...

Beurzen aarzelend in herstel

26 oktober 2007, 09:03 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen weken hield­en beleg­gers hun hart vast, want het 20- jarige jubileum van de okto­ber­crash (1987) stond op het pro­gram­ma. Daar­naast rap­por­teer­den tal­loze onderne­min­gen hun derde kwartaal­ci­jfers. De resul­tat­en zijn vooral­snog verdeeld. Ter­wi­jl som­mige onderne­min­gen ecla­tante resul­tat­en pre­sen­teren, lat­en andere juist min­dere cijfers zien. Beleg­gers namen een afwach­t­ende houd­ing aan, het­geen tot uit­drukking kwam in de presta­ties van de effectenbeurzen.


Nadat de beurzen eerder deze week in de ban waren van de ver­jaardag van de okto­ber­crash in 1987, trad er een aarze­lend her­s­tel op. De Europese beurzen weten vooral­snog boven belan­grijke ste­un­niveaus te bli­jven. De Duitse index probeert zelfs een aan­val te ope­nen op hoogtere­cords. Hoewel de Eurostoxx50 en de CAC40 slechts van nieuwe hoogtepun­ten dur­ven dromen, proberen deze voorzichtig de draad ook weer op te pakken. De Franse index bevin­dt zich aan de onderkant van een sti­j­gend trend­kanaal, het­geen een groot opwaarts poten­tieel biedt. De cor­rec­tie van de afgelopen weken is niet meer dan gezond te noe­men. Het totaal­beeld voor de aan­de­len­mark­ten op de lange ter­mi­jn bli­jft posi­tief. Wel is het zaak om boven de ste­un­niveaus te bli­jven. Veel zal afhangen van de presta­ties van vooral de finan­ciële waar­den. De komende weken zullen de finan­cials de boeken ope­nen ten aanzien van het derde kwartaal. Als er niet al te veel lijken uit de kast komen vallen, van­wege de sub­prime cri­sis, dan zouden deze wel eens een voortrekker­srol kun­nen vervullen. De indices zouden dan een behoor­lijk posi­tieve stim­u­lans kun­nen kri­j­gen. Als de Fed ook nog eens een duit in het zak­je doet door de rente nog­maals te ver­la­gen, kan het feest weer begin­nen. Al te grote posi­ties wor­den door ons echter vooral­snog vermeden.

Rente zoekt bodem

De rente brak medio sep­tem­ber opwaarts uit het dal­ende wig­pa­troon, waarmee een koers­doel van 4,73% is ontstaan, zijnde de top van juli. Na een korte peri­ode van con­sol­i­datie kreeg de rente de sti­j­gende lijn weer te pakken. Deze ontwik­kel­ing was echter geen lang lev­en beschoren: het rom­melde in de zomer­maan­den op de aan­de­len­beurzen, waar­door beleg­gers hun heil zocht­en op de oblig­atiemarkt. Sti­j­gende oblig­atieko­ersen zorgden ervoor dat de rente een flinke stap terug moest doen. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2005 heeft afgetek­end, is echter nog steeds intact, waar­door het beeld ook op lange ter­mi­jn posi­tief bli­jft. De rente mag tot 4,15% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend in gevaar komt. Zodra de rente de draad weer weet op te pakken, is het eerste richt­punt 4,50%. Hier bevin­dt zich een vol­gende weerstand.

Nikkei test sti­j­gende steun

De Japanse beurs raak­te vanaf het jaar­record rond 18.215 pun­ten, tevens een zeven­jarig hoogtepunt, in een vri­je val. De Nikkei krabbelde vanaf een niveau rond 15.200 pun­ten weer wat op en is er niet alleen in ges­laagd om de weer­stand rond 16.640 pun­ten te door­breken, maar wist ook de horde rond 17.200 uit te nemen. Hier­door raak­te de Nikkei ken­nelijk buiten adem en is na de vorm­ing van een hogere top, nu toe aan een (hogere?) bodem. Hoewel de Japanse index voor de korte ter­mi­jn het patroon van hogere top­pen en hogere bodems probeert te hand­haven, is het aller­minst over­tu­igend. Om het tech­nis­che plaat­je een posi­tieve draai te geven, mag de index niet te ver wegza­kken. Mocht de Nikkei verder onder druk komen te staan, dan kan op ste­un wor­den gerek­end rond 15.750 pun­ten, waar een hogere bodem werd gevor­md. Mocht deze ste­un niet sterk genoeg blijken, dan kun­nen Japanse beleg­gers hun hoop ves­ti­gen op een vangnet rond 15.200 pun­ten. Zolang de sti­j­gende ste­un­li­jn stand weet te houden, liggen de kansen aan de koop­kant. Daar­bij moeten wel de weer­standen rond 16.640 pun­ten respec­tievelijk 17.200 pun­ten wor­den overwonnen.

Dow Jones toont weer herstel

De Amerika­nen vier­den het okto­ber-crash-jubileum vorige week met een koers­dal­ing van cir­ca 3%. Daar­bij vie­len de Amerikaanse indices terug naar belan­grijke ste­un­niveaus. De Dow Jones test voor­lop­ig de hor­i­zon­tale ste­un­grens vanaf sep­tem­ber met suc­ces. Zolang dit niveau intact bli­jft, kan de aan­val weer wor­den geopend op nieuwe records. De lange ter­mi­jn trend bli­jft posi­tief. De index heeft zelfs behoor­lijk veel ruimte naar bene­den, voor­dat het beeld negatief wordt. De brede S&P500 laat een soort­gelijk beeld zien. De tech­nolo­gie-index Nas­daq ligt er tech­nisch bezien eve­neens sterk bij. Deze bevin­dt zich vlak­bij de top van 2007. Het is wacht­en op een impuls van bijvoor­beeld onderne­min­gen die goede cijfers rap­porteren, dan­wel de Fed die de rente gaat ver­la­gen. Het beeld in de VS oogt nog steeds kan­srijk­er dan Europa, laat staan Japan.

Met vrien­delijke groet, 

www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.