![](/images/legacy-images/images/Arnoud_01.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opéénvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
De actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen komen ook aan bod. Tot slot maken we tijdens de topfase tot de bodemfase en vanaf de bodemfase tot de topfase een rendementsberekening van een spaarrekening ten opzichte van het rendement op de AEX.
2. Terugblik week 2.
De AEX is deze week gedaald van 500,60 naar 481,83
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling lijkt te zijn ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3738 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment zijn er meerdere indices waarvan het langlopend voortschrijdende gemiddelde daalt. Voorbeelden hiervan zijn: — Amerika (Transport, midcapper Russell 2000 index); — Azië (Japan, Nieuw Zeeland); — Europa (België, Italië, Zwitserland, Stockholm, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland).
De koers/dividendverhouding bedraagt deze week 35. De geschiedenis leert ons dat aandelen bij zo’n hoog verhoudingsgetal duur zijn. Vlak voor de krach van 1987 stond de koers/dividendverhouding bijna even hoog. Een hoge koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn, ondanks alle problemen van de laatste tijd, zeer optimistisch gestemd.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,4 procent.
Macro-economisch. Ook de werkloosheid doorloopt een cyclus van hoog naar laag en van laag naar hoog. Zodra er een neerwaartse spiraal op gang is gebracht, kan deze negatieve spiraal zichzelf versterken. Dit proces kan uitmonden in een recessie of zelfs een depressie.
Zodra de werkloosheid begint te stijgen kunnen de volgende processen in gang gezet worden: een afnemende industriële productie, teruglopende investeringsactiviteiten, toenemend aantal faillissementen, meer werkloosheidsuitkeringen, een afnemende export waarvan het gevolg kan zijn dat de binnenlandse bestedingen af kunnen nemen en tot slot kunnen aandelen sterk dalen.
In Amerika loopt de werkloosheid in snel tempo op, namelijk van 4,4 procent (maart 2007) naar 5.0 (december 2007). Een stijging van ruim 13 procent in slechts negen maanden.
Bedrijfseconomisch. De beurs wordt in grote mate beïnvloed door het consumentenvertrouwen en de werkloosheidsverwachting. Volgens het www.cbs.nl (conjunctuurbericht, 13/12/2007) kunnen beleggers op een dalende beurs rekenen als de werkloosheidsverwachting toeneemt.
Volgende week begint het kwartaalcijferseizoen. Het lijkt me een reële gedachte om te veronderstellen dat sommige bedrijven reorganisaties zullen aankondigen. Meestal gaan deze reorganisaties ook gepaard met ontslagrondes. Berichten over faillissementen en/of ontslagrondes knagen bij consumenten en beleggers aan hun gevoel van ‘financiële veiligheid’. Dit komt omdat zij deze berichten na verloop van tijd op zichzelf gaan betrekken. Menig werknemer zal zichzelf de volgende vraag stellen: ‘Kan het mij ook overkomen?’.
Deze week kregen we van enkele bedrijven een voorproefje: Tell Sel is failliet verklaard en Rederij Maersk schrapt enkele duizenden banen. Men verwacht dat Citigroup volgende week een massaontslag zal aankondigen.
Opmerkelijk. Harry Geels heeft op www.dft.nl (rubriek goeroes, 04/01/2008) een zeer leerzame column geschreven, ‘Leuke quotes over geld en beleggen’. Het is de moeite waard om deze column te gebruiken voor een zelfonderzoek. Wat kunt u van deze quotes leren? Hetzelfde geldt voor mijzelf? Wat betekent bijvoorbeeld de uitspraak van Benjamin Graham voor mijn theorie over de beurscyclus? ‘Eindelijk ook een uitspraak van de vader van het waardebeleggen Graham. ‘Investors learn nothing, and forget everything’ – Benjamin Graham.’
Beleggers maken volgens Benjamin Graham steeds dezelfde fouten. Volgens mij leren we zo weinig van onze fouten omdat we hardnekkig blijven vasthouden aan onze verkeerde overtuigingen. Zodra we onze denkwijze leren kennen, kunnen we onze overtuigingen bijstellen. De Rationele Emotieve Therapie kan ons hierbij helpen.
Volgens de Rationele Emotieve Therapie (RET) worden onze gevoelens beïnvloed door de manier waarop we over iets denken. Door onze gedachten, ofwel vast te stellen waarvan we overtuigd zijn, te toetsen aan de werkelijkheid kunnen we leren om vooruit te kijken.
