![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Het momentum liep de afgelopen weken uit de effectenbeurzen. Het vertrouwen werd keer op keer beschaamd: Citigroup en Merrill Lynch boekten miljarden dollars meer verlies dan aanvankelijk gemeld. Het sentiment op de beurs werd dan ook vooral bepaald door de financials. Aangezien er steeds meer (vooral Amerikaanse) subprime lijken uit de kast komen rollen, gooiden beleggers de handdoek in de ring. Niet voor niets werden Amerikaanse financiële waarden afgestraft. Dit had echter ook tot gevolg dat de Europese financials forse klappen kregen. Zelfs meevallende derdekwartaalcijfers mochten niet baten. Vooral Aegon, ING en Fortis liepen behoorlijke averij op.
Aangezien vooral de Amsterdamse en Franse indices veel financiële waarden herbergen, werden hier de grootste klappen geïncasseerd. De DAX en de bredere Eurostoxx50 gingen eveneens onderuit, maar handhaafden zich vooralsnog boven belangrijke steunniveaus. Het is echter een dubbeltje op zijn kant. Het is duidelijk dat de pijngrens van beleggers inmiddels is bereikt. Aangezien het vertrouwen volledig is weggeslagen, mogen er geen nieuwe negatieve verrassingen naar buiten komen. De eerste (technische) waarschuwing is dat de indices sinds juli een lagere top hebben gevormd. Waar een volgende bodem zal worden gevonden is nog zeer de vraag. Een ding moge duidelijk zijn: mochten de beurzen niet spoedig een bodem vinden en daarna een sterk herstel gaan inzetten, dan zal de hoop op een eindejaarsrally snel vervliegen. Of de Europese beurzen zich opnieuw kunnen optrekken aan het Amerikaanse sentiment is nog maar zeer de vraag.
Brent boekt record na record
Brent-olie heeft de wind nog steeds in de zeilen en blijft maar naar boven doordenderen: het ene record na het andere record wordt gebroken. De opwaartse druk op de olieprijs blijft groot. Enerzijds door geopolitieke spanningen en anderzijds door verstoring van de productie in de Noordzee als gevolg van een storm. Aangezien olie in Amerikaanse dollars genoteerd wordt, speelt eveneens een steeds verder verzwakkende dollar de olieprijs in de kaart. Pas als de politieke spanningen zouden afnemen of als alternatieve energiebronnen op korte termijn grootschalig inzetbaar worden, zal de opwaartse prijsdruk kunnen verminderen. Zover is het echter nog (lang) niet. Bovendien zegt een blik op de euro/dollar-grafiek voldoende: de dollar blijft maar verzwakken en boekt eveneens nieuwe records. Dit resulteerde in nieuwe records voor Brent-olie. De seinen staan allemaal nog steeds op groen, zeker zolang de olieprijs boven $ 75 weet te blijven. Rond dit niveau bevindt zich de stijgende steunlijn vanaf begin dit jaar.
Euro vestigt opnieuw record
De euro zet de zegereeks versus de dollar onverminderd voort. De Europese munteenheid wist de afgelopen weken de ene na de andere weerstand als waren het luciferhoutjes te doorbreken. Nadat de euro in augustus steun vond rond het niveau van $ 1,34, werd opnieuw een gestage stijging ingezet. Inmiddels is zelfs een recordniveau boven $ 1,47 bereikt. De stijgende trend is daarmee nog steeds intact en het is de (grote) vraag waar het volgende station voor de euro ligt. Beleggers in de euro/dollar hoeven zich pas zorgen te maken als de jarenlange, oplopende steunlijn rond $ 1,36 het zou begeven. Voor de korte termijn beleggers is de stijgende steunlijn vanaf augustus van belang. Zodra deze neerwaarts wordt doorbroken, zal het licht voor hen op oranje springen. Aangezien de euro record na record breekt, kan het een behoorlijke tijd duren voordat het groene licht zal doven.
S&P500 op zoek naar de bodem
De Amerikaanse beurzen hielden de moed er lange tijd in. De Dow Jones en de S&P500 boekten nota bene in oktober nog nieuwe hoogterecords. De Nasdaq deed ook goed zijn best en bereikte een nieuw jaarrecord. Of dit een sterk staaltje van pump and dump is, zal nu moeten blijken. Feit is dat er een eerste aanzet naar beneden is gegeven. Geruime tijd kon de technologie-index Nasdaq de subprime dans aardig ontspringen, maar de afgelopen week moest ook deze index het ontgelden. De belangrijke steungrens, in de vorm van de juli-top wordt aan een zware test onderworpen. De Dow en de S&P500 testen momenteel eveneens belangrijke (korte termijn) steungrenzen en deze dreigen het ook te gaan begeven. Deze indices hebben echter nog behoorlijk veel dalingsruimte voordat het lange termijn beeld negatief wordt. Het is echter maar de vraag of men een eventuele daling volledig mee wil maken. Zolang het vertrouwen niet terug komt in de markt, blijft het gissen naar een bodem namelijk een hachelijke en kostbare aangelegenheid. Pas op uw vingers wanneer de messen vallen!
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.