Ja, ten aanzien van de inflatie en ten aanzien van de beurs. De ECB is bang voor een tweede ronde effect. In Duitsland en in Nederland (politievakbonden) worden al hogere looneisen gesteld. Dit vertaalt zich in hogere inflatiecijfers. De beurs kan volgens Nico Bakker (hoofd technische analyse — ABN-Amro) dalen tot 288. Kortom, alle kans dat er nog twee tweede ronde effecten zullen optreden. Beleggers die volgens de principes van de beurscyclus hebben belegd, hebben rendementsvoordeel van 17,3 procent gerealiseerd ten opzichte van de AEX
.
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Bovengenoemde factoren komen wekelijks aan bod en plaatsen recente ontwikkelingen in de context van de actuele beursfase en het cyclusverloop van individuele aandelen. Ook wordt er een rendementsberekening gemaakt waarbij de beleggingsresultaten van onze voorbeeldstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ wordt vergeleken met het rendement van de AEX en van een spaarrekening.
2. Terugblik week 8
De AEX is deze week gestegen van 434,81 naar 451,63
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag tijdens de laatste topfase (zomer 2007). Het is een normaal verschijnsel dat de beursomzet vanaf de bodemfase of vanaf het begin van de stijgende fase langzaam maar zeker toeneemt totdat er een hoogtepunt wordt bereikt. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet weer afnemen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3691 miljoen euro per dag.
De afgelopen week is de AEX gedurende een paar dagen sterk gestegen. Soms met procenten tegelijk. De beursomzet bleef op deze dagen duidelijk onder het gemiddelde liggen. Blijkbaar hebben de meeste beleggers nog geen vertrouwen in toekomstige koersontwikkelingen.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore,Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); — Midden-Oosten (Israël) Het lijstje is uitgegroeid tot 28 indices.
In mijn column ‘AEX naar 250 (www.usmarkets.nl 15/01/2008) heb ik een berekening gemaakt over het feit dat de AEX wel eens tot 250 punten kan dalen. Nico Bakker, hoofd technische analyse van de ABN, sluit in zijn column ‘Financials fors afgestraft (www.belegger.nl ‚18÷02÷2008)’ een vergelijkbare beweging niet uit. Hij ziet een half mast patroon; ‘Er is charttechnisch gezien nog iets interessants gaande. De genoemde consolidatie tussen 316 en 354 zou wel eens een zogenaamd half mast patroon kunnen worden. Deze patronen openbaren zich als kortstondige, zijwaartse bewegingen, om vervolgens met een felle tik de voorliggende beweging te vervolgen. Dit laatste impliceert dat een scherpe daling naar 288 punten niet mag worden uitgesloten. De 288 punten is een geprojecteerd koersdoel. Het moge duidelijk zijn dat bij een daling richting 288 de terugkeer in het dalende kanaal teniet wordt gedaan. Sterker nog, er zal dan een versnelling van de trend optreden.’
Het is interessant om te constateren dat u met behulp van verschillende invalshoeken kunt aantonen dat een mogelijke forse koersdaling tot de reële mogelijkheden behoort.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,1 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 34.
Macro-economisch. De economische groei dreigt in de Eurozone, Amerika en zelfs in China af te nemen, terwijl de inflatie overal blijft stijgen. De kans op stagflatie neemt toe. Misschien zitten we zelfs al in een dergelijk scenario.
Ook Greenspan heeft het hierover. ‘Volgens Greenspan is stagflatie, waarbij de economische groei vertraagt en tegelijktijd de inflatie versnelt, een ‘te sterke uitdrukking’ om de huidige situatie te kenmerken. ‘Ik vertrouw erop dat we verstandig genoeg zijn om maatregelen te nemen die stagflatie voorkomen.’ (www.rtl.nl , 15/02/2008)’
Het is de vraag of er nog maatregelen getroffen kunnen worden. En welke dan? De prijzen voor energie, grondstoffen en voedsel blijven vooralsnog stijgen. Wereldwijd heeft men last van hoge benzineprijzen. In Nederland rijdt de gemiddelde automobilist 12.000 km per jaar. Als we ervan uitgaan dat hij hiervoor 1200 liter brandstof nodig heeft kunnen we uitrekenen dat elke prijsverhoging van een liter benzine à 10 eurocent, een koopkrachtvermindering van 10 euro per maand kan veroorzaken.
Bedrijfseconomisch. Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. De afgelopen week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: — Reed Elsevier schrapt in het personeelsbestand; — Fortis ontslaat 40 vermogensbeheerders van ABN Amro;- Lehman Brothers schrapt circa 200 banen bij de afdeling investment;- Goldman Sachs ontslaat dit jaar circa 1500 banen en Continental schrapt wereldwijd 2000 banen (Bron: Het Financieele Dagblad)
Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende drie bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: Corporate Express;- Philips;- Royal Dutch en Reed Elsevier.
Opmerkelijk. Lenen, lenen, lenen. Daar ging Zembla over op zondag 17 februari 2008. Volgens Nadja Jungman heeft negen van de tien gezinnen een schuld. Ongelooflijk. Waar is onze calvinistische inslag gebleven. Verstrekken geldschieters te makkelijk een consumptief krediet? Daar lijkt er wel op. U kunt er in ieder geval niet van uit gaan dat de BKR u beschermt tegen een overmatige creditering. Zij geven alleen maar advies aan geldverstrekkers. Het is de keuze van een geldverstrekker om u al dan niet geld te lenen. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw totale schuldenlast.
