...

Beurscyclus. Topfase houdt stand.

21 december 2007, 20:57 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Toch ziet de nabi­je toekomst er zorgelijk uit. Meer dan de helft van de bij elka­ar opgetelde aan­de­len uit de AEX en de AMX hebben nu een dal­end voortschri­j­dend gemid­delde. Macro-economis­che prob­le­men (inflatie — afne­mende economis­che groei) en bedri­jf­sec­onomis­che prob­le­men (kredi­et­cri­sis) zijn nog alti­jd niet opgelost. Inflatie lijkt het prob­leem van 2008 te wor­den. Het koer­stech­nis­che beeld ziet er ram­pza­lig uit. Een hogere top lijkt me voor­lop­ig uitgesloten.We wacht­en op de dal­ende fase. In deze col­umn beschri­jven we de ontwik­kelin­gen van week 51


1. Inlei­d­ing.
Suc­cesvolle beleg­gers wor­den niet geboren! Suc­ces is het resul­taat van uw inspan­ning de juiste ken­nis en vaardighe­den te ontwikke­len. U kunt deze ken­nis toepassen bij het ontwikke­len of uitvo­eren van een beleg­gingsstrate­gie. Zon­der beleg­gingsstrate­gie zult u verd­walen! Daar­naast zult u ken­nis moeten nemen van de beurscy­clus. In deze rubriek staat de beurscy­clus centraal.

De beurs kent een cyclus van opéén­vol­gende fasen, namelijk: een opgaande fase, een top­fase, een dal­ende fase en een bodem­fase. Het is prachtig als uw beleg­gingsstrate­gie tij­dens de bodem­fase een koopsig­naal geeft en tij­dens de top­fase een verkoopsignaal. 

De over­gang van de ene fase naar de andere fase vin­dt niet zomaar plaats. Meestal gaat dit gelei­delijk. De omstandighe­den veran­deren voort­durend. Macro-economisch nieuws, koer­stech­nis­che fac­toren, het bedri­jf­sec­onomisch nieuws, het beleg­gersen­ti­ment en de opkomst of juist het wegebben van een cri­sis kun­nen beursko­ersen sterk beïnvloeden. 

In deze col­umn selecteer ik weke­lijks een aan­tal nieuws­feit­en die de over­gang van de ene fase naar de andere fase bew­erk­stellin­gen. Deze rubriek heeft uit­slui­tend edu­catieve doelstellingen.

2. Terug­b­lik week 51.
De Aex is licht geste­gen en geeïndigd op een stand van 513.71. Een koerssti­jging van slechts 0,48 procent. 

Koer­stech­nisch. De Advance-decline lijn geeft het ver­schil aan tussen het aan­tal fond­sen dat sti­jgt en het aan­tal fond­sen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de web­site van www​.tostrams​.nl vol­gen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand gele­den, maar ook ten opzichte van 12 maan­den gele­den. Nor­maal gespro­ken is dit een slecht signaal. 

Tij­dens de bodem- en sti­j­gende fase zal de gemid­delde beur­somzet voor aan­de­len uit de AEX toen­e­men. De gemid­delde beur­somzet voor aan­de­len uit de AEX is ten opzichte van het dieptepunt (Mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Tij­dens de top­fase of aan het begin van de dal­ende fase zal de beur­somzet een top bereiken om ver­vol­gens weer te dalen. Op dit moment is de beur­somzet voor aan­de­len uit de AEX gedaald naar 3911 miljoen euro per dag. Overi­gens is dit min­der gun­stig voor het bankwezen omdat de pro­visie-inkom­sten lijken af te nemen. 

Het lan­glopend voortschri­j­dend gemid­delde van de AEX daalt. Vol­gens de method­iek van de tech­nis­che analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslag­punt bereikt. U kunt het lan­glopend voortschri­j­dend gemid­delde www​.yahoo​.com vol­gen. Op dit moment zijn er meerdere indices waar­van het lan­glopend voortschri­j­dende gemid­delde daalt. Voor­beelden hier­van zijn: Ameri­ka (Trans­port, mid­cap­per Rus­sell 2000 index), Azië (Japan, Nieuw Zee­land), Europa (Lon­den, Bel­gië, Ital­ië, Zwit­ser­land, Stock­holm, Bel­gië, Zwit­ser­land, Frankrijk, Enge­land, Oost­en­rijk). Overi­gens daalt ook het mid­del­lange ter­mi­jn voortschri­j­dend gemid­delde van de Wereldindex. 

De koers/​dividendverhouding bedraagt deze week 38. De geschiede­nis leert ons dat aan­de­len bij zo’n hoog ver­houd­ings­ge­tal duur zijn. Vlak voor de krach van 1987 stond de koers/​dividendverhouding bij­na even hoog. Een hoge koers/​dividendverhouding zegt iets over het sen­ti­ment. Beleg­gers zijn, ondanks alle prob­le­men van de laat­ste tijd, zeer optimistisch. 

