...

Beursmanipulatie: weer actueel

11 januari 2008, 18:25 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het Plunge Pro­tec­tion Team is weer geac­tiveerd. Het opzet is niet min­der dan een dreigende finan­ciële cri­sis in de VS en per uit­brei­d­ing in de rest van de wereld af te wen­den. Wie hebben nu de touwt­jes van de pop­pen in han­den? Want daar hangt veel van af.

Beurs­ma­n­ip­u­latie: weer actueel

Het is al enkele tijd gele­den dat we het op deze plek nog had­den over beurs­ma­n­ip­u­latie
maar dat betekent niet dat we het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT) ver­geten waren. De oor­spronke­lijke PPT-leden, door ons meestal Pop­pen­spel­ers genoemd, waren 

a) Trea­sury Sec­re­tary, de heer Brady,
b) de voorzit­ter van de Fed (Fed­er­al Reserve), de heer Greenspan,
c) de voorzit­ter van de SEC (Secu­ri­ties and Exchange Com­mis­sion), toen David Rud­er en
d) de Com­mod­i­ty Futures Trad­ing Com­mis­sion, toen met als voorz­it­ster Susan M. Phillips.

Dit was ten tijde van de nasleep van de beurscrash van okto­ber 1987. Inmid­dels zijn deze mensen niet meer actief, denk maar aan Alan Greenspan. Alhoewel deze laat­ste nog geregeld van zich laat horen sinds zijn pen­sioner­ing in jan­u­ari 2006, maar dit terzijde.

De laat­ste keer dat het PPT in actie schoot, toen onder de bezie­lende lei­d­ing van eerder genoemde heren Brady en Greenspan, was na de aansla­gen van 911. Toen moesten door gerichte beur­s­ac­ties de ineengestorte mark­ten bedaard en en opgekrikt wor­den. Wat deze acties waren? Het mas­saal aankopen van blue caps en het kopen van futures op de voor­naam­ste indices zoals Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, Nas­daq en S&P. Na de herop­stand­ing in enkele maan­den tijd dook het PPT terug in slaapstand. 

Pop­pen­spel­ers komen, Pop­pen­spel­ers gaan, maar hun func­tie bli­jft bestaan. En niet alleen hun func­tie, maar ook macht want het PPT geni­et de ste­un van alle Amerikaanse beurzen en banken en dit onder de impuls van de president.



Zo heeft George W. Bush op vri­jdag 4 jan­u­ari 2008 voor het PPT verza­me­len geblazen in zijn Oval Office. Het huidi­ge PPT wordt geleid door Hen­ry Hank” Paul­son (°1946), US Trea­sury Sec­re­tary en bestu­urslid van het IMF. In zijn ploeg zit vanzelf­spreken Fed-baas Ben Bernanke (°1953), sinds jan­u­ari 2006 de opvol­ger van Alan Greenspan. Verder bestaat het PPT nog uit toplui van de SEC (Secu­ri­ties and Exchange Commission).

Eigen­lijk is het PPT al wakker’ sinds vorige zomer. Toen gaf Hen­ry Paul­son de opdracht, de Amerikaanse economie grondig door te licht­en, vooral met het oog op de risico’s, ver­bon­den een de hedge funds en tevens na te gaan welke maa­trege­len de over­heid moet nemen in geval van een finan­ciële cri­sis’. Klaar­blijke­lijk was het PPT toen nog niet hele­maal wakker, want de immo­bil­iën­cri­sis van de herf­st 2007 werd niet gesignaleerd. 

Het PPR rap­por­teert recht­streeks naar de pres­i­dent, die als het ware staat te trap­pe­len om in actie te schi­eten. En als Bush in actie schi­et, dan zul je het geweten hebben, denk maar aan Irak en de bio­brand­stof­fen. Het eerste heeft de VS betrokken in een uitzicht­loos con­flict met vele duizen­den doden, het tweede heeft geleid tot een explosie van de maïs- en graanprijzen.

Eén ding moeten we Bush voor geven: hij had gelijk het PPT in gang te zetten. Want de Amerikaanse economie staat er niet goed voor, denk o.m. aan de werk­loosheid die voor de eerste 11 maan­den van 2007 4,6% bedroeg maar in decem­ber klom tot 5% (bij­na 7,7 miljoen werk­lozen). Een indi­recte indi­ca­tor van de toe­s­tand van de VS-economie is bij voor­beeld het inkrimpen van de economie van Sin­ga­pore met 3,2% in het laat­ste kwartaal van 2007 ten gevolge van een bru­uske dal­ing van de afname van elek­tro­n­is­che toestellen en halfgeleiders. 

Dan is er nog Japan, de groot­ste schuldeis­er ter wereld. Het land van de Rijzende Zon heeft meer dan 3.000 mil­jard dol­lar uit­staande lenin­gen, des­ti­jds met gulle (nou ja) hand toegek­end aan Aus­tral­ië, Brazil­ië, IJs­land, Let­land, Nieuw Zee­land, Turk­i­je, Zuid-Afri­ka, het VK en last but not least de VS. Nu er sig­nalen zijn van stag­natie in de economie zal Japan niet aarze­len zijn gelden terug te roepen. 


Een eerste effect hier­van is de koers van de Yen, die sinds eind juni vorig jaar met ca 11% in waarde is geste­gen tegen­over de USD.

Een prob­leem dat het PPT zal moeten oplossen zijn de gevol­gen van de hypothe­caire (sub­prime en prime) cri­sis. Verdere prob­le­men zijn schulden als gevolg van autolenin­gen, kredi­etkaarten, studie­lenin­gen enz. 

Al deze fac­toren wijzen op een dreigende ern­stige finan­ciële cri­sis in de VS. De weer­slag op de mark­ten zal niet ger­ing zijn. Het zal het PPT heel wat cre­ativiteit vra­gen om een sit­u­atie à la 1929 af te wenden. 

In het verleden hebben de Pop­pen­spel­ers even­wel bewezen effi­ciënt én effec­tief te kun­nen han­de­len. Maar nu bedi­enen andere spel­ers de touwtjes…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.