Ellis, de grondlegger van de RET, stelt dat ideeën of overtuigingen van invloed zijn op uw gevoelens. Uw gedachten over een gebeurtenis of ervaring beïnvloeden uw gevoelens. Daarom kan een gebeurtenis bij de één een plezierig gevoel oproepen terwijl dezelfde gebeurtenis bij iemand anders juist een rotgevoel kan oproepen. De RET kan je helpen met het ontwikkelen van realistische gedachten. Het ABC-schema is hierbij een nuttige instrument.
Realistische gedachten voldoen aan onderstaande criteria:
1. Ze zijn waar;
2. Ze helpen je te voelen zoals je jezelf wilt voelen;
3. Ze helpen je om ongewenste negatieve gevoelens te vermijden;
4. Ze helpen je bij het bereiken van je doel;
5. Ze helpen je om ongewenste conflicten te vermijden en/of op te lossen;
6. Ze bevorderen je lichamelijke gezondheid.
Het ABC-schema werkt als volgt:
A. Maak een korte beschrijving van een actuele situatie of gebeurtenis. Breng bijvoorbeeld de onroerendgoedmarkt in kaart. Zet je hypotheek hier tegen af.
B. Beschrijf uw gedachten over de huizenmarkt. Welke overtuiging heeft u bij A.
C. Welk (on)gewenst gevoel ontdekt u? Welk (on)gewenst gedrag ontdekt u?
D. Daag uw gedachten en gevoelens bij B. en C. uit. Eventueel praat u er met anderen over. Mensen die u vertrouwd, maar geen belangen hebben in de onroerendgoedmarkt, en weten waar ze het over hebben. De volgende vragen kunnen u helpen, namelijk: Zijn uw gedachten waar? Is uw gepieker terecht? Is uw optimisme terecht? Is uw overtuiging terecht? Wat leert de geschiedenis ons? Wat kan ik beter denken en voelen?
E. Als u na de punt D tot de conclusie komt dat het beter is om over een bepaalde situatie anders te gaan denken, kunt u ook anders reageren op de situatie of de gebeurtenis (A). Welk effect zou dat hebben? Welk gewenst gedrag zou u zichzelf eigen kunnen maken? Zou u zichzelf met dit gedrag in de toekomst minder stress bezorgen?
Tijdens een zelfonderzoek kunt u ontdekken of uw overtuigingen zijn gebaseerd op realistische gedachten. Neem hiervoor de tijd en gun uzelf ook de tijd om gebruik te maken van brononderzoek. Bespreek uw bevindingen met een professionele beleggingsadviseur voordat u tot actie overgaat.
Op www.blikopdebeurs.com (zoekwoord: ret) kunt u in de column ‘Beursstress?’ en in de column ‘Kunt u aan uw beleggingshypotheek failliet gaan?’ meer over deze onderwerpen lezen. Op www.thema.nl (zoekwoord: Carry Petri) vindt u boeken over het thema stress.
3. Topfase
Sinds het voorjaar zit de AEX in de topfase. We zitten nu circa elf maanden in de topfase. Over het algemeen duurt deze fase ongeveer drie tot twaalf maanden. Volgens dit patroon zal de daling binnen enkele maanden beginnen. Uitzonderingen bevestigen de regel. In het tijdspad van de beurscyclus wordt er meestel om de drie à vijf jaar een belangrijke bodem neergezet. De laatste belangrijke bodem hebben we in maart 2003 gezien. Ruim 4 ½ jaar geleden.
Deze fase wordt gekenmerkt door hoge omzetten en sterk schommelende koersen. De beurs lijkt op een achtbaan. Goed nieuws maakt langzaam maar zeker plaats voor slecht nieuws. Beleggers die aan het eind van de stijgende fase zijn begonnen met het beleggen in aandelen beginnen te twijfelen. Op een gegeven moment worden er meer aandelen verkocht dan aangekocht. De koersen beginnen te dalen. De beursomzetten nemen af.
Volgens de theorie van de beurscyclus kunnen lange termijn beleggers hun aandelen tijdens de topfase verkopen! Tijdens de dalende fase zullen de koersen verder afbrokkelen. Als u tijdens de dalende fase uw aandelen in bezit houdt, zult u de waarde van uw portefeuille zien slinken. Is dit ook uw overtuiging? Dan kunt u overwegen om uw aandelen te verkopen, teneinde een verder koersverlies te voorkomen.
Speculanten, mits zij geloven in de theorie van de beurscyclus, kunnen volgens deze theorie lange termijn putopties kopen. Beleggers die niet willen speculeren, kunnen hun geld op een spaarrekening storten.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de topfase en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520−481, 11/1/2008): -/- 7,5 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 11 maanden — maart 2007 t/m januari 2008): 3,8 procent
Rendementsverschil in het voordeel van sparen: 11,3 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de topfase of al in de dalende fase zitten.
AEX: Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
AMX: Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update (01÷01÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotkoersen december 2007
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!