
Inleiding
De wereld zit complex in elkaar. We worden overspoeld met informatie. Informatie komt van alle kanten op u af; — folders; — kranten; — websites; — het journaal; — tips van een goedwillende buurman; — boeken en natuurlijk de ongevraagde adviezen die uw oom op elke verjaardag ten gehore brengt. Wat moet u met al deze informatie en nog belangrijker welke waarde of betekenis kent u deze informatie toe?
Informatie
Het koersverloop staat niet op zichzelf maar is altijd een afspiegeling van veranderende omgevingsfactoren. Deze omgevingsfactoren, bijvoorbeeld macro-economische cijfers, staan altijd in verband met andere cijfers. Op deze wijze ontstaat er een context ofwel een beursomgeving. Slechte werkloosheidscijfers kan van invloed zijn op de psychologie van de massa. Zij kunnen somber gesteld zijn, hetgeen zich vertaald in een lager consumentenvertrouwen die uiteindelijk de consumentenbestedingen in negatieve zin kunnen beïnvloeden.
Het is erg moeilijk om te voorspellen welk effect alle veranderingen op elkaar teweeg brengt. Hoe kunt u weten wat al deze informatie voor een gedachten oproept in de hoofden van al die miljoenen beleggers, consumenten en beleidsmakers. Bijvoorbeeld:
‘Welk effect heeft een hogere olieprijs op het gedrag van de consument en welk effect heeft dezelfde hogere olieprijs op het investeringsbeleid van Oliebaronnen uit het Midden-Oosten. Zij krijgen steeds meer te maken krijgen met sociale onlusten als gevolg van de stijgende inflatie. Oliebaronnen hebben hun valuta gekoppeld aan de dollar. Blijven zij dit doen? Welk gevolg zal hun gedrag hebben op de koersontwikkeling van de AEX of van overheden die de oliesector willen nationaliseren?’
Betekenis geven
Alle beursinformatie of al het economische nieuws krijgt pas betekenis zodra u in staat bent om te beschrijven welke ontwikkelingen er gaande zijn. Nog belangrijker is het om te weten welke consequenties deze ontwikkelingen hebben voor macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, beleggersentiment en bijvoorbeeld koerstechnische factoren. Als er iets op één of meerdere gebieden verandert, kan dit de koersen beïnvloeden. De beursomgeving verandert continu. U staat voor de opdracht om deze veranderingen steeds maar weer een betekenis te geven. Pas dan kunt u een weloverwogen beleggingsbeslissing nemen.
Door de alsmaar veranderende beursomgeving in kaart te brengt kunt u beter begrijpen wat er op de beurs gebeurt en welke consequenties dit op termijn heeft voor de koersontwikkeling. Het categoriseren van nieuwsfeiten naar macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, politieke ontwikkelingen en koerstechnische gegevens, kan u helpen bij het vergroten van uw inzicht. U kunt daarmee een betere belegger worden.
Waarnemen met oogkleppen op
Zoals gezegd zit de wereld op een complexe manier in elkaar. Deze complexiteit kan allerlei spanningen oproepen omdat er sprake kan zijn van een gevoel van controleverlies. U kunt al snel het gevoel krijgen dat u het overzicht mist. Om dit gevoel te compenseren kunnen beleggers de complexe wereld gewoon vereenvoudigen. U kunt de beursomgeving vereenvoudigen door uzelf te richten op een beperkt aantal gegevens. Ofwel, u sluit zich af voor nieuwsfeiten. In plaats van het bos ziet u slechts de voorste rij bomen. Dit is niet vreemd maar blijkt een veelvoorkomend menselijk proces te zijn vanwege de beperkingen van onze hersenprocessen. We kunnen 5 tot 9 cijfers of hetzelfde aantal woorden tegelijk in ons werkgeheugen houden. Probeer maar eens meer dan 9 woorden te onthouden! Dat zal niet lukken zonder een ezelbruggetje voor jezelf te bedenken waarmee je de gegevens meer hanteerbaar maakt.’ Op basis van deze gegeven is het heel begrijpelijk dat u een selectie maakt uit de verschillende beursbeïnvloedende factoren zoals; macro-economische ontwikkelingen, bedrijfseconomische factoren, het beleggersentiment, politieke factoren, en bijvoorbeeld koerstechnische factoren. U loopt het risico om overbelast te raken als u alles wilt bijhouden.