Banken verdienen hun geld in belangrijke mate aan provisie-inkomsten op uw effectenhandel en natuurlijk aan de kredietverlening. Kredietverlening betreft vooral voor schulden ten aanzien van hypotheken en auto’s.
Op de website van www.cbs.nl kunt lezen dat het totaal uitstaand saldo met betrekking tot ‘roodstand en consumptief krediet’ in 2007 met 602 miljoen euro is toegenomen. Het jaar 2007 is voor de banken, ten aanzien van de kredietverlening, een gunstig jaar geweest. Of u er als consument beter van bent geworden is nog maar de vraag. Als gevolg van de kredietverlening bloeit schuldhulpverlening als nooit tevoren. Is het voor beleggers interessant om in bankaandelen te stappen? Dat is nog maar de vraag. Het is niet ondenkbeeldig dat de kredietverlening al zijn (voorlopig) hoogtepunt heeft bereikt.
Wist u dat ongeveer zeventig procent van de consumenten een lening afsluit om een auto te kunnen aanschaffen? Jeroen de Boer, zie www.z24.nl (15÷02÷2008), heeft over dit thema een interessant artikel geschreven. Autoproducenten rapporteren de laatste maanden lagere verkoopcijfers. Dit betekent dat banken hier indirect negatieve gevolgen van ondervinden omdat er minder kredieten worden afgesloten.
Inmiddels dalen de huizenprijzen. Huizen staan ook langer te koop. Het is niet ondenkbeeldig dat hierdoor de winstontwikkeling bij banken onder druk komt te staan. Zij lopen de kans om minder inkomsten te genereren omdat de provisie-inkomsten afnemen. Immers, er worden minder hypotheken afgesloten.
Ook de dalende beursomzetten zet de winstontwikkeling van banken onder druk. Ten opzichte van vorig jaar zomer zijn de beursomzetten met bijna 9 procent teruggelopen. Banken ontvangen hierdoor minder provisie-inkomsten.
Wilt u beleggen in bankaandelen? Het is de vraag of de huidige lage koerswinstverhouding geen optisch bedrog is. Hoe zal het de bankaandelen gaan als de afnemende kredietverlening door begint te werken in de winstcijfers?
Dit jaar wordt u waarschijnlijk geconfronteerd met een negatieve koopkrachtontwikkeling. U kunt zelf actie ondernemen door uw koopkracht te verhogen met 3 à 6 procent. Het is niet eens zo moeilijk. Tenminste, als u het kunt opbrengen om zelf voor het aanschafbedrag van uw auto te sparen. We hebben dan nog niet eens rekening gehouden de rente-inkomsten. Eigenlijk is het snel verdiend. Bovendien loopt u minder risico om in de schuldhulpverlening terecht te komen. Dat is maar goed ook. De schuldhulpverlening, laat volgens Zembla te wensen over.
Heeft u teveel geleend? Waarschijnlijk past het geldtype ‘de naïeveling’ of ‘de diva’. In het magazine Psychologie, zie www.psychologiemagazine.nl , kunt u uitzoeken tot welke geldtype u behoort. In het artikel staan bij geldtype een paar sterke punten, valkuilen, adviezen en oefeningen beschreven.
Waarschijnlijk voelt u zich toch meer aangetrokken tot de columns van Harry Geels op www.dft.nl (18÷2 en 19⁄2). Hij besteed aandacht aan de uitspraken van topbelegger David Swensen over de nutteloze aandelenselectie door de kleine particuliere belegger. Veel particuliere beleggers hebben waarschijnlijk niet eens zoveel moeite met het selecteren van de juiste aandelen. Ik vermoed dat zij meer moeite hebben met het op tijd verkopen. Zij beleggen waarschijnlijk niet volgens de principes van de beurscyclus. Mijn reactie over oorzaak en gevolg kunt u lezen in zijn column van 19⁄2 waar ik over de beurscyclus schrijf.
Maar laten we wel wezen, hetzelfde geldt ook voor de professionele fondsbeheerder. Kijkt u zelf maar naar de beleggingsresultaten die zij over de laatste 12 maanden hebben behaald. De meeste beleggers die hun zuurverdiende spaargeld aan hen hebben toevertrouwd, zullen de resultaten over het laatste jaar betreuren. Ook na de krach van 1929 en aan het begin van deze eeuw bleken veel van de professionele fondsbeheerders van beleggingsfondsen niet zulke beste resultaten te hebben gerealiseerd. Toch een troost voor de particuliere belegger! Ze verkeren in professioneel gezelschap.
3. Dalende fase
We zitten in de tweede maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af. De lengte van de dalende fase varieert van drie maanden tot drie jaar.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend het beursklimaat in negatieve zin wordt beïnvloed.
Tijdens de dalende fase kunt u letten op kenmerkende verschijnselen: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, neerwaartse bijstelling van de winst per aandeel, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520 – 451): -/- 13,2 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 12 maanden — maart 2007 t/m februari 2008): 4,1 procent
Beleggers die volgens de principes van de beurscyclus hebben belegd zijn op tijd uitgestapt. Zij hebben ten opzichte van de AEX een positief rendementsverschil gerealiseerd van 17,3 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update: 01/02/2008
6. Reacties. Heeft u gereageerd op bovenstaande column? Ik zal proberen om een reactie te geven. Helaas kan ik niet garanderen dat dit ook altijd zal lukken. Zeker niet als er steeds vaker wordt gereageerd. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft.
@ Guitarman en Bwitter, bedankt voor jullie reactie en correctie. Blijf vooral kritisch reageren op inhoudelijke aspecten van mijn column. Daar hebben we wat aan.
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!