...

Beursgeschiedenis: Hypes, crashes, waanzin: deel 6 en slot.

6 december 2005, 10:34 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

altNa een overzicht te hebben gegeven van hypes die tot bubbels en crash­es lei­d­den van in de 17de tot de over­gang 20ste naar 21ste eeuw zullen we tot besluit enkele vra­gen behan­de­len zoals: hoe een crash zich aankondigt, of iedereen ver­li­est bij een crash … Wat kun­nen we het best doen als er teke­nen zijn dat er zich een crash­sce­nario aan het ontwikke­len is … Hier­mee sluiten we onze 6‑delige serie over hypes, crash­es en waanzin af … Uit­er­aard kunt u bij zoeken op deze site de andere 5 delen nog teruglezen … 




Hypes, crash­es, waanzin: deel 6 en slot.
In dit artikel onder­zoeken we welke de voorteke­nen zijn van een nakende crash, we stellen ons de vraag of iedereen ver­li­est bij een crash en of er wel degelijk een crash op komst is. Tenslotte geven we enkele regels waaraan men zich naar onze mening moet houden als er een crash dreigt.
Voorteke­nen van een crash
In het besluit van deel 4 van deze reeks artike­len hebben we in één zin u tweemaal op een ver­keerd been gezet. De eerste keer was door te sug­ger­eren dat er in de 21ste eeuw zich geen bubbels hebben voorgedaan. Waarom we dat zo stelden, hebben we toegelicht in deel 5, waarin we het o.m. had­den over de Nas­daq-crash, net bij de millenniumwisseling.
Ook lieten we uitschi­j­nen, dat er geen sprake zou zijn van een nieuwe bubbel. Dat is de typ­is­che houd­ing van de doorsnee­be­leg­ger, en dat is geen ver­wi­jt. Want dat er zich een bubbel heeft gevor­md, dat besef je als hij barst.
Naar onze mening, en daar­bij ref­er­eer ik in de eerste plaats naar het stand­punt van Guy Boscart, zit­ten we nu in de aan­loop­pe­ri­ode naar een crash en dus mid­denin een bubbel. Waarom? Wel er zijn een reeks tekens die gelden als indi­ca­toren. Ga zelf maar na of u (som­mige van) deze sig­nalen als hebt opgemerkt:
  • Euforie in de media, in de zin dat wordt aanger­aden om te beleggen in aan­de­len of dat je min­stens je posi­ties moet vergroten.
  • Bericht­en over andere tij­den’, nieuwe economie’. Laat je niet mis­lei­den. De beurs veran­dert nooit, omdat de menselijke psy­cholo­gie ook nooit veran­dert. Dezelfde dri­jfv­eren die in de 17de eeuw de tulpen­bol­len­waanzin op gang bracht­en, lagen aan de basis van de Nasdaq-bubbel.
  • Inflatie die op hol slaat, waar­bij alles duur­der wordt, zoals brand­stof, lev­ens­mid­de­len, huishu­ur, vakanties.
  • Sti­j­gende goud­pri­js, gekop­peld aan de hol­lende inflatie. Te noteren: de goud­pri­js door­brak deze week (week 48, van 28 novem­ber tot 2 decem­ber 2005) het niveau van 500 dol­lar / ounce. Hier­mee wordt een 23 jaar oud record doorbroken!
  • Juichende bood­schap­pen van regeringslei­ders i.v.m. de economie. Denken we hier­bij aan een recente (vri­jdag 2 decem­ber ll.) toe­spraak van de Amerikaanse pres­i­dent George Bush waarin hij o.a. zei, dat de VS-economie in topvorm is. Daar­bij zweeg hij wijselijk over het han­del­steko­rt, de explosie van de won­ing­pri­jzen, de schulden­berg die VS-burg­ers opstape­len, de dreigende ineen­stort­ing van de pen­sioen­fond­sen en het fenomeen van out­sourc­ing. Verder in dit artikel komen we op deze pun­ten terug.
Ver­li­est iedereen bij een crash?

