...

Beursgeschiedenis: Waanzin, hypes, crashes: deel 2

6 november 2005, 12:13 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

alt

In het eerste artikel van deze reeks beschreven hoe een bubbel kan ontstaan en hoe die onver­mi­jdelijk lei­dt tot een crash met als illus­ter voor­beeld de beruchte tulpen­bol­len­hype van de 17e Hol­landse Gouden Eeuw. In de 18e eeuw barst­ten er ook bubbels en dat gaf fameuze knallen…



De Stille Zuidzee-bubbel (17191721)
In 1698, hele­maal op het einde van de 17de eeuw was er voor het eerst sprake van beur­s­ac­tiviteit op het grondge­bied van het Verenigd Koninkrijk. De aan­de­len­han­del startte heel beschei­den in achterkamers van koffiehuizen maar nam razend­snel uit­brei­d­ing. Het stond in de ster­ren geschreven: het zou niet lang duren of Brit­ta­nia zou haar eerste crash meemaken. 
Alles begon in 1711. DE Britse regering ver­leende aan de zg. South Sea Com­pa­ny (SSC) het monop­o­lie voor de han­del met de gebieden in de Stille Zuidzee. In ruil voor dit voor­recht zou de SSC een behoor­lijk deel van de over­hei­dss­chuld op zich nemen. 
Langs de kusten en op de eilan­den rond en in de gigan­tis­che Stille Zuidzee, of Stille Oceaan als u dat wenst, had­den in de 18de eeuw veel grote naties zoals Span­je en Por­tu­gal koloniën ges­ticht, wat heel wat over en weer varen met slaven en goed­eren met zich bracht. Het duurde dan ook niet lang of er kwam heibel van, met name tussen het VK en Span­je, dat het monop­o­lie van de SSC niet accepteerde. In 1718 legde Span­je zelfs beslag op schep­en en bezit­tin­gen van de SSC.
In die tijd was er nog geen inter­net en daarom drong er heel weinig of niets door van al deze prob­le­men bij het Lon­dense pub­liek. Inte­gen­deel, het enige waarover werd gepraat, was de enorme sti­jging van de aan­de­lenko­ers van de SSC, die nota bene in 1719 de hele Britse over­hei­dss­chuld op zich nam. 
De ver­ant­wo­ordelijken van de SSC zetten zelf een gerucht­en­molen aan gang, waar­bij het ging over voort­durende uit­brei­d­ing enzovoort. Tegelijk­er­ti­jd richtte de SSC aller­lei nevenbedri­jf­jes op, waar­van de aan­de­len pijl­snel de deur uit vlo­gen met enorme koerssti­jgin­gen tot gevolg. Klinkt u dit al bek­end in de oren?
alt
In de tweede helft van 1719 sloeg de waanzin toe. Voort­ge­jaagd door gema­nip­uleerd nieuws wilde eenieder een deel van de Zuidzeekoek. Mensen verkocht­en hun huizen, wagens, last­dieren om toch maar zoveel mogelijk SSC-effecten aan de haak te kun­nen slaan.

Rond de jaar­wis­sel­ing had de markt overbought’-allures en was er hier en daar twi­jfel. In alle stilte begonnen ver­ant­wo­ordelijken van de SSC eigen aan­de­len in te kopen, kwest­ie van het aan­bod klein te houden.
Uitein­delijk kwam toch aan het licht en de bubbel knalde uit elka­ar. Boven­staande grafiek toont wat er gebeurde. Op enkele maan­den tijd viel het SSC-aan­deel terug tot ongeveer een tiende van de top…

