...

Beurspsychologie. Contrair denken.

1 juni 2008, 00:01 | US Markets Redactie | leestijd: 18 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De toekomst zal er anders uitzien dan wij ons op dit moment kun­nen voorstellen. In ons denken gaan we er immers vaak vanu­it dat de huidi­ge sit­u­atie wordt gecon­tin­ueerd. We verwacht­en steeds meer van het­zelfde. Is dit een logis­che gedachte? Née. We denken niet logisch maar psy­chol­o­gisch. Niets is van bli­jvende aard. Alles is aan veran­der­ing onder­he­vig. Soms snel, soms heel langza­am. In deze col­umn bespreken we een aan­tal con­traire sig­nalen die van invloed zijn op toekom­stige koersontwikkelingen. 

Mensen rea­geren op elka­ar als kud­dedieren. Zij lopen elka­ar mas­saal achter­na. Trends zijn niet voor niets trends. Mensen zoeken naar erken­ning, zek­er­heid zodat zij zich veilig kun­nen voe­len en daar­door zichzelf veilig wanen. Ook willen mensen een (sociale)beloning ont­van­gen voor het gedrag dat zij ten toon sprei­den. Boven­di­en willen de meesten onder ons graag ergens bijhoren. Dat begon al op de lagere school. Weet u nog hoe leuk u het vond als u werd uitgen­odigd voor een ver­jaardags­feestje? We zijn sociale wezens. 

Notoire dwarslig­gers kun­nen moeil­ijk aansluit­ing vin­den in een groep. Zodra zij buiten de groep­snorm vallen lopen ze het risi­co dat zij uit de groep wor­den gezet of te wor­den weggepest zodat zij zelf hun biezen pakken. Dit soort processen gebeuren soms heel sub­tiel en soms heel open­lijk. Zij die zich con­formeren aan de groep­scode wor­den gewaardeerd en ervaren deze waarder­ing als pret­tig. De waarder­ing wordt beleeft als een beloning. De vol­gende voor­beelden illus­treert dit gedrag:

In de jaren zeventig gin­gen we met z’n allen naar Frankrijk. De auto was vol­ge­laden met aar­dap­pe­len. Zat je zon­der piepers, dan kon je op de over­volle camp­ing waar iedereen overi­gens ‘(tent)haring aan (tent)haring’ stond vast wel een kilo­ot­je lenen. Op het moment dat je in de Alpen door een Ned­er­lan­der werd tege­moet gere­den, gin­gen de licht­en aan. Ook (oud­ere) motor­ri­jders kun­nen zich dit principe van gelijkgestem­den nog wel herin­neren. Beleg­gers zijn net zo. Ook zij zoeken gelijkgestem­den op en proberen soms con­traire beleg­gers soms op een sub­tiele manier of soms heel open­lijk (wellicht uit zelf­bescherming) van de weblog weg te jagen. Hoewel het om hele menselijke reac­ties gaat is het toch van belang om bij stil te staan in hoev­erre u zelf (nog) open­staat voor tegengestelde menin­gen. Per slot van reken­ing is het heel goed mogelijk dat deze menin­gen op grond van hun waarde­volle analyse richt­ing bepal­end kun­nen zijn voor toekom­stige koersontwikkelingen. 

Aan het eind van de jaren negentig werd er op ver­jaarda­gen vaak over kan­srijke aan­de­len gespro­ken. Suc­cessen wer­den breed uit­geme­ten. Nadat de beurs fors was gedaald haalde je het wel uit je hoofd om over aan­de­len te prat­en. Mensen had­den soms hun buik vol van die aan­de­len. Zo sprak ik enige tijd gele­den nog iemand die let­ter­lijk ziek was gewor­den van de beurspe­ri­ode na het mil­len­ni­um. Met afgri­jzen denkt hij terug aan de eerste jaren van deze eeuw. Hij had vlak voor het hoogtepunt een groot bedrag in aan­de­len geïn­vesteerd. Na de sluip­krach is hij heel veel geld kwi­jt ger­aakt. Nog steeds wil hij liev­er niet over de beurs prat­en. Hij heeft zijn buik er vol van.

