![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Maandenlang hebben we aangeven dat voorzichtigheid geboden was, aangezien de effectenbeurzen zich op belangrijke steunniveaus bevonden. Bovendien constateerden we dat er amper koopkracht aanwezig was. Geruime tijd wisten de beurzen zich overeind te houden, maar de laatste weken werden de steunniveaus doorbroken. Daarmee werden gevaarlijke toppatronen afgerond waarbij er een groot dalingspotentieel ontstond. Angst voor recessie zorgde ervoor dat beleggers de nooduitgang opzochten waardoor de beurzen crashten.
Afgelopen maandag stond in het teken van Martin Luther King Day, zodat Wall Street de deuren gesloten hield. Deze dag ging de boeken in als een zwarte dag, want de beurzen duikelden procenten tegelijk naar beneden. De bekende druppel vormde het Duitse WestLB dat maandagochtend met een verlies van circa € 1 miljard naar buiten kwam. Uiteraard werd dit voornamelijk veroorzaakt door subprime hypotheken. De Duitse DAX-index daalde hard en bereikte het laagste niveau sinds maart 2007. De Franse CAC40 daalde zelfs tot het laagste niveau van 2006. De bredere Eurostoxx50 haalde dit niveau net niet, maar de schade was niettemin aanzienlijk.
Dinsdag veerden de indices vanaf het laagste punt op doordat de Fed als noodmaatregel de rente met 75 basispunten verlaagde naar 3,5%. Hiermee werd een basis gelegd voor een fors herstel. Of dit herstel kan worden voortgezet, is nog maar de vraag. Er is door de ‘beren’ een forse klap uitgedeeld. Voor de lange termijn zien de grafieken er zwaar gehavend uit. Zodra de bodems van deze week worden doorbroken, mogen we weer een verkoopgolf verwachten. Er is heel veel ruimte voor herstel voordat de dalende weerstandslijnen zijn doorbroken. De nervositeit is nog steeds enorm, getuige de forse koersuitslagen.
Brent-olie op zoek naar de bodem
Brent-olie heeft een topjaar achter de rug en bereikte begin januari zelfs een recordniveau van bijna $ 100. Aangezien olie in Amerikaanse dollars wordt genoteerd, speelt de zwakke dollar de olieprijs in de kaart. Brent-olie test momenteel het horizontale steunniveau van $ 88. Rond dit niveau bevindt zich een bodem die in november is gevormd. Voor de lange termijn blijft het beeld positief, waarbij er ruimte ligt tot $ 80. Zelfs bij een eventuele daling tot deze steunlijn blijft de lange termijn stijgende trend intact. Voor een verdere stijging is het wel belangrijk dat de top rond $ 98 wordt overschreden. Anders is de kans aanwezig dat een lagere top wordt geplaatst. Brent-olie zou neerwaartse druk kunnen ervaren zodra een recessie in de Verenigde Staten een feit is. Bovendien is door de turbulentie de kans groot dat er verkoopdruk optreedt zodra er speculatief geld uit de commodities vloeit.
Euro consolideert binnen stijgende trend
De Europese munteenheid wist de afgelopen maanden de ene na de andere weerstand te doorbreken, waarbij in november zelfs nog een recordniveau van bijna $ 1,50 werd bereikt. Sinds eind november doet de euro het echter wat rustiger aan. Rond $ 1,49 ligt een weerstand, zijnde de bovenkant van de stijgende driehoek. Het is belangrijk voor de euro/dollar om nu een hogere top neer te zetten om de stijgende trend te vervolgen. Zodra de euro echter onder het belangrijke steunniveau van $ 1,43 duikt, is er sprake van een lagere bodem, oftewel een dalende trend. Hier ligt een eerste horizontale steun in de vorm van de bodem uit december. Lange termijn beleggers kunnen desalniettemin comfortabel in hun fauteuil blijven zitten. Zij hoeven zich pas zorgen te maken zodra de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,38 het zou gaan begeven. Vooralsnog is het middellange termijn beeld neutraal en consolideert de euro binnen de stijgende trend.
Nasdaq test onderkant stijgend trendkanaal
De Amerikaanse indices, en met name de Nasdaq, wisten zich aan de kredietcrisis onttrekken. Dat was vreemd, want Amerika geldt als bron van alle krediet-ellende. De klappen werden vooral in Europa gevoeld. Uiteraard daalden de Amerikaanse indices ook wel, maar die hielden de schade relatief beperkt. De Dow Jones, S&P500 en de Nasdaq bereikten deze week belangrijke lange termijn steunniveaus, vanwaar deze sterk opveerden. De technologiezware index bevindt zich aan de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal. Voor de lange termijn biedt de huidige daling wellicht koopkansen. Er ligt een groot stijgingspotentieel, mits het stoploss-niveau strak wordt gehouden. De vraag is of de indices het ingezette herstel weten te bestendigen. Het is belangrijk wat de indices bij de eerdere (horizontale) steunniveaus gaan doen. Deze grenzen zijn nu belangrijke weerstandsniveaus geworden. Indien het herstel niet verder reikt dan deze niveaus, dient men op de hoede te blijven. Er zou dan wederom een verkoopgolf kunnen plaatsvinden. Voor de korte termijn blijft de markt volatiel. Deze toenemende beweeglijkheid is alleen geschikt voor beleggers met stalen zenuwen of voor hen die een lange termijn visie hebben.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.