...

Beurspsychologie. Spaarvarken gezocht.

17 maart 2008, 08:04 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

U weet dat de beurs in de dal­ende fase zit. Ten­min­ste, als u mijn weke­lijkse col­umn over de beurscy­clus heeft gevol­gd. Van­wege de dal­ende fase staat sparen’ weer volop in de belang­stelling. Zelfs beleg­gers­bank Alex zoekt spaargeld. Typ­isch iets voor de dal­ende fase. Omdat de beur­somzetten afne­men valt er min­der te ver­di­enen voor deze beleg­gers­bank. Beleg­gers halen hun geld van de beurs af. Zij zoeken een bestem­ming voor dit geld. Banken weten dit natu­urlijk als geen ander. Ze zijn op zoek naar uw spaargeld. 

1. Inlei­d­ing
Dankz­ij een vloed aan nieuw spaargeld heeft SNS Reaal geen last van de kredi­et­cri­sis. Er is in 2007 voor meer dan 5,5 mil­jard aan spaargeld in het SNS Reaal-spaar­varken gestopt. ING verwacht een wereld­wi­jde stri­jd om spaargeld. Van­wege de kredi­et­cri­sis is het voor banken moeil­ijk­er om aan geld te komen. Banken zijn op zoeken naarstig naar nieuwe spaarvarkens. 

Niet dat ze bereid zijn om u daar­voor te betal­en. Dat is een heel ander ver­haal. Uw spaargeld is, onder andere voor de SNS een zeer goed­kope bron voor het aantrekken van vers kap­i­taal. Zij hebben vorig jaar een 8,2 pro­cent hogere rentemarge gere­aliseerd (Bron: Het Finan­cieele Dag­blad, 22/02/2008). Heel lucratief dus. 

Het zal dan ook niet mee­vallen om nog veel meer spaargeld aan te trekken. Sparen doen we niet zo graag. Immers, op de beurs kunt u toch veel meer ver­di­enen met het vetmesten van uw spaar­varken? We vin­den het ook leuk­er om ons geld over de balk te gooien dan het keurig in een spaar­varken­t­je te stop­pen. En waarom zou je gaan sparen als uw spaarkap­i­taal wordt aange­tast door een hoge inflatie en eventueel door een aanslag van de fis­cus inza­ke ver­mo­gens­be­last­ing? Sparen betekent bezuini­gen op onze welver­di­ende levensstandaard. 

We hebben onze lev­en­stan­daard in de loop van enkele tien­tallen jaren behoor­lijk opgetrokken. We vin­den het nor­maal dat we de hele fos­siele energievoor­raad er in enkele gen­er­aties doorheen jassen. Het is inmid­dels een nor­maal ver­schi­jnsel dat u één of meerdere auto’s voor de deur heeft staan, u inter­net heeft, u belt met uw mobiele tele­foon van uit uw vakantiebestem­ming waar u meerdere keren per jaar naar toe gaat en dat u liev­er geld leent voor de aan­schaf van nieuw meu­bi­lair. Je kunt je afvra­gen of banken u hebben ges­tim­uleerd om makke­lijk en veel te lenen. Banken zullen dan ook hun best moeten doen om uw spaargeld aan te trekken. Hoe dan ook, het bli­jft alti­jd uw eigen keuze. Zo heeft u ook de keuze om te gaan sparen. 

2. Banken aan zet
Banken hebben, voor zover ik het kan overzien, twee mogelijkhe­den om u te ver­lei­den om uw spaargeld bij hen te stallen. Zij kun­nen u belo­nen en zij kun­nen inspe­len op uw gevoel van veiligheid. 

Belo­nen. Sparen lev­ert niet zoveel op. De SNS-Inter­netspaar­reken­ing lev­ert 2,6 pro­cent rente op (www​.sns​bank​.nl , 17/03/2008). Bij een verwachte van inflatie 2,6 pro­cent à 3 pro­cent schi­et u er niets mee op. Wat u enerz­i­jds aan rente ver­di­end, wordt direct weer door de inflatie opgevreten. De bank zou u een hogere rente kun­nen aan­bieden? Uw spaargeld wordt als goed­koop’ beschouwd. Waarom zou de SNS Reaal­bank de rente­tarieven niet kun­nen optrekken zodat u in ieder geval ruim­schoots wordt gecom­penseerd voor inflatie en uw eventuele aanslag voor ver­mo­gens­be­last­ing? De nieuwe reclamecom­mer­cial wordt dan; Bij de SNS Reaal bieden wij u een mooie rente, plus een leuke bonus. ZO KAN HET OOK.’

Vei­ligheid. In onze vorige col­umn hebben we stilges­taan bij de piramide van Maslow. Elk mens heeft behoefte aan vei­ligheid. Onzekere beursti­j­den en dal­ende huizen­pri­jzen kun­nen een gevoel van onvei­ligheid oproepen omdat uw ver­mo­gen wordt aange­tast. Banken kun­nen hierop inspe­len door te benadrukken dat sparen een veilige haven kan zijn tegen de gure buitenwind. 

