...

Beurzen bodemzoekende

31 augustus 2007, 08:33 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Na een paar uiterst tur­bu­lente weken, zijn de effecten­beurzen in rustiger vaar­wa­ter beland. Wel kwam er (uit­er­aard) weer slecht nieuws uit van­wege de cri­sis op de Amerikaanse sub­prime hypotheken­markt. Het was scher­ing en inslag aangezien diverse finan­ciële instellin­gen over de gehele wereld ver­liezen meld­den op aan sub­prime-gelieerde portfolio’s. Eerder deze week gin­gen gerucht­en dat Bar­clays voor hon­der­den miljoe­nen dol­lars expo­sure heeft mid­dels lenin­gen bij een invester­ingsve­hikel van het Duitse Sach­sen. Boven­di­en maak­ten twee hedge funds, het Britse Cheyne Cap­i­tal Man­age­ment en het Aus­tralis­che Basis Yield Alpha Fund, onlangs forse ver­liezen bek­end. Des­on­danks bleven de aan­de­len­mark­ten er goed bij liggen, het­geen zou kun­nen duiden op bodemvorming.



Op het Europese con­ti­nent zijn de effecten­beurzen schoor­voe­tend een (hogere) bodem aan het zoeken. Het feit dat de mark­ten amper meer dalen ondanks de law­ine aan slecht nieuws, duidt op gewen­ning van de markt. Zow­el de Duitse DAX, de Franse CAC40 en de Eurostoxx50, proberen een hogere bodem te vor­men. De grote vraag is of dat lukt. Zo ja, dan is de toon gezet en kun­nen de mark­ten weer (hard) omhoog. Zo née, dan is de kou nog niet uit de lucht. Alles valt of staat met de bodems die in augus­tus zijn gezet. Deze mogen niet wor­den doorbroken.

Rente bevin­dt zich in dal­ende wig

De rentemarkt kon de afgelopen weken behoor­lijk prof­iteren door­dat beleg­gers uit aan­de­len vlucht­ten van­wege de onrust op de aan­de­len­beurzen veroorza­akt door het kredi­etvirus’. Oblig­aties wer­den gezien als vluchthaven waar­door de oblig­atieko­ersen ste­gen en dus de rente daalde. De rente zak­te hier­door onder het niveau van 4,4% alwaar eerder wel ste­un werd gevon­den. In principe is deze dal­ing niet vreemd, want de sti­jging kende sinds maart nauwelijks een cor­rec­tie. Wel heeft de rente in juli nog een nieuwe top gevor­md rond 4,73%. De rente mag zelfs tot 4,07% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De vraag is nu waar een (hogere) bodem zal wor­den geplaatst. Waarschi­jn­lijk zal de top van feb­ru­ari rond 4,15% voor een vol­gende ste­un kun­nen gaan zor­gen. Mocht de rente een bodem vin­den en de sti­j­gende trend weer her­vat­ten, dan zou het vol­gende koers­doel 5,36% kun­nen zijn. Een veeg teken is dat de rente zich in een dal­end wig­pa­troon bevin­dt. Een (opwaartse) uit­braak maakt de weg vrij voor een sti­jging richt­ing het koers­doel rond 4,73% zijnde de top van juli. Mocht daar­ente­gen de onzek­er­heid op de aan­de­len­mark­ten bli­jven voort­duren, dan zou dat voor een verdere dal­ing van de rente kun­nen zorgen.

Nikkei worstelt met samurai-beren

De Nikkei raak­te vanaf het top­niveau rond 18.215 pun­ten, zijnde een zeven­jarig hoogtepunt, in een vri­je val. De Japanse index pleegde harakiri en daalde in rap tem­po onder de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf juli 2006 rond 17.900 pun­ten. De Nikkei wist pas vanaf een niveau rond 15.500 pun­ten weer wat op te krabbe­len, maar de rav­age is aanzien­lijk. De Nikkei liet de groot­ste dal­ing van de afgelopen zeven jaar zien. De spec­tac­u­laire sti­jging van de yen zorgde opnieuw voor een sneeuw­bal­ef­fect bij het terug­draaien van de yen-car­ry-trades. Een duur­dere yen maakt tevens de Japanse exporterende bedri­jven min­der inter­es­sant. Mocht de yen verder ver­sterken, dan zal dat opnieuw tot een verkoop­golf van (Japanse) aan­de­len kun­nen lei­den. Als het sen­ti­ment slecht bli­jft, dan moet wor­den gevreesd voor niveaus laag in de 14.000-puntenzone. Het beeld van de Japanse aan­de­len­markt is voor de korte en mid­del­lange ter­mi­jn aanzien­lijk ver­slech­terd. Zelfs al zou de index weer boven het weer­stand­sniveau van 16.640 pun­ten uit­breken, dan ligt er rond 17.500 pun­ten een fors koer­shi­aat dat voor zware weer­stand kan gaan zor­gen. Het beeld voor de korte en mid­del­lange ter­mi­jn bli­jft dan ook uiterst negatief. Pas als de zeer steil dal­ende trend vanaf de top in juli wordt door­bro­ken, kan de Japanse vlag weer voorzichtig wor­den gehesen.

S&P500 zoekt richting


De toon­bepal­ende Amerikaanse indices zullen de komende tijd duidelijk mak­en waar we heen gaan: omhoog of omlaag. Ook in Ameri­ka zijn de indices richt­ing­zoek­ende, het­geen uit de hoge volatiliteit blijkt. Sterke sti­jgin­gen wor­den gevol­gd door scherpe dalin­gen. De S&P500 houdt voor­lop­ig rond 1.400 pun­ten stand, waar­bij rond het niveau van 1.491 pun­ten een grote uitdag­ing ligt. Feit is dat er sinds maart (voor­lop­ig) hogere bodems zijn gevor­md en de beurzen niet meer zo negatief rea­geren op slecht nieuws. Aan de andere kant zijn de top­pen sinds juli steeds lager komen te liggen. Een hogere bodem, zal het sein op groen zetten. De cor­rec­tie zou daarmee ten einde zijn. Een lagere bodem luidt echter een nieuwe ronde in…

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.