Sen­ti­ment. Op de web­site van www​.tostrams​.nl kunt u zien dat de call-putra­tio een neu­trale waarde heeft. Het sen­ti­ment geeft voor de korte ter­mi­jn geen richt­ing­bepal­ende verwacht­ing op. Beleg­gers lijken sparen risi­co­voller te vin­den dan het beleggen in aan­de­len. De risi­co­premie (div­i­den­dren­de­ment -/- rente op een spaar­reken­ing van bijvoor­beeld www​.argen​ta​.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,6 procent.

Macro-economisch. De huizen­pri­jzen zullen in Ameri­ka vol­gens verwacht­ing ook in 2008 bli­jven dalen, zo meldt www​.rtlz​.nl (17÷12÷2007). De huizen­pri­jzen zullen met 4,5% dalen in 2008, aldus Fan­nie Mae. Dat komt nadat dit jaar de huizen­pri­jzen in 2007 al voor de eerste keer sinds de grote depressie van de jaren der­tig daalden.’ Hoe zullen de huizen­pri­jzen zich bij ons ontwikkelen?

Vol­gens de Post­bank is de economie in Ned­er­land over haar hoogtepunt heen. De economis­che groei is over haar hoogtepunt heen en in 2008 zal de economie duidelijk min­der hard groeien. Dat schri­jft de Post­bank maandag in haar nieuw­ste maand­bericht. Vol­gend jaar zal de economis­che groei 2,6% bedra­gen ten opzichte van 2007. Dit jaar bedraagt de groei nog 3,2% (www​.fd​.nl , 17/12/2007).’

De Rabobank (Het Finan­cieele Dablad, 17/12/2007) en de Post­bank (bron: www​.fd​.nl , 17/12/2007) verwacht­en dat de huizen­pri­jzen in 2008 zullen sti­j­gen. Zullen ze gelijk kri­j­gen? Kan er sprake zijn van wens­denken? De pri­j­son­twik­kel­ing op de huizen­markt is afhanke­lijk van onder andere: — de renteon­twik­kel­ing (1); — het con­sumenten­vertrouwen (2); — de betaal­baarheid (3).

Ad 1. De rente heeft, zek­er naar aan­lei­d­ing van de recente inflatieci­jfers, eerder de neig­ing om te sti­j­gen dan om te dalen. Aegon, ING en de Post­bank hebben hun hypotheekrente deze maand al verhoogd. 
Ad 2 Het con­sumenten­vertrouwen daalt nu al enkele maan­den achter elka­ar. Con­sumenten lijken voorzichtiger te worden. 
Ad 3. In de rand­stad is een inkomen van twee keer modaal al niet meer vol­doende om een gemid­delde tussen­won­ing te kun­nen kopen (bron: Het finan­cieele Dag­blad, 17/12/2007).

Op basis van boven­staande gegevens lijkt een waardedal­ing van de huizen­pri­jzen real­is­tis­ch­er. De huizen­pri­jzen in Span­je, Ameri­ka en Enge­land dalen al. In Ned­er­land zijn de pri­jzen van een tussen­won­ing gedurende de laat­ste drie maan­den met 2,7 pro­cent gedaald ( www​.hypothek​er​.nl ). De recente rentev­er­hoging van de hypotheekrente zet de betaal­baarheid van een won­ing verder onder druk. 

Bedri­jf­sec­onomisch. Naar mate de sti­j­gende fase zich in de tijd verder ontwikkeld, zullen beleg­gers steeds opti­mistis­ch­er wor­den. Overi­gens geldt dit ook voor onderne­mers. De angst, die tij­dens de bodem­fase zo nadrukke­lijk aan­wezig was, is weggeëbd. Het gevaar van onbe­zon­nen­heid neemt toe. 

Ver­wende beleg­gers wor­den niet geboren. Zij wor­den gemaakt. Na een aan­tal jaren van voor­spoed wordt men over­moedig. Gevaren wor­den onder tafel geschoven. De lat wordt steeds hoger gelegd. Men wil meer. 

Bedri­jfsover­names doen hun intrede. Niets is te dol. Het opti­misme nadert een top. Beleg­gers blijken geen enkele moeite blijken te hebben met de verkoop van hun bedri­jf, ten­min­ste als er maar een flinke koer­swinst te behalen valt. Aan­deel­houd­ers van het bedri­jf dat op oor­logspad is, juichen het toe als zij horen dat een bedri­jfsover­name gepaard gaat met een gigan­tis­che lening. Nie­mand die zich afvraagt of de schuld bin­nen een redelijke ter­mi­jn wordt afbetaald. 