Daarnaast hebben we ook een aantal aangeboren vuistregels die ons helpt met onze waarneming en informatieverwerking. Zo hebben we de voorkeur voor informatie die onze mening bevestigd, terwijl het in sommige gevallen juist beter zou zijn om aandacht te besteden aan tegenstrijdige informatie. Het voordeel van deze vuistregel is echter wel dat we meer vertrouwen in beslissingen hebben. Zonder deze vuistregel zouden we alleen maar twijfelen! Een tweede voorbeeld hiervan is dat we ons soms te veel focussen op één of enkele factoren van een beslissing, en zo andere aspecten negeren. Dit hangt weer samen met onze beperkte geheugenprocessen, die niet zo uitgebreid zijn als een geavanceerde computer. Een derde voorbeeld van eigenaardige denkprocessen is dat we té veel waarde hechten aan recente ontwikkelingen, en niet genoeg naar ontwikkelingen op de lange termijn kijken. Zoals we verderop zullen zien hebben vooral veel beursverslaggevers last van dit effect. Waarnemen zonder oogkleppen op, blijkt nog een hele uitdaging te zijn!
Beleggers die hun beleggingswereld vereenvoudigen en niet voldoende uitkijken kunnen in één van de bovenstaande valkuilen trappen. Zij lopen het risico dat zij alles wat zij zien en horen als losse fragmenten in zich opnemen zodat zij niet goed in staat zijn om alle informatie een betekenis te geven. Noodgedwongen concentreren ze zich op details en hebben daardoor geen oog voor de bredere context, waardoor ze bijvoorbeeld opmerkingen van anderen (te) letterlijk nemen. Dit bemoeilijkt het nemen van beleggingsbeslissingen en is er een reëel gevaar voor het ontstaan van contextuele beursblindheid. Buitenstaanders kunnen dit gedrag bestempelen als volgt bestempelen; ‘Beleggers beleggen met oogkleppen op.’
Blind voor beursomgevingsfactoren
De beurscontext kunnen we verdelen in een waarneembare context en een niet-waarneembare context. De waarwaarneembare context geeft de feitelijke situatie weer. Ofwel alles wat zichtbaar, hoorbaar, of voelbaar is. U kunt op basis van hetgeen u voelt, leest of ziet een oordeel geven over de feitelijke situatie. Bijvoorbeeld: ‘als de inflatie stijgt wordt het leven met bijvoorbeeld 2,2 procent duurder.’ De niet-waarneembare beursomgeving bestaat nog niet. Deze moet u eerst tot uw verbeelding laten spreken op basis van toekomstige verwachtingen die u basseert op basis van uw geheugen of de beursgeschiedenis. Bij de niet-waarneembare context komt het erop aan om de losse feiten in een groter geheel te zien, en hieruit conclusies te trekken: ‘De gevolgen van een wereldwijde stijgende inflatie kan de koopkracht aantasten, waardoor er sociale onlusten kunnen ontstaan of waardoor als gevolg van een dalende koopkracht de winstgevendheid van bedrijven onder druk komt te staan zodat de kans op nieuwe ontslagrondes heel goed denkbaar is.’ Om een voorstelling te kunnen maken van deze opeenvolgende consequenties moet u een verband kunnen leggen tussen de wederzijdse beïnvloeding van de verschillende beursbeïnvloedende factoren. Om hier beter in te worden is het belangrijk dat de belegger theoretische kennis heeft van het verband tussen bijvoorbeeld consumentenbestedingen en werkloosheid. Minstens even belangrijk is het om bewust én actief informatie te zoeken over ontwikkelingen. Het is verleidelijk te denken dat men al voldoende op de hoogte is en dus niet hoeft te kijken naar nieuwe en of tegenstrijdige informatie.
Hoe kunnen we beursblindheid voorkomen?
