De overgang van de ene fase naar de andere fase vindt niet zomaar plaats. Meestal gaat dit geleidelijk. De omstandigheden veranderen voortdurend. Macro-economisch nieuws, koerstechnische factoren, het bedrijfseconomisch nieuws, het beleggersentiment en de opkomst of juist het wegebben van een crisis kunnen beurskoersen sterk beïnvloeden.
In deze column selecteer ik wekelijks een aantal nieuwsfeiten die de overgang van de ene fase naar de andere fase bewerkstellingen. Deze rubriek heeft uitsluitend educatieve doelstellingen.
WEEK 49
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (Mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken.
Het langlopend voortschrijdend gemiddelde van de AEX is aan een daling begonnen. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdend gemiddelde op www.yahoo.com volgen. Op dit moment zijn er meerdere indices waarvan het langlopend voortschrijdende gemiddelde daalt. Voorbeelden hiervan zijn: Amerika (Dow Transport, midcapper Russell 2000 index), Japan, Londen, België, Italië, Zwitserland, Stockholm, Nikkei 225, België, Zwitserland, Frankrijk, Nieuw Zeeland, Engeland, Oostenrijk.
De koers/dividendverhouding bedraagt deze week 38. De geschiedenis leert ons dat aandelen bij zo’n hoog verhoudingsgetal duur zijn. Vlak voor de krach van 1987 stond de koers/dividendverhouding bijna even hoog. Een hoge koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn, ondanks alle problemen van de laatste tijd, zeer optimistisch.
Sentiment. Op de website van www.tostrams.nl kunt u zien dat de call-putratio weer uit de gevaren zone van ‘oversold’ lijkt te zijn gestapt. Tijdens de recente daling richting 480 vonden verschillende technische analisten dat de beurs oversold was. De huidge call-putratio geeft aan dat de beurs niet meer oversold is.
Economen zijn somber gestemd. Op de website www.fd.nl (03÷12÷2007) kunt u lezen dat de stemming onder economen varieert van pessimistisch tot zeer pessimistisch.
Analisten zijn optimistisch. Corné van Zeijl (www.iex.nl , 4/12/2007) meldt ons dat Experts weer optimistisch zijn. Hij schrijft: ‘Ein-de-lijk zien de experts het eens he-le-maal zitten met de AEX. Na het hele jaar twijfel is het sentiment voor de komende maand juichend. Maar liefst 72% verwacht een stijging in december en slechts 12% gaat van een daling uit.’
Particuliere beleggers zijn minder enthousiast. De Postbank Beleggersbarometer (www.postbank.nl) is in november met 16 punten gedaald van 124 naar 108 punten. Het laagste niveau in meer dan vier jaar.
Zijn de beleggingsexperts te optimistisch? Of, laten economen zich teveel door de recente cijfers beïnvloeden? Hoeveel invloed heeft de economie op de beurs? Het is zinvol om hier over na te denken. Persoonlijk denk ik dat beleggingsexperts te optimistisch zijn. Ik verwacht volgens de theorie van de beurscyclus dat de huidige topfase wordt vervolgd door de dalende fase. We hebben nog geen drie à vijf jaarsdieptepunt gezien. Een correctie van circa 10 procent komt ook regelmatig tijdens de stijgende fase voor. Daarom stelt de correctie van de laatste weken stelt nog niet zoveel voor.
De risicopremie (het dividendrendement minus de rente op de kapitaalmarkt) is negatief. De risicopremie bedraagt begin december -/- 1,6. Beleggers vinden het veiliger om hun geld in aandelen te investeren, dan gebruik te maken van de relatief veilige kapitaalmarktrenterekening.
Macro-economisch. De Nederlandse economie heeft een goed derde kwartaal achter de rug. De economie is met 4,1 procent gegroeid (www.cbs.nl , kernindicatoren, 4/12/2007). De economische groei geeft mensen vertrouwen in de toekomst. Het consumptief krediet is in oktober hoger uitgevallen dan een jaar geleden. Jammer, zou het niet wenselijk zijn dat we meer gaan sparen? Nederland heeft volgens mij, evenals de Amerikanen, een negatieve spaarquote. De rentekosten voor een doorlopend krediet tasten uw koopkracht aan.
