...

BEURSGOEROE VAN DE MAAND: MARC FABER

4 februari 2011, 09:14 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Geen spoor­we­grails zon­der dwarslig­gers is een metafoor die meer dan voor wie ook van toepass­ing is op de Zwit­serse econoom Marc Faber. 

In maart 2010 sprak Guy Boscart met Marc Dr Doom’ Faber en de neer­slag van dit gesprek vin­dt u op deze link.
http://​www​.usmar​kets​.nl/​u​s​-​m​a​r​k​e​t​s​-​t​v​/​157254​-​g​u​y​-​s​p​r​e​e​k​t​-​m​e​t​-​d​r​-​d​o​o​m​-​m​a​r​c​-​f​a​b​e​r​.html
Wie is deze man, wat is zijn achter­grond, waaraan dankt hij zijn bij­naam? We zocht­en het voor u uit.
Deze beurs­go­eroe, die op 28 feb­ru­ari 2011 zijn 65ste ver­jaardag viert, heeft de Zwit­serse nation­aliteit. Hij was 24 toen hij te Zürich doc­toreerde in de economie en ver­li­et zijn vader­land kort daar­na. Eerst werk­te hij in New York, in Hong Kong en nu in Chi­ang Mai, Thailand.
Marc Faber
Bron: chart​ing​stocks​.net
Van in den beginne heeft hij een opval­lend con­trair’ idee over het economis­che en beurs­ge­beuren en hij stak zijn opinie nooit onder stoe­len of banken. En dat zijn uit­sprak­en meestal aan de pes­simistis­che kant zijn, verk­laart zijn bij­naam, Dr Doom. Niet te ver­war­ren met Mis­ter Doom, wat dan weer slaat op Nouriel Roubi­ni waarover we het bij een vol­gende gele­gen­heid zullen hebben.
Marc Faber werd op slag beroemd in de finan­ciële wereld toen hij, één week voor de feit­en, de Black Mon­day’ crash van 19 okto­ber 1987 voorspelde.
Wellicht ver­sterk­te zijn kri­tis­che, dik­wi­jls zwart­gal­lige visie nog toen hij in 1990 de onder­gang meemaak­te van de invester­ings­bank Drex­el Burn­ham Lam­bert Ltd waar­voor hij in Hong Kong werk­te sinds 1978. Deze onderne­m­ing met hoofdze­tel in de USA was betrokken gewor­den in ille­gale activiteit­en, opgezet door één van haar medew­erk­ers, Michael Milken, die had gehoopt reuzen­win­sten te kun­nen realis­eren via zg. junk bonds. Een soort Jérôme Kerviel avant la let­tre, zeg maar.
De toen 44-jarige Marc Faber bleef niet bij de pakken zit­ten en richtte ter­stond een eigen bedri­jf­je op, Marc Faber Ltd, met als merk­waardi­ge web­site-benam­ing Gloom​Boom​Doom​.com
http://​new​.gloom​boom​doom​.com/​p​o​r​t​a​l​g​b​d​/​h​o​m​e​g​b​d.cfm
Wellicht om het Dr Doom’-imago in de verf te zetten, toont deze web­site een detail uit een 17de eeuws schilder­ij De dans van de doden’. Gloom­Boom­Doom biedt o.a. beleg­gingsad­viezen en om van de dien­sten gebruik te kun­nen mak­en is een abon­nement nodig.
Faber is de eerste om toe te geven dat de tim­ing van de mark­ten voor­spellen heel moeil­ijk is. Toch heeft hij het geregeld bij het rechte eind. Zo voor­spelde hij in 2000 en de jaren de opkomst van de groei­lan­den zoals Chi­na en India en de klim van de pri­jzen van olie, goud, zil­ver en andere grondstoffen.
In 2007 was hij van mening dat een algemene mark­t­cor­rec­tie niet te ver­mi­j­den was en in de zomer van datzelfde jaar barstte de won­ing­bubbel in VS, gevol­gd door de wereld­wi­jde economis­che cri­sis die huishield in 2008 en 2009. Vol­gens hem zou het her­s­tel vijf tot tien jaar duren. Ook hier is hij een dwarslig­ger, want vele waarne­mers zijn van mening dat vanaf 2010 zich al een duidelijk economisch her­s­tel aftekent.