3. Maak zelf een keuze
U kunt er natu­urlijk ook voor kiezen om zelf een keuze te mak­en. In plaats van afhanke­lijk te zijn van de mar­ket­ing van uw bank, kunt u ook uw eigen plan trekken. Maak een plan waarin u uw eigen doel­stellin­gen beschri­jft. Ook wel doels­paren’ genoemd. Bijvoor­beeld; sparen voor de afschri­jv­ing van uw inven­taris, het aflossen van uw schulden, sparen voor toekom­stige plan­nen en voor het opbouwen van vermogen. 

Tien­spro­cent­for­mule. Con­sumenten die het kun­nen opbren­gen om 10 pro­cent van hun maan­delijks inkomen te sparen, kun­nen finan­cieel onafhanke­lijk wor­den. Enkele jaren gele­den zijn hier, in het kad­er van het con­sumin­deren enkele boeken over geschreven. 

Con­sumenten die in staat zijn om te sparen en hun schulden aflossen, zullen daar alti­jd de zoete vrucht­en van plukken. Na ver­loop van tijd kun je meer kopen dan je ooit gedacht had. Immers je houdt de rente in je zak en je kri­jgt er zelfs nog wat voor. Door het rente op rente principe ontstaat er uitein­delijk een sneeuw­bal­ef­fect die tot finan­ciële onafhanke­lijkheid kun­nen lei­den. Je hele lev­enssi­t­u­atie veran­dert hier­door. Eve­nals dit gebeurt bij mensen die zich tot over hun oren in de schulden hebben gesto­ken. Spaarge­drag lei­dt tot een omge­keerd effect. Het klinkt para­dox­aal, maar door te sparen kun je op lan­gere ter­mi­jn juist meer uitgeven. 

Boven­di­en ontstaan er wat psy­chol­o­gis­che voorde­len. Uw spaarge­drag kan uw welz­i­jn in posi­tieve zin beïn­vloe­den. Er kan een last van uw schoud­ers vallen zodra u merkt dat u aan het einde van de maand geld over­houd in plaats van teko­rt komt. Het is leuk om langza­am maar zek­er te ervaren dat uw droom steeds dichter­bij komt omdat uw spaarsal­do toe­neemt. Gevoe­lens van ontspan­ning kun­nen de ruimte kri­j­gen als u con­sta­teert dat u geld heeft voor de aan­schaf van duurzame con­sump­tie­goed­eren die kapot zijn gegaan, als u ervaart dat u al uw rekenin­gen makke­lijk kunt betal­en en tot slot als u zoveel op uw huis heeft afgelost dat u daar­door min­der gevoelig wordt voor eventuele dal­ende huizenprijzen. 

Bent u ervan over­tu­igd dat een gevuld spaar­varken een bij­drage kan lev­eren aan uw lev­ens­geluk? Tegen­wo­ordig lijkt het alsof sparen alleen maar een last is. Sparen gaat ten koste van con­sumeren, zo lijkt de gedachte. Dit is maar ten dele waar. In werke­lijkheid lei­dt sparen tot uit­gesteld con­sumeren. Sterk­er u kunt in een lat­er sta­di­um juist meer con­sumeren omdat u kunt prof­iteren van de rente-inkom­sten en omdat u geen rente hoeft te betal­en. Dit scheelt u min­i­maal 10 pro­cent per jaar op uw uit­staande schuld.

Sparen is zo moeil­ijk omdat u in eerste instantie genoe­gen nemen met min­der. We lev­en in een con­sump­tiemaatschap­pij. Wilt u toch gaan sparen? Dan moet u ervan over­tu­igd zijn dat sparen voor u echt voorde­len oplev­ert. Behalve finan­ciële voorde­len kan spaarge­drag ook stress­gevoe­lens reduc­eren bij con­sumenten die op dit moment moeiza­am kun­nen rondkomen.

Op de web­site van www​.else​vi​er​.nl ( Zuinige Ned­er­lan­ders tobben over geld, 12/04/2005) kunt u lezen dat 3 miljoen Ned­er­lan­ders geld­zor­gen hebben en 1 miljoen Ned­er­lan­ders regel­matig wakker ligt omdat ze zich zor­gen mak­en over hun finan­ciële situatie. 


Con­sumenten die op dit moment gebukt gaan onder het feit dat zij hun rekenin­gen moeil­ijk kun­nen betal­en of omdat zij in angst lev­en omdat er iets kapot kan gaan ter­wi­jl zij geen geld hebben om dit prod­uct te ver­van­gen kun­nen gebukt gaan onder de stress. Con­sumin­deren en sparen kun­nen deze prob­le­men ver­min­deren en uitein­delijk uw lev­ens­stan­daard verhogen. 