Zoals gezegd zoeken beleg­gers naar gelijkgestem­den. Vol­gens de sociale psy­cholo­gie, bijvoor­beeld Maslov, hebben mensen behoefte aan erken­ning en waarder­ing. Bij gelijkgestem­den kun je deze behoefte erken­ning en waarder­ing bevredi­gen. Gelijkgestem­den kun­nen je gerust­stellen. Het kan voor beleg­gers heel bedreigend zijn om te horen dat de waarde van het belegd ver­mo­gen of de waarde van het huis veel sterk in waarde kan dalen. Gelijkgestem­den stellen je gerust met herken­bare over­tuigin­gen. Dat horen beleg­gers graag. 

Toch kleven er ook risico’s aan als beleg­gers zichzelf alleen maar in te lat­en met mensen die het eigen gedachte­goed ver­tolken en ver­sterken. Immers, zij zoeken de vei­ligheid van de groep op, ter­wi­jl zij daarmee die andere menin­gen struc­tureel uit­sluiten of ver­ban­nen. Daar­door lopen zij het risi­co om zichzelf af te sluiten voor ontwik­kelin­gen die een tegengestelde ontwik­kel­ing sig­naleert. Zij lopen de kans om als gevolg van bijvoor­beeld een grote koersval of een sluip­krach pas te laat de werke­lijkheid onder ogen te zien. Helaas, moeten zij dan hun won­den likken. Daar­ente­gen lopen con­traire denkers het risi­co om veel te vroeg op de feit­en vooruit te lopen. Zij gaan al uit van een nieuwe fase van de beurscy­clus ter­wi­jl de oude nog niet is afgerond. Zo makke­lijk is dat beleggen niet. Wij weten hier ook alles van ;-) 

Ook op de beurs zijn trends waar te nemen. Tech­nis­che anal­is­ten noe­men dit een opgaande trend of een dal­ende trend. Als de koersen lang­durig sti­j­gen spreekt men van een opgaande trend. Beleg­gers verwacht­en dat deze peri­ode met sti­j­gende koersen zal bli­jven voort­duren. Beleg­gers bli­jven tot het omslag­mo­ment driftig aan­de­len kopen. Omge­keerd geldt het­zelfde. Als de koersen lang­durig zijn gedaald gaan beleg­gers ervan uit dat deze peri­ode zal bli­jven voort­duren. Zij bli­jven aan de zijli­jn staan. Het tegen­deel is waar. In de zomer van 1978 besteed­de een mag­a­zine een hoof­dar­tikel met de titel De dood aan de aan­de­len’ (bron: Geld ver­di­enen in een sti­j­gende en dal­ende markt, Stan Wein­stein). Ver­vol­gens steeg de beurs gedurende drie jaar. De stelling dat beleg­gers niet logisch maar psy­chol­o­gisch denken komt niet zomaar uit de lucht vallen. 

Beleg­gers die logisch nadenken vor­men op een gegeven moment een afwijk­ende mening ten aanzien van de kri­tiek­loze mas­sa. Zij wijken af van de gang­bare visie ten aanzien van bijvoor­beeld de algemene verwacht­ing van sti­j­gende koersen. Zij lopen niet meer met de kud­de mee. Con­trair beleggen is niet zo een­voudig. De over­gangs­fase herken je aan de hand van de beurscy­clus. De top­fase en dal­ende fase zijn vaak peri­o­den die veel ver­war­ring oproepen. Daar­naast zijn er bin­nen een dal­ende fase of bin­nen een sti­j­gende fase alti­jd peri­o­den te zien die een tegen­overgestelde beweg­ing lat­en zien. Tech­nis­che anal­is­ten noe­men deze beweg­in­gen in ook wel een tech­nis­che cor­rec­tie. Welke uit­gangspun­ten u ook in acht neemt, het gaat erom of u deze tegengestelde beweg­ing kunt verk­laren en zelfs logisch vin­dt. Als u tot de con­clusie komt dat er iets vreemds aan de hand is kunt u miss­chien wel tot de con­clusie komen dat het tijd wordt om de kud­de te verlaten. 