En ja, hij kan ook posi­tieve voor­spellin­gen doen (afhanke­lijk van aan welke kant je staat). Mid­den 2008 verwachtte hij een her­s­tel van de US dol­lar, wat kort daar­na dan ook gebeurde.
Zijn inter­esse voor opkomende mark­ten blijkt niet alleen uit de keuze van zijn verbli­jf­plaats in groei­land Thai­land, maar ook uit zijn actieve medew­erk­ing als beheerder of adviseur van invester­ings­fond­sen gespe­cialiseerd in opkomende mark­ten, zoals Leop­ard Cam­bo­dia Fund en Sri Lan­ka Fund.
Toch bli­jft hij zijn naam van Dr Doom eer aan­doen, want onlangs liet hij zich tij­dens een debat over inflatie ont­vallen, dat lan­den zoals Chi­na en India meer gevoelig zijn aan inflatie omdat daar de ver­bruik­ers, tegen­over deze in de USA, relatief meer van hun inkomen moeten best­e­den aan voed­sel en energie. Inflatie tast de koop­kracht aan, wat negatieve gevol­gen kan hebben voor de vraag naar Amerikaanse (en ook Europese) goed­eren, wat dan ook weer ongun­stig is voor de aan­de­lenko­ersen van de West­erse producenten.
Marc Faber is de auteur van ver­schil­lende artike­len, o.a. in Forbes, maar zijn bek­end­ste werk is wel zijn boek (zie afbeeld­ing hier­boven) over de groeikansen in Azië. De kerngedachte van dit werk is dat vanaf de 20ste eeuw de wereld een gedaan­tev­er­wis­sel­ing onder­gaat van het kaliber van de Gouden 17de Eeuw, toen de hele wereld werd ont­dekt door West­er­lin­gen of van de indus­triële rev­o­lu­tie van de 19de eeuw. Wie kan dwarslig­ger Faber tegen­spreken, als hij stelt dat Azië met zijn meer dan 3 mil­jard inwon­ers het economis­che en finan­ciële zwaartepunt van de wereld zal wor­den. Als genade­loze Dr Doom’ voor­spelt hij onmisken­bare effecten op de heden­daagse machts­cen­tra die nog gro­ten­deels in het West­en te vin­den zijn. Toch meent hij uit deze tran­si­tie beleg­gingsmo­gelijkhe­den te kun­nen afleiden.
Wie meer wil weten over Marc Fabers con­crete tips moet zich abon­neren op bovenvermelde
Gloom­Boom­Doom web­site en/​of inschri­jven op zijn blog
http://​mar​c​faberblog​.blogspot​.com/
Voor het lopende jaar 2011 ver­wit­tigt Faber voor een zeep­bel van de Amerikaanse oblig­atiemarkt. Hij zegt let­ter­lijk een invester­ing in langeter­mi­j­naan­de­len van de VS is suï­ci­daal’. Als state­ment kan dat tellen. Wat grond­stof­fen betre­ft, kan er een en ander bewe­gen, maar ik verkoop mijn goud nooit’ zegt Dr Doom.
Beleg­gin­gen in goud, landbouw(gronden) en opkomende mark­ten beschouwt hij als een indekking tegen de ont­waard­ing van wereld­munten zoals de euro, de US dol­lar, het Britse pond en Japanse yen. Expli­ci­et over de euro en de US dol­lar zegt hij deze munten zijn ziek en zullen dalen’.
Marc Fabers bood­schap aan de mark­ten is niet echt wat je vrolijk kunt noe­men, maar zoals we eerder al zeg­den geen spoor­li­jn zon­der dwarslig­gers’ en daarom lijkt het toch wel raadza­am de tips van Dr Doom niet zon­der meer van tafel te vegen.
Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Wie is deze man, wat is zijn achter­grond, waaraan dankt hij zijn bij­naam? We zocht­en het voor u uit.

