...

Beursperikelen

30 januari 2008, 12:59 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De beurs wordt opnieuw onrustig, wat gaat de FED doen, hoe zal men rea­geren, wat komt er nog meer over de markt heen en vooral wat denken de beleg­gers momenteel over de markt? …

Beursperike­len:

De markt zit momenteel in een soort vac­u­um, dat is meestal het geval wan­neer er een grote beweg­ing op komst is en gezien er nogal wat aan zit te komen kan deze beweg­ing wel eens snel tot stand komen. Welke richt­ing wordt het dan? Wel, ik kan u alleen met zek­er­heid zeggen ofwel omhoog of omlaag, het zal wel een felle beweg­ing wor­den die 5 tot 7% zal bedra­gen bin­nen enkele dagen als het naar bene­den is en bin­nen een paar weken als het omhoog is. Dalin­gen gaan alti­jd sneller dan sti­jgin­gen, dat is bekend.

Wat hebben we daar nu aan? Het kan omhoog en het kan omlaag, dat weet iedereen wel. Toch wil ik er mijn visie weer op loslat­en en u weet dat deze omlaag gericht is. De rede­nen daar­voor wor­den met de dag duidelijk­er want er kwam een bericht bin­nen van­daag dat Gold­man Sachs en de Deutsche Bank de afschri­jvin­gen van de sub­prime sec­tor nu inschat­ten op ongeveer 400 mil­jard dol­lar, en dat in een sec­tor waar er bij­na 1500 mil­jard in omgaat. Let op, dat zijn schat­tin­gen die hoger liggen dan de vorige schat­ting eind vorig jaar. En dat alleen al bin­nen de Sub­prime sec­tor, er zijn ook andere sec­toren die in de prob­le­men komen momenteel waar ook duizen­den mil­jar­den dol­lars in omgaan. Wat dacht u van de enorme mas­sa aan Hedge­funds die in het nauw ger­ak­en door de onrust op de finani­ciële mark­ten. Denk aan de veel te grote investerin­gen die men deed om bedri­jven veel te duur op te kopen, denk aan de afwaarder­ing van de beurzen die een groot deel van het gehedgde kap­i­taal opvreten en zo de basiskap­i­tal­en aan­tas­ten, denk aan de Cred­it Card bedri­jven die door de algemene finan­ciële malaise ver­liezen moeten incasseren en zo is er nog een hele rits van feit­en die ervoor gaan zor­gen dat we de erg­ste finan­ciële cri­sis gaan moeten doorstaan sinds 1929

Ook al helpen de cen­trale banken om het prob­leem aan te pakken, zelfs hun besef­fen blijk­baar niet hoe groot die zijn en dat ze door de ver­stren­geling niet meer onder con­t­role zijn te houden. De kamikaze acties van de FED beves­ti­gen dat, nooit eerder ver­laagde de FED in een week tijd met meer dan die 0,75%, als er opnieuw wat van de rente afgaat dan kri­j­gen we voor het eerst een ver­lag­ing van 1% of meer. Zegt dat al niet genoeg over hoe ern­stig de sit­u­atie moet zijn? Kun­nen we hier niet van aflei­den dat het sys­teem wankelt, kun­nen we hier niet ons gezond ver­stand gebruiken ons realis­eren dat men NIET in de aan­de­len­mark­ten moet zit­ten gedurende een ink­tzwart vooruitzicht dat zich aan­di­ent? Vol­gens mij kan het niet anders dan dat de finan­ciële tijd­bom waarover ik het al zo lang heb ont­ploft tussen nu en enkele weken / maanden.

Bli­jf dus alert en laat u niet meeslepen door de mooie praat­jes over gezonde groei, lage koers-winst ver­houdin­gen en lagere rente wat goed zou moeten zijn voor de beurs. Née, we bevin­den ons reeds in een BEAR MAR­KET en die kan nog een tijd aan­houden met beurzen die tien­tallen pro­cen­ten omlaag gaan moeten.

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.