![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Beleggers sloeg deze week opnieuw de schrik om het hart. Ten eerste meldden diverse internationale zakenbanken dat de kredietcrisis nog vele miljarden euro’s zal kosten. Donderdag zei HBOS een slordige € 1,3 miljard te moeten afschrijven op risicovolle hypotheekbeleggingen. Bovendien meldden analisten van Goldman Sachs ‘dat banken in de VS mogelijk nog eens $ 65 miljard moeten ophalen om het hoofd te bieden aan de kredietcrisis’. Analisten van Royal Bank of Scotland ontvouwden een voorspelling dat de S&P500-index in september gedaald kan zijn tot 1050 punten. Dit impliceert een daling van 25%.
Kortom, er waren weinig positieve aanknopingspunten te vinden voor beleggers. Maar als banken roepen dat er een crash op komst is, is het de vraag of deze dan wel gaat plaatsvinden. Hoe vaak worden geen koopadviezen afgegeven op fondsen die op een top of verkoopadviezen op een bodem staan? Het is echter niet verstandig zonder bescherming de markt in te gaan. Als we de Europese indices bekijken, dan zien we dat vooral de kleinere en middelgrote fondsen er van langs krijgen. Hieruit kunnen we afleiden dat beleggers behoorlijk risico-avers zijn. Het probleem van kleine fondsen is dat men er wel altijd in komt, maar er weer moeilijk uit komt. Vandaar dat we veelal forse dalingen bij de smallcap-fondsen zien. Beleggers die grote fondsen in portefeuille hebben, kunnen deze gemakkelijk verkopen. De Europese indices bevinden zich momenteel in een correctieve fase, waarbij de bodems van maart cruciaal zijn. Wordt er een hogere, danwel gelijke bodem gevormd, dan is er nog hoop. Bij een doorbraak van deze dieptepunten zal het leed waarschijnlijk niet te overzien zijn en krijgen RBS en Goldman Sachs toch gelijk.
Brent-olie consolideert nog steeds op recordniveau
Brent-olie scherpte de afgelopen week wederom het recordniveau verder aan. Eerder liet Goldman Sachs weten dat de olieprijs binnen twee jaar het niveau van $ 200 kan bereiken. Het Witte Huis meldde, in tegenstelling tot eerdere berichten, dat het niet verwacht dat Saudi-Arabië de olieproductie significant zal verhogen. De zwakke dollar en een stakingsdreiging in Nigeria maakten het oliefeestje compleet. De recent bereikte recordniveaus illustreren dat de sterk stijgende, lange termijn trend onverminderd intact is: in het afgelopen jaar is de prijs van Brent-olie bijna verdubbeld. Hoewel een wereldwijde recessie nog altijd als een ‘zwaard van Damocles’ boven de oliemarkt hangt, blijven de seinen op groen staan en blijft voor de olieprijs ‘the sky, the limit’.
Euro test drievoudige bodem
Nadat de Europese munteenheid in februari uit de consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Dit niveau bleek echter te hoog gegrepen, want de euro doet het de laatste maanden weer wat ‘rustiger’ aan. Het belangrijkste valutapaar ter wereld laat weliswaar een zijwaarts patroon zien, maar de fluctuaties op dagbasis zijn aanzienlijk. De dollar werd de afgelopen weken sterker en testte daarmee de drievoudige bodem. De euro/dollar is nog steeds in afwachting van een uitbraak en het ‘uur U’ nadert met rasse schreden. Een doorbraak van de steunzone zou een vervolgdaling richting $ 1,50 kunnen inluiden. Rond dat niveau treffen we een top uit het najaar van 2007. Beleggers met een langere horizon kunnen nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over.
Nasdaq vormt een lagere top
De Amerikaanse beurzen hebben er sinds de top van mei geen zin meer in, want sindsdien verpietert het beeld. De Nasdaq illustreert dit het beste. Hoewel het technische plaatje van de technologiezware index vanaf de bodem in maart sterker werd, begint het beeld inmiddels in rap tempo te verslechteren. De horizontale weerstandslijn rond 2500 punten is te zwaar. Bovendien is inmiddels zelfs de korte termijn stijgende trend verlaten, aangezien de Nasdaq de oplopende steunlijn weer heeft doorbroken. Een veeg teken is tevens de vorming van een dubbele top, waardoor het licht voor de korte termijn weer op rood is gesprongen. Nu er bovendien een lagere bodem is gevormd, moet de index eerst weer op zoek naar een volgende top. Komt er geen hogere top, dan moeten we voor het ergste vrezen. Voor de Dow en de S&P500 geldt min of meer hetzelfde. De dalende trend vanaf mei moet worden doorbroken om een vriendelijker beeld te krijgen. Anders blijft de dalende trend intact waarbij het ongewis is waar de volgende bodem komt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.