1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
We schrijven wekelijks over de actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen. We maken eveneens een rendementsberekening. Hierbij vergelijken we de beleggingsresultaten van onze strategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ met de AEX en met een spaarrekening.
2. Terugblik week 3.
De AEX is deze week gedaald van 481,83 naar 450,08
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling is ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3766 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Transport, midcapper Russell 1000, 2000, 3000 en de SP500- index); — Azië (Japan, Nieuw Zeeland); — Europa (België, Italië, Zwitserland, Stockholm, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Spanje). Het lijstje wordt steeds langer.
Een hoge koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft enkele maanden voordat de AEX in juli 2007 een top (563, 13/07/2007) bereikte, een verhoudingsgetal gehad van 50 (februari 2007 en april 2007). Inmiddels is de koersdividendverhouding teruggelopen naar 34
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,3 procent.
Macro-economisch. De economische teruggang in de industriële wereld eist zijn tol. We hebben teveel schulden opgebouwd, we hebben te weinig gespaard. Persoonlijke reserves zijn minimaal. Bij een economische teruggang zal het aantal persoonlijke faillissementen toenemen omdat het aanhalen van de broekriem voor velen onvoldoende zal blijken te zijn. In Amerika en in Nederland zie je al een toename van gedwongen huizenverkopen.
Consumenten die failliet gaan of werkloos worden, consumeren minder omdat ze minder te besteden hebben. Afnemende consumentenbestedingen zal een aantal bedrijven aansporen om reorganisaties aan te kondigen en te snijden in de personeelskosten. De ontslagrondes die daarmee gepaard gaan, zullen nog meer mensen in de financiële problemen brengen. Zo kan er onbedoeld een sneeuwbaleffect ontstaan. In dit verband is het winstalarm van de grootste creditcardonderneming ‘Capital one Financial’ zorgelijk te noemen. Ook de toename van gedwongen huizenverkopen, in Amerika en in Nederland, zijn een slecht voorteken.
Bedrijfseconomisch. Tijdens de top- en dalende fase neemt het consumentenvertrouwen af en is de kans groot dat werknemers er steeds meer vanuit gaan dat de werkloosheid toe zal nemen. Volgens het www.cbs.nl (conjunctuurbericht, 13/12/2007) hebben deze twee factoren een behoorlijk invloed op de koersontwikkeling van aandelen. Zodra deze twee indicatoren zich in negatieve zin ontwikkelen, zoals dit tijdens de topfase en dalende fase meestal het geval is, zal de beurs dalen.
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen en tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Deze week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: Rolls-Royce schrapt 2300 banen, Citygroup ontslaat zo’n 4200 werknemers, platenlabel Emi denkt tussen de 1500 à 2000 banen te schrappen, UBS schrapt 1500 banen, Novartis schrap 2500 banen en ook General Motors gaat in personeelskosten snijden.
Volgens Moody’s wordt 2008 een omslagjaar, waarin grote faillissementen terugkeren in het straatbeeld (Het Financieele Dagblad, 12/01/2008).
Opmerkelijk. Matthijs Bouwman heeft op www.z24.nl (11÷01÷2008) een leuk artikel geschreven ‘Korte rokjes? Vergeet recessie’. Hij heeft een aantal alternatieve beleggingsstrategieën beschreven. Humoristisch om te lezen. Er zit natuurlijk een kern van waarheid in zijn betoog. Alleen is het niet zo makkelijk om dit soort gegevens in je beleggingsstrategie te integreren.
Hij stelt dat je op basis van de depressieve ondertoon van popliedjes, het R‑woord, de lipstickindicator en de roklengte kunt bepalen of er een recessie komt. Alle indicatoren, behalve de roklengte, staan volgens Matthijs op rood. Het dragen van gedurfde rokjes toont aan dat het volgens de vrouwelijke consumenten erg goed gaat. Je kunt het ook omdraaien en stellen dat het dragen van korte rokjes juist een teken van armoede is.
Uit allerlei onderzoek blijkt dat vrouwen na een scheiding het financiële slachtoffer zijn. Als we dit afzetten tegen de komst van ontslagrondes, dan zullen ook vrouwen minder snel een nieuwe baan vinden. Het vinden van een nieuwe economisch zelfstandige partner is de snelste weg naar financieel geluk. Het dragen van een gedurfd rokje helpt je bij het vinden van een partner. In dit geval Matthijs ;-)……staan alle seinen op rood en komt die recessie er wel.
