![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Hoewel de beurzen vorige week op indrukwekkende wijze opleefden, werd in de afgelopen dagen veel van het veroverde terrein weer prijsgegeven. Beleggers lijken zich inmiddels af te vragen of hun optimisme –dat met name afgelopen vrijdag tot uitdrukking kwam- niet te voorbarig is geweest.
Hoewel de beurzen vorige week op indrukwekkende wijze opleefden, werd in de afgelopen dagen veel van het veroverde terrein weer prijsgegeven. Beleggers lijken zich inmiddels af te vragen of hun optimisme –dat met name afgelopen vrijdag tot uitdrukking kwam- niet te voorbarig is geweest.
Terwijl Citigroup vrijdag bekendmaakte over het eerste kwartaal een verlies van $ 5,1 miljard te hebben geleden, ging op de aandelenbeurzen het dak eraf. Beleggers lieten zich inspireren door de gedachte dat het ergste inmiddels achter de rug is. In de afgelopen dagen kwam men daar echter schoorvoetend op terug. De Dow Jones is erin geslaagd de vorige toppen uit te nemen en heeft daarmee een positief signaal afgegeven. In de grafiek tekent zich een omgekeerde kopschouderformatie af, waarvan de Dow de neklijn inmiddels heeft doorbroken, hetgeen een hoopgevend signaal is. Wel zal de Dow op korte termijn deze uitbraak dienen te bevestigen. Mocht dit gebeuren, dan verbetert het technische beeld aanzienlijk. In 80% van de gevallen wordt het koersdoel behaald hetgeen kan worden berekend door het patroon ‘om te klappen’. We dienen ons echter af te vragen, of de marktomstandigheden een nieuwe aanval op de recordstand van de Dow rechtvaardigen. De Nasdaq herstelt eveneens sterk binnen de dalende trend. Meerdere grafieken tonen een omgekeerd kopschouderpatroon. Deze indices zijn echter nog niet zover als de Dow: de S&P500 heeft de neklijn nog niet doorbroken. Om tot een daadwerkelijke afronding van het omgekeerd kopschouderpatroon te komen, is een doorbraak vereist. Zolang deze uitblijft, zijn de recente oplevingen niet meer dan herstelbewegingen binnen de lange termijn dalende trend.
Rente op zoek naar volgende top
Doordat de aandelenmarkt een onrustige tijd kende, vluchtten beleggers in staatsobligaties, waardoor de rentevergoeding daalde. De rente is inmiddels vanaf de dubbele bodem rond 3,94% wel weer sterk opgeveerd. Onlangs is de rente er zelfs in geslaagd de dalende weerstandslijn vanaf de top van juli 2007 overtuigend te doorbreken. Dit alles impliceert dat de rust weer terug keert in de markt. Veel beleggers prefereerden lange tijd een negatieve reële rente in combinatie met het koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen tezamen met het risico dat gelopen wordt met aandelen. Momenteel lijkt er echter een verschuiving op te treden: men laat de obligaties voor wat ze zijn, waardoor het effectieve rendement daarvan oploopt. Dit zou kunnen betekenen dat de voorkeur van beleggers in toenemende mate uitgaat naar aandelen, hetgeen een positief effect heeft op de aandelenbeurzen. Wel dienen we ons te realiseren dat de rente, ondanks de opleving sinds 2005, zich op de lange termijn nog altijd in een dalende trend bevindt.
Nikkei opnieuw in de aanval
De Japanse index is de laatste weken sterk gestegen, maar weet vooralsnog niet te overtuigen. De Nikkei blijft ronddolen in een hardnekkig dalende trend. De dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007 zal eerst overtuigend moeten worden doorbroken, wil het beeld überhaupt weer positief worden. Positief is dat de index voorlopig is gered door het steunniveau rond 12.000 punten. Aldaar bevindt zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 die nu steun is geworden. De index zal op zijn minst boven het niveau rond 12.000 punten moeten blijven. Een belegger heeft in Japan vooralsnog weinig te zoeken. Gezien het technische beeld kan het nog wel een hele tijd duren voordat Japanse aandelen weer interessant worden voor lange termijn beleggers. Momenteel test de Nikkei de dalende weerstandslijn. Een doorbraak hiervan en van de horizontale weerstand rond 14.000 punten zou een eerste teken van sterkte zijn, echter één zwaluw maakt nog geen zomer.
Eurostoxx50 wacht op uitbraak
De Europese aandelenindices tonen nog altijd geen overtuigende tekenen van herstel. De CAC40 bevindt zich op korte termijn weliswaar in een uptrend, maar de lange termijn dalende trend is nog steeds intact. Net als bij enkele collega-indices, waaronder de Eurostoxx50, tekent zich in de grafiek van de CAC40 een omgekeerde kopschouderformatie af. De Franse index zal eerst met de zware weerstand, in de vorm van de neklijn, moeten afrekenen, alvorens dit patroon is afgerond. Ook de Duitse DAX heeft zich sinds medio maart hersteld, al begint deze opmars wel haperingen te vertonen. Cruciaal is nu, of de Eurostoxx50 steun vindt bij de bodem die in april gevormd is. Dit patroon zou afgerond worden als de Eurostoxx50 erin slaagt de neklijn uit te nemen. Mocht het zover komen, dan verbetert het technische beeld van de index aanzienlijk. Een lagere bodem dan de bodem van april opent daarentegen het luik weer. Gezien de hogere bodems en lagere toppen kan de ontknoping niet meer lang op zich laten wachten. Het wachten is dus nu op een nieuwe impuls.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.