Beleg­gers lijken soms op lem­min­gen. Deze dieren staan erom bek­end om zon­der na te denken met de groep mee te lopen en zelfs mas­saal de zee in te lopen om de ver­drink­ings­dood tege­moet te gaan. Beleg­gers gedra­gen zich ook zo. Voor­dat er een crash plaatsvin­dt heerst er meestal een uit­bundi­ge sfeer. Nie­mand denkt na of deze peri­ode met een koerssti­jging wel gerecht­vaardigd is. Dege­nen die waarschuwende gelu­iden lat­en horen, wor­den uit­gelachen of wegge­hoond. Tot­dat de zee is bereikt. Maar dan is het te laat. Beleg­gers ver­liezen dan mas­saal hun geld, likken nadi­en hun diepe finan­ciële won­den of zijn ver­zopen waar­door ze nooit meer op de beurs terugkomen. Wilt u dit te voorkomen? Dan moet u bli­jven nadenken over uw beleg­gings­ac­tiviteit­en en eventueel con­trair dur­ven te handelen. 

Con­traire beleg­gers wor­den actief zodra de algemene opinie luidt dat de beurs alleen maar een richt­ing op kan gaan, namelijk omhoog of naar bene­den. Het is miss­chien logis­ch­er om te veron­der­stellen dat er op basis van feit­elijkhe­den een aan­tal alarm­bellen gaan rinke­len. Deze sig­nalen kun­nen gebaseerd zijn op een gevoel van onbe­ha­gen of op basis van his­torische gegevens die u vergelijkt met de feit­elijkhe­den zoals deze zich op dit moment aan u pre­sen­teren. Con­trair denken bestaat uit het vol­gen van de algemene opinie. Op het moment dat iedereen ervan over­tu­igd is dat er maar één richt­ing mogelijk is, dalen of sti­j­gen, dient u waakza­am te zijn. Let dan eens op ontwik­kelin­gen die net onder de opper­vlak­te liggen en waar­van u denkt dat er iets niet klopt. Zodra de kran­ten een verdere dal­ing of een verdere sti­jging in met een vette kran­tenkop afdrukken, wees dan op uw hoede. Het omslag­punt is dan bij­na bereikt, zodat de trend geheel onverwachts aan een tegengestelde richt­ing kan beginnen. 

Realiseer u dat de omme­keer ook nog enkele jaren op zich kan lat­en wacht­en. Daarom lijkt het ons beter om te wacht­en met anticiperen op het con­traire sig­naal tot­dat uw beleg­gingsstrate­gie een aankoop- of een verkoopsig­naal geeft. Nog mooier is u dit sig­naal weet te com­bineren met de fase van de beurscy­clus. Momenteel zit­ten we in de dal­ende fase. Daarom zoeken we naar con­traire sit­u­aties die een neer­waartse trend bevestigen. 

De afgelopen peri­ode heeft de AEX zich sterk her­stelt. Een koerssti­jging van meer 20 pro­cent mag krachtig genoemd wor­den. Heeft u last gehad van een onbestemd gevoel? Dit is waarschi­jn­lijk terecht omdat onder­staande sit­u­aties of feit­en bij con­traire beleg­gers een onbestemd gevoel kun­nen oproepen of enkele alarm­bellen lat­en afgaan. Wat horen we de alarm­bel op ver­schil­lende fron­ten rinke­len. Namelijk: — vette kran­tenkop­pen; — negatief nieuws wordt genegeerd; — de pri­js van een vat ruwe olie;- de ontwik­kel­ing van de inflatie, u kunt vraagtekens zetten bij het feit of koerssti­jging na de red­ding van Bear Sterns en North­ern Rock wat met groot gejuich op de beurs is ont­van­gen ook gerecht­vaardigd is en tot slot de ontwik­kel­ing van de huizen­pri­jzen. We zullen elk the­ma concretiseren. 


