![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Daags na het rentebesluit leefden de effectenbeurzen echter weer sterk, doch kortstondig, op. De centrale banken in de Verenigde Staten, Canada en Europa (Engeland, Zwitserland en de ECB) startten een ‘help de banken de winter door’-actie. De centrale banken gaven aan, de geldkranen wagenwijd te zullen opendraaien om de kredietcrisis te bezweren. Of dit zal helpen moet nog blijken. Beleggers hadden er uiteindelijk niet veel fiducie in, getuige de koersdalingen die de indices alsnog moesten incasseren. Wellicht dat beleggers vooral aan de verkoopzijde stonden aangezien de beurzen sterk waren opgelopen en tegen belangrijke weerstandsniveaus aan schurkten. De Dow Jones en de S&P500 stootten hun hoofd tegen dalende weerstandslijnen vanaf oktober/november. De technologiezware Nasdaq ondervond forse weerstand op het horizontale niveau rond 2700 punten. Zolang de indices deze weerstandsniveaus niet weten te doorbreken, zal een eindejaarsrally uitblijven. Een terugtest van de steunlijnen vanaf augustus en november ligt in de lijn der verwachting. Als dit scenario bewaarheid wordt, dan ligt er nog een behoorlijk dalingspotentieel.
Rente veert op van lange termijn steunlijn
De rentemarkt profiteerde sinds de zomermaanden van de onrust op de aandelenmarkt, veroorzaakt door de kredietcrisis. De obligatiekoersen stegen, waardoor het effectieve rendement (de rente) daalde van de top rond 4,73% in juli naar een niveau van circa 4,18%. Daarmee werd de stijgende steunlijn die zich vanaf 2005 heeft afgetekend, aan een zware test onderworpen. De rente veerde vervolgens vanaf dit niveau sterk op. Zolang de rente boven deze steunlijn blijft, is het beeld op lange termijn positief. Zodra de rente de draad weer weet op te pakken, is het eerste richtpunt 4,50%. Hier bevindt zich een weerstand die in oktober is gevormd. Een doorbraak van deze barrière zou de weg weer vrij kunnen maken voor een rally richting de top rond 4,73%. Momenteel zit de rente aan de bovenkant van het dalende trendkanaal vanaf juli, waardoor winstnemingen (stijgende obligatiekoersen) waarschijnlijk zullen plaatsvinden.
Nikkei laat wanvertoning zien
De Nikkei wist in augustus weliswaar een bodem te bereiken, maar de Japanse index heeft deze na een kortstondig herstel alweer neerwaarts doorbroken. Sinds een aantal weken is de index weer in herstel. Echter, pas als de Nikkei overtuigend de dalende weerstandslijn, boven 16.000 punten, voor de korte termijn weet te doorbreken, ontstaat er weer hoop. Als we uitzoomen tot de weekgrafiek, dan zien we dat rond het niveau van 15.000 punten een cruciaal steunniveau ligt. Ten eerste loopt hier de lange termijn steunlijn sinds 2003 en ten tweede vinden we hier de steunlijn vanaf juni 2006. Zolang de index boven deze cruciale steunniveaus blijft, krijgt de Nikkei het voordeel van de twijfel. Nu is het zaak voor de Nikkei om het fragiele herstel voort te zetten. Vooralsnog laat de Nikkei een wanvertoning zien.
Eurostoxx50 stuit op weerstand
De Europese beurzen stuitten op belangrijke weerstandsniveaus. De DAX lag er wat sterker bij, hetgeen resulteerde in een (bijna) even hoge top als in juli. De CAC40 en de Eurostoxx50 lieten een veel slechter koersverloop zien. Dat komt doordat de financiële waarden een groot gewicht in de schaal brengen. De Eurostoxx50 (evenals de Franse index) reikte niet verder dan de dalende weerstandslijn vanaf augustus. Daardoor blijft de brede Europese index gevangen in een driehoekspatroon. De index heeft dus nog circa 4,5% ruimte om te dalen, alvorens weer steun te kunnen vinden. De indices zijn vooralsnog gestrand op zware weerstandsniveaus. En dat is geen goed teken. Beleggers hebben blijkbaar weinig vertrouwen in de centrale bankiers, die als brandweermannen de kredietbrandhaard proberen te blussen door de rente te verlagen (Fed en Bank of England), dan wel liquiditeiten in de markt te pompen. Of deze acties zullen leiden tot een herstel van de effectenbeurzen moet nog blijken. Feit is wel dat er zware weerstanden dienen te worden uitgenomen voordat een eindejaarsrally kan worden ontketend.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk