...

Beursgoeroe van de maand: Jim Rogers

4 januari 2011, 11:23 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vanaf nu geeft US Mar­kets u elke maand een portret van een kleur­rijke, charis­ma­tis­che, tegen­draadse beurs­go­eroe. Iemand met een duidelijke mening waar beleg­gers tegenop kijken of in ieder geval met inter­esse naar luis­teren. We begin­nen met de eigen­zin­nige Jim Rogers!


Allereerst willen we u atten­deren op het feit dat Jim Rogers 1 feb­ru­ari in Ams­ter­dam en 2 feb­ru­ari in Antwer­pen is. Wil u bij zijn pre­sen­tatie zijn, dan kunt u zich inschri­jven door hier te klikken.

Nu alles over Jim Rogers… Als beleg­ger heeft de Amerikaanse Jim Rogers een heel per­soon­lijke visie, met als opval­lende maar wel suc­cesvolle voorkeur com­modi­ties. Verder houdt hij van extreme presta­ties als reiziger en is hij rotsvast over­tu­igd van Chi­na als komende super­ma­cht. Jim Rogers is zijn naam! Jim Rogers wordt beschouwd als een van de meest com­pe­tente beleg­gers ter wereld.


alt

De nu 68-jarige Amerikaan James (Jim) Bee­land Rogers gelooft vast dat in de loop van deze eeuw de VS als economis­che groot­macht plaats zullen mak­en voor Chi­na. Zijn cre­do is: als je in 1807 slim was, dan ver­huis­de je naar Lon­den, want het Britse koninkrijk heeft de 19de eeuw beheerst. Als je in 1907 slim was, dan nam je de boot naar New York, want de 20ste eeuw was deze van de VS. Als je in 2007 slim was, dan ver­huis­de je naar Bei­jing, want de 21ste eeuw zal in het teken staan van Chi­na.’ Hij heeft zelf min of meer de daad bij het woord gevoegd, want hij woont nu in Sin­ga­pore. Dat is wel niet Bei­jing, maar naar Azi­atis­che maat­staven wel in de buurt. Hij zegt ook, dat onze kinderen en zek­er onze kleinkinderen Chi­nees moeten leren, omdat het de wereld­taal van de 21ste eeuw zal wor­den.


Hier een film­p­je waar Jim Rogers met Guy praat over ver­schil­lende onder­w­er­pen (dit is alweer een aan­tal jaren gele­den opgenomen, dus bevat geen recente adviezen van Jim Rogers).
[[BOT:TVITEM ID=7167]]

Jim Rogers is geboren in 1942 in de zuidelijke staat Alaba­ma in een stad­je van nog geen 6.000 inwon­ers. Het zak­enin­stinct stak bij hem de kop op op 5‑jarige leefti­jd, toen hij zakgeld ver­di­ende als flessen­rap­er tij­dens base­ball­matchen. Hij studeerde economie aan de Oxford en Yale uni­ver­siteit­en en behaalde zijn graad op 24-jarige leefti­jd. Na een vier­tal jaren dienst in het leg­er vond hij een betrekking bij een finan­cieel advies­bu­reau, waar hij ken­nis maak­te met de flam­boy­ante George Soros. Ze wer­den vrien­den en samen richt­ten ze het suc­cesvolle Quan­tum Fund op, dat tussen 1970 en 1980 in waarde toe­name met een fac­tor 42. Waarschi­jn­lijk kon Jim Rogers roy­aal delen in dit suc­ces, want in 1980 besloot hij even te stop­pen met werken en met de moto te gaan rondtrekken in Chi­na. Dus toen al had hij inter­esse voor deze opkomende grootmacht.

alt

Terug van Chi­na werd hij docent Finan­ciën aan de uni­ver­siteit van Colum­bia. Tien jaar lat­er kreeg de reis­mi­crobe hem weer te pakken. Hij kroop weer op zijn motor en na een tweede door­tocht door Chi­na zette hij de reis voort, de wereld rond. Hij racete in de peri­ode 1990 – 1992 kriskras door zes con­ti­nen­ten (zelfs door een stuk­je Antarc­ti­ca) en legde de afs­tand af van 160.000 kilo­me­ter. Deze reis bezorgde hem een plaats in het Guin­ness Book of World Records. Over zijn belevenis­sen schreef hij het boek Invest­ment Biker’.

alt

In 1992 zette hij zijn motor op stal en wijdde zijn aan­dacht aan de finan­ciele wereld, de economie en het beleg­gingswereld­je. Hij uitte zich dik­wi­jls als een tegen­stander van beleggen in indi­vidu­ele aan­de­len; indices waren vol­gens hem veel inter­es­san­ter omdat dan de risico’s zich sprei­d­den. Maar hij vond de bestaande indices niet transparant genoeg en besloot dan maar om zijn eigen index te creëren. Hier­boven ziet u het ver­loop van de Rogers Inter­na­tion­al Com­mod­i­ty Index (RICI) van 1998 tot halfweg 2009. De RICI zelf is verdeeld in drie sub-indices’ met elk een aparte weg­ing, nl.

