![](/images/legacy-images/images/Arnoud_01.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
We schrijven wekelijks over de actuele beursfase en maandelijks over het cyclusverloop van individuele aandelen. We maken eveneens een rendementsberekening. Hierbij vergelijken we de beleggingsresultaten van onze uitsluitend educatieve beleggingsstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ met de resultaatontwikkeling van de AEX en met de resultaten van een spaarrekening.
2. Terugblik week 4.
De AEX is deze week gedaald van 450,08 naar 438,69
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand geleden, maar ook ten opzichte van 12 maanden geleden. Normaal gesproken is dit een slecht signaal.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tijdens de stijgende fase een normaal verschijnsel. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet een top bereiken. De daling is ingezet. Op dit moment bedraagt de gemiddelde beursomzet 3785 miljoen euro per dag.
De gemiddelde beursomzet neemt de laatste weken weer toe. Volgens mij is dit eerder een teken van zwakte, dan een teken van kracht. Er is tijdens de recente koersdaling massaal verkocht. Het is nog maar de vraag of deze verkopers weer terug komen zodra er sprake is van een koersherstel? Of, blijven zij definitief weg en kiezen zij ervoor om hun beleggingsopbrengsten, in afwachting van de bodemfase, op een spaarrekening te parkeren?
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Transport, Dow Jones Utility Index, Dow Jones Composite Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000 en de SP500- index, Argentinië, Canada, Mexico); — Azië (Japan, Nieuw Zeeland, Australië); — Europa (België, Italië, Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Oostenrijk, Noorwegen, Nederland, Engeland, Spanje). Het lijstje is inmiddels uitgegroeid tot 24 landen.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,2 procent.
De koers/dividendverhouding vertelt ons of de beurs overgewaardeerd, normaal geprijsd is of juist ondergewaardeerd is. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 33.
De call/put-ratio toont aan dat beleggers alle somberheid van zich hebben afgeschud. Deze week is de call/put-ratio gestegen van 0,9 naar 1,4 (zie www.tostrams.nl ). Op de grafiek kunt u ook zien dat er vanaf dit niveau gedurende de afgelopen maanden meestal weer een koersdaling in gang werd gezet.
Macro-economisch. Bernanke heeft de rente met een agressieve rentestap verlaagd. De beleidsmakers hopen met deze maatregel, maar ook met het plan om 150 miljard dollar in de economie te pompen, het aanhoudend negatieve sentiment te keren en de economische groei te bevorderen.
Het is nog maar de vraag of deze maatregelen het gewenste effect hebben. De problemen zijn in Amerika ontstaan doordat er teveel en te makkelijk geld is uitgeleend. Consumenten hebben jarenlang boven hun stand geleefd. Er wordt zelfs hier en daar beweerd dat mensen een hypotheek hebben afgesloten, zonder dat zij hun inkomsten hebben aangetoond. Daar moest wel een keer een einde aan komen. Op dit moment worden de hypotheekverzekeraars geconfronteerd met het hoogste aantal wanbetalingen van de laatste 20 jaar.
In Amerika moet de broekriem aangehaald worden, in plaats van gratis geld uit te delen. De genoemde maatregelen kan de stijgende geldhoeveelheid nog verder uit de hand laten lopen. Hierdoor kan de inflatie nog verder stijgen. Wellicht hebben deze maatregelen ook een effect op de dollar. Ooit moet het geld terugbetaald worden.
Het duurt ongeveer een half jaar voordat een rentewijzing de reële economie beïnvloed. De laatste renteverlaging zal voorlopig geen steentje bijdragen aan het oplossen van de financiële problemen. Het rentewapen heeft op dit moment vooral een psychologisch effect. Ondertussen rekent de markt volgens Frits Conijn (www.fd.nl , 23/01/2008) alweer op een nieuwe renteverlaging. Welke gevolgen zal een eventuele nieuwe renteverlaging hebben op de koers van de dollar, de Yen, de inflatie en de financiering van de Amerikaanse overheidstekorten? Wie heeft het in Amerika eigenlijk voor het zeggen; ‘de markt of de beleidsmakers!’
