...

Beurzen in vertrouwenscrisis

9 november 2007, 08:33 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het momen­tum liep de afgelopen weken uit de effecten­beurzen. Het vertrouwen werd keer op keer beschaamd: Cit­i­group en Mer­rill Lynch boek­ten mil­jar­den dol­lars meer ver­lies dan aan­vanke­lijk gemeld. Het sen­ti­ment op de beurs werd dan ook vooral bepaald door de finan­cials. Aangezien er steeds meer (vooral Amerikaanse) sub­prime lijken uit de kast komen rollen, gooiden beleg­gers de hand­doek in de ring. Niet voor niets wer­den Amerikaanse finan­ciële waar­den afges­traft. Dit had echter ook tot gevolg dat de Europese finan­cials forse klap­pen kre­gen. Zelfs mee­val­lende derdek­wartaal­ci­jfers mocht­en niet bat­en. Vooral Aegon, ING en For­tis liepen behoor­lijke aver­ij op.


Aangezien vooral de Ams­ter­damse en Franse indices veel finan­ciële waar­den her­ber­gen, wer­den hier de groot­ste klap­pen geïn­casseerd. De DAX en de bredere Eurostoxx50 gin­gen eve­neens onderuit, maar hand­haaf­den zich vooral­snog boven belan­grijke ste­un­niveaus. Het is echter een dubbelt­je op zijn kant. Het is duidelijk dat de pijn­grens van beleg­gers inmid­dels is bereikt. Aangezien het vertrouwen volledig is wegges­la­gen, mogen er geen nieuwe negatieve ver­rassin­gen naar buiten komen. De eerste (tech­nis­che) waarschuwing is dat de indices sinds juli een lagere top hebben gevor­md. Waar een vol­gende bodem zal wor­den gevon­den is nog zeer de vraag. Een ding moge duidelijk zijn: mocht­en de beurzen niet spoedig een bodem vin­den en daar­na een sterk her­s­tel gaan inzetten, dan zal de hoop op een ein­de­jaarsral­ly snel vervliegen. Of de Europese beurzen zich opnieuw kun­nen optrekken aan het Amerikaanse sen­ti­ment is nog maar zeer de vraag.

Brent boekt record na record

Brent-olie heeft de wind nog steeds in de zeilen en bli­jft maar naar boven door­den­deren: het ene record na het andere record wordt gebro­ken. De opwaartse druk op de oliepri­js bli­jft groot. Enerz­i­jds door geopoli­tieke span­nin­gen en anderz­i­jds door ver­stor­ing van de pro­duc­tie in de Noordzee als gevolg van een storm. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars geno­teerd wordt, speelt eve­neens een steeds verder verzwakkende dol­lar de oliepri­js in de kaart. Pas als de poli­tieke span­nin­gen zouden afne­men of als alter­natieve energiebron­nen op korte ter­mi­jn grootschalig inzetbaar wor­den, zal de opwaartse pri­js­druk kun­nen ver­min­deren. Zover is het echter nog (lang) niet. Boven­di­en zegt een blik op de euro/­dol­lar-grafiek vol­doende: de dol­lar bli­jft maar verzwakken en boekt eve­neens nieuwe records. Dit resul­teerde in nieuwe records voor Brent-olie. De seinen staan alle­maal nog steeds op groen, zek­er zolang de oliepri­js boven $ 75 weet te bli­jven. Rond dit niveau bevin­dt zich de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf begin dit jaar.

Euro ves­tigt opnieuw record

De euro zet de zegereeks ver­sus de dol­lar onver­min­derd voort. De Europese munteen­heid wist de afgelopen weken de ene na de andere weer­stand als waren het lucifer­hout­jes te door­breken. Nadat de euro in augus­tus ste­un vond rond het niveau van $ 1,34, werd opnieuw een gestage sti­jging ingezet. Inmid­dels is zelfs een record­niveau boven $ 1,47 bereikt. De sti­j­gende trend is daarmee nog steeds intact en het is de (grote) vraag waar het vol­gende sta­tion voor de euro ligt. Beleg­gers in de euro/​dollar hoeven zich pas zor­gen te mak­en als de jaren­lange, oplopende ste­un­li­jn rond $ 1,36 het zou begeven. Voor de korte ter­mi­jn beleg­gers is de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf augus­tus van belang. Zodra deze neer­waarts wordt door­bro­ken, zal het licht voor hen op oran­je sprin­gen. Aangezien de euro record na record breekt, kan het een behoor­lijke tijd duren voor­dat het groene licht zal doven.

S&P500 op zoek naar de bodem

De Amerikaanse beurzen hield­en de moed er lange tijd in. De Dow Jones en de S&P500 boek­ten nota bene in okto­ber nog nieuwe hoogtere­cords. De Nas­daq deed ook goed zijn best en bereik­te een nieuw jaar­record. Of dit een sterk staalt­je van pump and dump is, zal nu moeten blijken. Feit is dat er een eerste aanzet naar bene­den is gegeven. Geruime tijd kon de tech­nolo­gie-index Nas­daq de sub­prime dans aardig ontsprin­gen, maar de afgelopen week moest ook deze index het ont­gelden. De belan­grijke ste­un­grens, in de vorm van de juli-top wordt aan een zware test onder­wor­pen. De Dow en de S&P500 testen momenteel eve­neens belan­grijke (korte ter­mi­jn) ste­un­gren­zen en deze dreigen het ook te gaan begeven. Deze indices hebben echter nog behoor­lijk veel dal­ingsruimte voor­dat het lange ter­mi­jn beeld negatief wordt. Het is echter maar de vraag of men een eventuele dal­ing volledig mee wil mak­en. Zolang het vertrouwen niet terug komt in de markt, bli­jft het gis­sen naar een bodem namelijk een hache­lijke en kost­bare aan­gele­gen­heid. Pas op uw vingers wan­neer de messen vallen!

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.