Hoe dan? Uit onder­zoek van de Ned­er­land­sche Bank blijkt dat sparen een emo­tionele opgave is. Het valt niet mee om elke maand een spaarbedrag over te boeken. U kunt het ver­geten of u kunt besluiten om het geld toch maar voor con­sump­tieve doelein­den te gebruiken. Daarom kunt u maar het beste automa­tisch kunt sparen. U heeft er dan geen omk­ijken meer naar. Boven­di­en ziet u maan­delijks uw spaarbedrag, als gevolg van uw spaarge­drag, lekker groeien. 


4. Maslow.
In onze vorige col­umn schreven we over Maslow. Spaarge­drag lei­dt tot het bevredi­gen van biol­o­gis­che behoeften, vei­lighei­ds­be­hoeften, sociale behoeften, erken­ning en waarder­ing en waarschi­jn­lijk ook tot het bevredi­gen van de behoefte aan zelfverwerkelijking.

Biol­o­gis­che behoeften. U bent in staat om gezond voed­sel te kopen, man­nen zon­der geld­prob­le­men hebben waarschi­jn­lijk meer kans om een leuke part­ner te vin­den en hebben daar­door waarschi­jn­lijk meer seks dan man­nen die niet kun­nen rond­komen en u wordt min­der snel gecon­fron­teerd met een ged­won­gen verkoop van uw won­ing. Boven­di­en lei­dt min­der stress tot min­der ziekten. 

Sociale behoeften. Con­sumenten die wakker liggen van­wege hun geld­si­t­u­atie kun­nen op een gegeven moment voor de keuze staan om te moeten bezuini­gen op bijvoor­beeld een sportv­erenig­ing en dergelijke. Spaarge­drag lei­dt tot een inkomensver­grot­ing van 10 pro­cent op uw uit­staande schuld. De gemid­delde schuld van mensen die in de schuld­saner­ing zijn terecht­gekomen bedraagt 21.786 euro. Spaarge­drag lei­dt in dit geval op lange ter­mi­jn naar een maan­delijks voordeel van 2176 euro per jaar. Ofwel, cir­ca 180 euro per jaar. Van dit geld kunt u elke maand sporten en zelfs naar de kroeg. 

Erken­ning en waarder­ing. Spaarge­drag lei­dt tot een grot­er mate van zel­fre­spect en zelfwaarder­ing. Anders gezegd, het mak­en van prob­lema­tis­che schulden doet je zelfvertrouwen geen goed. Het is pret­tiger om terug te kijken op een lev­en waar­bij je iets hebt opge­bouwd, dan terug te moeten kijken en de tel kwi­jt te zijn ger­aakt over het aan­tal slapeloze nacht­en waarop je liep te tobben. 

Zelfver­w­erke­lijk­ing. Zodra er meer finan­ciële vri­jheid ontstaat, ontstaat er meer ruimte om te doen wat bij u past. U wordt dan geen slaaf van uw inkom­sten uit arbeid, zodat u bijvoor­beeld alti­jd maar moet bli­jven over­w­erken om uw lev­ens­stan­daard vast te kun­nen houden. In tegen­deel, u biedt uzelf de unieke kans om dat werk te doen waar u goed in bent en wat u leuk vin­dt. De titel van het boek nooit meer werken’ is dan op u van toepass­ing. Ofwel, iedereen die doet wat hij leuk vin­dt kan zich ver­schrikke­lijk veel uren mak­en, maar beschouwd dit als een hob­by. Meer lezen: 

- Nooit meer werken, Mar­i­an van Lier (www​.carnac​.nl )
 — Op weg naar Flow, Mihaly Csikszentmihalyi 

5. Wilt u miljon­air wor­den?
Op www​.psy​cholo​gieen​be​leggen​.nl heeft Jos twee prachtige columns geschreven waar­bij het the­ma sparen aan de orde komt, namelijk: vijf eigen­schap­pen van mensen die suc­cesvol ver­mo­gen opbouwen (28÷02÷2008)’ en moet je slim zijn om rijk te wor­den? Over de invloed van rijk­dom en inkomen die nodig zijn bij het opbouwen van een vermogen(16/12/2007). Deze columns zijn zeer de moeite waard om te lezen en reiken u hand­vat­ten aan, hoe para­dox­aal dit ook lijkt, om de kwaliteit van uw lev­en te ver­hogen sim­pel­weg door min­der uit te geven. Hier­door bent u in toen­e­mende mate in staat om uw behoeften, zoals Maslow deze heeft gefor­muleerd, te bevredi­gen. Gek eigen­lijk hè. 


Deze col­umn is tot stand gekomen als gevolg van een samen­werk­ingver­band tussen Jos Magen­dans ( web­mas­ter: www​.psy​cholo​gieen​be​leggen​.nl ) en Arnoud Rade­mak­er. Wij zullen zo nu en dan de rubriek Beur­spsy­cholo­gie’ voor u verzorgen. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.