verkoop­druk op de AEX-index kan ontstaan. Vooral­snog heeft de sti­j­gende euro geen negatieve invloed gehad op de index. Maar mocht de dol­lar verder verzwakken, dan zou dat de AEX-index uitein­delijk wel parten kun­nen gaan spelen.

CAC40 houdt zich staande

De presta­tie van de Europese indices is eve­neens indruk­wekkend te noe­men. Hoewel de all time highs van het jaar 2000 nog mijlen­ver lijken, doen de indices ver­woede pogin­gen om in die richt­ing te komen. De DAX is slechts 8% ver­wi­jderd van het hoog­ste punt. De CAC40 en de Eurostoxx50 hebben daar­ente­gen een lan­gere weg te gaan van 15% respec­tievelijk 23%. Het beeld voor de indices is wel een­duidig. Zon­der uit­zon­der­ing lat­en zij een wig­pa­troon zien en bevin­den zij zich op belan­grijke weer­stand­sniveaus. Een ander negatief sig­naal is de negatieve diver­gen­tie met de koop­krachtindi­ca­tor RSI. Dit zijn echter niet meer dan waarschuwingssig­nalen. Boven­di­en ligt er inmid­dels vol­doende ste­un, maar blind kopen in deze markt is nog steeds niet aan de orde. Het loont wel de moeite het kaf van het koren te scheiden. 

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.