Mil­jar­den dol­lars zijn in rook opge­gaan’ is maar één van de vele zin­net­jes die cir­culeren als de mark­ten ineen­za­kken, zoals ten tijde van de Nas­daq-crash in maart 2000 en de maan­den erna. Tot op zekere hoogte is het mogelijk, maar het is geen algemene regel. Stel dat u een pakket aan­de­len hebt gekocht voor een bedrag van 25.000 euro. Vlak voor de crash is uw pakket 50.000 euro waard. Opeens dalen de koersen, u aarzelt, hoopt op beter­schap en als u zich realiseert dat het is mis­gelopen, zijn uw effecten nog maar 10.000 euro waard. Ten einde raad verkoopt u en incasseert een ver­lies van 15.000 euro. Dit bedrag is, wat u betre­ft, inder­daad in rook opge­gaan. Maar de make­laar of de bank waar u des­ti­jds hebt gekocht, hebben een winst van 15.000 geboekt.
Wie ook mooie zak­en doen bij crash­es, zijn de short­ers. Zij hebben de bui zien hangen, zij hebben de voorteke­nen van de crash goed ingeschat. Zij weten dat het gevaar­lijk wordt op de mar­keten, wan­neer zo goed als alle­man ent­hou­si­ast doet over aan­de­len en de mond vol heeft van al slapend rijk worden’.
Het komt er dus op aan, tegen de stroom in te dur­ven gaan en zek­er niet mee te doen aan de mas­s­apsy­chose ten tijde van een zich vor­mende zeepbel.
En als de aan­de­len na de crash hun laag­ste peil hebben bereikt, is long gaan de aangewezen tac­tiek. Op dit ogen­blik heeft de mas­sa angst om terug in te stap­pen en zal door de meerder­heid van de beleg­gers gewacht wor­den tot het lekker omhoog gaat’. In vele gevallen is het dan al te laat om op de trein te springen. 
Is er een crash op komst?
Guy Boscart heeft al meer dan eens aange­haald: er zijn ver­schil­lende sig­nalen dat een crash zich gaat aan­di­enen en hier­bij denken we vooral aan Wall Street als de toon­aangevende beurs. Wij zetten die sig­nalen op een rij.
1. De schulden­zeep­bel’
Zeggen dat de gemid­delde Amerikaan niet spaarza­am is, is een open deur intrap­pen. Boven­di­en is het ontle­nen van geld een gewoonte gewor­den, die gevaar­lijke pro­por­ties aan­neemt. Denken we maar de state­ment dat in de VS door de band genomen per cred­it card 16.000 dol­lar schuld is. Nu wor­den ook wonin­gen als onder­pand ingezet om toch maar te kun­nen bli­jven lenen. 

