...

Beurzen geven centrale banken geen krediet

14 december 2007, 10:21 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De effecten­beurzen zijn sinds de bodem in novem­ber sterk opgeveerd naar belan­grijke weer­stand­sniveaus. Voor­namelijk de hoop op een verdere rentev­er­lag­ing door de Fed en het wegebben van kredi­et­zor­gen, zorgden voor sti­j­gende aan­de­lenko­ersen. De afgelopen week ver­laagde Ben S. Bernanke de fed­er­al funds rate met 25 basis­pun­ten naar 4,25%. Deze rentestap werd door beleg­gers echter niet met gejuich ont­van­gen. De effecten­beurzen gin­gen na het rentebesluit ver­vol­gens fors onderuit.

Daags na het rentebesluit leef­den de effecten­beurzen echter weer sterk, doch kort­stondig, op. De cen­trale banken in de Verenigde Stat­en, Cana­da en Europa (Enge­land, Zwit­ser­land en de ECB) start­ten een help de banken de win­ter door’-actie. De cen­trale banken gaven aan, de geld­kra­nen wagen­wi­jd te zullen open­draaien om de kredi­et­cri­sis te bezw­eren. Of dit zal helpen moet nog blijken. Beleg­gers had­den er uitein­delijk niet veel fiducie in, getu­ige de koers­dalin­gen die de indices alsnog moesten incasseren. Wellicht dat beleg­gers vooral aan de verkoopz­i­jde ston­den aangezien de beurzen sterk waren opgelopen en tegen belan­grijke weer­stand­sniveaus aan schurk­ten. De Dow Jones en de S&P500 stoot­ten hun hoofd tegen dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf oktober/​november. De tech­nolo­giezware Nas­daq onder­vond forse weer­stand op het hor­i­zon­tale niveau rond 2700 pun­ten. Zolang de indices deze weer­stand­sniveaus niet weten te door­breken, zal een ein­de­jaarsral­ly uit­bli­jven. Een terugtest van de ste­un­li­j­nen vanaf augus­tus en novem­ber ligt in de lijn der verwacht­ing. Als dit sce­nario bewaarheid wordt, dan ligt er nog een behoor­lijk dalingspotentieel. 

Rente veert op van lange ter­mi­jn steunlijn

De rentemarkt prof­i­teerde sinds de zomer­maan­den van de onrust op de aan­de­len­markt, veroorza­akt door de kredi­et­cri­sis. De oblig­atieko­ersen ste­gen, waar­door het effec­tieve ren­de­ment (de rente) daalde van de top rond 4,73% in juli naar een niveau van cir­ca 4,18%. Daarmee werd de sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2005 heeft afgetek­end, aan een zware test onder­wor­pen. De rente veerde ver­vol­gens vanaf dit niveau sterk op. Zolang de rente boven deze ste­un­li­jn bli­jft, is het beeld op lange ter­mi­jn posi­tief. Zodra de rente de draad weer weet op te pakken, is het eerste richt­punt 4,50%. Hier bevin­dt zich een weer­stand die in okto­ber is gevor­md. Een door­braak van deze bar­rière zou de weg weer vrij kun­nen mak­en voor een ral­ly richt­ing de top rond 4,73%. Momenteel zit de rente aan de bovenkant van het dal­ende trend­kanaal vanaf juli, waar­door win­st­ne­min­gen (sti­j­gende oblig­atieko­ersen) waarschi­jn­lijk zullen plaatsvinden.

Nikkei laat wan­ver­ton­ing zien

De Nikkei wist in augus­tus weliswaar een bodem te bereiken, maar de Japanse index heeft deze na een kort­stondig her­s­tel alweer neer­waarts door­bro­ken. Sinds een aan­tal weken is de index weer in her­s­tel. Echter, pas als de Nikkei over­tu­igend de dal­ende weer­stand­sli­jn, boven 16.000 pun­ten, voor de korte ter­mi­jn weet te door­breken, ontstaat er weer hoop. Als we uit­zoomen tot de week­grafiek, dan zien we dat rond het niveau van 15.000 pun­ten een cru­ci­aal ste­un­niveau ligt. Ten eerste loopt hier de lange ter­mi­jn ste­un­li­jn sinds 2003 en ten tweede vin­den we hier de ste­un­li­jn vanaf juni 2006. Zolang de index boven deze cru­ciale ste­un­niveaus bli­jft, kri­jgt de Nikkei het voordeel van de twi­jfel. Nu is het zaak voor de Nikkei om het fragiele her­s­tel voort te zetten. Vooral­snog laat de Nikkei een wan­ver­ton­ing zien.

Eurostoxx50 stu­it op weerstand

De Europese beurzen stuit­ten op belan­grijke weer­stand­sniveaus. De DAX lag er wat sterk­er bij, het­geen resul­teerde in een (bij­na) even hoge top als in juli. De CAC40 en de Eurostoxx50 lieten een veel slechter koersver­loop zien. Dat komt door­dat de finan­ciële waar­den een groot gewicht in de schaal bren­gen. De Eurostoxx50 (eve­nals de Franse index) reik­te niet verder dan de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf augus­tus. Daar­door bli­jft de brede Europese index gevan­gen in een driehoekspa­troon. De index heeft dus nog cir­ca 4,5% ruimte om te dalen, alvorens weer ste­un te kun­nen vin­den. De indices zijn vooral­snog ges­trand op zware weer­stand­sniveaus. En dat is geen goed teken. Beleg­gers hebben blijk­baar weinig vertrouwen in de cen­trale bankiers, die als brandweer­man­nen de kredi­et­brand­haard proberen te blussen door de rente te ver­la­gen (Fed en Bank of Eng­land), dan wel liq­uiditeit­en in de markt te pom­pen. Of deze acties zullen lei­den tot een her­s­tel van de effecten­beurzen moet nog blijken. Feit is wel dat er zware weer­standen dienen te wor­den uitgenomen voor­dat een ein­de­jaarsral­ly kan wor­den ontketend. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.