We staan met z’n allen ook meer rood op onze betaalrekeningen. De rentekosten voor ‘roodstand’ zijn aanzienlijk. Het geld wat we nu met z’n allen uitgeven, kunnen we niet meer in een later stadium uitgeven aan andere duurzame consumentengoederen. In dit verband is het vreemd dat juist de winkelverkopen (www.fd.nl, 05/12/2007) in oktober met 0,7 procent gedaald. Ook zijn de winkelverkopen in augustus neerwaarts herzien.
De producentenprijzen zijn in oktober ten opzichte van september in de eurozone met 0,6 procent gestegen (www.fd.nl , 04/12/2007). Dit is geen goed nieuws voor degenen die op een renteverlaging hopen. Velen vragen zich af wat Europese Centrale Bank in 2008 gaat doen? Zullen zij de rentetarieven ongemoeid laten of zullen ze de tarieven verhogen.
In Amerika is de huizencrisis nog lang niet voorbij. Het Financieele Dagblad (03÷12÷2007) meldt dat in 2006 ook meer dan zestig procent van de huizenkopers met een redelijk inkomen gebruik hebben gemaakt van een risicovolle hypotheekvorm. Geen wonder dat banken elkaar geen geld willen lenen. Het probleem is blijkbaar veel groter dan gedacht. Ook Jan Modaal dreigt daar in de problemen te komen. Toch blijkt de aanvraag voor nieuwe hypotheken deze week spectaculair te zijn gegroeid. In Nederland en in Engeland dalen de huizenprijzen ook al enkele maanden. Men hoopt dat het reddingsplan van de Amerikaanse minister van financiën Hank Paulson de situatie zal verzachten. Ik vraag me af wie uiteindelijk de rekening betaald.
De olieprijs lijkt na het recordniveau terug te zakken. Dit is een gunstig teken voor automobilisten maar ook voor de prijsontwikkeling van onze gasrekening. De olieprijs staat op dit moment hoger dan 12 maanden geleden en kan de inflatie laten oplopen. Het is nog te vroeg om te stellen dat de prijsstijgingen voorbij zijn. Anderzijds kan huidgie koersdaling ook een eerste signaal zijn van een naderende recessie.
De oplopende inflatie is inmiddels ook voor minister Bos een punt van zorg. Hij vindt dat een versoepeling van de arbeidsmarkt en een minder grote afhankelijkheid van olie een middel is om de inflatie te bestrijden (vrij vertaalt www.fd.nl , 3/12/2007). Heeft hij gelijk of zal de vergrijzing roet in het eten gooien? China en India zullen veel meer olie gaan gebruiken. Dit zal de olieprijs niet veel goedkoper kunnen maken. Ik denk dat minister Bos zijn invloed moet gebruiken om de geldhoeveelheid in te perken. De toename van de geldhoeveelheid ligt met 12 procent ruimschoots boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank en kan een prijsopdrijvend effect hebben op de inflatie.
De werkloosheid (www.cbs.nl) in de eurozone is in oktober gedaald van 7,3 procent naar 7,2 procent. Een teken van groei. Gelukkig maar. Anderzijds kan een verkrappende arbeidsmarkt een verhogend effect hebben op de inflatie. In Amerika kruipt de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering al enkele weken omhoog. Het vierwekelijks voortschrijdend gemiddelde is gestegen naar 340.250 aanvragen per week. Het percentage blijft op 4,7 procent staan.
Harry Geels www.dft.nl toont aan dat de schuldproblematiek erger is dan tijdens de krach van 1929. De enige manier om dit probleem langzaam maar zeker op te lossen lijkt via een sluiproute te zijn, namelijk het hobbelige bospad van oplopende inflatie. Of beleggers daar gelukkig mee zijn is een tweede, maar de schuldenaren zien hun schuld bij een oplopende inflatie verhoudingsgewijs slinken ten opzichte van hun inkomen. Na aanleiding van de lessen van de jaren “30 uit de vorige eeuw wil niemand verantwoordelijk zijn voor een nieuwe ‘Grote Depressie’.
Bedrijfsecnomisch. Kees de Kort, www.afscapital.nl (4÷12÷2007) schrijft dat de winstverwachting van Amerikaanse ondernemingen voor het vierde kwartaal neerwaarts zijn bijgesteld van 11 procent naar 1 procent. Wordt het bedrijfsleven toch geraakt door een dalend consumentenvertrouwen? Of, begint de kredietcrisis voor het zijn tol te eisen voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de vorm van hogere rentekosten?
