...

Beurspsychologie. Rijker worden is een keuze.

6 februari 2008, 17:19 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

U kunt rijk­er wor­den dan u nu al bent. Het is zelfs een noodza­ke­lijke keuze, ten­min­ste als u een bevredi­gend lev­en wilt lei­den. Geld is niet het doel, het vin­den van lev­ens­geluk wel. 


1. INLEI­D­ING

Maslow’s behoefte­hiërar­chie toont aan dat voor het bereiken van zelfver­w­erke­lijk­ing en lev­ens­geluk geen rijk­dom nodig is. Zelfver­w­erke­lijk­ing is dat­gene realis­eren, wat ieder mens van nature in zich heeft, en zich uit als jouw grote droom of jouw grote passie. Het doel­be­wust ver­groten van uw ver­mo­gen kan, mits dit zorgvuldig gebeurt, de weg vri­j­mak­en tot het voorkomen van stress en het ont­dekken enerverende levensactiviteiten. 

Iedereen wil rijk wor­den. We kopen mas­saal (staats)loten, speculeren er lustig op los en als dit tot niets lei­dt dan doen we toch gewoon mee aan een tele­visiepro­gram­ma in de hoop een miljon­air te trouwen. Boven­staande voor­beelden sug­ger­eren dat rijk­er wor­den’ voor­namelijk afhanke­lijk is van externe omstandighe­den. Niets is echter min­der waar. 

Het is inter­es­sant om vast te stellen dat het voor de meesten hele­maal niet nodig is om buiten­sporig rijk te zijn. Het uitoe­fe­nen van een hob­by, het vervullen van vri­jwilliger­swerk, het samen­z­i­jn met uw vrien­den hoeft niet duur te zijn. Boven­di­en is het opbouwen van een ver­mo­gen voor de meesten haalbaar.

Jay Zagorsky heeft onder­zoek gedaan naar de haal­baarheid van het opbouwen van een vermogen(tje). Hij heeft van 7.403 baby boomers met een gemid­delde leefti­jd van 37 jaar de finan­ciële data onder­zocht. Uit zijn onder­zoek bleek dat elke extra IQ-punt een bij­drage lev­ert aan het ver­hogen van het jaar­lijks inkomen met 234 à 616 dol­lar. Toch zijn hoogopgelei­den niet per defin­i­tie rijk­er dan laagopgelei­den. Opval­lend genoeg bleek uit zijn onder­zoek dat er relatief veel min­der hoog opgelei­de mensen zijn die juist in staat zijn geweest om een relatief hoog ver­mo­gen op te bouwen. 

Het opbouwen of juist het ver­min­deren van schulden is een wel­be­wuste keuze. In deze col­umn richt­en wij ons tot hen die wel de mogelijkheid hebben om hun ver­mo­gen te lat­en groeien. Dit kan als we de ver­ant­wo­ordelijkheid willen nemen voor ons uit­gaven­pa­troon. Wilt u dat? Bent u zelf ver­ant­wo­ordelijk voor uw finan­cieel lev­ens­geluk? Als u uw behoeften wilt bevredi­gen dan is het ook noodza­ke­lijk om uw ver­mo­gen te lat­en groeien. U bent dan in staat om actief te werken aan het bevredi­gen van uw menselijke behoeften. 

2. MENSELIJKE BEHOEFTEN

Abra­ham Maslow heeft onder­zoek gedaan naar deze menselijke behoeften. Hij heeft al deze behoeften in een piramide geplaatst. Hij onder­scheid vijf behoefteniveaus in het menselijk gedrag welke zich in vol­go­rde aan­di­enen: pri­maire biol­o­gis­che behoeften, vei­lighei­ds­be­hoeften, sociale behoeften, behoefte aan erken­ning en waarder­ing en de behoefte aan zelfver­w­erke­lijk­ing. We kun­nen de vol­gende behoefte van de piramide pas betre­den, zodra de onder­ste behoefte is bevredigd. Daar­naast kan een reeds eerder vervulde behoefte op de piramide weer meer aan­dacht vra­gen, zoals bijvoor­beeld in het geval van ziek­te: de biol­o­gis­che behoeften komen dan eerst. 