3. Dalende fase
De dalende fase is begonnen. Het heeft lang geduurd voordat de topfase het bijltje erbij moest neergooien. Volgens de theorie duurt de topfase maximaal twaalf maanden. Het zijn er elf geworden. Beleggers veranderen hun inzichten niet zomaar. Daarvoor moet er wel wat gebeuren. Feitelijk komt het erop neer dat beleggers, vaak zonder dat zij dit van zichzelf bewust zijn, in hun denken een omslag maken. Van hoop naar vrees.
In mijn vorige column heb ik over de Rationele Emotieve Therapie geschreven. De omslag in ‘het denken’ heeft zich vertaald in het massaal verkopen van aandelen omdat beleggers bang zijn voor het koersverlies of omdat zij geloven dat een spaarrekening een hoger rendement biedt.
We kunnen het verkoopgedrag van beleggers met behulp van een therapeutisch model verklaren. Het Situatie-Gedrag-Gevolg model (S.G.G‑model) is een theoretisch therapeutisch gedragsmodel. Volgens dit model wordt ons gedrag beïnvloed door de situaties waarin wij ons bevinden, maar ook de beloning of sanctie welk een gevolg is van ons gedrag. Gevolgen die we als prettig ervaren zullen we meestal herhalen, terwijl we minder prettige gevolgen meestal proberen te vermijden.
Beleggers ervaren prettige gevoelens zodra hun investeringsgedrag wordt beloond met een koerswinst of met een dividendverhoging. Daarentegen ervaren we bij een gerealiseerd koersverlies en een verlaging van het dividend minder prettige gevoelens. Sommigen worden er letterlijk ziek van.
De laatste maanden is de situatie op de beurs verslechterd. Steeds meer beleggers gaan ervan uit dat de koersen gaan dalen. Wellicht dat er ook steeds meer beleggers vanuit gaan dat bedrijven de dividenden zullen verlagen. Citygroup is hier een recentelijk voorbeeld van.
Beleggers zoeken naar alternatieven zodra ze verwachten dat het alternatief een hogere beloning voor hen in petto heeft, of als zij daarmee minder prettige gevoelens kunnen ontlopen. De recente koersdaling zal niet met gejuich worden ontvangen. Sparen kan een alternatief zijn. Menig belegger zal dit alternatief overwegen.
Het is niet voor niets dat, bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad , recentelijk (04÷12÷2007, 06/12/2007, 07/01/2008) enkele artikelen heeft gepubliceerd over het thema sparen. Ook een simpel rekensommetje met behulp van gegevens die u kunt vinden op www.cbs.nl toont aan dat consumenten steeds meer sparen, minder kredieten hebben uitstaan en dat het aantal uitstaande contracten voor roodstand op een betaalrekening, na een piek in januari 2007, duidelijk afneemt. Deze trend lijkt te worden bevestigd door de afnemende beursomzetten.
Als consumenten meer gaan sparen zullen zij hun schulden sneller afbouwen. Zij bouwen een buffer op voor slechte tijden. Bovendien zal de koopkracht van deze groep toenemen. Zij zijn immers minder geld kwijt aan de aflossing van hun schulden en de daarmee gepaard gaande rentekosten. Deze ontwikkeling van koopkrachtverruiming zou de basis kunnen zijn van de bodemfase die vroeg of laat weer komt.
In eerste instantie zal een toenemend spaarsaldo een negatief effect hebben op de economische groei en op de beurs. Consumenten kunnen hun geld maar één keer uitgeven. Geld dat wordt gespaard wordt niet besteed voor de aanschaf van duurzame consumptiegoederen of voor de aankoop van aandelen. Er lijkt nog voldoende dalingsruimte aanwezig zijn voor de AEX. Tegelijkertijd is er ook voldoende ruimte om de schulden af te bouwen.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendementsberekening:
AEX (520 — 450, 18/1/2008): -/- 13,4 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 11 maanden — maart 2007 t/m januari 2008): 3,8 procent
Rendementsverschil in het voordeel van sparen: 17,2 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de topfase of al in de dalende fase zitten.
AEX: Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
AMX: Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update (01÷01÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotkoersen van 31 december 2007
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!