![](/images/legacy-images/images/Arnoud_01.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opéénvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Bovengenoemde factoren komen wekelijks aan bod en plaatsen recente ontwikkelingen in de context van de actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen. Ook wordt er een rendementsberekening gemaakt waarbij de beleggingsresultaten van onze voorbeeldstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ wordt vergeleken met het rendement van de AEX en van een spaarrekening.
2. Terugblik week 7
De AEX is deze week gestegen van 432,10 naar 434,81
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling is ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3703 miljoen euro per dag. De omzet is tijdens de dagen waarop de AEX is gestegen, niet boven het gemiddelde uitgekomen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore,Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland). Het lijstje is inmiddels uitgegroeid tot 27 indices.
Zelfs het langlopend voortschrijdend gemiddelde van steeds meer indices uit het Verre Oosten staan op het punt om te draaien van stijgen naar dalen. Volgens de methodiek van de technische analyse kunnen we concluderen dat er sprake is van een wereldwijde malaise.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,0 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
Macro-economisch. Nederlanders zijn vorig jaar massaal gaan sparen. Vooral Deposito’s, waarop zij hun geld voor langere tijd kunnen wegzetten, blijken in trek te zijn (bron: Het Financieele Dagblad, 09/02/2008). Geld dat voor een langere periode is weggezet, kan niet worden belegd in aandelen. Wellicht dat dit één van de redenen is dat de beursomzet niet toeneemt tijdens dagen waarop de AEX stijgt. Overigens zijn de spaartegoeden, zie www.cbs.nl , ook ten opzichte van 12 maanden geleden gestegen. Wilt u meer informatie over sparen? Surf dan eens naar www.vanspaarbankveranderen.nl .
Bedrijfseconomisch. Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. De afgelopen week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: — Telcombedrijf TeliaSonera schrapt 3000 banen; — Polaroid sluit aan het einde van het jaar een fabriek in Enschede waarbij enkele honderden banen verloren gaan; — Credit Suisse schrapt 500 banen bij de divisie ‘zakelijke afdeling’;- Organon schrapt 100 banen;- Morgan Stanley zet 1000 mensen op straat van de divisie hypotheken.
Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende drie bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: Philips, Royal Dutch, SBM Offshore (bron: Het Financieele Dagblad, rubriek ‘weekoverzicht aandelen’).
Voor het Europese bedrijfsleven is de winst per aandeel is door analisten, ten opzichte van vorige week, teruggeschroefd van 9,4 procent naar 8,6 procent (www.fd.nl , 11/02/2008). Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de koers-winstverhouding en misschien wel voor het dividendrendement.
Harry Geels, www.dft.nl (column ‘Onheilspellend negatieve bankreserve’, 11/02/2008) schrijft dat het eigen vermogen van een bepaalde groep Amerikaanse financiële instituten zover is afgenomen dat er zelfs sprake is van een negatief eigen vermogen. Het hebzuchtige gedrag van banken, doordat zij zichzelf op de markt voor rommelhypotheken en liegkredieten hebben begeven teneinde met risicovolle transacties toch geld te kunnen verdienen, kan nu wel eens uitmonden in het spreekwoordelijk gezegde; ‘wie een valkuil voor een ander graaft valt er zelf in’. Banken kunnen op dit moment ook veel minder geld uitlenen aan personen of bedrijven die wel in staat zijn om het geleende geld terug te betalen. In Amerika dreigen zelfs studenten geen geld meer te kunnen leven voor hun studie. Waar moet dit naar toe?
De uitzendmarkt krimpt in Amerika. Alle drie de uitzenders (Manpower, Vedior, Kelly Service) boekten een gemiddelde omzetdaling van 4 procent. Tijdens een periode met economische neergang zullen bedrijven eerst de oproep van de uitzendkrachten beperken, ten einde het ontslag van vaste medewerkers vooralsnog uit te stellen,.
