Het subprime-spook teistert al wekenlang de aandelenmarkten. De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt zijn lange tijd genegeerd, waardoor de effectenbeurzen moeiteloos konden stijgen. Inmiddels zijn de gevolgen dermate ernstig dat zelfs Bush & Bernanke en de centrale banken alle zeilen bijzetten om de crisis te bezweren. Miljarden aan liquiditeiten worden in het financiële stelsel geïnjecteerd, maar de vraag is of dit geen lapmiddelen zijn. Zachte heelmeesters maken namelijk stinkende wonden.
De aandelenmarkten hebben zich sterk hersteld van de dip in augustus en bevinden zich momenteel op een belangrijk beslispunt. De Amerikaanse indices Dow Jones en S&P500 vormden een gevaarlijk kop-en-schouderspatroon, waarbij (kortstondig) de neklijn werd doorbroken. Echter, de indices herstelden zich dusdanig sterk dat deze neklijn weer opwaarts werd doorbroken. De Nasdaq is inmiddels zo sterk gestegen dat zelfs de rechterschouder wordt getest. Momenteel bevinden deze indices zich daarmee op een cruciaal punt. Weten de Amerikaanse indices de weerstanden te doorbreken, dan zou the sky, the limit kunnen zijn. Zodra deze weerstanden toch te sterk blijken, is het de vraag waar een bodem kan worden gevonden. In ieder geval ontstaat er dan veel neerwaarts potentieel.
Brent-olie: opwaarts potentieel aanwezig
Brent-olie laat een sterke koersontwikkeling zien. De vorige top op circa $ 78 in juli is op een haar na overwonnen. Dit koersdoel, dat is ontstaan nadat het dalende wigpatroon aan het begin van dit jaar werd verlaten, blijft evenwel intact. De lichten staan voor de lange termijn nog steeds op groen. De sterk stijgende trend, die in het begin van dit jaar is ingezet, is echter wel neerwaarts doorbroken. Daarmee is het beeld voor de middellange termijn neutraal. Het lijkt erop dat het Fibonacci-retracement level op $ 68 zijn rol goed heeft vervuld, want de olieprijs is daar netjes opgevangen. Alternatieve energieproducenten zijn geduchte concurrenten voor oliesjeiks. De prijs van zonne-energie daalt elke drie jaar met 20% vanwege een combinatie van R&D en schaalvergroting. Daarnaast vormen kolen een opkomende concurrent, aangezien er schonere technieken zijn ontwikkeld om energie op te wekken. De eerdere correctie vanaf de top werd vooral ingegeven door de vrees dat de groei van de wereldeconomie zal worden geremd door de problemen op de kredietmarkt. Zodra deze vrees ongegrond blijkt te zijn, kan de olieprijs weer als een raket omhoog schieten. Bij een sterk herstel is het ook niet gezegd dat de stijging zal stoppen rond $ 78.
Euro vervolgt stijgende trend
De euro wist in juli overtuigend door de zware weerstand op $ 1,367 te breken. Dit niveau correspondeert met het voormalig hoogste punt in 2004. Vervolgens steeg de Europese munteenheid richting het eerdere koersdoel rond $ 1,38. Het hoofd werd echter tegen de bovenkant van het trendkanaal gestoten waarna de euro gestaag daalde. Daarbij vond de euro steun rond het niveau van $ 1,34. De lange termijn trend is onverminderd positief zolang de euro boven $ 1,34 weet te blijven. Dit niveau correspondeert met een meerjarige, stijgende steunlijn. Mocht de euro zich sterk weten te herstellen van de correctie van begin augustus en zelfs de barrière rond $ 1,38 weten te doorbreken, dan zou de munt verder kunnen doorstijgen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoogste koers in 1992 van de ecu, zijnde de voorloper van de euro. Momenteel bevindt de euro zich in een korte termijn consolidatiepatroon. Zolang de koersvorming zich binnen dit patroon blijft bewegen, blijft het beeld neutraal. Bij een uitbraak naar boven is er ruimte voor een stijging richting $ 1,38. Bij een neerwaartse uitbraak zou de stijgende steunlijn rond $ 1,34 opgezocht kunnen worden. Lange termijn beleggers kunnen in longposities blijven zitten, waarbij deze steunlijn wel in de gaten moet worden gehouden.
Eurostoxx50 neemt adempauze
De Europese indices herstelden zich evenals de Amerikaanse tegenhangers. Positief is dat de dalende trend vanaf juli werd doorbroken. Daardoor sprong het sein voor de korte termijn op groen. Evenwel wordt de opmars enigszins gestuit door horizontale weerstandsniveaus. Voor de brede Eurostoxx50 ligt de weerstand op 4.375 punten. Zodra deze wordt uitgenomen, ligt de weg open richting het hoogste punt van dit jaar. Zover is het echter nog niet en er lijkt een kleine adempauze te zijn ingelast. Voor zowel de DAX, de CAC40 als de Eurostoxx50 is het zaak om in ieder geval een hogere bodem te vormen dan het dieptepunt van augustus. Ook de Europese indices bevinden zich daarom op een belangrijk beslispunt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.