alt

Deze beurs­go­eroe, die op 28 feb­ru­ari 2011 zijn 65ste ver­jaardag viert, heeft de Zwit­serse nation­aliteit. Hij was 24 toen hij te Zürich doc­toreerde in de economie en ver­li­et zijn vader­land kort daar­na. Eerst werk­te hij in New York, in Hong Kong en nu in Chi­ang Mai, Thai­land.

Van het begin af aan heeft hij een opval­lend con­trair’ idee over de economie en het beurs­ge­beuren en hij stak zijn opinie nooit onder stoe­len of banken. En dat zijn uit­sprak­en meestal aan de pes­simistis­che kant zijn, verk­laart zijn bij­naam, Dr. Doom. Niet te ver­war­ren met Mis­ter Doom, wat dan weer slaat op Nouriel Roubi­ni waarover we het bij een vol­gende gele­gen­heid zullen hebben.

Marc Faber werd op slag beroemd in de finan­ciële wereld toen hij, één week voor de feit­en, de Black Mon­day’ crash van 19 okto­ber 1987 voor­spelde. Wellicht ver­sterk­te zijn kri­tis­che, dik­wi­jls zwart­gal­lige visie nog toen hij in 1990 de onder­gang meemaak­te van de invester­ings­bank Drex­el Burn­ham Lam­bert Ltd waar­voor hij in Hong Kong werk­te sinds 1978. Deze onderne­m­ing met hoofdze­tel in de USA was betrokken gewor­den in ille­gale activiteit­en, opgezet door één van haar medew­erk­ers, Michael Milken, die had gehoopt reuzen­win­sten te kun­nen realis­eren via zg. junk bonds. Een soort Jérôme Kerviel avant la let­tre, zeg maar.

alt

De toen 44-jarige Marc Faber bleef niet bij de pakken zit­ten en richtte ter­stond een eigen bedri­jf­je op, Marc Faber Ltd, met als merk­waardi­ge web­site-benam­ing Gloom​Boom​Doom​.com. Wellicht om het Dr Doom’-imago in de verf te zetten, opent deze site een detail uit een 17de eeuws schilder­ij De dans van de doden’. Gloom­Boom­Doom biedt o.a. beleg­gingsad­viezen en om van de dien­sten gebruik te kun­nen mak­en is een abon­nement nodig.

Faber is de eerste om toe te geven dat de tim­ing van de mark­ten voor­spellen heel moeil­ijk is. Toch heeft hij het geregeld bij het rechte eind. Zo voor­spelde hij in 2000 en de jaren de opkomst van de groei­lan­den zoals Chi­na en India en de klim van de pri­jzen van olie, goud, zil­ver en andere grondstoffen.

In 2007 was hij van mening dat een algemene mark­t­cor­rec­tie niet te ver­mi­j­den was en inder­daad, in de zomer van datzelfde jaar barstte de won­ing­bubbel in VS gevol­gd door de wereld­wi­jde economis­che cri­sis die huishield in 2008 en 2009. Vol­gens hem zou het her­s­tel vijf tot tien jaar duren. Ook hier is hij een dwarslig­ger, want vele waarne­mers zijn van mening dat vanaf 2010 zich al een duidelijk economisch her­s­tel aftekent. Mijns inziens heeft Faber het bij het rechte eind, want het huidi­ge her­s­tel (zek­er in de VS) is gro­ten­deels kun­st­matig door mas­sa’s geld te pom­pen in fail­li­ete banken, waar­door de staatss­chuld als een raket de hoogte is ingeschoten.

