
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik week 15
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gestegen van 450,36 naar 470,67
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 781,2
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 3408 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu achtentwintig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 1,3 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 34.
Macro-economisch. De ECB heeft een probleem. Zij staat voor een groot dilemma. Enerzijds groeit de angst voor een verder oplopende inflatie. Anderzijds zal een rentestijging de economische groei kunnen indammen. De ECB heeft geen keus. Tenminste niet als zij zichzelf voor de gek willen houden! Immers de inflatiedoelstelling wordt al maandenlang niet gehaald en de geldhoeveelheid die ook al ver boven de doelstelling uitkomt versterkt de inflatoire ontwikkelingen. Inmiddels is de toename van de geldhoeveelheid sterker dan de toename van de geldhoeveelheid in Amerika gedurende de beginjaren tachtig. Over het algemeen reageert de inflatie met enkele jaren vertraging op de stijging van de geldhoeveelheid. Het is dus dweilen met de kraan open. De rente moet wel verhoogd worden als men de inflatie serieus wil indammen!
Een rentestijging heeft natuurlijk veel gevolgen voor de ontwikkeling van de Euro, voor de ontwikkeling van de huizenprijzen en de beurskoersen. De euro zal waarschijnlijk verder stijgen, terwijl de huizenprijzen en de beurs zullen dalen.
Overigens lijkt de rente op de kapitaalmarktrente al weer behoorlijk op te lopen. Het is nog te vroeg om te stellen dat er een stijgende trend valt waar te nemen, maar al met al is hij al weer met tienden van procenten gestegen.
In de media kunt u vaak lezen dat de markt een renteverlaging verwacht. Wie is die markt eigenlijk? Zijn dat de analisten, de banken of bent u dat? Ik denk dat de ECB zich niet zal laten gijzelen door diezelfde markt. De angst voor koersdalingen is terecht, maar de angst voor een periode met sterk afnemende economische activiteiten zoals tijdens de jaren zeventig als gevolg van een torenhoge inflatie baart misschien nog wel grotere zorgen.
Momenteel worden de stijgende voedselprijzen en de oplopende olieprijs als boosdoener beschouwd voor de stijgende inflatie. Het zal niet eenvoudig zijn om het tij te keren. In de oliesector en in de voedingssector dreigt er een productieschaarste te ontstaan. Naar verwachting zal de voedselvoorziening de komende jaren problematisch blijven. Zie: http://www.dft.nl/nieuws/3827533/_lsquo_Landbouw_wereldwijd_vreselijk_verwaarloosd_rsquo_.html
De toenemende geldhoeveelheid kan de volgende bizarre bubbel creëren, namelijk eentje in grondstoffen, zoals graan en rijst. Dit is een bizarre ontwikkeling omdat als gevolg hiervan miljoenen mensen kunnen verhongeren omdat ze geen voeding kunnen betalen. Stel dat er inderdaad sprake is van een bubbel, dan vult de speculant zijn zakken, komt u maandelijks steeds meer geld te kort waardoor de inflatie stijgt verder en als gevolg van deze ontwikkelingen, zeker als er nog eens misoogsten overheen komen, verdwijnt de afhaalchinees uit het straatbeeld. Misoogsten dreigen er ook dit jaar weer te ontstaan. Zie www.waterland.net (doorklikken naar; — Nederland Waterland; — water en problemen). Op dit moment zijn er problemen in Spanje, Israel en Noord-China).
Conclusie; Ik verwacht dat de ECB op basis van bovenstaande ontwikkelingen geen andere keus heeft dan de rente te verhogen.
Politiek. Wouter Bos vindt dat er meer toezichtregels nodig zijn om de financiële sector gezond te maken. Bij de opening van het nieuwe kantoor van accountantskoepel Nivra zei hij het volgende: ‘Ik heb even genoeg van teveel vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van de financiële sector.’