- RICI Agri­cul­ture (34,90%), tick­er RJA
- RICI Ener­gy (44,00%), tick­er RJN en
- RICI Met­als (21,10%) tick­er RJZ.

alt

alt

alt

Het koersver­loop van deze drie indi­vidu­ele indices illus­treert Jim Rogers’ over­tuig­ing dat grond­stof­fen zoals met­al­en de beste win­stkansen op de beurs oplev­eren. We komen hierop nog terug.

alt

Intussen, meer pre­cies in 1996, ont­moette hij Paige Park­er, toen nog een sportieve blonde 27-jarige vrouw. Hij was toen 57 jaar, had twee mis­luk­te huwelijken achter de rug en was eigen­lijk vast­besloten alleen­staand te bli­jven. Maar Paige had dadelijk zijn hart gestolen, zek­er nadat ze hem toev­ertrouwde allang te dromen van een motor­trip door de VS.

Van het een komt het ander en in 1999 besloot het kop­pel een reis­je rond de wereld te mak­en in een Mer­cedes met onzicht­bare ter­rein­wa­ge­nal­lures (zie foto). Het werd een kloeke trip van 245.000 kilo­me­ter die duurde van jan­u­ari 1999 tot jan­u­ari 2002 met als leuk opon­thoud hun huwelijk in Lon­den. Het echt­paar Rogers heeft inmid­dels twee dochters, geboren in 2003 en in 2008.

In de jaren na hun werel­dreis, de peri­ode 2002 – 2007, bleef Jim hameren op zijn twee geloof­spun­ten’, nl. het groeipo­ten­tieel van Zuidoost-Azië met Chi­na als expo­nent en de com­modi­ties als beleg­ging. In 2007 zetten de Rogers’ een opmerke­lijke stap. Ze verkocht­en hun won­ing in New York City en gin­gen zich ves­ti­gen in Sin­ga­pore. De oud­ste dochter, toen 4 jaar, begon de Chi­nese taal te leren om klaar te zijn voor haar toekomst’, bek­lem­toont haar papa.

alt

Het jaar voor zijn grote vertrek naar wat hij de Nieuwe Nieuwe Wereld’ noemt, schreef Rogers nog een boek (zie hier­boven) waarin hij nog­maals zijn ent­hou­si­asme voor het Verre Oost­en als groeipool uiteenzet.

Rogers’ stand­pun­ten over economie en beleggen zijn als vol­gt samen te vat­ten:

- van oblig­aties is voor de beleg­ger de komende 10, miss­chien wel 15 jaar, niet veel goeds te verwacht­en
- de toekomst voor de werelde­conomie ligt in Azië. De huidi­ge ver­slap­ping is een gele­gen­heid posi­ties op te bouwen
- de 21ste eeuw zal in het teken staan van Chi­na, dat defin­i­tief de VS zal ont­tro­nen als economis­che groot­macht
- laat het han­de­len in aan­de­len over aan traders, gek­luis­terd aan hun pc en/​of gsm
- beleg recht­streeks in grond­stof­fen, bij voorkeur via indices die een ganse sec­tor omspan­nen
- ook land­bouw­grond­stof­fen zijn niet te vers­maden als beleg­ging en in min­dere mate ook goud

Rogers noemt alti­jd man en paard en zo verkondigde hij eind jaren 1980 dat het VK in de finan­ciële prob­le­men zou komen en dat het Britse pond behoor­lijk wat waarde zou ver­liezen. De feit­en gaven hem gelijk. Tegen het einde van de 1990’er jaren stapte hij uit aan­de­len om zich toe te leggen op fond­sen, eerst gebaseerd op grond­stof­fen, plus lat­er ook land­bouw en energie, waaruit boven­ver­melde RICI is voortgekomen.

Begin decem­ber 2010 gaf Rogers bij ver­schil­lende gele­gen­heden zijn onge­zouten mening te ken­nen over de finan­ciële sit­u­atie in de VS en in Europa. Zo meende hij, dat de gegevens over de inflatie in de VS opge­maakt spel’ of ges­imuleerd’ zijn. Ook voor Europa was hij bij­zon­der direct, om het zacht uit te drukken. Het VK en Grieken­land zijn niet sol­vent, Por­tu­gal en Span­je hebben liq­uiditeit­sprob­le­men, Bel­gië en Ital­ië hebben de wereld een rad voor de ogen gedraaid.’ Niet leuk om te horen, maar een ver­wit­tigde beleg­ger.

In Ned­er­land zijn ook fond­sen van Jim Rogers beschik­baar, namelijk de Jim Rogers RICI ETF en het RICI Enhanced Cer­ti­fi­caat. Jim Rogers heeft ook een druk­be­zochte blog en ook een web­site.

Voor meer over Jim Rogers en zijn inter­es­sante visie kunt u hieron­der een aan­tal film­p­jes bek­ijken met in de hoof­drol natu­urlijk de Goeroe zelf.

Video 1: Jim Rogers over de Dol­lar

Video 2: Jim Rogers geeft advies crisis

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

_______________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.