Is het wel zo ver­standig om tij­dens top­fase op andere bedri­jven te bieden? Als we alleen reken­ing houden met de pri­js per aan­deel, dus geen reken­ing houden met eventuele strate­gis­che belan­gen, dan had je deze bedri­jven vol­gens mij beter na de dal­ende fase kun­nen overne­men. De economie staat er dan min­der rooskleurig voor, bedri­jf­swin­sten staan onder druk, con­sumenten houden de hand op de knip en beleg­gers ver­lan­gen weer een behoor­lijke risi­co­premie waar­door de over­namepri­js miss­chien wel 50 à 70 pro­cent lager kan liggen. Ver­vol­gens kun je dan ook nog eens na de dal­ende fase prof­iteren van het ecnomisch herstel. 

Illus­tratie. Onder­staande bedri­jven hebben recen­telijk van­wege over­na­me­nieuws in de belang­stelling ges­taan. De koersen zijn na bodem­fase sterk geste­gen. De pro­centuele koerssti­jging is berek­end over de peri­ode 01-07-2003 tot 01 – 72007.

Hage­mey­er à 9 procent
ABN-Amro à 103 procent
Rodam­co Europe à 144 procent
Numi­co à 187 procent 
Vedior à 193 procent
Stork à 389 procent

Psy­chol­o­gis­che fac­toren spe­len tij­dens de top­fase waarschi­jn­lijk een grotere rol dan rationele over­weg­in­gen. Tij­dens de bodem­fase likt men zijn won­den. Het lijkt erop dat men eventuele over­names zorgvuldig door­rekent! Tij­dens de top­fase heeft men het gevoel dat het niet op kan. Geld schi­jnt geen rol te spelen. 


Opmerke­lijk. Wist u dat de geza­men­lijke lengte van de sti­j­gende fase en de top­fase op dit moment tot één van de lang­ste opgaande beweg­in­gen behoort? We gaan richt­ing de vijf jaar. Ik geloof dat gedurende de laat­ste 45 jaar alleen de sti­j­gende fase en de top­fase vanaf 1982 tot en met 1987 even lang was.

3. Top­fase.
Sinds het voor­jaar zit de AEX in de top­fase. Deze fase wordt geken­merkt door hoge omzetten en sterk schom­me­lende koersen. De beurs lijkt op een acht­baan. Goed nieuws maakt langza­am maar zek­er plaats voor slecht nieuws. De beleg­gers die aan het eind van de sti­j­gende fase zijn begonnen met het beleggen in aan­de­len begin­nen te twi­jfe­len. Over het alge­meen duurt deze fase zo’n drie tot twaalf maan­den. Uit­zon­derin­gen beves­ti­gen de regel. In het tijdspad van de beurscy­clus wordt er meestel om de drie à vijf jaar een belan­grijke bodem neergezet. De laat­ste belan­grijke bodem hebben we in maart 2003 gezien. Ruim 4 ½ jaar geleden. 

Beleggen vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus. Vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus kun­nen lange ter­mi­jn beleg­gers hun aan­de­len tij­dens de top­fase verkopen! Spec­u­lanten, mits zij geloven in de the­o­rie van de beurscy­clus, kun­nen vol­gens deze the­o­rie lange ter­mi­jn putop­ties kopen. 

Als uw beleg­gingsstrate­gie op dit moment een verkoopsig­naal doorgeeft, raad ik u aan om deskundig advies in te win­nen bij de beleg­gingsad­viseur van uw bank. Wellicht dat hij het ver­standig vin­dt om uw aan­de­len te verkopen. Vraag het hem!

4. Indi­vidu­ele aandelen
Nadat u heeft bepaald in welke fase de AEX zit, kunt u bepalen wat de stand van zak­en is voor een indi­vi­udeel aan­deel. Elk aan­deel heeft zijn eigen cyclus. Som­mige aan­de­len lopen voor de troepen uit, ter­wi­jl andere aan­de­len weer achter de beurscy­clus aan hobbe­len. Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aan­de­len die vol­gens mijn bevin­din­gen in de top­fase of al in de dal­ende fase zitten. 

AEX: Akzo, Aegon, Cor­po­rate Express, For­tis, ING, Reed Else­vi­er, TNT, SBM off­shore, Rodam­co Europe, Wolters Kluwer

AMX: Aal­berts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Cru­cell, CSM, Hey­mans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutre­co, Oce, Ordi­na, SNS, USG Peo­ple, Vopak, Wereld­have, Wessanen

Deze update is gebaseerd op de koersen van begin decem­ber 2007

5. Dis­claimer.
Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. Advies: lees de disclaimer! 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.