Kran­tenkop­pen. In mijn vorige col­umn beschouwde ik de koptekst afscheid van de beer’ als een con­trair sig­naal. Toen ik deze kop las, dacht­en wij bij onszelf: dit kan niet waar zijn’. Immers de vol­gende onder­staande sig­nalen vra­gen om economis­che moeil­ijkhe­den. Deze zijn:- het negatieve nieuws wordt volledig genegeerd; — de sti­j­gende pri­js voor een vat ruwe olie; — inflatie; — dreigend fail­lisse­ment van het kap­i­tal­isme;- dal­ende huizen­pri­jzen en een dol­larcheque voor de Amerika­nen om met geld te bli­jven strooien. 


Negatief nieuws wordt genegeerd. Finan­ciële ver­slaggev­ers lijken er genoe­gen in te hebben om elke tegen­valler als mee­valler te betite­len, zoals: Hoger dan verwacht’. In eerste instantie dacht ik bij het lezen van zo’n opmerk­ing dat de resul­tat­en beter waren ten opzichte van de vorige pub­li­catie. Echter, als ik de resul­tat­en vergeleek met de resul­tat­en van vorig jaar, dan bleek dat er juist min­der winst is gemaakt. Deze manier van ver­sla­g­leggen kwam op een gegeven moment dagelijks voor! Na ver­loop van tijd gin­gen bij mij de alarm­bellen rinke­len omdat er dan iets vreemds gebeurt, namelijk: sti­j­gende koersen op slecht nieuws. 

Olie. In de jaren zeventig hebben we twee keer een oliecrises gehad. De pri­js van een vat ruwe olie steeg de eerste keer van 1,80 dol­lar naar 3 dol­lar. Enkele jaren lat­er was het weer raak. De OPEC kondigt in 1973 een aan­tal maa­trege­len af tegen de VS en tegen Ned­er­land waar­door de oliepri­js sti­jgt tot 12 dol­lar per vat. Ter­wi­jl Ned­er­land op zijn kop stond, zak­te de beurs door zijn hoeven. Op dit moment is de pri­js van een vat ruwe olie ten opzichte van vorig jaar min­i­maal één keer over de kop gegaan. Wie heeft u de afgelopen maan­den horen spreken over de negatieve gevol­gen van deze pri­j­son­twik­kel­ing voor de macro-economie of voor indi­vidu­ele bedri­jven? Vanaf het moment dat de pri­js van een vat ruwe olie 135 dol­lar aan­tik­te was het hot­nieuws. Toen schrok iedereen zich rot. Zek­er, er is gewaarschuwd voor peakoil. Vlieg­maatschap­pi­jen lij­den zwaar onder de geste­gen kerosinepri­js. Con­traire beleg­gers weten dat de oliepri­js een fac­tor van belang is en voor­lop­ig nog zal bli­jven omdat er nog niet vol­doende alter­natieven op de markt zijn. Daarom is een ver­dubbel­ing van de pri­js van een vat ruwe olie schadelijk voor de economie. 

Inflatie. Uw koop­kracht wordt aange­tast door inflatie. U kunt met uw salaris min­der kopen. Con­sumenten willen alti­jd meer willen hebben. Daarom kla­gen zij bij een oplopende inflatie over het feit dat het lev­en zo duur wordt. Het is een ingewikkeld pro­ces want als uw salaris mee­groeit met de inflatie kan het gebeuren dat Ned­er­land te duur wordt in vergelijk­ing tot lan­den waar men de inflatie niet repa­reert tij­dens salarison­der­han­delin­gen. Als gevolg hier­van kun­nen bedri­jven besluiten om hun pro­duc­tie te ver­plaat­sen naar goed­kopere lan­den of kan men wereld­wi­jd besluiten om dezelfde pro­ducten niet meer in Ned­er­land te kopen maar zoekt men naar mogelijkhe­den om deze elders goed­kop­er te kopen.

