...

Beurzen slepen zich richting uitbraakniveaus

12 maart 2009, 17:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Woens­dag meldde dag­blad De Pers dat de brieven van advo­cat­en zich opstape­len bij het min­is­terie van Finan­ciën. Boze beleg­gers willen genoeg­doen­ing naar aan­lei­d­ing van het For­tis-deba­cle. Advo­caat Maarten Mei­jer meent dat beleg­gers door min­is­ter Bos op het ver­keerde been zijn gezet. 

Woens­dag meldde dag­blad De Pers dat de brieven van advo­cat­en zich opstape­len bij het min­is­terie van Finan­ciën. Boze beleg­gers willen genoeg­doen­ing naar aan­lei­d­ing van het For­tis-deba­cle. Advo­caat Maarten Mei­jer meent dat beleg­gers door min­is­ter Bos op het ver­keerde been zijn gezet. 

Cliën­ten van Mei­jer kocht­en aan­de­len For­tis, nadat Bos eind sep­tem­ber de red­ding van het bedri­jf had aangekondigd. Een week lat­er werd For­tis gena­tion­aliseerd, met funeste gevol­gen voor de aan­de­lenko­ers. Mei­jer tegen­over De Pers: Dat Bos gel­o­gen heeft, staat buiten kijf. Hij verkondigde een week lat­er [een week na de eerste red­dings­ac­tie, red.] dat hij zo blij was dat hij in stilte aan dat tweede plan had kun­nen werken.” Wordt ver­vol­gd… Ter­wi­jl advo­cat­en zich opmak­en voor een (jaren­lange) juridis­che nasleep van de cri­sis, bevin­den de Europese beurzen zich nog in het oog van de storm. Bemoedi­gend is dat de indices, na een peri­ode van forse ader­latin­gen, deze week een sterke oplev­ing lieten zien. De Eurostoxx50, die onlangs het laag­ste niveau van de afgelopen 13 jaar door­brak, veerde op en zette koers richt­ing het uit­braakniveau (rond 2200 pun­ten). Ook de DAX en de CAC40 doen hun best om dichter­bij hun uit­braakniveaus (rond de bodems van november/​december en jan­u­ari) te komen. Vraag is nu, of de indices vitaal genoeg zijn om deze hordes te bereiken en ver­vol­gens te slecht­en. Sla­gen de indices hier niet in, dan betekent dat een extra negatief sig­naal én een verdere verzwakking van het tech­nis­che beeld: de dal­ende trend kri­jgt in dat geval een nieuwe impuls.

Euro veert op van $ 1,25-grens

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde deze munteen­heid fors. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde eind vorig jaar eve­neens niet teleur. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een immense posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. De ECB vol­gde onlangs met een forse rentev­er­lag­ing naar een his­torisch laag niveau van 1,5%. Mark­tvorsers menen echter dat Trichet cum suis des­on­danks nog steeds behind the curve is. Beleg­gers vrezen dat de Europese economie daar­door in een nog diepere recessie zal terechtkomen. Nadat een lagere top werd gevor­md, werd recent de $ 1,25-grens opnieuw aan een zware test onder­wor­pen. Deze sterke ste­un is vooral­snog niet door­bro­ken en de euro wist vanaf dit niveau weer op te veren. Wel heeft de Europese munt opnieuw een lagere bodem gevor­md ten opzichte van feb­ru­ari. De dal­ende trend waarin de euro zich sinds eind 2008 bevin­dt, is dan ook nog steeds intact. De euro kraakt vervaarlijk!

Brent vormt hogere bodems

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 70% van de waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar en de afkoe­lende werelde­conomie hebben de afgelopen maan­den het lot van de oliepri­js bepaald. De OPEC reduceerde de oliepro­duc­tie sinds sep­tem­ber met niet min­der dan 13%. Op 15 maart komt het oliekar­tel opnieuw bijeen waar­bij verdere pro­duc­tiev­er­lagin­gen wor­den verwacht. Vooral­snog weet Brent boven het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te bli­jven. Brent kan sinds eind vorig jaar echter beter als kruipolie wor­den betiteld. Tot dusver blijkt de hard­nekkige weer­stand rond $ 50 namelijk een te groot stru­ikel­blok. Daar­ente­gen stort Brent ook niet af en is er vooral­snog slechts sprake van een con­sol­i­datie bin­nen de sterk dal­ende trend. Voor opti­mistis­che beleg­gers, die bereid zijn kort op de bal te spe­len en daar­bij risico’s niet schuwen, zijn er enkele licht­pun­t­jes te ont­dekken in de grafiek: sinds eind decem­ber heeft Brent namelijk hogere bodems neergezet. 

S&P500 op weg naar uitbraakniveau

Net als in Europa heeft Wall Street deze week winst weten te boeken. Ook voor de Amerikaanse beurzen geldt, dat het zaak is om zich terug te vecht­en tot boven de bodems van novem­ber en jan­u­ari (niveaus waar de meeste indices recent doorheen zak­ten). Wat dat betre­ft heeft de Dow Jones nog een lange weg te gaan: de index staat onder het dieptepunt van 2002 en oogt aller­minst sterk. Van de toon­aangevende Amerikaanse indices staat de Nas­daq er nog het beste voor: deze index bevin­dt zich inmid­dels even boven het dieptepunt van novem­ber. De S&P500 doet momenteel ver­woede pogin­gen om het hor­i­zon­tale niveau rond 770 pun­ten ‑dat nu niet langer als ste­un maar als weer­stand fungeert- te bereiken. Het zou bemoedi­gend zijn als de S&P500 erin slaagt deze bar­rière te door­breken. Slaagt de index niet in die opzet, dan moet voor het erg­ste wor­den gevreesd. Wij vra­gen ons daarom af: hoe is het gesteld met het Yes, we can’-gevoel van de Amerikanen? 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.