Geen spoorwegrails zonder dwarsliggers is een metafoor die meer dan voor wie ook van toepassing is op de Zwitserse econoom Marc Faber.
Wie is deze man, wat is zijn achtergrond, waaraan dankt hij zijn bijnaam? We zochten het voor u uit.
Deze beursgoeroe, die op 28 februari 2011 zijn 65ste verjaardag viert, heeft de Zwitserse nationaliteit. Hij was 24 toen hij te Zürich doctoreerde in de economie en verliet zijn vaderland kort daarna. Eerst werkte hij in New York, in Hong Kong en nu in Chiang Mai, Thailand.
Van het begin af aan heeft hij een opvallend ‘contrair’ idee over de economie en het beursgebeuren en hij stak zijn opinie nooit onder stoelen of banken. En dat zijn uitspraken meestal aan de pessimistische kant zijn, verklaart zijn bijnaam, Dr. Doom. Niet te verwarren met Mister Doom, wat dan weer slaat op Nouriel Roubini waarover we het bij een volgende gelegenheid zullen hebben.
Marc Faber werd op slag beroemd in de financiële wereld toen hij, één week voor de feiten, de ‘Black Monday’ crash van 19 oktober 1987 voorspelde. Wellicht versterkte zijn kritische, dikwijls zwartgallige visie nog toen hij in 1990 de ondergang meemaakte van de investeringsbank Drexel Burnham Lambert Ltd waarvoor hij in Hong Kong werkte sinds 1978. Deze onderneming met hoofdzetel in de USA was betrokken geworden in illegale activiteiten, opgezet door één van haar medewerkers, Michael Milken, die had gehoopt reuzenwinsten te kunnen realiseren via zg. junk bonds. Een soort Jérôme Kerviel avant la lettre, zeg maar.
De toen 44-jarige Marc Faber bleef niet bij de pakken zitten en richtte terstond een eigen bedrijfje op, Marc Faber Ltd, met als merkwaardige website-benaming GloomBoomDoom.com. Wellicht om het ‘Dr Doom’-imago in de verf te zetten, opent deze site een detail uit een 17de eeuws schilderij ‘De dans van de doden’. GloomBoomDoom biedt o.a. beleggingsadviezen en om van de diensten gebruik te kunnen maken is een abonnement nodig.
Faber is de eerste om toe te geven dat de timing van de markten voorspellen heel moeilijk is. Toch heeft hij het geregeld bij het rechte eind. Zo voorspelde hij in 2000 en de jaren de opkomst van de groeilanden zoals China en India en de klim van de prijzen van olie, goud, zilver en andere grondstoffen.
In 2007 was hij van mening dat een algemene marktcorrectie niet te vermijden was en inderdaad, in de zomer van datzelfde jaar barstte de woningbubbel in VS gevolgd door de wereldwijde economische crisis die huishield in 2008 en 2009. Volgens hem zou het herstel vijf tot tien jaar duren. Ook hier is hij een dwarsligger, want vele waarnemers zijn van mening dat vanaf 2010 zich al een duidelijk economisch herstel aftekent. Mijns inziens heeft Faber het bij het rechte eind, want het huidige herstel (zeker in de VS) is grotendeels kunstmatig door massa’s geld te pompen in failliete banken, waardoor de staatsschuld als een raket de hoogte is ingeschoten.
En ja, hij kan ook positieve voorspellingen doen (afhankelijk van aan welke kant je staat). Midden 2008 verwachtte hij een herstel van de US dollar, wat kort daarna dan ook gebeurde.
Zijn interesse voor opkomende markten blijkt niet alleen uit de keuze van zijn verblijfplaats in groeiland Thailand, maar ook uit zijn actieve medewerking als beheerder of adviseur van investeringsfondsen gespecialiseerd in opkomende markten, zoals Leopard Cambodia Fund en Sri Lanka Fund.
Toch blijft hij zijn naam van Dr Doom eer aandoen, want onlangs liet hij zich tijdens een debat over inflatie ontvallen, dat landen zoals China en India meer gevoelig zijn aan inflatie omdat daar de verbruikers, tegenover deze in de USA, relatief meer van hun inkomen moeten besteden aan voedsel en energie. Inflatie tast de koopkracht aan, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de vraag naar Amerikaanse (en ook Europese) goederen, wat dan ook weer ongunstig is voor de aandelenkoersen van de Westerse producenten.
Marc Faber is de auteur van verschillende artikelen, o.a. in Forbes, maar zijn bekendste werk is wel zijn boek (zie afbeelding hierboven) over de groeikansen in Azië. De kerngedachte van dit werk is dat vanaf de 20ste eeuw de wereld een gedaanteverwisseling ondergaat van het kaliber van de Gouden 17de Eeuw, toen de hele wereld werd ontdekt door Westerlingen of van de industriële revolutie van de 19de eeuw. Wie kan dwarsligger Faber tegenspreken, als hij stelt dat Azië met zijn meer dan 3 miljard inwoners het economische en financiële zwaartepunt van de wereld zal worden. Als genadeloze ‘Dr Doom’ voorspelt hij onmiskenbare effecten op de hedendaagse machtscentra die nog grotendeels in het Westen te vinden zijn. Toch meent hij uit deze transitie beleggingsmogelijkheden te kunnen afleiden.
Wie meer wil weten over Marc Fabers concrete tips moet zich abonneren op bovenvermelde GloomBoomDoom website en/of inschrijven op zijn blog.
Voor het lopende jaar 2011 verwittigt Faber voor een zeepbel van de Amerikaanse obligatiemarkt. Hij zegt letterlijk ‘een investering in langetermijnaandelen van de VS is suïcidaal’. Als statement kan dat tellen. Wat grondstoffen betreft, kan er een en ander bewegen, maar ‘ik verkoop mijn goud nooit’ zegt Dr Doom.
Beleggingen in goud, landbouw(gronden) en opkomende markten beschouwt hij als een indekking tegen de ontwaarding van wereldmunten zoals de euro, de US dollar, het Britse pond en Japanse yen. Expliciet over de euro en de US dollar zegt hij ‘deze munten zijn ziek en zullen dalen’.
In maart 2010 sprak Guy Boscart met Marc ‘Dr Doom’ Faber en de neerslag van dit gesprek vindt u op deze link.
Marc Fabers boodschap aan de markten is niet echt wat je vrolijk kunt noemen, maar zoals we eerder al zegden ‘geen spoorlijn zonder dwarsliggers’ en daarom lijkt het toch wel raadzaam de tips van Dr Doom niet zonder meer van tafel te vegen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.