Bescheidenheid siert niet alleen de mens, ook beslissingsprocessen worden verbeterd door een bepaalde mate van bescheidenheid. Door te verkomen dat men teveel overtuigd raakt van zijn of haar eigen gelijk is het ons advies om aandacht te besteden aan tegenstrijdige informatie. Een ander advies is dat u minder aandacht besteed aan de media (vooral tijdens beursuren) omdat u daarmee kunt voorkomen dat u zichzelf te veel focust op één of een beperkt aantal factoren. We weten namelijk uit onderzoeken dat mensen teveel aandacht besteden aan recente data (zoals de jongste inflatiecijfers) en te weinig kijken naar de implicaties van de langere trend in de cijfers. Als belegger kunt u hiermee uw voordeel doen, mits u niet met de oogkleppen op achter de rest aanholt!
Met betrekking tot de informatieverwerking van mensen valt op dat mensen vaak niet meer weten welke factoren ze hebben meegenomen in hun beslissing zodra eenmaal deze beslissing is genomen. Weet u nog alle factoren die bijdragen aan uw opinie over de beurs? Grote kans dat het moeilijk is om aan te geven via welk proces u tot uw conclusie kwam, vooral omdat ook emoties als optimisme of (meer recenter) angst ook een rol spelen. Probeer daarom eens de feitelijke en waarneembare beursomgeving zoals economische groei, bedrijfswinsten en inflatie bij te houden op papier of in een Excel spreadsheet. Voor het nemen van een beslissing probeert u dan zoveel mogelijk alle door u verzamelde factoren mee te nemen. Hierdoor wordt het ook makkelijker om een gewicht aan bepaalde factoren te geven. Wellicht dat het moeilijker wordt om een analyse te maken, en misschien moet u soms wel toegeven het ook ‘even niet te weten’, grote kans dat de kwaliteit van uw beslissingen toeneemt.
Beursverslaggevers
Het komt vaak voor dat beursverslaggevers de koersontwikkeling verklaren op basis van een beperkt aantal factoren van de beursomgeving. Ofwel, zij selecteren vaak één of enkele feit(en) die zij gebruiken om de complexe beurscontext te verklaren. Logisch, want zij hebben onvoldoende columnruimte om dieper in te gaan op de beursomgeving. Sommige kranten hebben speciaal analyses of columns in hun krant opgenomen die zich veel meer lenen om de omgevingsfactoren in kaart te brengen en verbeelding te maken welke consequenties het hoofdthema (bijvoorbeeld inflatieontwikkeling) heeft op de andere omgevingsfactoren.
Beleggers kunnen zich bij het nemen van beleggingsbeslissingen veel beter richten op de analyses dan de beursverslaggevers die een verklaring van de dagelijkse gang van zaken weergeven. We kunnen, hoe begrijpelijk dit ook is, vaststellen dat beursverslaggevers vaak blind zijn voor de beursomgeving. Wees daarom altijd kritisch naar de verklaringen die u in een daganalyse leest en richt uzelf meer op de analyses met meer inhoud.
Toch zijn er enkele uitzonderingen bij de analisten. Persoonlijk vinden wij Kees de Kort en Willem Middelkoop interessante beursverslaggevers omdat zij in staat zijn om op basis van feitelijkheden een (vooralsnog) niet-waarneembare context kunnen neerzetten. Omdat deze verbeelding nog niet past in het hoofd van vele beleggers, worden deze mannen vaak als doemdenkers beschouwd. Toch krijgen zij, soms pas na maanden, vaak gelijk omdat zij in staat zijn om de wederzijdse beïnvloeding van de beursbeïnvloedende factoren zoals macro-economische veranderingen ten aanzien van de bedrijfsresultaten van te voren goed kunnen inschatten.
Verhoog uw beleggingsresultaat
Als u in staat bent om het economische nieuws betekenis te geven kunt u volgens ons uw beleggingsresultaat aanzienlijk verhogen. Zeker als u rekening houdt met uw eigen persoonlijke omstandigheden, vaardigheden, interesses en eigenaardigheden. Als u leert om de beursinformatie zodanig te interpreteren dat u daarmee een zo goed mogelijk beeld kunt vormen over de gevolgen voor toekomstige macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het beleggersentiment, politieke omstandigheden en bijvoorbeeld veranderende koerstechnische factoren bent u al een heel eind op weg.
Deze column is tot stand gekomen als gevolg van een samenwerkingverband tussen Jos Magendans ( webmaster: www.psychologieenbeleggen.nl ) en Arnoud Rademaker. Wij zullen zo nu en dan de rubriek ‘Beurspsychologie’ voor u verzorgen.
Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!