...

Beurzen overtuigen (nog) niet

24 april 2008, 19:49 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Hoewel de beurzen vorige week op indruk­wekkende wijze opleef­den, werd in de afgelopen dagen veel van het veroverde ter­rein weer pri­js­gegeven. Beleg­gers lijken zich inmid­dels af te vra­gen of hun opti­misme –dat met name afgelopen vri­jdag tot uit­drukking kwam- niet te voor­barig is geweest.


Hoewel de beurzen vorige week op indruk­wekkende wijze opleef­den, werd in de afgelopen dagen veel van het veroverde ter­rein weer pri­js­gegeven. Beleg­gers lijken zich inmid­dels af te vra­gen of hun opti­misme –dat met name afgelopen vri­jdag tot uit­drukking kwam- niet te voor­barig is geweest.

Ter­wi­jl Cit­i­group vri­jdag bek­end­maak­te over het eerste kwartaal een ver­lies van $ 5,1 mil­jard te hebben gele­den, ging op de aan­de­len­beurzen het dak eraf. Beleg­gers lieten zich inspir­eren door de gedachte dat het erg­ste inmid­dels achter de rug is. In de afgelopen dagen kwam men daar echter schoor­voe­tend op terug. De Dow Jones is erin ges­laagd de vorige top­pen uit te nemen en heeft daarmee een posi­tief sig­naal afgegeven. In de grafiek tekent zich een omge­keerde kop­schoud­er­for­matie af, waar­van de Dow de nek­li­jn inmid­dels heeft door­bro­ken, het­geen een hoopgevend sig­naal is. Wel zal de Dow op korte ter­mi­jn deze uit­braak dienen te beves­ti­gen. Mocht dit gebeuren, dan ver­betert het tech­nis­che beeld aanzien­lijk. In 80% van de gevallen wordt het koers­doel behaald het­geen kan wor­den berek­end door het patroon om te klap­pen’. We dienen ons echter af te vra­gen, of de mark­tom­standighe­den een nieuwe aan­val op de record­stand van de Dow recht­vaardi­gen. De Nas­daq her­stelt eve­neens sterk bin­nen de dal­ende trend. Meerdere grafieken tonen een omge­keerd kop­schoud­er­pa­troon. Deze indices zijn echter nog niet zover als de Dow: de S&P500 heeft de nek­li­jn nog niet door­bro­ken. Om tot een daad­w­erke­lijke afrond­ing van het omge­keerd kop­schoud­er­pa­troon te komen, is een door­braak vereist. Zolang deze uit­bli­jft, zijn de recente oplevin­gen niet meer dan her­stel­be­weg­in­gen bin­nen de lange ter­mi­jn dal­ende trend.

Rente op zoek naar vol­gende top

Door­dat de aan­de­len­markt een onrustige tijd kende, vlucht­ten beleg­gers in staat­soblig­aties, waar­door de rentev­er­goed­ing daalde. De rente is inmid­dels vanaf de dubbele bodem rond 3,94% wel weer sterk opgeveerd. Onlangs is de rente er zelfs in ges­laagd de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top van juli 2007 over­tu­igend te door­breken. Dit alles impliceert dat de rust weer terug keert in de markt. Veel beleg­gers pref­er­eer­den lange tijd een negatieve reële rente in com­bi­natie met het koer­srisi­co op oblig­aties, boven hoge div­i­den­dren­de­menten teza­men met het risi­co dat gelopen wordt met aan­de­len. Momenteel lijkt er echter een ver­schuiv­ing op te tre­den: men laat de oblig­aties voor wat ze zijn, waar­door het effec­tieve ren­de­ment daar­van oploopt. Dit zou kun­nen beteke­nen dat de voorkeur van beleg­gers in toen­e­mende mate uit­gaat naar aan­de­len, het­geen een posi­tief effect heeft op de aan­de­len­beurzen. Wel dienen we ons te realis­eren dat de rente, ondanks de oplev­ing sinds 2005, zich op de lange ter­mi­jn nog alti­jd in een dal­ende trend bevindt.

Nikkei opnieuw in de aanval

De Japanse index is de laat­ste weken sterk geste­gen, maar weet vooral­snog niet te over­tu­igen. De Nikkei bli­jft rond­dolen in een hard­nekkig dal­ende trend. De dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf het hoogtepunt in okto­ber 2007 zal eerst over­tu­igend moeten wor­den door­bro­ken, wil het beeld über­haupt weer posi­tief wor­den. Posi­tief is dat de index voor­lop­ig is gered door het ste­un­niveau rond 12.000 pun­ten. Aldaar bevin­dt zich een voor­ma­lige, hor­i­zon­tale weer­stand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 die nu ste­un is gewor­den. De index zal op zijn minst boven het niveau rond 12.000 pun­ten moeten bli­jven. Een beleg­ger heeft in Japan vooral­snog weinig te zoeken. Gezien het tech­nis­che beeld kan het nog wel een hele tijd duren voor­dat Japanse aan­de­len weer inter­es­sant wor­den voor lange ter­mi­jn beleg­gers. Momenteel test de Nikkei de dal­ende weer­stand­sli­jn. Een door­braak hier­van en van de hor­i­zon­tale weer­stand rond 14.000 pun­ten zou een eerste teken van sterk­te zijn, echter één zwaluw maakt nog geen zomer.

Eurostoxx50 wacht op uitbraak

De Europese aan­de­lenindices tonen nog alti­jd geen over­tu­igende teke­nen van her­s­tel. De CAC40 bevin­dt zich op korte ter­mi­jn weliswaar in een uptrend, maar de lange ter­mi­jn dal­ende trend is nog steeds intact. Net als bij enkele col­le­ga-indices, waaron­der de Eurostoxx50, tekent zich in de grafiek van de CAC40 een omge­keerde kop­schoud­er­for­matie af. De Franse index zal eerst met de zware weer­stand, in de vorm van de nek­li­jn, moeten afreke­nen, alvorens dit patroon is afgerond. Ook de Duitse DAX heeft zich sinds medio maart her­steld, al begint deze opmars wel haperin­gen te ver­to­nen. Cru­ci­aal is nu, of de Eurostoxx50 ste­un vin­dt bij de bodem die in april gevor­md is. Dit patroon zou afgerond wor­den als de Eurostoxx50 erin slaagt de nek­li­jn uit te nemen. Mocht het zover komen, dan ver­betert het tech­nis­che beeld van de index aanzien­lijk. Een lagere bodem dan de bodem van april opent daar­ente­gen het luik weer. Gezien de hogere bodems en lagere top­pen kan de ont­knop­ing niet meer lang op zich lat­en wacht­en. Het wacht­en is dus nu op een nieuwe impuls.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.