Woensdag meldde dagblad De Pers dat de brieven van advocaten zich opstapelen bij het ministerie van Financiën. Boze beleggers willen genoegdoening naar aanleiding van het Fortis-debacle. Advocaat Maarten Meijer meent dat beleggers door minister Bos op het verkeerde been zijn gezet.
Cliënten van Meijer kochten aandelen Fortis, nadat Bos eind september de redding van het bedrijf had aangekondigd. Een week later werd Fortis genationaliseerd, met funeste gevolgen voor de aandelenkoers. Meijer tegenover De Pers: “Dat Bos gelogen heeft, staat buiten kijf. Hij verkondigde een week later [een week na de eerste reddingsactie, red.] dat hij zo blij was dat hij in stilte aan dat tweede plan had kunnen werken.” Wordt vervolgd… Terwijl advocaten zich opmaken voor een (jarenlange) juridische nasleep van de crisis, bevinden de Europese beurzen zich nog in het oog van de storm. Bemoedigend is dat de indices, na een periode van forse aderlatingen, deze week een sterke opleving lieten zien. De Eurostoxx50, die onlangs het laagste niveau van de afgelopen 13 jaar doorbrak, veerde op en zette koers richting het uitbraakniveau (rond 2200 punten). Ook de DAX en de CAC40 doen hun best om dichterbij hun uitbraakniveaus (rond de bodems van november/december en januari) te komen. Vraag is nu, of de indices vitaal genoeg zijn om deze hordes te bereiken en vervolgens te slechten. Slagen de indices hier niet in, dan betekent dat een extra negatief signaal én een verdere verzwakking van het technische beeld: de dalende trend krijgt in dat geval een nieuwe impuls.
Euro veert op van $ 1,25-grens
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, daalde deze munteenheid fors. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde eind vorig jaar eveneens niet teleur. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed de basisrente in december verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een immense positieve impuls tot circa $ 1,47. De ECB volgde onlangs met een forse renteverlaging naar een historisch laag niveau van 1,5%. Marktvorsers menen echter dat Trichet cum suis desondanks nog steeds behind the curve is. Beleggers vrezen dat de Europese economie daardoor in een nog diepere recessie zal terechtkomen. Nadat een lagere top werd gevormd, werd recent de $ 1,25-grens opnieuw aan een zware test onderworpen. Deze sterke steun is vooralsnog niet doorbroken en de euro wist vanaf dit niveau weer op te veren. Wel heeft de Europese munt opnieuw een lagere bodem gevormd ten opzichte van februari. De dalende trend waarin de euro zich sinds eind 2008 bevindt, is dan ook nog steeds intact. De euro kraakt vervaarlijk!
Brent vormt hogere bodems
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar verloor vervolgens circa 70% van de waarde. Het verloop van de euro/dollar en de afkoelende wereldeconomie hebben de afgelopen maanden het lot van de olieprijs bepaald. De OPEC reduceerde de olieproductie sinds september met niet minder dan 13%. Op 15 maart komt het oliekartel opnieuw bijeen waarbij verdere productieverlagingen worden verwacht. Vooralsnog weet Brent boven het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te blijven. Brent kan sinds eind vorig jaar echter beter als kruipolie worden betiteld. Tot dusver blijkt de hardnekkige weerstand rond $ 50 namelijk een te groot struikelblok. Daarentegen stort Brent ook niet af en is er vooralsnog slechts sprake van een consolidatie binnen de sterk dalende trend. Voor optimistische beleggers, die bereid zijn kort op de bal te spelen en daarbij risico’s niet schuwen, zijn er enkele lichtpuntjes te ontdekken in de grafiek: sinds eind december heeft Brent namelijk hogere bodems neergezet.
S&P500 op weg naar uitbraakniveau
Net als in Europa heeft Wall Street deze week winst weten te boeken. Ook voor de Amerikaanse beurzen geldt, dat het zaak is om zich terug te vechten tot boven de bodems van november en januari (niveaus waar de meeste indices recent doorheen zakten). Wat dat betreft heeft de Dow Jones nog een lange weg te gaan: de index staat onder het dieptepunt van 2002 en oogt allerminst sterk. Van de toonaangevende Amerikaanse indices staat de Nasdaq er nog het beste voor: deze index bevindt zich inmiddels even boven het dieptepunt van november. De S&P500 doet momenteel verwoede pogingen om het horizontale niveau rond 770 punten ‑dat nu niet langer als steun maar als weerstand fungeert- te bereiken. Het zou bemoedigend zijn als de S&P500 erin slaagt deze barrière te doorbreken. Slaagt de index niet in die opzet, dan moet voor het ergste worden gevreesd. Wij vragen ons daarom af: hoe is het gesteld met het ‘Yes, we can’-gevoel van de Amerikanen?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.