...

Beursgeschiedenis: Hypes, crashes, waanzin: deel 5

27 november 2005, 19:16 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

alt

In dit vijfde en voor­laat­ste deel van deze reeks bespreken we een even­e­ment, dat vol­gens som­mi­gen geldt als de laat­ste bub­ble van de 20ste eeuw, maar vol­gens ons die benam­ing niet mag dra­gen .… Ook hebben we het over de laat­ste hype van de 20ste eeuw, vol­gens som­mi­gen de eerste van de 21ste eeuw. 


Hypes, crash­es, waanzin: deel 5 
We beëindig­den ons vorige artikel door te zeggen, dat met het door de knieën gaan van de Nikkei-index begin 1990 de laat­ste bubbel van de 20ste eeuw uiteenges­pat was. Ook zeg­den we dat er in de 21ste eeuw nog geen crash­es geweest waren. Hier­mee hebben we u opzettelijk op het ver­keerde been geplaatst. Wat dan met het deba­cle van de Bar­ings­bank en met de tech­nolo­giecrash, zult u zich terecht hebben afgevraagd. In dit artikel hebben we het over deze twee heikele punten.
1995: het bankroet van de oud­ste bank van Groot-Brittannië 
In feb­ru­ari 1995 ging Bar­ings Bank fail­li­et en verd­ween na 233 jaar de oud­ste Britse bank van het toneel. Koningin Elis­a­beth II her­self was er klant en deze bank had de oor­logen tegen Napoleon gefi­nancierd, eve­nals o.a. het graven van het Nord-Amerikaanse Erie kanaal. Dat het zover had kun­nen komen, is een onwaarschi­jn­lijk ver­haal, met als cen­trale figu­ur Nick Lee­son, een roekeloze trad­er en gladde jon­gen. Zijn recept: werk jezelf in in een organ­isatie dankz­ij enkele klink­ende suc­cessen, zorg dat je man­age­ment geen kaas heeft gegeten van het han­de­len in derivat­en en ga er dan lustig op los, gebruik mak­end van een eigen rekein­ing die nie­mand kent. U kunt de rest nalezen in ons artikel 10 jaar na Bar­ings-deba­cle: wie volgt?
De gebeurte­nis bracht een wereld­wi­jde schok teweeg, met als voor­naam­ste effect het voor jaren ver­loren gaan van het vertrouwen in derivat­en. Toch vin­den wij, het Bar­ings-deba­cle niet past in het rijt­je van hypes, omdat het zich afspeelde in één fir­ma, met slechts één per­soon in de hoof­drol, omringd door een incom­pe­tent man­age­ment. Iets heel anders dan de mas­sahys­terie, lei­dend tot een hype, dan een zeep­bel enzovoort.
2000: de Nasdaq-crash
Rond de mil­len­ni­umwis­sel­ing waren er bij ver­schil­lende gele­gen­heden dis­cussies rond de situer­ing van het beroemde jaar 2000. Beho­orde het jaar 2000 al bij de 21ste eeuw of nog net niet? Bij het begin van de west­erse tij­dreken­ing had men blijk­baar geen reken­ing gehouden met een jaar 0 en door deze slordigheid zou het jaar 2000 eigen­lijk niet echt bestaan! Naar onze mening is het zo een soort debat dat past bij het dis­cus­siëren over het ges­lacht van de enge­len. Het jaar 2000 heeft er in alle geval voor gezorgd, dat het nooit zou ver­geten wor­den, of het nu echt bestond of niet.
In het artikel Waar was u toen de bub­ble barstte? schetst Guy Boscart de peri­ode voor en na 10 maart 2000, toen de Nas­daq Com­pos­ite Index zijn his­torische top van 5.132.5 pun­ten neerzette. En dan te weten, dat in 1996 de Nas­daq nog op 600 pun­ten stond: meer dan 850% sti­jging in 4 jaar. Als dat geen bubbel was…
De hype, de motor achter deze ongelooflijke sti­jging, vond zijn oor­sprong in het suc­ces van de per­son­al com­put­er en als wat er rond ontstond in de 1990’er jaren. De scher­men­beurs Nas­daq lag en ligt nog alti­jd in het ver­lengde van deze technologie.