alt
Schulden­zeep­bel’. Bron: Glob­al Mar­kets Fund

We von­den dat we u boven­staande grafiek niet mocht­en onthouden. Ten tijde van de crash van 1929 had de schulden­berg een his­torisch hoogtepunt bereikt. Van­daag de dag is er een nieuw record gevestigd:
alt
Hier­boven ziet u de nationale schulden­klok van de VS. Het fabelachtige getal van ca 8,117 bil­jard dol­lar (8.117 mil­jard) is de open­staande pub­lieke schuld gis­teren 4 decem­ber 2005 om 15:39 uur lokale tijd in Ned­er­land of Bel­gië. Reken­ing houdend met een huidi­ge bevolk­ing van 297.882.950 per­so­n­en komt dit uit per Amerikaanse burg­er (jong en oud) op een schuld van maar lief­st 27.747.31 dol­lar (23.724 euro). Dit is zon­der de per­soon­lijke schuld die de burg­er eventueel nog heeft open­staan. Als we die schulden er ook nog bijreke­nen dan wordt dit bedrag vele malen hoger.
Deze kolos­sale schulden­last is risi­co­vol en de VS-over­heid heeft nauwelijks een idee, om niet te zeggen geen idee, hoe die put te vullen! Daar waarschuwt Greenspan al geruime tijd voor, maar hij beëindigt op 31 jan­u­ari 2006 zijn man­daat en wordt opgevol­gd door Ben Bernanke die bek­end staat om zijn makke­lijke gedacht­en omtrend de schulden­posi­tie. Als de economie maar draait komt alles vanzelf goed’, daarop komt zijn stand­punt neer.
Het gevaar dat hier­door een crash kan ontstaan, is te zoeken in de niet uit te sluiten rentev­er­hogin­gen die de Fed (Fed­er­al Reserve, Amerikaanse cen­trale bank) moet door­vo­eren. De FED moet de rente ver­hogen om de inflatie te bestri­j­den, want inflatie is iets wat zek­er niet uit de hand mag lopen. Op een bepaald moment zullen de schulde­naars in de prob­le­men komen, ze zullen hun inter­esten niet meer kun­nen betal­en en in gebreke bli­jven of bankroet gaan. Dit zal zijn weer­slag hebben op de economie en dus ook op de beurzen.
Als de schulden­zeep­bel uiteenspat, zal een ket­tin­gre­ac­tie plaatsvin­den die verni­eti­gend zal zijn voor zow­el de aan­de­len- als de oblig­atie- en valutamarkt.
2. De won­ingzeep­bel’
De huizen­markt in de VS wordt (nog) gedom­i­neerd door de stieren, die hun inspi­ratie vin­den in de his­torisch lage hypothe­caire rente. Tegelijk­er­ti­jd zijn de won­ing­pri­jzen de pan uit­geswingd de laat­ste jaren. Dit moet tot een breekpunt lei­den. Eens zullen de hypotheek­maatschap­pi­jen en/​of de banken de rente terug begin­nen aan te passen, denk aan wat we hier­boven zeg­den over de rentev­er­hogin­gen door de Fed.
Wan­neer de drang om huizen te kopen afneemt, komt een mech­a­nisme op gang dat zal voeren naar drama­tis­che sit­u­aties op de won­ing­markt. De pri­jzen zullen ineen­za­kken en velen zullen bli­jven zit­ten met hun onverkochte eigen­dom, niet meer in staat de aflossin­gen te financieren.
De ervar­ing heeft geleerd, dat de won­ing­pri­jzen eens zo zwaar door­we­gen op de economie als de aan­de­lenko­ersen. Als de won­ing­pri­jzen crashen met slechts’ 20%, dan zal het economis­che effect hier­van net zo groot zijn als een crash van 40% in Wall Street! En een pri­js­dal­ing van wonin­gen met 20% is op zichzelf niet spectaculair.
En dan hebben we het nog niet gehad over Fan­nie Mae en Fred­die Mac, de financiers van het groot­ste deel van de hypotheek­maatschap­pi­jen en van banken die hypotheken ver­lenen in de VS. In het artikel De vijf werken van Fan­nie Mae probeer­den we aan te tonen we aan hoe pre­cair de sit­u­atie bij Fan­nie Mae is. Als het daar mis­loopt, zal de won­ingzeep­bel in VS zek­er barsten. 
3. Het baby boomer­sprob­leem’
De zg. baby boomers zijn de Amerika­nen, geboren tussen 1946 en 1964. Het gaat om ca 76 miljoen indi­viduen, die nu tussen 41 en 59 jaar oud zijn en nog volop actief. Zij hebben steeds een ste­vig appeti­jt getoond voor beleg­gin­gen en hebben ze mee de crash­es van 1987 en 2000 in de hand gewerkt.
De baby boomers hebben ook bijge­dra­gen voor pen­sioen­fond­sen en de komende jaren zullen ze eraan begin­nen te denken op rust te gaan. Het geld dat hen als pen­sioen zal wor­den uit­ge­keerd, zal komen van het verkopen van de onderliggende stukken uit genoemde pensioenfondsen.
