...

Beurzen spelen hoogspel

27 april 2007, 09:01 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vorige week merk­ten we op dat het spel nog niet gespeeld was. Inmid­dels hebben de inter­na­tionale indices, met de Dow Jones aan kop, sterke koerssti­jgin­gen lat­en zien. In Ned­er­land leek het pok­er­spel, met ABN Amro als pot, uitein­delijk gewon­nen door Bar­clays. Daags na het uit­ge­brachte bod van Bar­clays, kwam het banken­trio Roy­al Bank of Scot­land, Ban­co San­tander en For­tis echter met een nog beter bod op tafel. Hier­mee werd het over­name­vu­urt­je nog verder aange­wakkerd. Vorige week vri­jdag gons­de het dan ook van over­namegerucht­en in de finan­ciële sec­tor met Société Générale en Deutsche Bank als gewil­de over­name­prooien. Mede daar­door kon­den de Europese indices fraaie koer­swin­sten realiseren. 

Zon­der uit­zon­der­ing zijn de Europese indices bezig met het testen van weer­stand­sniveaus. Mocht­en zij erin sla­gen om deze over­tu­igend uit te nemen, dan liggen nog hogere koersen in het ver­schi­et. De DAX heeft al een start­sein gegeven door de weer­stand van de afgelopen weken te breken. De vraag is of de DAX de enorme sti­jging sinds maart weet vast te houden, zodat de index richt­ing 7.480 pun­ten kan sti­j­gen. Rond dit niveau ligt een zware weer­stand daterend uit het beruchte jaar 2000 in de vorm van een drievoudi­ge top. De CAC40 laat een aarze­len­der beeld zien. De Franse index beweegt in een gevaar­lijk, oplopend wig­pa­troon. Voor een iets bred­er beeld kijken we naar de Eurostoxx50. Ook deze index worstelt met weer­stand. Het is belan­grijk dat de index zich boven het ste­un­niveau van 4.272 pun­ten weet te hand­haven. In dat geval zou de sti­j­gende trend kun­nen wor­den her­vat. Toch wor­den er diverse waarschuwingssig­nalen afgegeven in de vorm van gevaar­lijke, oplopende wig­pa­tro­nen en negatieve diver­gen­ties ten opzichte van de koop­kracht-indi­ca­tor RSI. Voorzichtigheid bli­jft der­halve geboden.

Rente con­solideert na uit­braak boven 4,15%

De rente heeft na de door­braak van de weer­stand op 4,15% koers gezet naar het eerste koers­doel van 4,25%. De weg ligt nog steeds open voor een verdere sti­jging richt­ing 4,50%. Rond dit niveau ondervin­den we weer­stand van de top­pen van 2003 en 2004. Momenteel con­solideert de rente tussen 4,15% en 4,25%. Zolang de koers boven 4,15% weet te bli­jven, kan de opmars wor­den voort­gezet. De rente mag zelfs nog tot 3,90% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend in gevaar komt. De sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf eind 2005 komt rond 3,90% samen met een hor­i­zon­tale ste­un, die bei­de voor opwaartse druk zullen bli­jven zor­gen. In principe heeft een sti­j­gende rente een negatieve invloed op aan­de­len­mark­ten, maar vooral­snog bli­jven de beurzen goed liggen.

Nikkei sumoworstelt met weerstand


De Japanse index worstelt sinds een flink aan­tal weken met de weer­stand rond 17.500 pun­ten. Dit lijkt een schi­er onneem­bare horde. Iedere keer wan­neer de index hier­boven dreigt te breken, wordt deze direct gevlo­erd waar­door zelfs een korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­jn is gevor­md. Posi­tief is wel dat de sti­j­gende trend vanaf de zomer­maan­den nog steeds intact is. De ste­un­li­jn voert de druk steeds verder op en komt inmid­dels even boven 17.000 pun­ten te liggen. Het lijkt slechts een kwest­ie van tijd voor deze weer­stand uitein­delijk zal wor­den geslecht. Mocht dat lukken, dan kan de Japanse beurs wederom de jacht ope­nen op de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten. Wel ligt daaron­der een koer­shi­aat (tussen 17.844 en 18.073 pun­ten) dat voor enige weer­stand kan zor­gen. Mocht de markt echter verzwakken en daar­bij terug­vallen tot de oplopende ste­un rond 17.000 pun­ten of deze zelfs door­breken, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 of zelfs 15.500 punten. 

Dow Jones speelt hoog spel

De presta­tie van de Amerikaanse indices is uiter­mate indruk­wekkend en deze lat­en zon­der uit­zon­der­ing een posi­tief beeld zien. De Dow, de S&P500 en de Nas­daq boeken regel­matig records. De Dow heeft een hoog­ste koers uit de geschiede­nis bereikt en heeft daar­bij met gemak de 13.000-puntengrens door­bro­ken. De brede S&P500 is ook niet achterge­bleven door nieuwe hoogtere­cords sinds feb­ru­ari neer te zetten. De Nas­daq laat eve­neens een sterke presta­tie zien. De tech­nolo­gie-index heeft inmid­dels ook de top van feb­ru­ari weten te door­breken. Deze top zal nu voor ste­un moeten gaan zor­gen. Win­st­ne­min­gen zijn niet ondenkbeeldig na deze sterke ral­ly. Pas als de indices onder de voor­gaande top­pen zakken, dient men op te passen. De stem­ming is weliswaar posi­tief, maar voorzichtigheid bli­jft gebo­den. De prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt, de sti­j­gende grond­stof­pri­jzen, de hogere rente en de verzwakkende dol­lar kun­nen alle trig­gers vor­men voor een nieuwe correctie.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.