Politiek. Ook politieke ontwikkelingen kunnen de koersen beïnvloeden. Het komt niet zo vaak voor. Maar als zij een rol spelen, kan de impact enorm zijn. Hugo Chávez is pislink op Exxon Mobil. Het oliebedrijf is het eerste bedrijf dat harde juridische maatregelen neemt om zijn belangen te beschermen en toe te eigenen. Exxon Mobil heeft voor 12 miljard dollar beslag laten leggen op westerse belangen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf.
Het Venezolaanse bedrijf is voor Huge Chàvez een zeer belangrijke inkomstenbron. Van deze opbrengsten worden sociale projecten gefinancierd. Mogelijk kan het bedrijf geen geld meer aantrekken op de kapitaalmarkt. Hugo Chàvez dreigt nu de oliekraan dicht te draaien naar de VS. Tenminste als de economische oorlog tegen zijn land doorgaat, want dan start hij zelf een economische oorlog door de olie-export naar de VS stop te zetten, zo was vanochtend op het nieuws (Ned 1, 11/02/2008) te horen.
Het is niet te hopen dat deze economische oorlogsdreiging wordt doorgezet. De politieke soep wordt meestal niet zo heet gegeten worden als zij wordt opgediend. Beide landen zouden in de problemen kunnen komen. Amerika importeert veel olie uit Venezuela. Een boycot heeft in ieder geval tot gevol dat de olieprijs spectaculair kan stijgen.
De Amerikanen kunnen bij sterkt stijgende benzineprijzen, als gevolg van een economische oorlog met Venezuela in ieder geval niet meer aan een recessie ontkomen. Ook Zuid-Amerika kan negatieve gevolgen ondervinden van een economische oorlog. Hugo Chàvez kan in het geval van een olie-exportstop zijn sociale programma’s in de regio moeilijker bekostigen. Het stopzetten van deze sociale programma’s, ofwel het stopzetten van de import van goedkopere olie uit Venezuela, kan de economische groei in de regio remmen. Voorlopig profiteert Hugo Chàvez van de situatie. De olie is deze week enkele dollars per van duurder geworden.
Opmerkelijk. Zodra het spaartegoed toeneemt, zullen de consumptieve bestedingen afnemen. Tenminste als het verschil niet met consumptieve leningen wordt opgevuld. De laatste jaren neemt het spaartegoed toe en is het verschil vermoedelijk wel degelijk opgevuld met consumptief krediet. Omdat Jan Modaal sinds 2001 zijn handen vol heeft om zijn koopkracht vast te houden, zijn het vooral de rijkeren geweest die de laatste jaren meer konden sparen. Hierdoor neemt de ongelijkheid van de rijkdom toe.
Bij een ongelijke verdeling van rijkdom treed er vooral een concentratie op van geld bij relatief weinig personen. Deze concentratie heeft als ongewenst neveneffect dat het aantal consumenten toeneemt die geen geld of bezittingen heeft. Als deze consumenten toch willen meedoen en de levensstijl van de (super)rijken een klein beetje willen imiteren, moeten deze consumenten bij de banken aankloppen. Echter, deze consumenten hebben geen of weinig geld en hebben een lagere kredietwaardigheid. Als banken toch met hen in zee gaan, neemt het aantal risicovolle leningen toe.
Banken willen natuurlijk geld verdienen, hun aandeelhouderswaarde vergroten en waarschijnlijk ook niet voor elkaar onder doen. Doordat de concurrentie toeneemt zullen ze genoegen nemen met klanten die een lagere kredietstatus hebben. De ellende is feitelijk gestart bij een ongelijke verdeling van de rijkdom.
Hier ligt de basis van het probleem op het gebied van de ‘rommelhypotheken’. Banken hadden talloze aanvragen moeten of kunnen weigeren. Zij hebben dit waarschijnlijk niet gedaan omdat anders de concurrent er met de winst vandoor ging. Zeker nadat iedereen zo slim was om de ‘rommelhypotheken’ te verkopen kon er een ongebreidelde geldmachine ontstaan. Banken moesten wel heel sterk in hun schoenen staan om niet een graantje mee te pikken en de minder kredietwaardige klanten te weigeren.