De SSC en haar nevenbedri­jf­jes zak­ten weg, de ver­getel­heid in. Maar vele duizen­den kleine beleg­gers zat­en met een fameuze kater en lege geldbuidels.
De Mis­sis­sip­pi-bubbel (17181720)
Zoals we hier­boven beschreven beleefde het VK in 1720 zijn Zuidzee-bubbel. Frankrijk heeft nooit willen onder­doen voor het VK en waarschi­jn­lijk had het daarom zijn bubbel in datzelfde onza­lige jaar 1720. Hij kreeg de naam Mis­sis­sip­pi-bubbel en hij loopt ver­rassend par­al­lel met zijn col­le­ga van de Stille Zuidzee.
alt
Louis XIV, le Roi Soleil
Deze bubbel heeft zijn wor­tels in het jaar 1715. In dit jaar stierf Lodewijk de 14de , bij­ge­naamd de Zon­nekon­ing (le Roi Soleil). Hij had een schit­terende hofhoud­ing die baadde in de luxe, in schril con­trast met de lev­en­som­standighe­den van zijn volk. Toch was hij geliefd omwille van zijn charis­ma en omdat hij niet te beroerd was om mee op veld­tocht te gaan. Maar veld­tocht­en waren (en zijn nog steeds) duur en lukken niet alti­jd. Zo viel in 1672 Louis XIV Ned­er­land bin­nen maar werd er in 1674 weer uit ver­dreven. Zulke grap­pen kosten han­den­vol geld. In 1715 besteeg Louis XV de Franse troon, maar dan als kon­ing van een berooid land. De staatss­chuld was toren­hoog en om hier­aan iets te doen, moest Louis XV enorme belastin­gen hef­fen, wat dan ook zijn weer­slag op de economie niet miste. De waarde van de zil­v­eren en gouden munten maak­te onvoorstel­bare bokkensprongen.
Ten einde raad wendde Louis XV zich tot de Her­tog van Orléans, zijn trouwe raadgev­er, die het ook niet zo goed zag zit­ten en daarom zijn vriend, de Schotse financier John Law ter hulp riep.
alt
John Law (16711729)
Deze Schot was een zeer ervaren banki­er maar ook iemand met veel tem­pera­ment, zoals nog voorkomt bij deze bevolk­ings­groep. Bij een duel had hij zijn tegen­stander gedood en daarom had hij een gevan­genis­straf opgelopen. Hij slaagde erin te ontsnap­pen en zwierf al een tijd rond op het Europese vaste­land op het moment dat de Her­tog van Orléans hem con­tacteerde. Waar­van hij al die tijd geleefd had? Door zijn feel­ing voor investeren en zijn ken­nis van de wiskunde aan te wen­den om te gokken. In de casi­no’s van Ams­ter­dam (waar in die tijd ook Anto­nio De vier jaar­geti­j­den’ Vival­di nu en dan een gok­je waagde), Gen­ua en Venetië (waar diezelfde Vival­di keurig aan muziekon­der­richt deed en zich als priester niet in het casi­no kon ver­to­nen) ver­di­ende hij op die manier een behoor­lijke stuiver.
John Law verzek­erde de Her­tog van Orléans dat hij Frankrijk zou red­den. Hij voerde papieren geld in (een idee dat hij had meegepikt van de Wis­sel­bank van Ams­ter­dam, nota bene) en richtte de Banque Générale op. Deze bank begon eigen aan­de­len te verkopen en met de opbrengst kon een aan­vang wor­den gemaakt met het vullen van de Franse schatk­ist. Dit feit, samen met het fenomeen dat papiergeld veel min­der onder­he­vig was aan waarde­schom­melin­gen, lag aan de grond­slag van de zich snel ver­beterende Franse economie. John Law was de red­der en hij kon niets meer ver­keerd doen. Dacht men.
Twee jaar lat­er, in 1717, kocht John Law de ziel­to­gende Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny, een fir­ma die zich bezighield met de han­del met de Franse koloniën in het zuiden van de VS. Dit gebied stond ook bek­end als Frans Louisiana. De Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny had van de Franse staat het monop­o­lie gekre­gen voor de han­del in o.m. gra­nen, hout, ert­sen, bev­er­huiden en edele met­al­en en beschik­te over Indi­aanse slaven (!) voor de exploitatie.
De Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny, die zich nu gesterkt voelde door de ste­un van Franse staat, ver­hoogde haar kap­i­taal gevoelig door het uit­geven van aan­de­len. Dat gebeurde in 1718, het jaar waarin de hype ontstond en de bubbel zich langza­am maar zek­er begon op te blazen. De gerucht­en­molen kwam op gang: de Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny zou haar monop­o­lie uit­brei­den tot alle Franse gebieden buiten Europa. En hop, de aan­de­lenko­ersen stegen.
In 1719 kreeg de Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny het recht om munt te slaan en om alle Franse indi­recte en directe belastin­gen te hef­fen(!) Het kon echt niet op. Het jaar 1719 eindigde met de besliss­ing, dat de Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny de Franse staatss­chuld over­nam door er aan­de­len voor in de plaats te schenken.
Begin 1720 had de bubbel enorme pro­por­ties aangenomen. In jan­u­ari 1719 kostte een aan­deel Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny 500 livres (Franse munteen­heid van die tijd). In decem­ber 1719 betaalde men vlot 10.000 livres, het 20-voudi­ge, voor een­zelfde effect. Dit is een koers­groei met 190% in min­der dan een jaar! Iedereen die maar over wat spaargeld beschik­te, had Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny gekocht en velen beza­t­en nu miljoe­nen livres. Trouwens, het woord miljon­air’ dateert van die periode.
In jan­u­ari 1720 waren er vele van deze miljon­airs die hun kap­i­taal let­ter­lijk wilden verzil­v­eren en hun aan­de­len bij de bank gin­gen ruilen in munt­geld. Toen bleek dat er niet genoeg metaal­geld voor­ra­dig was om aan de vraag te vol­doen. Als gevolg daar­van daalde het papiergeld pijl­snel in waarde, met een economis­che cat­a­strofe als gevolg. De Franse over­heid reageerde met meer geld te drukken, met onge­ho­orde inflatie tot gevolg. Op enkele maan­den tijd ver­dubbelden de prijzen. 
John Law had de bui zien hangen en in mei 1720 besloot hij én de aan­de­len van de Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny én het papiergeld te deval­ueren en wel met 50%. Het pub­liek was razend en reageerde door mas­saal te verkopen. En zo kwam het, dat een aan­deel dat in decem­ber 1719 10.000 livres waard was, een jaar lat­er was geza­kt tot 1000 livres, minus 90%! En een paar maan­den lat­er was de koers alweer gehalveerd. De Mis­sis­sip­pi Com­pa­ny stortte in elka­ar. Velen die zich fier miljon­air’ had­den genoemd, zagen zich tot de bedel­staf veroordeeld.
Het barsten van de Mis­sis­sip­pi-bubbel dom­pelde niet alleen Frankrijk, maar ook de rest van Europa in een ern­stige economis­che cri­sis, die de voed­ings­bo­dem vor­mde voor de Franse rev­o­lu­tie van 1789.
En John Law? Hij werd door zijn voor­ma­lige Franse bewon­der­aars beschouwd als de grote schuldige en hij werd ver­ban­nen. Tot zijn laat­ste spaar­cent ver­speelde hij aan zijn grote liefde, het gokken. Hij verd­ween in de coulis­sen van de geschiede­nis, straatarm en door iedereen verlaten.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

6 novem­ber 2005.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.