In Nederland is de prijs van een eengezinswoning ten opzichte van drie maanden geleden gedaald met 3,2 % (bron: www.hypotheker.nl ). Heeft u gisteren het televisieprogramma Netwerk gezien? Ook in Nederland nemen de gedwongen verkopen toe. Vorig jaar zijn de gedwongen huizenverkopen met twintig procent gestegen. Meestal als gevolg van een scheiding, werkloosheid maar ook net zoals in Amerika vanwege een te hoog afgesloten hypotheek.
Bedrijfseconomisch. Tijdens de top- en dalende fase neemt het consumentenvertrouwen af en is de kans groot dat werknemers er steeds meer vanuit gaan dat de werkloosheid toe zal nemen. Volgens het www.cbs.nl (conjunctuurbericht, 13/12/2007) hebben deze twee factoren een behoorlijk invloed op de koersontwikkeling van aandelen. Zodra deze twee indicatoren zich in negatieve zin ontwikkelen, zoals dit tijdens de topfase en dalende fase meestal het geval is, zal de beurs dalen.
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Deze week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: Sprint Nextel gaat 4000 banen en 8% van zijn winkels opheffen, het integratieproces tussen de Postbank en de ING Bank kost 2500 arbeidsplaatsen, Deutsche Bank schrapt 300 banen, Stegaman ontslaat circa 50 mensen, Ford schrapt nog eens 13.000 banen, Honeywell Emmen schrapt waarschijnlijk 130 banen en Morgan Stanley schrapt 1000 banen.
Volgens Moody’s wordt 2008 een omslagjaar, waarin grote faillissementen terugkeren in het straatbeeld (Het Financieele Dagblad, 12/01/2008).
Opmerkelijk. Beleggers worden heen en weer geslingerd tussen gevoelens van hoop en gevoelens van vrees. Er zijn op de beurs ook perioden aan te wijzen waarop beleggers gedurende langere tijd uitermate optimistisch of juist somber zijn gestemd. Gelukkig is deze gemoedstoestand te meten. De koers/dividendverhouding en de VIX-index kunt u als meetinstrument gebruiken. Zij geven aan of de beurs over- of ondergewaardeerd is.
De koers/dividendverhouding staat voor een omslagpunt (bijna) altijd op een hoog niveau. Voorbeelden van perioden met overgewaardeerde beurzen zijn te vinden in de jaren : 1929 – 1936 – 1939 – 1959 – 1961 – 1965 – 1968 – 1972 ‑1987 – 2000 – 2008. Het is onmogelijk om een vast verhoudingsgetal vast te stellen. Het lijkt wel of de mate van overwaardering in de loop der jaren steeds extremer is geworden. Het kritische verhoudingsgetal is in de loop van de jaren stapsgewijs opgelopen van 30 (1929), 40 (1987) naar 50 (2007) Het vorig jaar bereikte verhoudingsgetal 50 wijst dan ook op een veel te dure beurs.
De VIX-index wordt ook wel de onrustmeter genoemd. Deze index gedurende de laatste 12 maanden gestegen van circa 10 naar circa 27 (augustus 2007, november 2007 en januari 2008). Dit betekent dat beleggers er serieus rekening mee houden dat de stand van de AEX de komende 12 maanden 27 procent kan afwijken ten opzichte van de huidige koers. Vanzelfsprekend ga ik ervan uit dat het risico aan de onderkant zit. Anders gezegd, beleggers houden rekening met een stand van de AEX op 319. Interessant, want als dit uitkomt zou bij een gelijkblijvende rente de negatieve risicopremie vrijwel verdwenen zijn.
Crashes. Een crash kan kan pas ontstaan nadat zeer veel beleggers hun gedachten over de toekomst hebben bijgesteld. In mijn column ´Beurscyclus. Voorkom beursstress´ schrijf ik over de Rationele Emotieve Therapie. Deze week heeft er zo´n een gebeurtenis (Crash) plaats gevonden. Beleggers zijn naar aanleiding van deze recente koersdaling anders over de toekomst gaan denken. Ze zien de koersen de afgrond inglijden, terwijl ze dat waarschijnlijk niet voor mogelijk hadden gehouden. Nu realiseren zij zich dat dit zomaar weer kan gebeuren. Gevoelens van somberheid kregen de ruimte en hebben beleggers wereldwijd aangezet tot het verkopen van aandelen.