Biol­o­gis­che behoeften. voed­sel, onder­dak, drinken, seks en bijvoor­beeld zuurstof. Bijvoor­beeld: Astma­p­atiën­ten in het uit­gaansleven of tij­dens sportac­tiviteit­en ondervin­den ademhal­ingsmoeil­ijkhe­den waar­door zij belem­merd wor­den in het vervullen van hun vri­je tijds­beste­d­ing. Ook het ont­breken van een ade­quaat onder­dak waar men zich thuis voelt belem­merd ook het door­groeien naar de hogere treden.

Vei­lighei­ds­be­hoeften. We kun­nen deze behoeften onder­schei­den in lichamelijke -, sociale – en maatschap­pelijke vei­ligheid. Lichamelijke vei­lighei­ds­be­hoeften: de afwezigheid van crim­i­naliteit, oor­log en milieu­ram­p­en en de per­soon­lijke integriteit. Sociale vei­ligheid is bijvoor­beeld de afwezigheid van pestge­drag op school en werk en de aan­wezigheid van accep­tatie door het gezin waarin je bent opge­groeid. Maatschap­pelijke vei­ligheid komt tot uit­ing in de aan­wezigheid van betrouw­bare finan­ciële insti­tuten en een voor­spel­bare over­heid. De col­umn van Cen­ter­ente hier op USmark​tets​.nl (Uw bank fail­li­et, 02/08/2008) appelleert aan de angst van een onbe­trouw­baar finan­cieel insti­tu­ut, namelijk uw bank.

Sociale behoeften. We willen ergens bijhoren en hebben de behoefte om liefde te ont­van­gen. Onder liefde kan ver­staan wor­den dat we begrepen en aan­vaard wor­den zoals we zijn. We hoeven ons niet mooier of beter voor te doen. Sociale behoeften kun­nen ook ons suc­ces in de weg komen te staan, zoals we bij Nick Lee­son, Brain Hunter (Ama­ranth), en recen­telijk Jérôme Kerviel zagen, die deels probeer­den hun (sociale) aanzien te vergroten.

Erken­ning en waarder­ing. Deze behoefte kun­nen we onder­schei­den in een behoefte aan zelfwaarder­ing en de waarder­ing van anderen. Je wilt jezelf waarderen op grond van het­geen je al bereikt hebt, of je hebt het ver­lan­gen naar (meer) zelfvertrouwen. Je wilt gewaardeerd wor­den door anderen op grond van jouw kwaliteit­en, erken­ning als per­soon of omdat je een bepaalde sta­tus hebt ver­w­erft. Bijvoor­beeld: iemand die zich gespe­cialiseerd heeft in de vlin­dertrek vin­dt het waarschi­jn­lijk al leuk als hij/​zij gevraagd wordt om iets voor het jeugdjour­naal te vertellen. 

Zelfver­w­erke­lijk­ing. Deze behoefte vervult het ver­lan­gen naar de per­soon die je in aan­leg bent. We kun­nen ons ont­plooien en er groeit een gevoel van tevre­den­heid. Bijvoor­beeld: uitvin­ders, denkers, sporters kun­nen hun hele lev­en bezig zijn met hun project waar zij hun hele ziel en zaligheid aan geven: men ziet zijn beroep niet als werk maar als een passie.

Ver­mo­gen­sop­bouw gaat niet vanzelf en is over het alge­meen niet van externe fac­toren afhanke­lijk. Met een gedis­ci­plineerde lev­en­shoud­ing, een zek­er mate van IQ en een por­tie geluk heeft u meer kans van sla­gen om rijk­er te wor­den’ dan met een lot uit de loterij. 

We kun­nen alle­maal onze boeren­ver­stand gebruiken. Dit zou vol­doende intel­lectueel ver­mo­gen moeten zijn om te werken aan de opbouw van een ver­mo­gen. U hoeft ook niet scha­trijk te wor­den voor het creëren van lev­ens­geluk. Zodra u min­der uit­geeft dan er bin­nenkomt bent u al suc­cesvol bezig. Heeft u de vaste las­ten, de vari­abele las­ten en de afschri­jv­ing voor uw inven­taris wel eens afgezet tegen uw inkomen? Als u meer over­houd dan bent u bezig met het opbouwen van een vermogen. 

