...

Beurzen op intensive care

2 oktober 2008, 18:19 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Wat hebben For­tis, Dex­ia, Brad­ford & Bin­g­ley, Wachovia, en Hypo Real Estate met elka­ar gemeen? Deze finan­cials haalden in de afgelopen dagen het nieuws als slachtof­fers van de kredi­et­cri­sis. Tot over­maat van ramp ver­wees het Amerikaanse Huis van Afgevaardig­den maandag het red­dings­plan van min­is­ter Paul­son naar de prul­len­bak.



Wat hebben For­tis, Dex­ia, Brad­ford & Bin­g­ley, Wachovia, en Hypo Real Estate met elka­ar gemeen? Deze finan­cials haalden in de afgelopen dagen het nieuws als slachtof­fers van de kredi­et­cri­sis. Tot over­maat van ramp ver­wees het Amerikaanse Huis van Afgevaardig­den maandag het red­dings­plan van min­is­ter Paul­son naar de prullenbak. 

Vanu­it het For­tis-kamp wer­den keer op keer gerust­stel­lende sig­nalen de wereld inge­zon­den, tot­dat afgelopen week­end toch SOS’ klonk vanu­it het hoofd­kan­toor in Brus­sel. De over­he­den van de Benelux moesten halsoverkop te hulp schi­eten met een mil­jar­den­in­jec­tie, om zo te voorkomen dat het doek zou vallen voor de Belgisch/​Nederlandse bankverzek­er­aar, die zich danig heeft ver­s­likt in de over­name van ABN Amro en zwaar lijdt onder de kredi­et­cri­sis. Ook finan­ciële instellin­gen in onder meer Duit­s­land en de VS bleken het niet meer op eigen kracht te kun­nen red­den en moesten hulp zoeken bij over­he­den, dan wel lijdza­am toezien hoe con­cur­renten voor een appel en een ei (de bezit­tin­gen van) hun bedri­jf opkocht­en. De hoop van veel beleg­gers was geves­tigd op het Paul­son-plan: de afwi­jz­ing hier­van door het Huis van Afgevaardig­den zorgde maanda­gavond voor een drama­tis­che verkoop­golf op Wall Street. Hoewel de Amerikaanse indices nadi­en een beschei­den her­s­tel hebben lat­en zien, is het tech­nis­che plaat­je er deze week aller­minst op vooruit­ge­gaan. Met de uit­gli­jders van maandag hebben de Dow Jones, de Nas­daq en de S&P500 nieuwe, meer­jarige dieptepun­ten bereikt waar­door de dal­ende trends een extra impuls kre­gen. Momenteel bevin­den de indices zich rond belan­grijke Fibonac­ci retrace­ment lev­els, waar­bij het te hopen is dat daar ste­un kan wor­den gevonden. 

Rente opnieuw op weg naar bodem van mei

Na het uit­breken van kredi­et­cri­sis vlucht­ten beleg­gers het afgelopen jaar uit aan­de­len en in staat­soblig­aties. De rente daalde hier­door sterk, waar­bij in maart een tussen­ti­jds laagtepunt rond 4% werd bereikt. Ver­vol­gens steeg de rente naar een hoogtepunt rond 4,8% in juni. Dit niveau bleek te hoog gegrepen, want de rente viel weer sterk terug. Het is opmerke­lijk dat veel beleg­gers genoe­gen nemen met een rentev­er­goed­ing van cir­ca 4,3% per jaar. Zek­er gezien de (offi­ciële Europese) inflatie (3,8%), belast­ing (1,2%) plus het risi­co van dal­ende oblig­atieko­ersen. Een sti­j­gende inflatie is funest voor oblig­aties. Desal­ni­et­temin is de rente opnieuw gedaald richt­ing de bodem van mei. Vooral­snog heeft de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn, zijnde de bodem van mei, stand weten te houden en is de rente hier­van opgeveerd. Mocht deze ste­un­zone rond 4,2% echter alsnog wor­den door­bro­ken, dan ligt de weg open voor een verdere dal­ing richt­ing 4%.

Nikkei breekt bodem maart

De Japanse index kon vanaf maart tot juni sti­j­gen tot cir­ca 14.500 pun­ten, maar dit niveau bleek te hoog gegrepen. De index viel ver­vol­gens sterk terug, op zoek naar een bodem. De Nikkei gleed langs de sterk dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top van 2007 naar bene­den. Nog steeds voert deze weer­stand­sli­jn de neer­waartse druk alleen maar verder op. De con­di­tie van de index is aanzien­lijk ver­slech­terd nu de hor­i­zon­tale ste­un­li­jn, rond 12.000 pun­ten, door­bro­ken is. Deze zone, die overeenkomt met de bodem van maart, was voor de korte ter­mi­jn de laat­ste stro­halm voor de Nikkei. Nu deze ste­un is weggevallen, hebben de bears weer vrij spel en kun­nen zij met hernieuwd ent­hou­si­asme de dal­ende trend voortzetten. Vanu­it tech­nisch per­spec­tief zijn er in feite geen licht­pun­ten in de grafiek te vin­den, zodat we onze vingers voor­lop­ig niet willen bran­den aan beleg­gin­gen in de Japanse index.

CAC40 vormt dubbele bodem

Nog voor­dat bek­end werd dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardig­den niet instemde met het red­dings­plan van min­is­ter Paul­son, had­den de Europese beurzen al enorme klap­pen geïn­casseerd. Ook in Europa gri­jpt de kredi­et­cri­sis nog steeds om zich heen: behalve For­tis en Dex­ia werd ook het Britse Brad­ford & Bin­g­ley gena­tion­aliseerd. In Duit­s­land kwam kredi­et­bank Hypo Real Estate in de prob­le­men van­wege de vast­gelopen inter­ban­caire geld­markt en de risi­co­volle beleg­gin­gen in de porte­feuille van dochter Dep­fa. We con­stateren dat de aan­de­len­beurzen in Europa zich nog alti­jd in sterk dal­ende trends bevin­den, voor zow­el de lange als de korte ter­mi­jn. Wel zien we dat de indices, net als hun Amerikaanse tegen­hang­ers, ste­un zoeken bij Fibonac­ci retrace­ment lev­els. Mocht daar inder­daad hou­vast wor­den gevon­den, dan is een (forse) her­stel­be­weg­ing mogelijk. De CAC40 heeft boven­di­en een extra troef in han­den: de Franse index lijkt een dubbele bodem te vor­men ten opzichte van sep­tem­ber. Een grote beweg­ing lijkt opnieuw aanstaande. Het is dus erop of eron­der de komende week.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.