...

Beurzen naar recordhoogte

19 januari 2007, 08:47 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De start van het cijfer­seizoen heeft inter­na­tion­aal voor een uit­stek­ende beur­sweek gezorgd. In de Verenigde Stat­en brak­en de Nas­daq en S&P500 belan­grijke weer­standen. Ook de Dow Jones her­stelde fors en bereik­te een nieuw all time high. In Europa con­tin­ueer­den de belan­grijk­ste indices hun sti­j­gende trend. Diverse records sneu­velden en daarmee komen oude weer­standen in het vizier. 

De DAX sloot maandag op het hoog­ste niveau sinds medio 2001 met een stand van 6.732 pun­ten. Hier­mee wordt weer koers gezet richt­ing de weer­stand bij 6.795 pun­ten. Op deze stand bevin­dt zich een dubbele top uit decem­ber 2000 en jan­u­ari 2001. Momenteel worstelt de DAX opnieuw met de oplopende weer­stand­sli­jn op 6.755 pun­ten. Een eventuele terug­val kan reke­nen op ste­un rond 6.500 pun­ten van de oplopende ste­un die stamt uit de zomermaanden. 

De CAC40 heeft vorige week een hogere bodem neergezet en bereik­te maandag ook de hoog­ste slotko­ers sinds vijf jaar. De oplopende ste­un­li­jn, die getrokken kan wor­den over de bodems van juni, juli en decem­ber, vormt een solide ste­un­niveau rond 5.416 pun­ten. Eerste weer­stand ligt bij de top van 2001 op 5.695 pun­ten, wat tevens het eerste mikpunt vormt voor de Franse index. 

De EuroStoxx50-index ket­ste af op de top bij 4.188 pun­ten, waar het hoog­ste punt van het jaar en tevens het hoog­ste punt van de afgelopen vijf jaar ligt. Hier­door is een dubbele top ontstaan die voor de nodi­ge weer­stand kan zor­gen. Hoewel de sti­j­gende trend van de afgelopen maan­den nog steeds intact is, lijkt de index te con­solid­eren bin­nen deze sti­j­gende trend. Rond 4.090 pun­ten mag veel ste­un wor­den verwacht, aangezien hier vorige week een hogere bodem werd gevor­md.We gaan daarom nog steeds uit van een posi­tief ver­loop van de Europese indices bin­nen de sti­j­gende trend.

Nikkei ver­vol­gt inhaalrace
De Nikkei-index lijkt de inhaal­race, die eind novem­ber werd ingezet, voort te zetten. De Japanse index laat een zeer sterke koer­son­twik­kel­ing zien. De Nikkei veerde op van de ste­un en al snel werd de weer­stand in de vorm van de vorige top uitgenomen. Daar­na nam de index, na afgeketst te zijn op de oplopende weer­stand­sli­jn, weer wat gas terug. Na het plaat­sen van een hogere bodem, wordt nu de weg omhoog ver­vol­gd. Met deze oplev­ing con­tin­ueert de Nikkei de sti­j­gende trend die in de zomer­maan­den werd ingezet. Don­derdagocht­end sloot de Japanse index voor de derde dag op rij hoger waarmee de aan­val opnieuw is ingezet. De index is inmid­dels weer hard op weg naar 17.563 pun­ten, waar zich de eerste weer­stand bevin­dt. Hier ligt de top van april, het hoog­ste punt van 2006.

Oliepri­js verder naar beneden
De pri­js van een vat ruwe Brent-olie bli­jft dalen. Sinds op 9 augus­tus een nieuw record werd gezet op $ 78,20, zakt de oliepri­js als­maar verder weg. De pri­js van Brent-olie is daarmee ruim 33% gedaald. De milde win­tertem­per­a­turen wereld­wi­jd zor­gen voor een afgenomen inter­na­tionale vraag naar brand­stof­fen. De oliepri­js zak­te deze week door de hor­i­zon­tale ste­un rond $ 54, wat een nieuwe impuls geeft aan de dal­ing. Deze voor­ma­lige ste­un treedt nu op als weer­stand. Door de vorm­ing van een omge­keerd kop-schoud­er­pa­troon lijkt een einde te zijn gekomen aan de sti­j­gende trend. Dit betekent goed nieuws voor aan­deel­houd­ers van­wege het afne­mende inflatiegevaar. 

Nas­daq breekt uit
Deze week heeft de tech­nolo­gie-index met de door­braak van de weer­stand op 2.466 een nieuwe sti­jging ingezet. Hier­mee is een einde gekomen aan het zijwaartse koersver­loop van de afgelopen maan­den. De index blaast momenteel wat stoom af en lijkt de nieuwe ste­un te gaan testen. Mocht deze onver­hoopt geen stand­houden, dan wacht bij 2.370 de vol­gende ste­un. Nu de weer­stand is door­bro­ken, kan de blik weer opwaarts wor­den gericht. Eerste weer­stand vin­den we bij de boven­z­i­jde van het trend­kanaal dat momenteel bij 2.610 pun­ten ligt. 


Vorige week viel de Dow Jones nog uit de sti­j­gende trend vanaf juli 2006, maar deze week is de index fors her­steld. Dins­dag werd opnieuw een hoogtere­cord gebro­ken met een slot­stand van 12.582 pun­ten, waarmee de sti­j­gende trend is her­vat. Hier­door kan ook hier weer verder naar boven gekeken wor­den. Eerste ste­un vin­den we op 12.343 pun­ten, waar in decem­ber een bodem is gevor­md. Weer­stand ligt aan de bovenkant van de oplopende weer­stand bij 12.591 pun­ten. De S&P500-index ver­vol­gt met de door­braak van de dubbele top op 1.427 pun­ten ook de weg naar boven. Deze voor­ma­lige weer­stand fungeert nu als eerste ste­un; de vorige bodem op 1.409 pun­ten als tweede. Het neer­waarts risi­co lijkt daarmee beperkt. De weg naar de weer­stand bij 1.452 pun­ten kan nu wor­den ingezet. We zijn benieuwd of de cham­pagne vol­gende week wederom ontkurkt kan worden.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.