Aandelen kunnen fors in koers dalen. De geschiedenis kent tal van perioden met sterk dalende koersen. De topfase is een uitermate goed moment om te overwegen om uw aandelen te verkopen. Daarmee kunt u een gevoelig koersverlies vermijden. Wat weegt zwaarder? Het beschermen van uw geïnvesteerd vermogen of het mislopen van eventuele koerswinsten? Denk daar eens rustig over na, en neem vervolgens een weloverwogen beslissing. We wachten op de dalende fase. Vanwege de slechte macro-economische cijfers uit Amerika wordt deze column iets eerder gepubliceerd dan gepland. U heeft nu nog enkele uren de tijd om over de inhoud na te denken en eventueel maatregelen te nemen. Tenminste, als u daar behoefte aan heeft.
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opéénvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis. De actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen komt ook aan bod. Tot slot maken we een rendementsberekening van een spaarrekening ten opzichte van het rendement op de AEX zodat u kunt zien wat u tijdens elke fase, volgens de theorie van de beurscyclus, het beste kunt doen.
2. Terugblik week 1.
De AEX is tijdens deze eerste beursweek gedaald van 515,69 naar 500,60
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling lijkt te zijn ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3741 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment zijn er meerdere indices waarvan het langlopend voortschrijdende gemiddelde daalt. Voorbeelden hiervan zijn: — Amerika (Transport, midcapper Russell 2000 index); — Azië (Japan, Nieuw Zeeland); — Europa ( België, Italië, Zwitserland, Stockholm, Frankrijk, Oostenrijk).
De koers/dividendverhouding bedraagt deze week 38. De geschiedenis leert ons dat aandelen bij zo’n hoog verhoudingsgetal duur zijn. Vlak voor de krach van 1987 stond de koers/dividendverhouding bijna even hoog. Een hoge koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn, ondanks alle problemen van de laatste tijd, zeer optimistisch gestemd.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,6 procent.
Macro-economisch. Een artikel in Het Financieele Dagblad (31÷12÷2007) verklaart waarom een alsmaar stijgende olieprijs nog geen invloed heeft op de economische ontwikkeling van verschillende economieën in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, of in China. In een aantal van deze landen wordt de olie namelijk flink gesubsidieerd.
In China bedraagt de subsidie 40 dollar per vat. Een liter benzine kost daar nog geen 50 eurocent. Overigens betalen de Chinezen, qua inkomen, verhoudingsgewijs nog veel meer per liter dan de gemiddelde Nederlander. Wordt de economische groei in China kunstmatig op peil gehouden? Het lijkt er wel op. De Chinese overheid zal deze subsidie nog wel even willen handhaven. De inflatie is al zo hoog. Als men de subsidie stopt, dan zal de inflatie nog verder oplopen.
Bedrijfseconomisch. De broker ‘Goldman Sachs’ verwacht dat de bedrijfswinsten in 2008 zullen dalen. ‘De broker gaat nu zelfs uit van een kleine daling van de winst per aandeel van het Europese bedrijfsleven van 0,4% (www.beleggersbelangen.nl , rubriek nieuws, Stephen Hendriks, 21 december 2007).’
Het is heel goed mogelijk dat tal van bedrijven hun dividenduitkeringen zullen verlagen. Tip: let hierop! Immers, de koersen zullen dan nog verder kunnen dalen voordat de hoge risicopremie en de te hoge koers/dividendverhouding meer in evenwicht is gebracht.
City Corp, de grootste bank van de staat Ohio, gaat zijn kwartaaldividend halveren (Het Financieele Dagblad, 03/01/2008). Wie volgt?
Opmerkelijk. Uit een peiling van Het Financieele Dagblad (02÷01÷2008) blijkt dat veertig procent van de beleggers van mening is dat zij maar het beste op hun eigen beleggingsbeleid kunnen vertrouwen. Achttien procent van de beleggers vindt dat de adviezen van analisten meestal onbruikbaar zijn. Anderzijds blijkt ook dat slechts achttien procent van de beleggers de lange termijn adviezen van analisten wel te waarderen. Het overige vierentwintig procent zet liever in op de selectiecapaciteit van een dolfijn.
Wat verstaat u onder een beleggingsbeleid? Ik denk dat een beleggingsbeleid nauw samenhangt met een beleggingsstrategie die aansluit op uw interesses, uw persoonlijkheid en uw mogelijkheden. Op basis van één of meerdere beursbeïnvloedende factoren wordt een koop- en een verkoopmoment bepaald. Vervolgens wordt hier naar gehandeld.
3. Topfase
Sinds het voorjaar zit de AEX in de topfase. We zitten nu circa elf maanden in de topfase. Over het algemeen duurt deze fase ongeveer drie tot twaalf maanden. Volgens dit patroon zal de daling binnen enkele maanden beginnen. Uitzonderingen bevestigen de regel. In het tijdspad van de beurscyclus wordt er meestel om de drie à vijf jaar een belangrijke bodem neergezet. De laatste belangrijke bodem hebben we in maart 2003 gezien. Ruim 4 ½ jaar geleden.
Deze fase wordt gekenmerkt door hoge omzetten en sterk schommelende koersen. De beurs lijkt op een achtbaan. Goed nieuws maakt langzaam maar zeker plaats voor slecht nieuws. Beleggers die aan het eind van de stijgende fase zijn begonnen met het beleggen in aandelen beginnen te twijfelen. Op een gegeven moment worden er meer aandelen verkocht dan aangekocht. De koersen beginnen te dalen. De beursomzetten nemen af.
Volgens de theorie van de beurscyclus kunnen lange termijn beleggers hun aandelen tijdens de topfase verkopen! Tijdens de dalende fase zullen de koersen verder afbrokkelen. Als u tijdens de dalende fase uw aandelen in bezit houdt, zult u de waarde van uw portefeuille zien slinken. Is dit ook uw overtuiging? Dan kunt u overwegen om uw aandelen te verkopen, teneinde een verder koersverlies te voorkomen.
Speculanten, mits zij geloven in de theorie van de beurscyclus, kunnen volgens deze theorie lange termijn putopties kopen. Beleggers die niet willen speculeren, kunnen hun geld op een spaarrekening storten.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de topfase en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520−500): 4/1/2008): -/- 3,8 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 11 maanden, maart 2007 t/m januari 2008) + 3,8 procent.
Rendementsverschil in het voordeel van sparen: 7,6 procent.
5. Cyclusverloop individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de topfase of al in de dalende fase zitten.
AEX: Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
AMX: Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update (01÷01÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotkoersen december 2007
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsactiviteiten. Advies: lees de disclaimer!