...

Beurzen raken vermoeid

22 december 2006, 10:32 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Na de forse sti­jgin­gen van afgelopen week, kwa­men de meeste beurzen wat tot rust. Ver­moei­d­hei­dsver­schi­jnse­len stak­en de kop op nadat veel indices vorige week een nieuw hoog­ste niveau van het jaar op de bor­den had­den gezet. Ook ontstaat er tegen het jaareinde een gebrek aan nieuws dat een duidelijke richt­ing aan de beurzen kan geven. Ook op het front van de euro/​dollarkoers en de oliepri­js bleef het rustig.

Beurzen rak­en vermoeid
Na de forse sti­jgin­gen van afgelopen week, kwa­men de meeste beurzen wat tot rust. Ver­moei­d­hei­dsver­schi­jnse­len stak­en de kop op nadat veel indices vorige week een nieuw hoog­ste niveau van het jaar op de bor­den had­den gezet. Ook ontstaat er tegen het jaareinde een gebrek aan nieuws dat een duidelijke richt­ing aan de beurzen kan geven. Ook op het front van de euro/​dollarkoers en de oliepri­js bleef het rustig.

Het tech­nis­che plaat­je van de DAX-index ziet er pri­ma uit. Vorige week brak de DAX door de weer­stand in de vorm van het hoog­ste punt van dit jaar op 6.476 pun­ten. Na de door­braak zette de Duitse index de sti­jging voort en afgelopen maandag werd het hoog­ste niveau van dit jaar tot nu toe bereikt op 6.597 pun­ten. Eerste weer­stand ligt nu rond 6.790 pun­ten, waar zich een dubbele top uit decem­ber 2000 en jan­u­ari 2001 bevindt.

De CAC40-index zette vorige week vri­jdag op 5.542 pun­ten een nieuw jaar­record op de bor­den. Meteen stuitte de Franse index op de oplopende weer­stand­sli­jn die getrokken kan wor­den over de top­pen van mei en novem­ber. Deze ligt momenteel bij 5.550 pun­ten. Afgelopen dins­dag zak­te de CAC40 door de hor­i­zon­tale ste­un in de vorm van de vorige top op 5.512 pun­ten. Een dag lat­er klom de index hier echter alweer bove­nu­it. Voor een verdere sti­jging zal de CAC40 de oplopende weer­stand­sli­jn moeten uitnemen.

De koers­grafiek van de EuroStoxx50-index lijkt op die van de CAC40. Ook de pan-Europese index vor­mde een hogere top, om daar­na op de vol­gende bar­rière te stu­iten. Dit is de oplopende weer­stand­sli­jn die getrokken kan wor­den over de top­pen van feb­ru­ari, maart, april en novem­ber van dit jaar. Ook de EuroStoxx50 zak­te door de hor­i­zon­tale ste­un in de vorm van de vorige top. In tegen­stelling tot de CAC40 noteert de EuroStoxx50 op het moment van schri­jven nog steeds onder dit niveau. De index kan nu terugza­kken tot de bodem bij 3.932 pun­ten die op 1 decem­ber werd gevormd.

Nikkei bli­jft overeind

De Nikkei-index nam vorige week de weer­stand in de vorm van de top uit okto­ber op 16.810 pun­ten uit. Daarmee werd het tech­nis­che beeld van de Japanse index verder ver­sterkt. De Nikkei dreigde deze week terug te zakken tot onder dit niveau, dat nu ste­un is gewor­den, maar her­stelde een dag lat­er weer. De index kan verder omhoog naar het hoog­ste niveau van dit jaar, de top uit april op 17.563 pun­ten. Op de weg daar naar­toe moet nog één horde wor­den genomen. Dit is de oplopende weer­stand­sli­jn over de top­pen van sep­tem­ber en okto­ber, die zich momenteel bevin­dt rond 17.310 punten. 

Oliepri­js bli­jft stabiel

De pri­js van een vat ruwe Brent-olie con­solideert al de hele maand decem­ber tussen pak­weg $ 62 en $ 64. Na de sti­jging in de tweede helft van novem­ber is in decem­ber weer een korte ter­mi­jn dal­ende trend waar te nemen. Sig­nalen dat de Verenigde Stat­en, ´s werelds groot­ste oliecon­sument, voor­lop­ig een milde win­ter tege­moet lijken te gaan, hebben geleid tot een lichte dal­ing van de oliepri­js. Daar­naast bevin­den de olievoor­raden zich boven het seizoens­gemid­delde. Vorige week don­derdag kondigde de OPEC een pro­duc­tiev­er­lag­ing aan van een half miljoen vat­en per dag. Deze ver­lag­ing gaat in per 1 feb­ru­ari 2007. Het besluit was echter al inge­cal­culeerd en had weinig invloed op de olieprijs.

S&P500 valt uit sti­j­gende trend

De S&P500-index zette vorige week op 1.427 pun­ten een nieuw hoog­ste niveau van het jaar neer. Daar was een opwaartse door­braak van de hor­i­zon­tale weer­stand­sli­jn voor nodig. Hier­door bleef de index van de 500 groot­ste beursgeno­teerde onderne­min­gen in de VS ook bin­nen het sti­j­gende trend­kanaal. Don­derdag is de index echter uit het de opwaartse trend gevallen, maar vond ste­un bij de vorige top op 1.415 pun­ten. Eerste weer­stand is nu de onderkant van het trend­kanaal bij 1.422 punten. 

De koers­grafiek van de Dow Jones lijkt deels op die van de S&P500. De Dow had veel moeite met de hor­i­zon­tale weer­stand in de vorm van de oude top uit novem­ber. De oplopende ste­un­li­jn voerde hier­bij de druk op de index steeds verder op. Dit resul­teerde vorige week in een door­braak van de weer­stand. Daarmee nam de Dow ook meer afs­tand van de oplopende ste­un­li­jn. Eerste weer­stand is nu de bovenkant van het trend­kanaal bij 12.750 pun­ten. De Nas­daq-index bli­jft achter bij deze Amerikaanse col­le­ga-index. Ter­wi­jl deze wel aan de bovenkant uit de sti­j­gende driehoek wis­ten te breken, viel de tech­nolo­gie-index er aan de onderkant uit. Het hoog­ste niveau van dit jaar, dat op 22 novem­ber werd bereikt op 2.466 pun­ten, blijkt voor­lop­ig nog een brug te ver. De Nas­daq bli­jft zijwaarts bewe­gen tussen deze weer­stand en de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn bij 2.406 pun­ten, de bodem van november.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.