Op het einde van de 1980’er jaren begon de pc wereld­wi­jd door te breken. De lever­anciers realiseer­den zich al heel vlug, dat er weinig te ver­di­enen was met het verkopen van de appa­ratu­ur, waar­van de markt al heel vlug bulk­te van aan­bieders, vooral vanu­it het Verre Oost­en. Soft­ware, daarmee kon je rijk wor­den. Dat had­den Bill Gates en zijn col­le­ga’s vlug door en het suc­ces van Microsofts Win­dows bleef niet uit. In 1994 deed het inter­net zijn entrée voor de dagdagelijkse gebruik­er en samen hier­mee spron­gen vele bedri­jven op de vrolijk bergop snor­rende kar: Yahoo, Ama­zon, Ebay.
Velen vol­gden deze voor­beelden, garages en lood­sen zat­en jonge mensen te zwoe­gen achter hun pc’s, werk­end aan nieuwe soft­ware-toepassin­gen. En hun inspan­nin­gen wer­den qua­si onmid­del­lijk belond, want vanaf de ver­schi­jn­ing van hun bedrijf(je) op de beurs gin­gen de koersen hoger en vele miljon­airs wer­den gecreëerd in uren of dagen tijd. Het was immers de gewoonte om medewerk(st)ers te betal­en met aan­de­lenop­ties bij gebrek aan harde dollars.
Suc­cessver­halen deden de ronde met op de achter­grond de Nas­daq die steeg en bleef sti­j­gen. De hype werd gevoed door ent­hou­si­aste artike­len van waarne­mers’, econ­o­mis­ten’ of erg­er nog experts’, die het had­den over de Nieuwe Economie, een nieuwe tijd waarin de beurzen enkel nog kon­den sti­j­gen. Immers, de elek­tro­n­is­che tech­nolo­gie was nog maar in haar beginfas.
In de zich snel vor­mende zeep­bel von­den beun­hazen à la World Online en Lernout en Haus­pie een plek om hun bedrieglijke werk te doen. Slechts een hand­vol mensen had oor naar diege­nen die ver­wit­tig­den over een overver­hit­ting van de economie. Wie luis­ter­de toen naar Alan Greenspan, wan­neer hij in feb­ru­ari 2000 herin­nerde aan zijn uit­spraak van in 1996 over irra­tional exu­ber­ance’ (irra­tionale overdrijving)?
De Nas­daq werd het podi­um van woeste tafer­e­len, met dot.com-bedrijfjes die uit het niets ver­sch­enen, geleid door vol­sla­gen onbek­ende der­tigers, zon­der busi­ness plan, zon­der een echte prod­uct, enkel in vage tech­nis­che ter­men bluffend over nieuwighe­den die de men­sheid nodig had. Deze der­tigers wer­den miljon­airs zodra ze ver­meld wer­den in de lijsten van Nasdaq.
alt
Nas­daq Com­pos­ite Index, 1 jan­u­ari 1999 tot 30 novem­ber 2000
Op 10 maart 2000 piek­te de Nas­daq op de eerder ver­melde 5.132,5 pun­ten en sloot die dag op 5.049 pun­ten. Euforie alom, velen waag­den zich aan voor­spellin­gen wan­neer deze index de 6.000 zou bereiken! De dag erop daalde de index, wat velen als een nor­male’ adem­pauze beschouw­den. Banken en make­laars raad­den hun cliën­ten aan om nog gauw wat bij te kopen, vooraleer de Nas­daq opnieuw de hemel ging bestor­men. En na half maart 2000 zag het ernaar uit, dat ze gelijk had­den ook, want voor een tweede keer werd de kaap van 5.000 pun­ten genomen. Maar dan was het uit. Het ging zuid­waarts met de Nas­daq, er was geen houden aan en na enkele vruchteloze pogin­gen om terug te vecht­en, belandde de index op 9 okto­ber 2000 78% onder de piek van 10 maart.
De zeep­bel was gebarsten, een peri­ode van irra­tionele over­dri­jv­ing en schaamteloos oppor­tunisme was voor­bij. De investeerders had­den zich gere­aliseerd, dat de bedri­jf­jes waaraan ze hun spaar­centen had­den gespendeerd, nooit de verwachtin­gen zouden waar­mak­en. Boven­di­en doken aller­lei fraude­schan­dalen op, afin het kli­maat ten tijde van het einde van een hype.
Dit was de bubbel van het jaar dat niet goed wist of het nu bij de 20ste of de 21ste behoorde.
In deel 6, tevens het laat­ste van deze reeks, proberen we samen te vat­ten wat we kun­nen leren uit al deze beursel­lende, hoe een bubbel kan gede­tecteerd wor­den, wan­neer de vol­gende crash zou kun­nen plaatsvin­den en hoe u moet rea­geren als een bubbel barst.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

27 novem­ber 2005.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.