Vanaf nu geeft US Markets u elke maand een portret van een kleurrijke, charismatische, tegendraadse beursgoeroe. Iemand met een duidelijke mening waar beleggers tegenop kijken of in ieder geval met interesse naar luisteren. We beginnen met de eigenzinnige Jim Rogers!
Allereerst willen we u attenderen op het feit dat Jim Rogers 1 februari in Amsterdam en 2 februari in Antwerpen is. Wil u bij zijn presentatie zijn, dan kunt u zich inschrijven door hier te klikken.
Nu alles over Jim Rogers… Als belegger heeft de Amerikaanse Jim Rogers een heel persoonlijke visie, met als opvallende maar wel succesvolle voorkeur commodities. Verder houdt hij van extreme prestaties als reiziger en is hij rotsvast overtuigd van China als komende supermacht. Jim Rogers is zijn naam! Jim Rogers wordt beschouwd als een van de meest competente beleggers ter wereld.
De nu 68-jarige Amerikaan James (Jim) Beeland Rogers gelooft vast dat in de loop van deze eeuw de VS als economische grootmacht plaats zullen maken voor China. Zijn credo is: ‘als je in 1807 slim was, dan verhuisde je naar Londen, want het Britse koninkrijk heeft de 19de eeuw beheerst. Als je in 1907 slim was, dan nam je de boot naar New York, want de 20ste eeuw was deze van de VS. Als je in 2007 slim was, dan verhuisde je naar Beijing, want de 21ste eeuw zal in het teken staan van China.’ Hij heeft zelf min of meer de daad bij het woord gevoegd, want hij woont nu in Singapore. Dat is wel niet Beijing, maar naar Aziatische maatstaven wel in de buurt. Hij zegt ook, dat onze kinderen en zeker onze kleinkinderen Chinees moeten leren, omdat het de wereldtaal van de 21ste eeuw zal worden.
Hier een filmpje waar Jim Rogers met Guy praat over verschillende onderwerpen (dit is alweer een aantal jaren geleden opgenomen, dus bevat geen recente adviezen van Jim Rogers).
[[BOT:TVITEM ID=7167]]
Jim Rogers is geboren in 1942 in de zuidelijke staat Alabama in een stadje van nog geen 6.000 inwoners. Het zakeninstinct stak bij hem de kop op op 5‑jarige leeftijd, toen hij zakgeld verdiende als flessenraper tijdens baseballmatchen. Hij studeerde economie aan de Oxford en Yale universiteiten en behaalde zijn graad op 24-jarige leeftijd. Na een viertal jaren dienst in het leger vond hij een betrekking bij een financieel adviesbureau, waar hij kennis maakte met de flamboyante George Soros. Ze werden vrienden en samen richtten ze het succesvolle Quantum Fund op, dat tussen 1970 en 1980 in waarde toename met een factor 42. Waarschijnlijk kon Jim Rogers royaal delen in dit succes, want in 1980 besloot hij even te stoppen met werken en met de moto te gaan rondtrekken in China. Dus toen al had hij interesse voor deze opkomende grootmacht.
Terug van China werd hij docent Financiën aan de universiteit van Columbia. Tien jaar later kreeg de reismicrobe hem weer te pakken. Hij kroop weer op zijn motor en na een tweede doortocht door China zette hij de reis voort, de wereld rond. Hij racete in de periode 1990 – 1992 kriskras door zes continenten (zelfs door een stukje Antarctica) en legde de afstand af van 160.000 kilometer. Deze reis bezorgde hem een plaats in het Guinness Book of World Records. Over zijn belevenissen schreef hij het boek ‘Investment Biker’.
In 1992 zette hij zijn motor op stal en wijdde zijn aandacht aan de financiele wereld, de economie en het beleggingswereldje. Hij uitte zich dikwijls als een tegenstander van beleggen in individuele aandelen; indices waren volgens hem veel interessanter omdat dan de risico’s zich spreidden. Maar hij vond de bestaande indices niet transparant genoeg en besloot dan maar om zijn eigen index te creëren. Hierboven ziet u het verloop van de Rogers International Commodity Index (RICI) van 1998 tot halfweg 2009. De RICI zelf is verdeeld in drie ‘sub-indices’ met elk een aparte weging, nl.
