...

Beurzen op belangrijk beslispunt

7 september 2007, 08:07 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het sub­prime-spook teis­tert al weken­lang de aan­de­len­mark­ten. De prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt zijn lange tijd genegeerd, waar­door de effecten­beurzen moeit­eloos kon­den sti­j­gen. Inmid­dels zijn de gevol­gen der­mate ern­stig dat zelfs Bush & Bernanke en de cen­trale banken alle zeilen bijzetten om de cri­sis te bezw­eren. Mil­jar­den aan liq­uiditeit­en wor­den in het finan­ciële stelsel geïn­jecteerd, maar de vraag is of dit geen lap­mid­de­len zijn. Zachte heelmeesters mak­en namelijk stink­ende wonden.



De aan­de­len­mark­ten hebben zich sterk her­steld van de dip in augus­tus en bevin­den zich momenteel op een belan­grijk beslispunt. De Amerikaanse indices Dow Jones en S&P500 vor­m­den een gevaar­lijk kop-en-schoud­er­spa­troon, waar­bij (kort­stondig) de nek­li­jn werd door­bro­ken. Echter, de indices her­stelden zich dus­danig sterk dat deze nek­li­jn weer opwaarts werd door­bro­ken. De Nas­daq is inmid­dels zo sterk geste­gen dat zelfs de rechter­schoud­er wordt getest. Momenteel bevin­den deze indices zich daarmee op een cru­ci­aal punt. Weten de Amerikaanse indices de weer­standen te door­breken, dan zou the sky, the lim­it kun­nen zijn. Zodra deze weer­standen toch te sterk blijken, is het de vraag waar een bodem kan wor­den gevon­den. In ieder geval ontstaat er dan veel neer­waarts potentieel.

Brent-olie: opwaarts poten­tieel aanwezig

Brent-olie laat een sterke koer­son­twik­kel­ing zien. De vorige top op cir­ca $ 78 in juli is op een haar na over­won­nen. Dit koers­doel, dat is ontstaan nadat het dal­ende wig­pa­troon aan het begin van dit jaar werd ver­lat­en, bli­jft even­wel intact. De licht­en staan voor de lange ter­mi­jn nog steeds op groen. De sterk sti­j­gende trend, die in het begin van dit jaar is ingezet, is echter wel neer­waarts door­bro­ken. Daarmee is het beeld voor de mid­del­lange ter­mi­jn neu­traal. Het lijkt erop dat het Fibonac­ci-retrace­ment lev­el op $ 68 zijn rol goed heeft vervuld, want de oliepri­js is daar net­jes opgevan­gen. Alter­natieve energiepro­du­cen­ten zijn geduchte con­cur­renten voor olies­jeiks. De pri­js van zonne-energie daalt elke drie jaar met 20% van­wege een com­bi­natie van R&D en schaalver­grot­ing. Daar­naast vor­men kolen een opkomende con­cur­rent, aangezien er schonere tech­nieken zijn ontwikkeld om energie op te wekken. De eerdere cor­rec­tie vanaf de top werd vooral ingegeven door de vrees dat de groei van de werelde­conomie zal wor­den geremd door de prob­le­men op de kredi­et­markt. Zodra deze vrees onge­grond blijkt te zijn, kan de oliepri­js weer als een raket omhoog schi­eten. Bij een sterk her­s­tel is het ook niet gezegd dat de sti­jging zal stop­pen rond $ 78.

Euro ver­vol­gt sti­j­gende trend

De euro wist in juli over­tu­igend door de zware weer­stand op $ 1,367 te breken. Dit niveau cor­re­spon­deert met het voor­ma­lig hoog­ste punt in 2004. Ver­vol­gens steeg de Europese munteen­heid richt­ing het eerdere koers­doel rond $ 1,38. Het hoofd werd echter tegen de bovenkant van het trend­kanaal gestoten waar­na de euro ges­taag daalde. Daar­bij vond de euro ste­un rond het niveau van $ 1,34. De lange ter­mi­jn trend is onver­min­derd posi­tief zolang de euro boven $ 1,34 weet te bli­jven. Dit niveau cor­re­spon­deert met een meer­jarige, sti­j­gende ste­un­li­jn. Mocht de euro zich sterk weten te her­stellen van de cor­rec­tie van begin augus­tus en zelfs de bar­rière rond $ 1,38 weten te door­breken, dan zou de munt verder kun­nen doorsti­j­gen naar het niveau rond $ 1,45. Dit is de hoog­ste koers in 1992 van de ecu, zijnde de voor­lop­er van de euro. Momenteel bevin­dt de euro zich in een korte ter­mi­jn con­sol­i­datiepa­troon. Zolang de koersvorm­ing zich bin­nen dit patroon bli­jft bewe­gen, bli­jft het beeld neu­traal. Bij een uit­braak naar boven is er ruimte voor een sti­jging richt­ing $ 1,38. Bij een neer­waartse uit­braak zou de sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,34 opge­zocht kun­nen wor­den. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen in long­posi­ties bli­jven zit­ten, waar­bij deze ste­un­li­jn wel in de gat­en moet wor­den gehouden.

Eurostoxx50 neemt adempauze

De Europese indices her­stelden zich eve­nals de Amerikaanse tegen­hang­ers. Posi­tief is dat de dal­ende trend vanaf juli werd door­bro­ken. Daar­door sprong het sein voor de korte ter­mi­jn op groen. Even­wel wordt de opmars enigszins ges­tu­it door hor­i­zon­tale weer­stand­sniveaus. Voor de brede Eurostoxx50 ligt de weer­stand op 4.375 pun­ten. Zodra deze wordt uitgenomen, ligt de weg open richt­ing het hoog­ste punt van dit jaar. Zover is het echter nog niet en er lijkt een kleine adem­pauze te zijn inge­last. Voor zow­el de DAX, de CAC40 als de Eurostoxx50 is het zaak om in ieder geval een hogere bodem te vor­men dan het dieptepunt van augus­tus. Ook de Europese indices bevin­den zich daarom op een belan­grijk beslispunt.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.