...

Beursgoeroe van de maand: George Soros

4 mei 2011, 19:42 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Zoals nog andere mil­jar­dairs (denk aan Bill Gates, Paul Allen, War­ren Buf­fett en Christy Wal­ton) is George Soros een filantroop met een weinig riante lev­enssti­jl. Maar hij is ook een door de wol gev­erfde zak­en­man, die de geschiede­nis zal ingaan als de man die de Bank of Eng­land kraakte’.


Hij heeft uit­ge­spro­ken poli­tieke ideeën en was des­ti­jds een regel­rechte tegen­stander van George W. Bush. Hij had er 15,5 miljoen dol­lar voor over om diens tweede ambt­ster­mi­jn af te blokken. Ver­loren moeite, en dat zal Soros wel erg gevon­den hebben. Ver­loren geld? Daar­van zal hij niet wakker gele­gen hebben, want Wat betekent nu 15,5 miljoen USD als je 7 mil­jard op je bankreken­ing hebt staan? Juist: 0,22% van je for­tu­in. Alsof iemand die met een loon van 2.000 euro 4,4 euro uit­geeft voor een brood­je met een kop­je thee. En intussen is zijn spaar­varken­t­je nog wat dikker gewor­den, want nu (mei 2011) is hij de 47ste rijk­ste mens op aarde met een for­tu­in van 16,5 mil­jard dollar.

George Soros is geboren in Budapest op 12 augus­tus 1930. Als teenag­er zag hij hoe zijn land werd ingepalmd door de nazi’s. Toen die door de Sov­jet­troepen ver­dreven wer­den, betek­ende dit voor Hon­gar­i­je (en ook voor andere lan­den in Cen­traal-Europa) dat de ene bezetter gewoon­weg de plaats innam van de andere.

Op 17-jarige leefti­jd zag hij het niet meer zit­ten in zijn tot vazal­staat van de USSR gede­gradeerde vader­land. Hij pak­te zijn biezen, raak­te de grens over en ves­tigde zich als vluchtel­ing-stu­dent in Lon­den. Hij schreef zich in aan de Lon­don School of Eco­nom­ics en behaalde zijn diplo­ma in 1952. Hij zocht en vond werk in het finan­ciële dis­trict van Lon­den maar toch was dit niet zijn eindbestem­ming. Op een mooie dag in 1956 stapte hij in een vlieg­tu­ig of op een boot, dat weten we niet, en vertrok richt­ing VS. Lat­er zou hij terug in con­tact komen met het Verenigd Koninkrijk en wel op spec­tac­u­laire wijze. Zo dadelijk meer hierover.

Ter­wi­jl de 26-jarige George Soros het land van Uncle Sam zag opdoe­men, rold­en Sov­jet­tanks door het opstandi­ge Budapest en wer­den zijn landgenoten neerge­maaid door mitrailleurko­gels, stan­drechter­lijk geëx­e­cu­teerd of weggevo­erd naar werkkam­p­en, tot meerdere eer en glo­rie van de marx­is­tis­che nacht­mer­rie. Toen al was Soros van plan zich in te zetten in de stri­jd tegen het com­mu­nisme en andere onrecht­vaardi­ge poli­tieke sys­te­men. En hij zou woord houden ook.

alt

Naar eigen zeggen is Soros’ echte passie boeken schri­jven en dat bewi­jst hij met vol­gende lijst:

1988: The Alche­my of Finance’
1990: Open­ing the Sovi­et Sys­tem’
1991: Under­writ­ing Democ­ra­cy: Encour­ag­ing Free Enter­prise and Demo­c­ra­t­ic Reform Among the Sovi­ets and in East­ern Europe’
1995: Soros on Soros: Stay­ing Ahead of the Curve’
1998: The Cri­sis of Glob­al Cap­i­tal­ism: Open Soci­ety Endan­gered’
2000: Sci­ence and the Open Soci­ety: The Future of Karl Popper’s Phi­los­o­phy’ (als co-auteur met Mark A. Not­turno)
2001: Open Soci­ety: Reform­ing Glob­al Cap­i­tal­ism’
2002: George Soros on Glob­al­iza­tion’
2003: The Bub­ble of Amer­i­ca Suprema­cy: Cor­rect­ing the Mis­use of Amer­i­can Pow­er’
2006: The Age of Fal­li­bil­i­ty: Con­se­quences of the War on Ter­ror’
2008: The New Par­a­digm for Finan­cial Mar­kets: The Cred­it Cri­sis of 2008 and What it Means’


Zijn finan­ciële activiteit­en in de VS had­den eigen­lijk tot doel vol­doende geld te ver­di­enen om het uit­geven van zijn boeken te kun­nen betal­en. Het draaide hele­maal anders uit, want hij kwam op het idee eigen hef­boom­fond­sen te creëren en dat heeft hem kar­ren­vracht­en dol­lars opge­bracht. Door hand­ig om te sprin­gen met long- en short­posi­ties, gecom­bi­neerd met andere beleg­gingsin­stru­menten, slaagde hij erin max­i­maal voordeel te halen uit bru­uske marktbewegingen.

