In delen 1 en 2 in deze reeks columns hadden we het over hypes en beurscrashes in de 17de en de 18de eeuwen … De 19de eeuw was in de toen nog piepjonge Verenigde Staten er een van maar liefst 5 golven van paniek, gepaard gaande met depressies en crashes … Hoewel niet direct gerelateerd aan bubbels met aandelenkoersen, vonden het toch de moeite om u deze periode te beschrijven. In Europa eindigde de 19de eeuw wel met een beursschandaal, de bubbel van de Russische obligaties … Jan zet in deze reeks alles voor u op een rijtje .…
De paniek van 1819
Het duurde tot 1825 voor de situatie terug genormaliseerd was.
In dit geval was er sprake van een stevige hype, met als voedingsbodem het ongebreidelde enthousiasme van de overheid, die fortuinen voorspiegelde aan wie de grote trek naar het Wilde Westen waagde. Duizenden percelen grond voor wonen, landbouw en fabrieken werden vrijgegeven voor verkoop en de speculanten stortten er zich als gieren op. Er werd druk gekocht en doorverkocht, op zoek naar het meest geschikte terrein om er een stad te bouwen, een boerderij te beginnen of een station te bouwen vlakbij de spoorlijn tegen dat die er kwam.
De gebeurtenissen in de VS hadden ook hun weerslag in Europa, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Van midden 1857 tot einde 1858 heerste er grote verwarring en paniek. Daarna ging het iets beter, maar er waren kloven ontstaan tussen het zuiden van de VS, waar de crisis minder erg was, en het noorden. Uiteindelijk zou dit leiden tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861−1865).
De paniek van 1873
Het einde in 1865 van de burgeroorlog zorgde ervoor, dat velen werk vonden in de zich nu snel ontwikkelende industrie en in het aanleggen van spoorlijnen. Zo werd er tussen 1866 en 1873 zo maar eventjes 56.000 km sporen gelegd. Speculanten stortten zich bij bosjes op de spoorwegindustrie en zo ontstond nog maar eens een hype, die al spoedig uitmondde in een bubbel.
In september 1873 kwam de lawine in beweging door het faillissement van Jay Cooke, een bank uit Philadelphia die miljoenen dollars had geïnvesteerd in projecten die toch niet zo rendabel waren als verwacht of beloofd. Jay Cookes ondergang was de aanleiding van een domino-effect, dat uiteindelijk de VS-economie in elkaar deed storten. Het werd zo erg, dat de New York Stock Exchange gedurende 10 dagen de deuren sloot. Tussen 1873 en 1875 gingen 18.000 bedrijven op de fles, de werkloosheid steeg tot 14% en van de 864 spoorwegmaatschappijen gingen er 89, dat is bijna een kwart, failliet.
Een somber dieptepunt werd bereikt in 1877, toen het leger werd ingeschakeld om stakingen te breken. Hierbij werd geschoten met scherp en er vielen honderden doden.
Het einde van de depressie werd ingezet in 1879, toen de industrie zich herpakte. Tegelijkertijd kwam er vanuit Europa en Azië een immigrantenstroom op gang, die niet meer zou stoppen tot rond de 1920’er jaren.
De paniek van 1893
Verschillende feiten leidden ertoe, dat in 1893 de VS-economie nog maar eens diep in de moeilijkheden geraakte. Te veel mensen drongen aan om hun papiergeld om te zetten in goud. Uiteindelijk weigerden de banken goud uit te geven en vervingen het door zilver, dat niet zo hoog werd geschat. Hierdoor ontstond wantrouwen in het monetaire systeem. Door dat afnemend vertrouwen probeerden velen hun aandelen te verzilveren, wat dan weer leidde tot het ten onder gaan van banken.
Tevens gingen belangrijke spoorwegmaatschappijen bankroet, omdat er te weinig vraag was naar hun diensten. Dit mondde uit in een cascade van faillissementen: 15.000 firma’s en 500 banken gingen op de fles. De werkloosheid piekte op 18%.
In 1896 kwam het tot herstel, mee omdat er belangrijke goudaders ontdekt waren, waardoor de voorraad van het gele metaal snel kon worden aangevuld. Het teruggekeerde vertrouwen deed de rest.
Russische obligaties: een slag in het water
Zoals u hierboven kunt lezen, was de 19de eeuw op zijn minst gezegd stormachtig voor wat de VS betreft. Intussen herstelde Europa zich van het
napoleontijdperk, ontwikkelde er de economie zich. Dit gebeurde met het zweet van sterk onderbetaalde arbeiders en vrouwen- en kinderarbeid. Onderhuids ontstonden er spanningen maar het kwam niet tot explosies. De Europese beurzen kenden geen buitensporige ups en downs.
Alleen in Rusland was er wat te beleven voor speculanten. Onder de laatste tsaars begonnen zich in dit immense land de mijnbouw en het spoorwegnet te ontwikkelen en Rusland deed daarvoor beroep op financiering vanuit het Westen. Hiervoor werden obligaties uitgegeven, waarvan u hieronder de kopie van een fragment ziet:
Helaas heeft niemand van de beleggers ook maar een cent teruggezien van zijn of haar investering. Na de eeuwwisseling woedde de oktoberrevolutie. De Sovjetunie ontstond. De aandelenmarkt werd gesloten en obligaties werden genationaliseerd. Uit met de pret. De mijnbouw- en spoorlijnenbubbel barstte, alhoewel niet tengevolge van een hype, wel als gevolg van een politieke ommekeer.
In een volgend artikel zullen we het hebben over de grote bubbels van de vorige, 20ste eeuw.
8 november 2005
+100