3. HET OPBOUWEN VAN EEN VERMOGEN

U kunt uw ver­mo­gen ver­groten door te sparen, te beleggen of door het kopen van een eigen huis. Hier komt de fac­tor geluk om de hoek kijken. De meesten van ons hebben vol­doende intel­lectuele bagage bij zich om te weten dat je niet boven je stand moet lev­en. Daar hoef je geen pro­fes­sor voor te zijn. Het zijn overi­gens vaak emoties van hebzucht die lei­den spec­u­latief gedrag teneinde een zeer hoog ren­de­ment proberen te behalen zodat men snel rijk hoopt te wor­den; speculeren met opties, aan­de­len­lease, Roy­al Dubai, Waarschuwin­gen, gebaseerd op ver­standelijke over­weg­in­gen, wor­den vaak achteloos weggewuifd. Hoe kan het anders gebeuren dat de door­gaans nuchtere Ned­er­lan­ders zich zo inli­eten met het leasen van aan­de­len. Iedereen die zich had verdiept in de beurs­geschiede­nis of de beurscy­clus weet dat aan­de­len sti­j­gen, top­pen, dalen en soms jaren­lang niets doen. 

Sparen. Sparen is een kwest­ie van dis­ci­pline. U kunt de mogelijkhe­den met uw bank bespreken. Kijk ook eens naar de rente­per­cent­ages van een andere bank. Stel een spaar­plan op: maak elke maand een vast bedrag automa­tisch over naar uw spaar­reken­ing. Door dit te doen vlak nadat uw salaris bin­nenkomt is dit een­voudi­ger vol te houden dan als men aan het einde van de maand nog wat wil sparen. Zo bouwt u langza­am aan al een heel ver­mo­gen op! De behoefte van vei­ligheid kunt u verder vervullen door een betrouw­bare bank uit te zoeken. 

Onroerend goed. De aan­schaf van onroerend goed is niet alti­jd een goede keuze. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de won­ing­pri­jzen met tien­tallen pro­cen­ten gedaald. Het is dan ook niet alti­jd ver­standig om op elk moment een (duur­der) huis te kopen. Het kan zin­vol zijn om over de vol­gende vra­gen na te denken; is het ver­standig om te kopen als de betaal­baarhei­din­dex laat zien dat huizen voor grote groepen onbe­taal­baar zijn gewor­den, is het ver­standig om te kopen als de rente op een his­torisch dieptepunt staat, is het ver­standig om een huis te kopen als de won­ing­pri­jzen op een record­hoogte staan, kunt u een eventuele waarde­v­er­min­der­ing opvangen? 

Beleggen. Suc­cesvolle beleg­gers werken met een beleg­gingsstrate­gie. Uw beleg­gingsstrate­gie houdt reken­ing met de fasen van de beurscy­clus, uw mogelijkhe­den en uw pri­or­iteit­en, uw vaardighe­den, uw inter­ess­es en uw karak­ter. Een beleg­gingstrate­gie is opge­bouwd uit een aan- en verkoop­mo­ment die door een beurs­beïn­vloe­dende fac­tor naar keuze wordt bepaald. 

Boeren­ver­stand en dis­ci­pline is niet alles bepal­end. U heeft ook een beet­je geluk nodig. U moet het tij namelijk wel een beet­je mee hebben. De sit­u­atie in Japan is hier een goed voor­beeld van. Japan­ners, geboren in 1970, wer­den gecon­fron­teerd met een prob­lema­tis­che economis­che sit­u­atie die werd geken­merkt door deflatie. Tja, dan heb je pech. De pri­jzen van onroerend goed en aan­de­len zijn na het bereiken van hun vol­wassen­heid, feit­elijk alleen maar gedaald. Daarom is het noodza­ke­lijk dat u zich verdiept in de geschiede­nis van de beurs, de onroerend goed markt en u het advies van anderen niet klakkeloos opvolgt. 

Deze col­umn is tot stand gekomen als gevolg van een samen­werk­ingver­band tussen Jos Magen­dans ( web­mas­ter: www​.psy​cholo​gieen​be​leggen​.nl ) en Arnoud Rade­mak­er. Wij zullen zo nu en dan de rubriek Beur­spsy­cholo­gie’ voor u verzorgen. 

4. Dis­claimer.
Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. Over­leg alti­jd met een pro­fes­sionele beleg­gingsad­viseur van uw bank voor­dat u enige actie onderneemt. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen.

Advies: lees de dis­claimer van www​.usmar​kets​.nl!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.