Bij Soros’ eerste finan­ciële exper­i­ment was het meteen raak. Zijn Quan­tum Fund (1969), lat­er van naam veran­derd in Quan­tum Endow­ment was vanaf de start een voltr­e­f­fer. Het fonds steeg jaar na jaar ca 30% in waarde en noteert nu (mei 2011) een net­towinst van 32 mil­jard dollar!

De fir­ma Soros Fund Man­age­ment LLC met zetel in New York beheert ver­schil­lende door George Soros opgerichte fond­sen, de zg. Quan­tum Group of Funds, waar­van een deel van de opbrengst bestemd is voor ontwikkelingshulp.

Eerder schreven we, dat Soros na zijn emi­gratie naar de States op spec­tac­u­laire wijze terug in con­tact zou komen met het VK. Dit gebeurde als vol­gt. In 1992, ter­wi­jl de presta­ties van Quan­tum Endow­ment velen met ver­stom­ming vervulde, zag Soros de mogelijkheid om nog een verbluffend­er stunt uit te halen. Hij was er nl. van over­tu­igd, dat in sep­tem­ber 1992 de koers van het Britse pond snel zou dalen omwille van poli­tieke en economis­che druk. Begin sep­tem­ber leende hij miljoe­nen Britse pon­den en kocht Duitse marken om ermee short te gaan.
Soros wist dat de Britse con­ser­vatieve regering niet in staat zou zijn het pound ster­ling te hand­haven boven de door de EU toeges­tane min­i­mumko­ers en dat ze ged­won­gen zou wor­den deze munt te ont­trekken aan het Europese Wis­selmech­a­nisme. En hij had gelijk, want nog geen week na zijn trans­ac­tie, op 16 sep­tem­ber 1992, gebeurde wat hij verwachtte. Het pond werd los­gekop­peld en zak­te in elka­ar als een mis­luk­te pud­ding. Hij betaalde zijn lening net­jes terug en het ver­schil van deze short­op­er­atie was kas­sa-kas­sa: Soros had in amper een week tijd meer dan 1 mil­jard dol­lar ver­di­end! Voor hem een suc­ces, voor de Bank of Eng­land een nachtmerrie.

Een idee van Soros’ huidi­ge beleg­gin­gen kunt u zich vor­men door te gaan kijken op deze site.

George Soros is, buiten een gewiek­ste beleg­ger, een filosoof en een ondubbelzin­nige filantroop, die al meer dan 1 mil­jard dol­lar heeft besteed aan aller­lei vor­men van ste­un in een brede waaier van lan­den. Hij maak­te zijn debu­ut als filantroop in 1979 door zwarte stu­den­ten studiebeurzen toe te ken­nen opdat ze zich kon­den inschri­jven aan de Capetown Uni­ver­si­ty in Zuid-Afri­ka en dat in de peri­ode van volle apartheid.

De dag van van­daag is hij voorzit­ter van Open Soci­ety Insti­tute en de grond­leg­ger van een net­work van filantro­pis­che organ­isaties in meer dan 50 lan­den. Soros’ doel is het opricht­en en in stand houden van open soci­ety’ (democ­ra­tis­che) instellin­gen en infra­struc­tu­ur. In 1992 heeft hij in zijn geboortes­tad Budapest de Cen­tral Euro­pean Uni­ver­si­ty opgericht en ga zo maar door.

Om een idee te kri­j­gen van waar en met welke bedra­gen Soros ste­un ver­leent, tonen we onder­staande tabel, die we ontle­den aan een de web­site www​.sorostrad​ing​.com :

alt

Het totaal van Soros’ finan­ciële ste­un in 1996 bedroeg 118,651 miljoen dol­lar, dat is bij­na 19% van de staats­bi­j­drage van de VS (635,12 miljoen dol­lar). Drie lan­den, met name Hon­gar­i­je, het toen­ma­lige Joegoslav­ië en Wit-Rus­land kre­gen resp. 4,5%, 100% en 31% meer van Soros dan van de VS.

Soros is zek­er geen vriend van zijn voor­naamgenoot George Bush, dat hebben we in het begin van dit artikel al aange­toond. Hij houdt er op veel pun­ten een onge­zouten mening op na en hij is ook befaamd voor zijn one­lin­ers zoals:

- in de meeste gevallen zijn finan­ciële mark­ten onvoor­spel­baar. Voor een­zelfde markt zijn ver­schil­lende scenario’s nodig. Het idee dat jij kunt voor­spellen wat er gaat gebeuren staat diame­traal tegen­over mijn stand­punt tegen­over de markt’

- weet je, voor­dat ik zak­en­man werd, was ik een menselijk wezen’

- het groot­ste deel van de armoede en de ellende in de wereld is te wijten aan slechte regeerders, gebrek aan democ­ra­tie, zwakke staatsstruc­tu­ur, interne twisten, enzovoort’

- zeep­bellen in de aan­de­len­mark­ten ontstaan niet in ijle lucht. Ze zijn ste­vig ver­ankerd in de realiteit, maar dan een realiteit die ver­vor­md is door een misvatting’.

Iets om over na te denken…

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.