- RICI Agriculture (34,90%), ticker RJA
- RICI Energy (44,00%), ticker RJN en
- RICI Metals (21,10%) ticker RJZ.
Het koersverloop van deze drie individuele indices illustreert Jim Rogers’ overtuiging dat grondstoffen zoals metalen de beste winstkansen op de beurs opleveren. We komen hierop nog terug.
Intussen, meer precies in 1996, ontmoette hij Paige Parker, toen nog een sportieve blonde 27-jarige vrouw. Hij was toen 57 jaar, had twee mislukte huwelijken achter de rug en was eigenlijk vastbesloten alleenstaand te blijven. Maar Paige had dadelijk zijn hart gestolen, zeker nadat ze hem toevertrouwde allang te dromen van een motortrip door de VS.
Van het een komt het ander en in 1999 besloot het koppel een reisje rond de wereld te maken in een Mercedes met onzichtbare terreinwagenallures (zie foto). Het werd een kloeke trip van 245.000 kilometer die duurde van januari 1999 tot januari 2002 met als leuk oponthoud hun huwelijk in Londen. Het echtpaar Rogers heeft inmiddels twee dochters, geboren in 2003 en in 2008.
In de jaren na hun wereldreis, de periode 2002 – 2007, bleef Jim hameren op zijn twee ‘geloofspunten’, nl. het groeipotentieel van Zuidoost-Azië met China als exponent en de commodities als belegging. In 2007 zetten de Rogers’ een opmerkelijke stap. Ze verkochten hun woning in New York City en gingen zich vestigen in Singapore. De oudste dochter, toen 4 jaar, begon de Chinese taal te leren ‘om klaar te zijn voor haar toekomst’, beklemtoont haar papa.
Het jaar voor zijn grote vertrek naar wat hij de ‘Nieuwe Nieuwe Wereld’ noemt, schreef Rogers nog een boek (zie hierboven) waarin hij nogmaals zijn enthousiasme voor het Verre Oosten als groeipool uiteenzet.
Rogers’ standpunten over economie en beleggen zijn als volgt samen te vatten:
- van obligaties is voor de belegger de komende 10, misschien wel 15 jaar, niet veel goeds te verwachten
- de toekomst voor de wereldeconomie ligt in Azië. De huidige verslapping is een gelegenheid posities op te bouwen
- de 21ste eeuw zal in het teken staan van China, dat definitief de VS zal onttronen als economische grootmacht
- laat het handelen in aandelen over aan traders, gekluisterd aan hun pc en/of gsm
- beleg rechtstreeks in grondstoffen, bij voorkeur via indices die een ganse sector omspannen
- ook landbouwgrondstoffen zijn niet te versmaden als belegging en in mindere mate ook goud
Rogers noemt altijd man en paard en zo verkondigde hij eind jaren 1980 dat het VK in de financiële problemen zou komen en dat het Britse pond behoorlijk wat waarde zou verliezen. De feiten gaven hem gelijk. Tegen het einde van de 1990’er jaren stapte hij uit aandelen om zich toe te leggen op fondsen, eerst gebaseerd op grondstoffen, plus later ook landbouw en energie, waaruit bovenvermelde RICI is voortgekomen.
Begin december 2010 gaf Rogers bij verschillende gelegenheden zijn ongezouten mening te kennen over de financiële situatie in de VS en in Europa. Zo meende hij, dat de gegevens over de inflatie in de VS ‘opgemaakt spel’ of ‘gesimuleerd’ zijn. Ook voor Europa was hij bijzonder direct, om het zacht uit te drukken. ‘Het VK en Griekenland zijn niet solvent, Portugal en Spanje hebben liquiditeitsproblemen, België en Italië hebben de wereld een rad voor de ogen gedraaid.’ Niet leuk om te horen, maar een verwittigde belegger.
In Nederland zijn ook fondsen van Jim Rogers beschikbaar, namelijk de Jim Rogers RICI ETF en het RICI Enhanced Certificaat. Jim Rogers heeft ook een drukbezochte blog en ook een website.
Voor meer over Jim Rogers en zijn interessante visie kunt u hieronder een aantal filmpjes bekijken met in de hoofdrol natuurlijk de Goeroe zelf.
Video 1: Jim Rogers over de Dollar
Video 2: Jim Rogers geeft advies crisis
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
_______________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.