![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Het adagium dat weerstanden er zijn om doorbroken te worden deed de afgelopen weken zeker opgeld. De opwaartse kracht was en is dermate hevig dat zowel slecht als goed nieuws wordt aangegrepen om te kopen. Dit resulteerde in een all time high van de Dow Jones Index en een sterk presterend Europa. Negatieve divergenties en vervaarlijk stijgende wiggen ten spijt: it ain´t over, till the fat lady sings.
De dikke dame is nog steeds niet ten tonele verschenen. De Amerikaanse indices zetten hun opmars sinds maart daarom onverdroten voort. Zowel de Dow, de S&P500 als de Nasdaq laten een indrukwekkende rally zien sedert medio maart. De Dow heeft nota bene opnieuw een hoogste koers uit de geschiedenis bereikt op 13.256 punten. Volgens Beursbox is het sinds 1896 niet meer voorgekomen dat de Dow Jones index 19 van de 21 laatste beursdagen omhoog ging. Dat record is dus nu nét niet verbeterd. Wel sloot de Dow sloot van de afgelopen 24 handelsdagen er slechts drie met verlies af. De S&P500 doet ook goed zijn best om richting de hoogste koers rond 1.527 punten uit het jaar 2000 te stijgen.
De Nasdaq laat een klassieke opzet zien in de vorm van de drie-eenheid: uitbraak, pullback & go. Voor de korte termijn zit de Nasdaq dan ook nog steeds comfortabel in een stijgende trend, waarbij de bodems duidelijk hoger komen te liggen. Nu is het zaak om hogere toppen te blijven neerzetten. Lukt dat, dan ligt er nog veel opwaarts potentieel, al bevindt zich rond 2.590 punten een eerste weerstand. Pas als de Amerikaanse indices de steunniveaus, corresponderende met de voormalige toppen in februari, gaan doorbreken, dient men op te passen. Beleggers lijken vooralsnog even geen gevaar te zien. Het is nog steeds de vraag hoe lang het feest nog zal voortduren. Maar zolang de muziek doorspeelt, kan men ervan blijven genieten.
Brent consolideert binnen stijgende trend
Brent-olie is bezig met het testen van het steunniveau op $ 65. Dit niveau correspondeert met de toppen van november en december 2006. Ook komt hier de steunlijn uit die is ingezet vanaf begin dit jaar. Voor een verdere stijging is het belangrijk dat de olieprijs hierboven weet te blijven. Pas bij een doorbraak van deze steun draait het plaatje naar neutraal. Daaronder ligt een korte termijn steunzone rond $ 60. Dit is tevens een rond getal en is daarom uit psychologisch oogpunt een belangrijke steun. We verwachten dat Brent op korte termijn tussen $ 65 en $ 68 (Fibonacci-weerstand) zal blijven consolideren. Bij een uiteindelijke doorbraak van de weerstand op $ 68, kan de olieprijs verder stijgen richting het koersdoel van $ 78, het hoogste punt aller tijden. Een hogere olieprijs geeft een opwaartse druk op de inflatie en is daarom negatief voor de aandelenmarkten.
Euro test weerstand
De euro blijft de weerstand, gevormd door het voormalige hoogste punt in 2004 op $ 1,3670 onverdroten aan een hevige test onderwerpen. De stijgende steunlijn vanaf januari en februari blijft voor opwaartse druk zorgen. Bovendien ligt er nog een horizontale steun net onder $ 1,34. De trend blijft positief zolang de euro boven de bovenstaande steunlijnen weet te blijven. Hoewel we nog altijd een terugtest kunnen verwachten richting genoemde steunniveaus, blijft het totaalbeeld voor de euro positief. Bij een definitieve doorbraak van de weerstand op $ 1,3670 trekken we het koersdoel op naar $ 1,45. Het koersdoel van $ 1,45 correspondeert met de hoogste koers van september 1992 die werd bereikt door de ecu, de voorloper van de euro.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de euro rond de huidige zware weerstand eerst wat consolideren. Een sterke stijging van de euro is nadelig voor Nederlandse fondsen die een groot deel van hun omzet in dollars behalen, waardoor verkoopdruk op de AEX-index kan ontstaan. Vooralsnog heeft de stijgende euro geen negatieve invloed gehad op de index. Maar mocht de dollar verder verzwakken, dan zou dat de AEX-index uiteindelijk wel parten kunnen gaan spelen.
CAC40 houdt zich staande
De prestatie van de Europese indices is eveneens indrukwekkend te noemen. Hoewel de all time highs van het jaar 2000 nog mijlenver lijken, doen de indices verwoede pogingen om in die richting te komen. De DAX is slechts 8% verwijderd van het hoogste punt. De CAC40 en de Eurostoxx50 hebben daarentegen een langere weg te gaan van 15% respectievelijk 23%. Het beeld voor de indices is wel eenduidig. Zonder uitzondering laten zij een wigpatroon zien en bevinden zij zich op belangrijke weerstandsniveaus. Een ander negatief signaal is de negatieve divergentie met de koopkrachtindicator RSI. Dit zijn echter niet meer dan waarschuwingssignalen. Bovendien ligt er inmiddels voldoende steun, maar blind kopen in deze markt is nog steeds niet aan de orde. Het loont wel de moeite het kaf van het koren te scheiden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.