...

Beurzen gered door de Fed

25 januari 2008, 07:58 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Maan­den­lang hebben we aangeven dat voorzichtigheid gebo­den was, aangezien de effecten­beurzen zich op belan­grijke ste­un­niveaus bevon­den. Boven­di­en con­sta­teer­den we dat er amper koop­kracht aan­wezig was. Geruime tijd wis­ten de beurzen zich overeind te houden, maar de laat­ste weken wer­den de ste­un­niveaus door­bro­ken. Daarmee wer­den gevaar­lijke top­pa­tro­nen afgerond waar­bij er een groot dal­ingspo­ten­tieel ontstond. Angst voor recessie zorgde ervoor dat beleg­gers de nooduit­gang opzocht­en waar­door de beurzen crashten.

Maan­den­lang hebben we aangeven dat voorzichtigheid gebo­den was, aangezien de effecten­beurzen zich op belan­grijke ste­un­niveaus bevon­den. Boven­di­en con­sta­teer­den we dat er amper koop­kracht aan­wezig was. Geruime tijd wis­ten de beurzen zich overeind te houden, maar de laat­ste weken wer­den de ste­un­niveaus door­bro­ken. Daarmee wer­den gevaar­lijke top­pa­tro­nen afgerond waar­bij er een groot dal­ingspo­ten­tieel ontstond. Angst voor recessie zorgde ervoor dat beleg­gers de nooduit­gang opzocht­en waar­door de beurzen crashten.

Afgelopen maandag stond in het teken van Mar­tin Luther King Day, zodat Wall Street de deuren ges­loten hield. Deze dag ging de boeken in als een zwarte dag, want de beurzen duikelden pro­cen­ten tegelijk naar bene­den. De bek­ende drup­pel vor­mde het Duitse West­LB dat maandagocht­end met een ver­lies van cir­ca € 1 mil­jard naar buiten kwam. Uit­er­aard werd dit voor­namelijk veroorza­akt door sub­prime hypotheken. De Duitse DAX-index daalde hard en bereik­te het laag­ste niveau sinds maart 2007. De Franse CAC40 daalde zelfs tot het laag­ste niveau van 2006. De bredere Eurostoxx50 haalde dit niveau net niet, maar de schade was niet­temin aanzienlijk. 

Dins­dag veer­den de indices vanaf het laag­ste punt op door­dat de Fed als nood­maa­tregel de rente met 75 basis­pun­ten ver­laagde naar 3,5%. Hier­mee werd een basis gelegd voor een fors her­s­tel. Of dit her­s­tel kan wor­den voort­gezet, is nog maar de vraag. Er is door de beren’ een forse klap uitgedeeld. Voor de lange ter­mi­jn zien de grafieken er zwaar gehavend uit. Zodra de bodems van deze week wor­den door­bro­ken, mogen we weer een verkoop­golf verwacht­en. Er is heel veel ruimte voor her­s­tel voor­dat de dal­ende weer­stand­sli­j­nen zijn door­bro­ken. De ner­vositeit is nog steeds enorm, getu­ige de forse koersuitslagen. 

Brent-olie op zoek naar de bodem

Brent-olie heeft een top­jaar achter de rug en bereik­te begin jan­u­ari zelfs een record­niveau van bij­na $ 100. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars wordt geno­teerd, speelt de zwakke dol­lar de oliepri­js in de kaart. Brent-olie test momenteel het hor­i­zon­tale ste­un­niveau van $ 88. Rond dit niveau bevin­dt zich een bodem die in novem­ber is gevor­md. Voor de lange ter­mi­jn bli­jft het beeld posi­tief, waar­bij er ruimte ligt tot $ 80. Zelfs bij een eventuele dal­ing tot deze ste­un­li­jn bli­jft de lange ter­mi­jn sti­j­gende trend intact. Voor een verdere sti­jging is het wel belan­grijk dat de top rond $ 98 wordt over­schre­den. Anders is de kans aan­wezig dat een lagere top wordt geplaatst. Brent-olie zou neer­waartse druk kun­nen ervaren zodra een recessie in de Verenigde Stat­en een feit is. Boven­di­en is door de tur­bu­len­tie de kans groot dat er verkoop­druk optreedt zodra er spec­u­latief geld uit de com­modi­ties vloeit.

Euro con­solideert bin­nen sti­j­gende trend

De Europese munteen­heid wist de afgelopen maan­den de ene na de andere weer­stand te door­breken, waar­bij in novem­ber zelfs nog een record­niveau van bij­na $ 1,50 werd bereikt. Sinds eind novem­ber doet de euro het echter wat rustiger aan. Rond $ 1,49 ligt een weer­stand, zijnde de bovenkant van de sti­j­gende driehoek. Het is belan­grijk voor de euro/​dollar om nu een hogere top neer te zetten om de sti­j­gende trend te ver­vol­gen. Zodra de euro echter onder het belan­grijke ste­un­niveau van $ 1,43 duikt, is er sprake van een lagere bodem, oftewel een dal­ende trend. Hier ligt een eerste hor­i­zon­tale ste­un in de vorm van de bodem uit decem­ber. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen desal­ni­et­temin com­fort­a­bel in hun fau­teuil bli­jven zit­ten. Zij hoeven zich pas zor­gen te mak­en zodra de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,38 het zou gaan begeven. Vooral­snog is het mid­del­lange ter­mi­jn beeld neu­traal en con­solideert de euro bin­nen de sti­j­gende trend.

Nas­daq test onderkant sti­j­gend trendkanaal

De Amerikaanse indices, en met name de Nas­daq, wis­ten zich aan de kredi­et­cri­sis ont­trekken. Dat was vreemd, want Ameri­ka geldt als bron van alle kredi­et-ellende. De klap­pen wer­den vooral in Europa gevoeld. Uit­er­aard daalden de Amerikaanse indices ook wel, maar die hield­en de schade relatief beperkt. De Dow Jones, S&P500 en de Nas­daq bereik­ten deze week belan­grijke lange ter­mi­jn ste­un­niveaus, van­waar deze sterk opveer­den. De tech­nolo­giezware index bevin­dt zich aan de onderkant van het lange ter­mi­jn sti­j­gende trend­kanaal. Voor de lange ter­mi­jn biedt de huidi­ge dal­ing wellicht koop­kansen. Er ligt een groot sti­jgingspo­ten­tieel, mits het sto­ploss-niveau strak wordt gehouden. De vraag is of de indices het ingezette her­s­tel weten te bestendi­gen. Het is belan­grijk wat de indices bij de eerdere (hor­i­zon­tale) ste­un­niveaus gaan doen. Deze gren­zen zijn nu belan­grijke weer­stand­sniveaus gewor­den. Indi­en het her­s­tel niet verder reikt dan deze niveaus, dient men op de hoede te bli­jven. Er zou dan wederom een verkoop­golf kun­nen plaatsvin­den. Voor de korte ter­mi­jn bli­jft de markt volatiel. Deze toen­e­mende beweeglijkheid is alleen geschikt voor beleg­gers met stal­en zenuwen of voor hen die een lange ter­mi­jn visie hebben. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.