Volgens de laatste cijfers van de Rai Vereniging en Bovag zijn er in november in Nederland totaal 37.880 nieuwe personenauto’s verkocht, een stijging van 7,8% ten opzicht zijn van dezelfde periode in 2006. Toen werden er 35.143 auto’s geregistreerd.Veel auto’s worden met een krediet gefinancierd.
Op www.cbs.nl kunt u zien dat het verstrekte krediet ten opzichte van een jaar geleden toeneemt. Anderzijds kunt u ook zien dat de aflossingen toenemen. Per saldo staat er minder consumptief uit ten opzichte van 12 maanden geleden. Ook de toegezegde limieten nemen af. Consumenten lijken voorzichtiger te worden ten aanzien van hun uitgavenpatroon.
Opmerkelijk. Sinds de kredietcrisis is de Dollar/Yen verhouding gedaald. Het langlopend voortschrijdend gemiddelde van de Nikkei daalt ook. Exporterende bedrijven ondervinden last van een duurdere Yen. Bovendien kan een oplopende Yen de carry trades onder druk zetten. Het valt me op dat er in beurscommentaren weinig wordt gesproken over de invloed van de Yen op de koersvorming. De laatste maanden lijkt de beurs te stijgen als de Yen daalt en lijkt de beurs te dalen als de Yen stijgt.
Topfase. Sinds het voorjaar zit de AEX in de topfase. Deze fase wordt gekenmerkt door hoge omzetten en sterk schommelende koersen. De beurs lijkt op een achtbaan. Goed nieuws maakt langzaam maar zeker plaats voor slecht nieuws. Macro-economische ontwikkelingen, de kredietcrisis en problemen rondom de dollar zullen de overgang naar de dalende fase bewerkstelligen. Over het algemeen duurt deze fase zo’n drie tot twaalf maanden. Uitzonderingen bevestigen de regel. In het tijdspad van de beurscyclus wordt er meestel om de drie à vijf jaar een belangrijke bodem neergezet. De laatste belangrijke bodem hebben we in maart 2003 gezien. Ruim 4 ½ jaar geleden.
Beleggen volgens de theorie van de beurscyclus. Volgens de theorie van de beurscyclus kunnen lange termijn beleggers hun aandelen tijdens de topfase verkopen! Speculanten, mits zij geloven in de theorie van de beurscyclus, kunnen volgens deze theorie lange termijn putopties kopen.
U dient zelf een oordeel te vormen over de actuele beursfase. Maak zelf een studie van de beurscyclus, bijvoorbeeld door uzelf af te vragen welke factoren de beurskoersen beïnvloeden. Verdiep u in de beursgeschiedenis en toets uw kennis. Laat u goed informeren en bespreek uw visie met uw bank. Geen enkele theorie is feilbaar. De praktijk kan weerbarstiger zijn dan u misschien voor mogelijk houdt.
Ik houd me al jaren bezig met de theorie van de beurscyclus. Ik heb van de oude Keynes geleerd dat de markt langer irrationeel kan zijn dan de meeste beleggers of speculanten kunnen betalen. Tenminste als zij tegen de markt in handelen. Wist u dat de beroemde Keynes ook eens failliet is gegaan aan zijn beleggingsactiviteiten?
Ik sta nadrukkelijk stil bij de risico’s omdat het vaak voorkomt dat aan het einde van de stijgende fase nieuwe beleggers en speculanten massaal toestromen. Zij hopen snel rijk te worden. Denk eens aan de enorme toeloop van Chinese beleggers. Zij hebben deze zomer massaal in de rij gestaan om hun geld van de spaarrekening af te halen en er vervolgens aandelen van te kopen. Denk eens terug aan het einde van de jaren negentig. Toen was iedereen ervan overtuigd dat we internetaandelen moest kopen. Toen de dalende fase was afgerond, bleek dat de koers van sommige internetaandelen met negentig procent was gedaald.
Als uw beleggingsstrategie op dit moment een verkoopsignaal doorgeeft, raad ik u aan om deskundig advies in te winnen bij de beleggingsadviseur van uw bank. Wellicht dat hij het verstandig vindt om uw aandelen te verkopen. Vraag het hem!
Disclaimer. Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!