...

Beurzen krabbelen weer op

8 december 2006, 08:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De aan­de­len­beurzen hebben deze week een einde weten te mak­en aan de koers­dalin­gen van de week daar­voor. Vorige week vri­jdag zag het er nog slecht uit. Toen doken de belan­grijke indices diep in de rode cijfers nadat er in de VS een tegen­val­lende ISM-inkoop­man­agersin­dex werd bek­endge­maakt. Maandag bleven de beurzen echter goed liggen. Tegelijk­er­ti­jd kwam ook een (voor­lop­ig) einde aan de opmars van de euro ten opzichte van de dol­lar. Ook de sti­jging van de oliepri­js werd deze week een halt toegeroepen. De Nikkei ver­vol­gde na een korte adem­pauze de weg omhoog.


Beurzen krabbe­len weer op
De aan­de­len­beurzen hebben deze week een einde weten te mak­en aan de koers­dalin­gen van de week daar­voor. Vorige week vri­jdag zag het er nog slecht uit. Toen doken de belan­grijke indices diep in de rode cijfers nadat er in de VS een tegen­val­lende ISM-inkoop­man­agersin­dex werd bek­endge­maakt. Maandag bleven de beurzen echter goed liggen. Tegelijk­er­ti­jd kwam ook een (voor­lop­ig) einde aan de opmars van de euro ten opzichte van de dol­lar. Ook de sti­jging van de oliepri­js werd deze week een halt toegeroepen. De Nikkei ver­vol­gde na een korte adem­pauze de weg omhoog.

De DAX-index viel vorige week maandag uit het sti­j­gende trend­kanaal. Vri­jdag zette de Duitse index een bodem neer op 6.241 pun­ten, om ver­vol­gens in twee dagen maar lief­st ruim 130 pun­ten te sti­j­gen. Dat betekent dat de DAX een hogere bodem heeft neergezet, waar­door het patroon van hogere bodems en hogere top­pen nog steeds intact is. De DAX moet nu tra­cht­en om weer een hogere top neer te zetten. De vorige top werd op 22 novem­ber neergezet op 6.476 pun­ten. Ook de CAC40-index viel uit de sti­j­gende trend. Afgelopen vri­jdag vond de Franse index ste­un bij 5.255 pun­ten waar in april een dubbele top werd gevor­md. De CAC40 veerde op van dit niveau en brak daar­na uit de korte ter­mi­jn dal­ende trend. Het tech­nis­che beeld is wel verzwakt omdat de index een lagere bodem heeft neergezet. De index zit nu in een spa­gaat door­dat er een hogere top en een lagere bodem is gevor­md. Om een hogere top neer te zetten, zal de index de huidi­ge top op 5.512 pun­ten moeten breken. 

De EuroStoxx50-index heeft de dal­ing, na de val uit de sti­j­gende trend, tot stil­stand weten te bren­gen. De pan-Europese index zette vorige week vri­jdag een bodem neer op 3.932 pun­ten. Twee dagen lat­er brak de pan-Europese index uit de dal­ende trend die zich de laat­ste twee weken had gevor­md. De index heeft echter wel een lagere bodem gevor­md en bevin­dt zich nu dus ook in een spa­gaat. Wan­neer de top van novem­ber op 4.110 pun­ten wordt door­bro­ken, veran­dert het huidi­ge zijwaartse ver­loop weer in een sti­j­gende trend.

Nikkei zet door
De Nikkei-index zit nog steeds in een sti­j­gende trend. De index zette twee weken gele­den, na een dal­ing van ongeveer een maand, een hogere bodem neer. Daar­na liet de Japanse index een fraaie sti­jging zien. In nog geen twee weken steeg de Nikkei ruim 6%. Don­derdag werd de aan­val ingezet op het koer­shi­aat dat op 16.644 pun­ten voor weer­stand zorgt. Zodra deze weer­stand is door­bro­ken, kan de Nikkei verder omhoog richt­ing de top van okto­ber op 16.810 pun­ten. Als de index een hogere top weet neer te zetten, ligt de weg vrij voor een sti­jging naar het hoog­ste niveau van dit jaar. Dat ligt op 17.563 pun­ten en werd bereikt op 7 april.

Brent con­solideert bin­nen daling
Er lijkt voor­lop­ig een einde gekomen aan de sterke sti­jging van de pri­js voor een vat ruwe Brent-olie. De oliepri­js is in de afgelopen weken sterk geste­gen tot ruim $ 64. Eind okto­ber noteerde een vat Brent-olie nog $ 57,80. Hier vor­mde de oliepri­js een bodem na de cor­rec­tie vanaf augus­tus toen een record­pri­js van $ 78,20 werd behaald. De sterke sti­jging van de afgelopen weken werd onder meer veroorza­akt door spec­u­laties dat de OPEC bin­nenko­rt voor de tweede keer in twee maan­den tijd de oliepro­duc­tie zal inperken. Op 14 decem­ber komt de OPEC bijeen in Nige­ria. Woens­dag werd bek­end dat de Amerikaanse voor­raden van ruwe olie voor de tweede achtereen­vol­gende week zijn gedaald. Het bericht had uitein­delijk geen opwaarts effect op de oliepri­js. De olievoor­raden liggen nog steeds zo’n 14% boven het 5‑jaars gemid­delde (Bron: Bloomberg). 

Dow Jones bij­na op nieuw all time high
De Dow Jones wist zich na de val uit het sti­j­gende trend­kanaal snel te her­stellen. Op maandag werd meteen een nieuwe bodem neergezet op 12.121 pun­ten. Deze fungeert nu de eerste ste­un. Deze bodem was hoger dan de vorige bodem van 9 novem­ber op 12.103 pun­ten. Het patroon van hogere bodems en hogere top­pen is dus nog steeds intact. De Amerikaanse index probeert inmid­dels weer in het voor­ma­lige sti­j­gende trend­kanaal terug te keren. Om de sti­j­gende trend voort te zetten moet de Dow Jones het all time high van 12.343 pun­ten, dat op 17 novem­ber werd bereikt, zien te breken. Met de slot­stand van don­derdag van 12.278 pun­ten bevin­dt de index zich hier vlak onder.



De Nas­daq-index is tevens uit de sti­j­gende trend gevallen. De oplopende ste­un­li­jn, momenteel bij 2.445 pun­ten, bleek niet bestand tegen de koers­dal­ing. De index lijkt echter nog op weg naar het hoog­ste niveau van dit jaar, dat op 22 novem­ber werd bereikt op 2.466 pun­ten. De S&P500-index heeft inmid­dels het hoog­ste niveau van dit jaar alweer ver­be­terd en bereik­te zelfs het hoog­ste niveau in zes jaar. De index zit in een sti­j­gende trend met als eerste weer­stand 1.442 punten. 

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.