De geldmachine begint te kraken zodra de totale vraag om welke reden dan ook afneemt. Er blijven dan meer consumentenproducten of diensten (hypotheekverstrekking) op de plank liggen. Hierdoor neemt het aantal bedrijven of banken toe dat niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen toe. Gedwongen ontslagrondes doen hun intrede.
Het aantal banken wat niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen neemt duidelijk toe. Gelukkig zijn deze banken de laatste maanden gesteund met tijdelijke kredieten van de FED en van de ECB. Waarschijnlijk zijn hierdoor jaren “30 taferelen voorkomen. Het is een kwestie van tijd voordat we weer over faillissementen horen. Ondertussen verliezen de rijkeren bij elk faillissement een stukje vermogen. Hierdoor neemt de ongelijkheid van de rijkdom tijdens een recessie of depressie langzaam maar zeker weer af. Daarna begint het spel weer opnieuw. Leren we eigenlijk wel wat van de geschiedenis?
3. Dalende fase
We zitten in de tweede maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af. De lengte van de dalende fase varieert van drie maanden tot drie jaar.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend het beursklimaat in negatieve zin wordt beïnvloed.
Tijdens de dalende fase kunt u letten op kenmerkende verschijnselen: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, neerwaartse bijstelling van de winst per aandeel, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520 – 434): -/- 16,5 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 12 maanden — maart 2007 t/m februari 2008): 4,1 procent
Beleggers die volgens de principes van de beurscyclus beleggen zijn op tijd uitgestapt. Zij hebben ten opzichte van de AEX een positief rendementsverschil gerealiseerd van 20,6 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase): Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update (01÷01÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotkoersen december 2007
7. Reacties. Heeft u gereageerd op bovenstaande column? Ik zal proberen om een reactie te geven. Helaas kan ik niet garanderen dat dit ook altijd zal lukken. Zeker niet als er steeds meer wordt gereageerd. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft.
@Turbo Britt. Je hebt helemaal gelijk. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Feitelijk is er sprake van een massale vicieuze cirkel in de gemoedstand van talloze beleggers en consumenten. Ik denk dat alles te maken heeft met onze manier van denken. De manier waaop we nadenken over ervaringen en of gebeurtenissen die ons overkomen, bepalen ons gevoel. Het gevolg is dat we overtuigd raken van ons verwachtingspatroon voor de nabije toekomst. Ofwel, de meesten onder ons gaan ervan uit dat er ‘steeds meer van hetzelfde komt’. Als we bang worden voor koersverlies gaan we ervan uit dat de beurs nog verder zal terugzakken en als we optimistisch zijn gaan we ervan uit dat er nog mooiere koerswinsten in het verschiet liggen. Terug naar de beurscyclus.
Tijdens de bodemfase zijn beleggers te bang om te beleggen. Immers, de fikse koersverliezen staan nog in ons geheugen gegrift. In werkelijkheid kun je alweer wat kopen. Tijdens de topfase verwachten we dat de voorspoed tot het oneindige doorgaat. In werkelijkheid zou je al afscheid moeten nemen van je aandelen.
Beleggers en consumenten maken niet allemaal tegelijk een omslag in hun denken. je hebt altijd haantje de voorste , de volgzame middenmoter, de sloomsten en de notoire dwarsliggers. Kortom, we denken allemaal verschillend. Gelukkig maar. Wie heeft de wijsheid in pacht? Zeg het maar. Voor elke mening is een tegenargument te bedenken. Volgens mij is dit een antwoord op je vraag. Wil je hier meer over weten. Surf dan eens op het internet onder de zoekwoorden Rationele Emotieve Therapie. Ik heb op enkele sites hierover geschreven in relatie tot het beleggen in aandelen.
Bedankt voor je reactie,
Arnoud
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!