![](/images/legacy-images/images/080111-jvb-+-marionet.gif)
Beursmanipulatie: weer actueel
Het is al enkele tijd geleden dat we het op deze plek nog hadden over beursmanipulatie
maar dat betekent niet dat we het Plunge Protection Team (PPT) vergeten waren. De oorspronkelijke PPT-leden, door ons meestal Poppenspelers genoemd, waren
a) Treasury Secretary, de heer Brady,
b) de voorzitter van de Fed (Federal Reserve), de heer Greenspan,
c) de voorzitter van de SEC (Securities and Exchange Commission), toen David Ruder en
d) de Commodity Futures Trading Commission, toen met als voorzitster Susan M. Phillips.
Dit was ten tijde van de nasleep van de beurscrash van oktober 1987. Inmiddels zijn deze mensen niet meer actief, denk maar aan Alan Greenspan. Alhoewel deze laatste nog geregeld van zich laat horen sinds zijn pensionering in januari 2006, maar dit terzijde.
De laatste keer dat het PPT in actie schoot, toen onder de bezielende leiding van eerder genoemde heren Brady en Greenspan, was na de aanslagen van 9⁄11. Toen moesten door gerichte beursacties de ineengestorte markten bedaard en en opgekrikt worden. Wat deze acties waren? Het massaal aankopen van blue caps en het kopen van futures op de voornaamste indices zoals Dow Jones Industrial Average, Nasdaq en S&P. Na de heropstanding in enkele maanden tijd dook het PPT terug in slaapstand.
Poppenspelers komen, Poppenspelers gaan, maar hun functie blijft bestaan. En niet alleen hun functie, maar ook macht want het PPT geniet de steun van alle Amerikaanse beurzen en banken en dit onder de impuls van de president.
Zo heeft George W. Bush op vrijdag 4 januari 2008 voor het PPT verzamelen geblazen in zijn Oval Office. Het huidige PPT wordt geleid door Henry “Hank” Paulson (°1946), US Treasury Secretary en bestuurslid van het IMF. In zijn ploeg zit vanzelfspreken Fed-baas Ben Bernanke (°1953), sinds januari 2006 de opvolger van Alan Greenspan. Verder bestaat het PPT nog uit toplui van de SEC (Securities and Exchange Commission).
Eigenlijk is het PPT al ‘wakker’ sinds vorige zomer. Toen gaf Henry Paulson de opdracht, ‘de Amerikaanse economie grondig door te lichten, vooral met het oog op de risico’s, verbonden een de hedge funds en tevens na te gaan welke maatregelen de overheid moet nemen in geval van een financiële crisis’. Klaarblijkelijk was het PPT toen nog niet helemaal wakker, want de immobiliëncrisis van de herfst 2007 werd niet gesignaleerd.
Het PPR rapporteert rechtstreeks naar de president, die als het ware staat te trappelen om in actie te schieten. En als Bush in actie schiet, dan zul je het geweten hebben, denk maar aan Irak en de biobrandstoffen. Het eerste heeft de VS betrokken in een uitzichtloos conflict met vele duizenden doden, het tweede heeft geleid tot een explosie van de maïs- en graanprijzen.
Eén ding moeten we Bush voor geven: hij had gelijk het PPT in gang te zetten. Want de Amerikaanse economie staat er niet goed voor, denk o.m. aan de werkloosheid die voor de eerste 11 maanden van 2007 4,6% bedroeg maar in december klom tot 5% (bijna 7,7 miljoen werklozen). Een indirecte indicator van de toestand van de VS-economie is bij voorbeeld het inkrimpen van de economie van Singapore met 3,2% in het laatste kwartaal van 2007 ten gevolge van een bruuske daling van de afname van elektronische toestellen en halfgeleiders.
Dan is er nog Japan, de grootste schuldeiser ter wereld. Het land van de Rijzende Zon heeft meer dan 3.000 miljard dollar uitstaande leningen, destijds met gulle (nou ja) hand toegekend aan Australië, Brazilië, IJsland, Letland, Nieuw Zeeland, Turkije, Zuid-Afrika, het VK en last but not least de VS. Nu er signalen zijn van stagnatie in de economie zal Japan niet aarzelen zijn gelden terug te roepen.
Een eerste effect hiervan is de koers van de Yen, die sinds eind juni vorig jaar met ca 11% in waarde is gestegen tegenover de USD.
Een probleem dat het PPT zal moeten oplossen zijn de gevolgen van de hypothecaire (subprime en prime) crisis. Verdere problemen zijn schulden als gevolg van autoleningen, kredietkaarten, studieleningen enz.
Al deze factoren wijzen op een dreigende ernstige financiële crisis in de VS. De weerslag op de markten zal niet gering zijn. Het zal het PPT heel wat creativiteit vragen om een situatie à la 1929 af te wenden.
In het verleden hebben de Poppenspelers evenwel bewezen efficiënt én effectief te kunnen handelen. Maar nu bedienen andere spelers de touwtjes…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.