...

Beurzen op tweesprong

17 april 2008, 19:13 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Met het her­s­tel dat de beurzen in de afgelopen dagen lieten zien, zijn de ver­houdin­gen tussen de bulls en de bears verder op scherp komen te staan. Enerz­i­jds zijn er genoeg rede­nen te bedenken die beleg­gers kun­nen aan­gri­jpen om de beursvlo­er via de nooduit­gang te ver­lat­en. Anderz­i­jds kan de oplev­ing van de afgelopen dagen duiden op terugk­erend vertrouwen.

Met het her­s­tel dat de beurzen in de afgelopen dagen lieten zien, zijn de ver­houdin­gen tussen de bulls en de bears verder op scherp komen te staan. Enerz­i­jds zijn er genoeg rede­nen te bedenken die beleg­gers kun­nen aan­gri­jpen om de beursvlo­er via de nooduit­gang te ver­lat­en. Anderz­i­jds kan de oplev­ing van de afgelopen dagen duiden op terugk­erend vertrouwen.

Met name woens­dag was de sfeer op de effecten­beurzen opperbest. Tegen­val­lende inflatieci­jfers in de euro­zone wer­den door beleg­gers terz­i­jde geschoven, ter­wi­jl mee­val­lende bedri­jf­s­re­sul­tat­en van onder meer zak­en­bank JP Mor­gan ent­hou­si­ast ont­van­gen wer­den. De toon­aangevende Europese aan­de­lenindices sloten woens­dag eens­gezind hoger, waar­bij de plussen in een aan­tal gevallen opliepen tot boven 2%. Het her­s­tel is uit­er­aard posi­tief, maar het is nog veel te vroeg om over een capit­u­latie van de bears te kun­nen spreken. De CAC40 bevin­dt zich weliswaar sinds medio maart in een korte ter­mi­jn uptrend, de dal­ende trend vanaf begin 2008 èn de dal­ende trend op lange ter­mi­jn zijn nog alti­jd intact. De Duitse DAX heeft eve­neens nog een lange weg te gaan alvorens we van een daad­w­erke­lijke ver­be­ter­ing van het beeld kun­nen spreken. Het opwaarts door­breken van de nek­li­jn zou een stap in goede richt­ing beteke­nen, maar zover is het nog (lang) niet. De brede Eurostoxx50 leefde op en lijkt een hogere bodem te vor­men. Dit is een posi­tief sig­naal, maar niet meer dan dat. Vooral­snog kun­nen we niet anders dan vast­stellen dat deze index zich zal moeten ont­worste­len aan de dal­ende trend waarin hij zich bevin­dt. De bulls en de bears hebben in de afgelopen dagen de messen geslepen. Het kan niet lang meer duren voor­dat zij daad­w­erke­lijk de degens zullen kruisen.

Brent-olie scherpt opnieuw record aan

Brent-olie scherpte onlangs opnieuw het record­niveau aan en steeg daar­bij zelfs boven $ 112 per vat. Deze sti­jging werd mede veroorza­akt door de fors verzwakkende dol­lar. De sterk sti­j­gende, lange ter­mi­jn trend bli­jft hier­mee onver­min­derd intact. Pas bij een door­braak van het ste­un­niveau rond $ 88 ver­slechtert het lange ter­mi­jn beeld voor Brent-olie. De opwaartse pri­js­druk zou kun­nen ver­min­deren als alter­natieve energiebron­nen grootschalig inzetbaar wor­den of als de euro weer wat verzwakt, lees de dol­lar sterk­er wordt. Anderz­i­jds zou ook een wereld­wi­jde recessie de oliepri­js onder druk kun­nen zetten. De seinen bli­jven op groen staan zolang de oliepri­js boven zow­el de hor­i­zon­tale als de sti­j­gende ste­un­li­jn weet te bli­jven. Vooral­snog lijkt niets de opmars van de oliepri­js te kun­nen stop­pen, het­geen opmerke­lijk is aangezien de recessie in de VS zich steeds sterk­er manifesteert.

Euro naar nieuwe hoogterecords

De euro/​dollar is momenteel bezig met een record­poging. Nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari uit de con­sol­i­datiedriehoek brak, schoot deze direct door richt­ing $ 1,60. Vanaf dit niveau deed de euro het even wat rustiger aan, om ver­vol­gens een hogere top neer te zetten. Beleg­gers met een lange hori­zon kun­nen der­halve nog steeds com­fort­a­bel in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,40 neer­waarts wordt door­bro­ken, is het feest voor hen over. Zolang de ECB de rente niet neer­waarts aan­past, ter­wi­jl de Fed de rente wel bli­jft ver­la­gen en de geld­markt bli­jft ver­ruimen, bli­jft de dol­lar verzwakken. Om de sti­jging van de euro een halt toe te roepen, zal Trichet in plaats van woor­den, in ieder geval moeten over­gaan tot daden. Gezien de missie van de ECB, het in toom houden van de inflatie, is het zeer de vraag of zij de rente zal ver­la­gen. Een rentev­er­hoging ligt in dat kad­er eerder voor de hand, zek­er na de tegen­val­lende inflatieci­jfers (3,6%) over maart die onlangs wer­den gepubliceerd. 

Dow leeft op in dal­ende trend

De Amerikaanse beurzen toon­den deze week opnieuw veerkracht. Toch geldt ook voor Wall Street, dat de kou alles­be­halve uit de lucht is. De S&P500 bevin­dt zich nog alti­jd in een dal­ende trend en het beeld ver­betert pas werke­lijk, als de index erin slaagt de dal­ende weer­stand­sli­jn, ingezet in okto­ber, èn de hor­i­zon­tale weer­stand rond 1406 pun­ten te door­breken. De Nas­daq worstelt met vergelijk­bare weer­standen: de tech­nolo­gie-index leefde vanaf medio maart op, maar wist niet eens in de buurt van de hor­i­zon­tale weer­stand te komen. De dal­ende weer­stand­sli­jn is even­min in gevaar geweest. De Dow Jones doet het, wat dat betre­ft, iets beter: de index deed recent al een poging om de hor­i­zon­tale horde rond 12.750 pun­ten uit te nemen. Hoewel de Dow op deze weer­stand afket­ste, duidt de oplev­ing van deze week erop, dat er een nieuwe aan­val wordt voor­bereid. Of een nieuwe poging meer suc­ces zal hebben, is twi­jfelachtig. In dat geval zou de Dow opnieuw op record­jacht moeten gaan.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.