![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De afgelopen weken hielden beleggers hun hart vast, want het 20- jarige jubileum van de oktobercrash (1987) stond op het programma. Daarnaast rapporteerden talloze ondernemingen hun derde kwartaalcijfers. De resultaten zijn vooralsnog verdeeld. Terwijl sommige ondernemingen eclatante resultaten presenteren, laten andere juist mindere cijfers zien. Beleggers namen een afwachtende houding aan, hetgeen tot uitdrukking kwam in de prestaties van de effectenbeurzen.
Nadat de beurzen eerder deze week in de ban waren van de verjaardag van de oktobercrash in 1987, trad er een aarzelend herstel op. De Europese beurzen weten vooralsnog boven belangrijke steunniveaus te blijven. De Duitse index probeert zelfs een aanval te openen op hoogterecords. Hoewel de Eurostoxx50 en de CAC40 slechts van nieuwe hoogtepunten durven dromen, proberen deze voorzichtig de draad ook weer op te pakken. De Franse index bevindt zich aan de onderkant van een stijgend trendkanaal, hetgeen een groot opwaarts potentieel biedt. De correctie van de afgelopen weken is niet meer dan gezond te noemen. Het totaalbeeld voor de aandelenmarkten op de lange termijn blijft positief. Wel is het zaak om boven de steunniveaus te blijven. Veel zal afhangen van de prestaties van vooral de financiële waarden. De komende weken zullen de financials de boeken openen ten aanzien van het derde kwartaal. Als er niet al te veel lijken uit de kast komen vallen, vanwege de subprime crisis, dan zouden deze wel eens een voortrekkersrol kunnen vervullen. De indices zouden dan een behoorlijk positieve stimulans kunnen krijgen. Als de Fed ook nog eens een duit in het zakje doet door de rente nogmaals te verlagen, kan het feest weer beginnen. Al te grote posities worden door ons echter vooralsnog vermeden.
Rente zoekt bodem
De rente brak medio september opwaarts uit het dalende wigpatroon, waarmee een koersdoel van 4,73% is ontstaan, zijnde de top van juli. Na een korte periode van consolidatie kreeg de rente de stijgende lijn weer te pakken. Deze ontwikkeling was echter geen lang leven beschoren: het rommelde in de zomermaanden op de aandelenbeurzen, waardoor beleggers hun heil zochten op de obligatiemarkt. Stijgende obligatiekoersen zorgden ervoor dat de rente een flinke stap terug moest doen. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2005 heeft afgetekend, is echter nog steeds intact, waardoor het beeld ook op lange termijn positief blijft. De rente mag tot 4,15% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend in gevaar komt. Zodra de rente de draad weer weet op te pakken, is het eerste richtpunt 4,50%. Hier bevindt zich een volgende weerstand.
Nikkei test stijgende steun
De Japanse beurs raakte vanaf het jaarrecord rond 18.215 punten, tevens een zevenjarig hoogtepunt, in een vrije val. De Nikkei krabbelde vanaf een niveau rond 15.200 punten weer wat op en is er niet alleen in geslaagd om de weerstand rond 16.640 punten te doorbreken, maar wist ook de horde rond 17.200 uit te nemen. Hierdoor raakte de Nikkei kennelijk buiten adem en is na de vorming van een hogere top, nu toe aan een (hogere?) bodem. Hoewel de Japanse index voor de korte termijn het patroon van hogere toppen en hogere bodems probeert te handhaven, is het allerminst overtuigend. Om het technische plaatje een positieve draai te geven, mag de index niet te ver wegzakken. Mocht de Nikkei verder onder druk komen te staan, dan kan op steun worden gerekend rond 15.750 punten, waar een hogere bodem werd gevormd. Mocht deze steun niet sterk genoeg blijken, dan kunnen Japanse beleggers hun hoop vestigen op een vangnet rond 15.200 punten. Zolang de stijgende steunlijn stand weet te houden, liggen de kansen aan de koopkant. Daarbij moeten wel de weerstanden rond 16.640 punten respectievelijk 17.200 punten worden overwonnen.
Dow Jones toont weer herstel
De Amerikanen vierden het oktober-crash-jubileum vorige week met een koersdaling van circa 3%. Daarbij vielen de Amerikaanse indices terug naar belangrijke steunniveaus. De Dow Jones test voorlopig de horizontale steungrens vanaf september met succes. Zolang dit niveau intact blijft, kan de aanval weer worden geopend op nieuwe records. De lange termijn trend blijft positief. De index heeft zelfs behoorlijk veel ruimte naar beneden, voordat het beeld negatief wordt. De brede S&P500 laat een soortgelijk beeld zien. De technologie-index Nasdaq ligt er technisch bezien eveneens sterk bij. Deze bevindt zich vlakbij de top van 2007. Het is wachten op een impuls van bijvoorbeeld ondernemingen die goede cijfers rapporteren, danwel de Fed die de rente gaat verlagen. Het beeld in de VS oogt nog steeds kansrijker dan Europa, laat staan Japan.
Met vriendelijke groet,
Harm van Wijk