Inflatie trekt over het alge­meen het rentepi­jl omhoog. Daarom kunt u in mijn columns over de beurscy­clus lezen hoe de Euri­bor Rente zich ontwikkelt. In een maatschap­pij als de onze, waar we tot over onze oren in de schulden zit­ten, is een hogere rente desas­treus. Immers als de rente sti­jgt, kunt u nog min­der kopen. Op dit moment wordt uw koop­kracht wordt aange­tast door externe fac­toren zoals een oplopend pri­jspeil van energie, voed­ing en belast­ing, maar ook door interne fac­toren zoals hogere rente­las­ten voor uw hypotheek en of door­lopend kredi­et. Dat kan niet goed aflopen. Daarom rinke­len de alarm­bellen zodra de inflatie begint te sti­j­gen. Vroeg of laat zal de huidi­ge economis­che sit­u­atie als gevolg van de sti­j­gende hypotheekrente verslechteren. 

Over­hei­ds­in­gri­jpen. Het principe van de vri­je mark­te­conomie vin­dt zijn recht­vaardig­ing in het principe van in vraag en aan­bod. Vanzelf­sprek­end zijn er risico’s ver­bon­den voor dege­nen die willen onderne­men en of dege­nen die willen investeren in onderne­min­gen. Deze risico’s wor­den doormid­del van aller­lei (boekhoudkundige)regels inzichtelijk gemaakt. Het lezen van een jaarver­slag kan daar­toe bij uit­stek een nut­tige aan­gele­gen­heid zijn. Kijk dan eens naar de solv­abiliteit ofwel de ver­houd­ing tussen het eigen ver­mo­gen en het vreemde vermogen. 

Op dit moment gaat het schi­jn­baar zo slecht in ver­schil­lende delen van de wereld dat er voor mil­jar­den zijn afgeschreven waar­bij de nor­men voor de solv­abiliteit wor­den ver­laagd (Fred­dy Mac) of de risico’s volledig wor­den overgenomen door bijvoor­beeld de Engelse over­heid. (North­ern Rock). Ook kun je twi­jfe­len aan de hand­hav­ing van tripple‑A sta­tus van grote herverzekeraars. 

Recen­telijk stond Bar­clays nog in dit ver­band in het nieuws omdat de ver­houd­ing van het kern­ver­mo­gen tot risi­co­dra­gende acti­va naar verwacht­ing lager zal uit­vallen dan de 5,1 pro­cent van eind 2007. Ze vol­doen nog niet eens aan hun eigen doel­stelling van 5,25 pro­cent. Toch voelt de bank zich niet ver­plicht om iets te doen, aldus de reac­tie van finan­cieel bestu­ur­der Chris Lucas in de Telegraaf (16÷05÷2008).

Kor­tom, als de buffer voor het eigen ver­mo­gen wordt ver­laagd loopt de beleg­ger grotere risico’s dan tij­dens de krach van 1929 omdat elke tegenslag dan funest kan zijn voor het voortbestaan van de onderne­m­ing. Het feit dat Bear Sterns en Noth­ern Rock niet fail­li­et mocht­en gaan, betekent in onze ogen dat noodza­ke­lijk ingri­jpen eerder een teken aan de wand is dan een recht­vaardig­ing voor de fikse koerssti­jging nadien. 

