![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Met het herstel dat de beurzen in de afgelopen dagen lieten zien, zijn de verhoudingen tussen de bulls en de bears verder op scherp komen te staan. Enerzijds zijn er genoeg redenen te bedenken die beleggers kunnen aangrijpen om de beursvloer via de nooduitgang te verlaten. Anderzijds kan de opleving van de afgelopen dagen duiden op terugkerend vertrouwen.
Met name woensdag was de sfeer op de effectenbeurzen opperbest. Tegenvallende inflatiecijfers in de eurozone werden door beleggers terzijde geschoven, terwijl meevallende bedrijfsresultaten van onder meer zakenbank JP Morgan enthousiast ontvangen werden. De toonaangevende Europese aandelenindices sloten woensdag eensgezind hoger, waarbij de plussen in een aantal gevallen opliepen tot boven 2%. Het herstel is uiteraard positief, maar het is nog veel te vroeg om over een capitulatie van de bears te kunnen spreken. De CAC40 bevindt zich weliswaar sinds medio maart in een korte termijn uptrend, de dalende trend vanaf begin 2008 èn de dalende trend op lange termijn zijn nog altijd intact. De Duitse DAX heeft eveneens nog een lange weg te gaan alvorens we van een daadwerkelijke verbetering van het beeld kunnen spreken. Het opwaarts doorbreken van de neklijn zou een stap in goede richting betekenen, maar zover is het nog (lang) niet. De brede Eurostoxx50 leefde op en lijkt een hogere bodem te vormen. Dit is een positief signaal, maar niet meer dan dat. Vooralsnog kunnen we niet anders dan vaststellen dat deze index zich zal moeten ontworstelen aan de dalende trend waarin hij zich bevindt. De bulls en de bears hebben in de afgelopen dagen de messen geslepen. Het kan niet lang meer duren voordat zij daadwerkelijk de degens zullen kruisen.
Brent-olie scherpt opnieuw record aan
Brent-olie scherpte onlangs opnieuw het recordniveau aan en steeg daarbij zelfs boven $ 112 per vat. Deze stijging werd mede veroorzaakt door de fors verzwakkende dollar. De sterk stijgende, lange termijn trend blijft hiermee onverminderd intact. Pas bij een doorbraak van het steunniveau rond $ 88 verslechtert het lange termijn beeld voor Brent-olie. De opwaartse prijsdruk zou kunnen verminderen als alternatieve energiebronnen grootschalig inzetbaar worden of als de euro weer wat verzwakt, lees de dollar sterker wordt. Anderzijds zou ook een wereldwijde recessie de olieprijs onder druk kunnen zetten. De seinen blijven op groen staan zolang de olieprijs boven zowel de horizontale als de stijgende steunlijn weet te blijven. Vooralsnog lijkt niets de opmars van de olieprijs te kunnen stoppen, hetgeen opmerkelijk is aangezien de recessie in de VS zich steeds sterker manifesteert.
Euro naar nieuwe hoogterecords
De euro/dollar is momenteel bezig met een recordpoging. Nadat de Europese munteenheid in februari uit de consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Vanaf dit niveau deed de euro het even wat rustiger aan, om vervolgens een hogere top neer te zetten. Beleggers met een lange horizon kunnen derhalve nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,40 neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Zolang de ECB de rente niet neerwaarts aanpast, terwijl de Fed de rente wel blijft verlagen en de geldmarkt blijft verruimen, blijft de dollar verzwakken. Om de stijging van de euro een halt toe te roepen, zal Trichet in plaats van woorden, in ieder geval moeten overgaan tot daden. Gezien de missie van de ECB, het in toom houden van de inflatie, is het zeer de vraag of zij de rente zal verlagen. Een renteverhoging ligt in dat kader eerder voor de hand, zeker na de tegenvallende inflatiecijfers (3,6%) over maart die onlangs werden gepubliceerd.
Dow leeft op in dalende trend
De Amerikaanse beurzen toonden deze week opnieuw veerkracht. Toch geldt ook voor Wall Street, dat de kou allesbehalve uit de lucht is. De S&P500 bevindt zich nog altijd in een dalende trend en het beeld verbetert pas werkelijk, als de index erin slaagt de dalende weerstandslijn, ingezet in oktober, èn de horizontale weerstand rond 1406 punten te doorbreken. De Nasdaq worstelt met vergelijkbare weerstanden: de technologie-index leefde vanaf medio maart op, maar wist niet eens in de buurt van de horizontale weerstand te komen. De dalende weerstandslijn is evenmin in gevaar geweest. De Dow Jones doet het, wat dat betreft, iets beter: de index deed recent al een poging om de horizontale horde rond 12.750 punten uit te nemen. Hoewel de Dow op deze weerstand afketste, duidt de opleving van deze week erop, dat er een nieuwe aanval wordt voorbereid. Of een nieuwe poging meer succes zal hebben, is twijfelachtig. In dat geval zou de Dow opnieuw op recordjacht moeten gaan.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.