De publicaties van Jaap van Ginniken over het ontstaan van crashes zijn zeer boeiend en tegelijkertijd erg leerzaam. Vrij vertaald: ‘de topfase is een bepaalde tijdsperiode waarbij nieuwe ervaringen worden opgedaan, en waarbij men open staat om langzaam maar zeker andere denkbeelden en verwachtingspatronen de ruimte te geven en vervolgens te accepteren dat een fikse koersdaling een reële mogelijkheid is’
Jaap van Ginneken schrijft in zijn boek “Brein-bevingen” over het ontstaan van crashes;
– Concrete, levendige en indringende symbolen (woorden en beelden, gebeurtenissen en mensen) een grote rol spelen bij het proces van herdefiniëring van de situatie. – Het feit dat steeds meer anderen onze oorspronkelijke onvrede en onze huidige betrokkenheid lijken te delen ons vergemakkelijkt om ons met een nieuw collectief te identificeren.
De media, evenals columnisten, spelen natuurlijk ook een rol in het versterken van gevoelens zoals vrees en hoop, waardoor beleggers zich met een nieuw collectief kunnen identificeren. De weblog van Het Financieele Dagblad ´Volg de paniek op de beurzen van minuut tot minuut´ is hier een voorbeeld van.
3. Dalende fase
Tijdens de dalende fase treden er verschillende negatieve processen op. Veel belegger zullen bewust gaan nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af. Elke dalende fase heeft zijn eigen karakter en kenmerken.
Kenmerkende voorbeelden zijn: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Interesse neemt af. De oplagecijfers van financiële media (Bijvoorbeeld Het Financieele Dagblad) zal in de dalende fase afnemen. Ook de bezoekersaantallen op financiële websites lopen terug. Beleggingsclubs kunnen waarschijnlijk een ledenverlies tegemoet.
Houd u de oplagecijfers van Het Financieele Dagblad eens in de gaten, of kijk eens naar het aantal pageviews, de rank en het bereik van financiële sites op www.alexa.com . De site www.usmarkets.nl springt er ten opzichte van veel andere sites gunstig uit. Daar waar andere sites op het vijf jarenoverzicht volgens de technische analisten een verkoopsignaal zouden krijgen, zal www.usmarkets.nl een koopadvies krijgen ;-).
Doordat de vraag naar aandelen afneemt zal de risicopremie weer oplopen, zal de beursomzet afnemen, zal de koerswinstverhouding dalen en zal de koers/dividendverhouding eveneens dalen. Ook de interesse van het bedrijfsleven om op zoek te gaan naar overnamekandidaten neemt af.
Winstwaarschuwingen en reorganisaties. Tijdens deze fase zullen winstwaarschuwingen eerst toenemen om vervolgens langzaam maar zeker uit het beeld te verdwijnen. Meestal gaat dit gepaard met ontslagrondes. Ook op effectenafdelingen van banken. Particulieren geven minder orders door. Handelaren hebben minder te doen.
Uitgifte van nieuwe aandelen. Aandelenemissies zullen afnemen omdat men de koers te laag vindt. Tenzij het om een reddingsoperatie gaat. De zittende aandeelhouders zijn in dat geval de dupe vanwege de enorme verwatering van het aandelenkapitaal. Beursintroducties worden afgeblazen of uitgesteld. Wie heeft er nog belangstelling voor aandelen, als menig vermogen in rook is opgegaan?
Bovengenoemde kenmerkende verschijnselen van de dalende fase zijn afhankelijk van de ernst van de situatie. Macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het beleggersentiment, politieke omstandigheden, koerstechnische indicatoren en de ernst van de huizencrisis of de kredietcrisis bepalen hoe groot de invloed van de economische teruggang zal zijn op de beurzen.
De bodemfase zal de fakkel vroeg of laat weer overnemen. De geschiedenis leert ons dat de dalende fase kan variëren van drie maanden tot 36 maanden. U heeft dan weer voldoende mogelijkheden om mooie aandelen te kopen. Bijvoorbeeld aandelen met een hoogdividendrendement.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520 — 438, 18/1/2008): -/- 15,7 procent
Spaarrekening ( www.argenta.nl , 11 maanden — maart 2007 t/m januari 2008): 3,8 procent
Rendementsverschil in het voordeel van sparen: 19,5 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de topfase of al in de dalende fase zitten.
AEX: Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
AMX: Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update (01÷01÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotkoersen december 2007
6. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees ook de disclaimer van us.markets.nl!