![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Wat hebben Fortis, Dexia, Bradford & Bingley, Wachovia, en Hypo Real Estate met elkaar gemeen? Deze financials haalden in de afgelopen dagen het nieuws als slachtoffers van de kredietcrisis. Tot overmaat van ramp verwees het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maandag het reddingsplan van minister Paulson naar de prullenbak.
Vanuit het Fortis-kamp werden keer op keer geruststellende signalen de wereld ingezonden, totdat afgelopen weekend toch ‘SOS’ klonk vanuit het hoofdkantoor in Brussel. De overheden van de Benelux moesten halsoverkop te hulp schieten met een miljardeninjectie, om zo te voorkomen dat het doek zou vallen voor de Belgisch/Nederlandse bankverzekeraar, die zich danig heeft verslikt in de overname van ABN Amro en zwaar lijdt onder de kredietcrisis. Ook financiële instellingen in onder meer Duitsland en de VS bleken het niet meer op eigen kracht te kunnen redden en moesten hulp zoeken bij overheden, dan wel lijdzaam toezien hoe concurrenten voor een appel en een ei (de bezittingen van) hun bedrijf opkochten. De hoop van veel beleggers was gevestigd op het Paulson-plan: de afwijzing hiervan door het Huis van Afgevaardigden zorgde maandagavond voor een dramatische verkoopgolf op Wall Street. Hoewel de Amerikaanse indices nadien een bescheiden herstel hebben laten zien, is het technische plaatje er deze week allerminst op vooruitgegaan. Met de uitglijders van maandag hebben de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500 nieuwe, meerjarige dieptepunten bereikt waardoor de dalende trends een extra impuls kregen. Momenteel bevinden de indices zich rond belangrijke Fibonacci retracement levels, waarbij het te hopen is dat daar steun kan worden gevonden.
Rente opnieuw op weg naar bodem van mei
Na het uitbreken van kredietcrisis vluchtten beleggers het afgelopen jaar uit aandelen en in staatsobligaties. De rente daalde hierdoor sterk, waarbij in maart een tussentijds laagtepunt rond 4% werd bereikt. Vervolgens steeg de rente naar een hoogtepunt rond 4,8% in juni. Dit niveau bleek te hoog gegrepen, want de rente viel weer sterk terug. Het is opmerkelijk dat veel beleggers genoegen nemen met een rentevergoeding van circa 4,3% per jaar. Zeker gezien de (officiële Europese) inflatie (3,8%), belasting (1,2%) plus het risico van dalende obligatiekoersen. Een stijgende inflatie is funest voor obligaties. Desalniettemin is de rente opnieuw gedaald richting de bodem van mei. Vooralsnog heeft de horizontale steunlijn, zijnde de bodem van mei, stand weten te houden en is de rente hiervan opgeveerd. Mocht deze steunzone rond 4,2% echter alsnog worden doorbroken, dan ligt de weg open voor een verdere daling richting 4%.
Nikkei breekt bodem maart
De Japanse index kon vanaf maart tot juni stijgen tot circa 14.500 punten, maar dit niveau bleek te hoog gegrepen. De index viel vervolgens sterk terug, op zoek naar een bodem. De Nikkei gleed langs de sterk dalende weerstandslijn vanaf de top van 2007 naar beneden. Nog steeds voert deze weerstandslijn de neerwaartse druk alleen maar verder op. De conditie van de index is aanzienlijk verslechterd nu de horizontale steunlijn, rond 12.000 punten, doorbroken is. Deze zone, die overeenkomt met de bodem van maart, was voor de korte termijn de laatste strohalm voor de Nikkei. Nu deze steun is weggevallen, hebben de bears weer vrij spel en kunnen zij met hernieuwd enthousiasme de dalende trend voortzetten. Vanuit technisch perspectief zijn er in feite geen lichtpunten in de grafiek te vinden, zodat we onze vingers voorlopig niet willen branden aan beleggingen in de Japanse index.
CAC40 vormt dubbele bodem
Nog voordat bekend werd dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden niet instemde met het reddingsplan van minister Paulson, hadden de Europese beurzen al enorme klappen geïncasseerd. Ook in Europa grijpt de kredietcrisis nog steeds om zich heen: behalve Fortis en Dexia werd ook het Britse Bradford & Bingley genationaliseerd. In Duitsland kwam kredietbank Hypo Real Estate in de problemen vanwege de vastgelopen interbancaire geldmarkt en de risicovolle beleggingen in de portefeuille van dochter Depfa. We constateren dat de aandelenbeurzen in Europa zich nog altijd in sterk dalende trends bevinden, voor zowel de lange als de korte termijn. Wel zien we dat de indices, net als hun Amerikaanse tegenhangers, steun zoeken bij Fibonacci retracement levels. Mocht daar inderdaad houvast worden gevonden, dan is een (forse) herstelbeweging mogelijk. De CAC40 heeft bovendien een extra troef in handen: de Franse index lijkt een dubbele bodem te vormen ten opzichte van september. Een grote beweging lijkt opnieuw aanstaande. Het is dus erop of eronder de komende week.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.