En ja, hij kan ook posi­tieve voor­spellin­gen doen (afhanke­lijk van aan welke kant je staat). Mid­den 2008 verwachtte hij een her­s­tel van de US dol­lar, wat kort daar­na dan ook gebeurde.

Zijn inter­esse voor opkomende mark­ten blijkt niet alleen uit de keuze van zijn verbli­jf­plaats in groei­land Thai­land, maar ook uit zijn actieve medew­erk­ing als beheerder of adviseur van invester­ings­fond­sen gespe­cialiseerd in opkomende mark­ten, zoals Leop­ard Cam­bo­dia Fund en Sri Lan­ka Fund.

Toch bli­jft hij zijn naam van Dr Doom eer aan­doen, want onlangs liet hij zich tij­dens een debat over inflatie ont­vallen, dat lan­den zoals Chi­na en India meer gevoelig zijn aan inflatie omdat daar de ver­bruik­ers, tegen­over deze in de USA, relatief meer van hun inkomen moeten best­e­den aan voed­sel en energie. Inflatie tast de koop­kracht aan, wat negatieve gevol­gen kan hebben voor de vraag naar Amerikaanse (en ook Europese) goed­eren, wat dan ook weer ongun­stig is voor de aan­de­lenko­ersen van de West­erse producenten.

alt

Marc Faber is de auteur van ver­schil­lende artike­len, o.a. in Forbes, maar zijn bek­end­ste werk is wel zijn boek (zie afbeeld­ing hier­boven) over de groeikansen in Azië. De kerngedachte van dit werk is dat vanaf de 20ste eeuw de wereld een gedaan­tev­er­wis­sel­ing onder­gaat van het kaliber van de Gouden 17de Eeuw, toen de hele wereld werd ont­dekt door West­er­lin­gen of van de indus­triële rev­o­lu­tie van de 19de eeuw. Wie kan dwarslig­ger Faber tegen­spreken, als hij stelt dat Azië met zijn meer dan 3 mil­jard inwon­ers het economis­che en finan­ciële zwaartepunt van de wereld zal wor­den. Als genade­loze Dr Doom’ voor­spelt hij onmisken­bare effecten op de heden­daagse machts­cen­tra die nog gro­ten­deels in het West­en te vin­den zijn. Toch meent hij uit deze tran­si­tie beleg­gingsmo­gelijkhe­den te kun­nen aflei­den.

Wie meer wil weten over Marc Fabers con­crete tips moet zich abon­neren op boven­ver­melde Gloom­Boom­Doom web­site en/​of inschri­jven op zijn blog.

Voor het lopende jaar 2011 ver­wit­tigt Faber voor een zeep­bel van de Amerikaanse oblig­atiemarkt. Hij zegt let­ter­lijk een invester­ing in langeter­mi­j­naan­de­len van de VS is suï­ci­daal’. Als state­ment kan dat tellen. Wat grond­stof­fen betre­ft, kan er een en ander bewe­gen, maar ik verkoop mijn goud nooit’ zegt Dr Doom.

Beleg­gin­gen in goud, landbouw(gronden) en opkomende mark­ten beschouwt hij als een indekking tegen de ont­waard­ing van wereld­munten zoals de euro, de US dol­lar, het Britse pond en Japanse yen. Expli­ci­et over de euro en de US dol­lar zegt hij deze munten zijn ziek en zullen dalen’.

In maart 2010 sprak Guy Boscart met Marc Dr Doom’ Faber en de neer­slag van dit gesprek vin­dt u op deze link.

Marc Fabers bood­schap aan de mark­ten is niet echt wat je vrolijk kunt noe­men, maar zoals we eerder al zeg­den geen spoor­li­jn zon­der dwarslig­gers’ en daarom lijkt het toch wel raadza­am de tips van Dr Doom niet zon­der meer van tafel te vegen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.