Deze mas­sale verkoop zal zijn weer­slag op de aan­de­lenko­ersen niet mis­sen. Sim­pel toch, denkt u, de huidi­ge gen­er­atie zal die aan­de­len wel kopen en klaar is Kees. Niet waar: de huidi­ge gen­er­atie heeft niet meer dezelfde koop­kracht als de vorige. Ze zit­ten tot over hun oren in de schulden, vergeet dat niet. Intussen heeft de economie een paar slechte peri­odes achter zich en zijn de lonen niet meer zo sterk geste­gen als vroeger het geval was.
4. Het uitbest­e­den van werk in het buiten­land
Het fenomeen gri­jpt met grot­er wor­dende snel­heid om zich heen: fir­ma’s ontslaan dure werkne­mers en lat­en hun job uitvo­eren door goed­kope buiten­landse werkkracht­en. Diege­nen die het leg­er van de werk­lozen moeten ver­voe­gen erbuiten gelat­en, is het een win-win sti­t­u­atie. Het bedri­jf doet drama­tis­che besparin­gen qua lonen en salaris­sen en de buiten­lan­ders wor­den rijk, naar eigen nor­men wel te ver­staan. De voor­beelden zijn legio: van assem­blagew­erk in Hon­gaarse of Pak­istaanse ate­liers tot het doen van de boekhoud­ing in Poolse of Indi­ase kantoren.
Uit een cijfer van 2003 blijkt, dat toen al 40% van de 500 groot­ste bedri­jven van de VS zich bezig hield­en met uitbest­e­den van werk. Economen gin­gen er in datzelfde jaar 2003 van uit, dat in de VS 14 miljoen jobs bedreigd zijn door uitbestedingen.
Om toch maar aan de slag te bli­jven, zijn nu vele duizen­den werkne­mers bereid gevoelig te gaan inlev­eren. En met gevoelig bedoe­len we niet 10 of 20% min­der, maar wel hap­pen van 40 tot 60% uit het loon of het salaris, want in de lageloon­lan­den is men tevre­den met een inkomen dat tot 5x min­der is dan dat in de States.
5. Het aanzwellende handelstekort
In april ll. ver­scheen op deze site het artikel Han­del­steko­rt VS breekt alle records. Toen von­den we het al sterk, dat het teko­rt op de han­dels­bal­ans (het ver­schil tussen in- en uit­gevo­erde waarde) in feb­ru­ari van dit jaar de 61 mil­jard dol­lar had bereikt. Wij gin­gen ervan uit, dat de over­heid in de VS alles in het werk zou stellen om het tijd te doen keren. Dit is niet gebeurd. In sep­tem­ber knalde het han­del­steko­rt van de VS door het pla­fond van 66 mil­jard dol­lar door 66,1 mil­jard dol­lar te bereiken. Anal­is­ten had­den slechts’ 61,5 mil­jard dol­lar verwacht.
Deze sit­u­atie duidt erop, dat de Amerikaanse pro­ducten min­der en min­der gekocht wor­den in het buiten­land en dat de con­sument in de VS gretig buiten­landse pro­ducten aankoopt (met geleend geld?). Hier­door komt er extra druk op de zeepbel.
Gedragscode bij crashgevaar
Als we lessen willen leren uit het verleden en als we boven­staande sig­nalen i.v.m. een mogelijke crash mogen geloven, dan lijkt de tijd rijp om prak­tis­che maa­trege­len te nemen teneinde zich in te dekken tegen het ogen­blik, dat Wall Street door de knieën gaat, het moment dat zelfs de Pop­pen­spel­ers niet meer aan beurs­ma­n­ip­u­latie kun­nen doen.
Dit is o.i. de gedragscode in zulke omstandigheden:
a) neem geregeld winst op long-posi­ties, een winst tot 10% is al voldoende, 
b) werk met stop loss­es, waar­van je het niveau dagelijks aanpast, 
c) schuw short-posi­ties niet
d) zodra de beurs waarin je hebt belegd op 1 dag 5% daalt, doe dan onmid­del­lijk alle long-posi­ties weg, 
e) let op voor adviezen van make­laars, banken of andere spe­cial­is­ten’ met com­mer­ciële bedoelingen,
f) volg nieuws en com­mentaren op onze site (zie dagelijkse bericht­en van o.a. Guy Boscart).
Wan­neer een crash zich zal voor­di­en, is helaas niet te voor­spellen. Waarom niet? Omdat het een zuiver spel is van de menselijke psy­cholo­gie, van emoties die een vonk nodig hebben om een explosie te veroorzaken.
De zeep­bel is er, de naald om ze te door­prikken is er ook. Wan­neer de waanzin vol­doende groot is om de naald naar de bel te bren­gen, dat is de vraag.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

5 decem­ber 2005.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.