Over­he­den, toezichthoud­ers hebben te lang zit­ten slapen, waar­door er op dit moment teveel onge­zonde bedri­jven zijn. Om te voorkomen dat deze bedri­jven omvallen lijkt het erop dat men de nor­men ver­laagt voor het eigen ver­mo­gen zodat men de tijd kri­jgt om enige orde op zak­en te stellen en dreigt over­hei­ds­in­gri­jpen om deze bedri­jven overeind te houden nog het enige red­mid­del te zijn. Als gevolg van deze ontwik­kelin­gen heeft de vri­je mark­te­conomie blijk­baar zijn lang­ste tijd gehad. Meer lezen over het begrip kap­i­tal­isme? Zie: http://​nl​.wikipedia​.org/​w​i​k​i​/​V​r​i​j​e​m​a​r​k​t​e​c​o​nomie

Huizen­pri­jzen. In een aan­tal lan­den hebben hui­seigenaren teveel geleend om een huis te kun­nen kopen. Nadat de leen­fa­ciliteit­en in de loop der jaren zijn ver­ruimd, kon­den de poten­tiële kop­ers steeds meer lenen voor hun droomhuis. Als gevolg hier­van hak­te de hypotheekrente steeds meer de koop­kracht aan moot­jes. Vol­gens zeggen is de pri­j­son­twik­kel­ing op de Ned­er­landse huizen­markt pre­cies goed. Zie: http://​www​.z24​.nl/​e​c​o​n​o​m​i​e​/​a​r​t​i​k​e​l​_​13873.z24 . De Rabobank voor­spelt de komende jaren zelfs een pri­jssti­jging van 3 pro­cent per jaar. Con­traire beleg­gers twi­jfe­len met recht aan bovenge­noemde visisies. Het lijkt wel alsof de huizen­pri­js niet mag dalen. Waarom eigen­lijk niet? We lev­en toch in een vri­je markt? Niets sti­jgt alti­jd maar door. Ook de huizen­pri­jzen niet. Zek­er niet als de hypotheekrente sti­jgt, de werk­loosheid begint te sti­j­gen, de koop­kracht wordt uit­ge­hold, er van­wege de ben­zinepri­jzen sprake is van een sti­j­gende reële- en gevoelsin­flatie, er in toen­e­mende mate sprake is van reor­gan­isaties en tot slot de beurs lang­durig daalt. 

Lem­min­gen. In werke­lijkheid lopen lem­min­gen helaal niet mas­saal de zee in. Dat is een algemene dwal­ing of denk­fout. En als zij dit zouden doen dan zou er nog niets aan de hand zijn omdat zij gewoon kun­nen zwem­men. Meer lezen: http://​nl​.wikipedia​.org/​w​i​k​i​/​L​e​m​m​ingen . Dat beleg­gers ook mas­saal denk­fouten mak­en kunt u beves­tigd zien door de dagelijkse beur­somzet te vol­gen. U kunt zien dat beleg­gers weldegelijk elka­ar achter­na lopen. Aan het eind van de top­fase is de dagelijkse omzet veel grot­er dan aan het begin van de bodem­fase. Eigen­lijk zou dit ander­som moeten zijn omdat beleg­gers dan nog een mooie koer­son­twik­kel­ing voor de boeg hebben. Con­traire beleg­gers zijn dan ook relatief zeldzaam. 

Beleg­gingsstrate­gie. Con­trair beleggen is moeil­ijk­er dan u denkt. Daarom advis­eren wij u om deze method­iek te gebruiken als onder­s­te­unend mate­ri­aal naast uw beleg­gingsstrate­gie. Con­traire sig­nalen kun­nen enkele dagen tot enkele jaren voor een beur­som­slag wor­den gegeven. Daarom is het zo lastig om op uit­slui­tend op deze method­iek uw beleg­gings­beslissin­gen te baseren. 

Deze col­umn is tot stand gekomen als gevolg van een samen­werk­ingver­band tussen Jos Magen­dans ( web­mas­ter: www​.psy​cholo​gieen​be​leggen​.nl ) en Arnoud Rade­mak­er. Wij zullen zo nu en dan de rubriek Beur­spsy­cholo­gie’ voor u verzorgen.

Dis­claimer. Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. Over­leg alti­jd met een pro­fes­sionele beleg­gingsad­viseur van uw bank voor­dat u enige actie onderneemt. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. Advies: lees de dis­claimer van www​.usmar​kets​.nl .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.