De banken echter, waarschuwen voor een overreactie van de politiek op de kredietcrisis. Ik denk dat het tij voor de banken aan het keren is. Er lijkt nu een tweespalt te ontstaan tussen de politiek en het bankwezen. Ik vermoed dat de ECB en de AFM een behoorlijke vinger in de pap hebben bij het aanstellen van nieuwe bankbestuurders. Ofwel, als de politiek zich echt zorgen maakt en op dit moment doet ECB dit al, dan kunnen de toezichthouders een nieuwe generatie bankbestuurders in het zadel helpen.
Wouter Bos heeft zich vorig weekend in Washington ook boos gemaakt over het gedrag van het bankwezen omdat het bankwezen waarschuwt voor teveel nieuwe regels. Wouter Bos stelde tevreden vast dat de sector ‘moet leren leven met nieuwe regels.’ Ik denk dat de trend is bepaald en banken terecht zijn bang zijn dat zij hun macht moeten inleveren . Zodra de macht wordt ingeperkt heeft dat natuurlijk negatieve gevolgen voor het speculatieve gedrag van het bankwezen. Wouter bedankt! Hartstikke goed. Het is namelijk in uw voordeel dat het bankwezen wordt gereguleerd.
Zonder ingrijpen van de ECB was de economie al de afgrond ingestort omdat er talloze banken failliet zouden zijn gegaan. Banken hebben de taak om voorzichtig met uw spaargeld om te gaan. Alleen de top van het bankwezen en de aandeelhouders hebben baat bij overnames en het onverantwoord uitlenen van uw spaargeld. Dat is wat er de laatste jaren is gebeurd.
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende bedrijven lager zal uitvallen dan de winst in 2007: — Ahold; — Akzo; — Corporate Express; — ING; — Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — TomTom; ‑Wolters Kluwer; — Bam; — Binck Bank; — Boskalis; — CSM; — Vopak en Wessanen. Het gaat op dit moment om 15 bedrijven uit de AEX en AMX (Bron: Het Financieele Dagblad, 21/04/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; Merrill Lynch ontslaat 4000 medewerkers; — AMD wil 10 procent van het personeelsbestand schrappen; — AT&T schrapt 4.600 arbeidsplaatsen bij nieuwe reorganisatie; — Tyson Foods sluit vleesfabriek in York en schrapt 110 arbeidsplaatsen en Logica schrapt 1300 banen.
Op dit moment hebben verschillende sectoren het moeilijk. Deze zijn; — de autobranche; — het bankwezen en de makelaardij.
Opmerkelijk. Geld verliest (snel) zijn (vertrouwens)waarde. Brittisch Bankers Assocition (BBA) heeft zijn leden in klare taal gewaarschuwd de rentetarieven op de dagelijkse geldmarkt niet te manipuleren. De BBA verdenkt de banken ervan de dagrente bewust te beïnvloeden om hun kosten voor leningen laag te houden (Bron: Het Fincieele Dagblad, 17/04/2008).
Kunt u uw bank nog wel vertrouwen? Eerst spelen banken hoog spel door uw spaargeld te investeren in risicovolle producten terwijl de bankiers zelf enorme bonussen in de wacht slepen. Op dit moment vermoed men in Engeland dat de banken de rentetarieven op de dagelijkse geldmarkt proberen te manipuleren. Tot slot vertrouwen banken elkaar zelf niet meer! Het feit banken elkaar niet meer vertrouwen is opmerkelijk te noemen.
Banken weten natuurlijk als geen ander wat er speelt. ‘Banken willen hun tegenpartijen nog steeds niet langer dan een paar weken geld geven uit angst dat er iets negatiefs door de betreffende tegenpartij bekendgemaakt moet worden (bron: Het Financieele Dagblad, 17/04/2008).’ Als banken elkaar niet eens vertrouwen, hoe moet u weten welke bank wel te vertrouwen is?
Ik hoop niet dat het gezegde opgaat; ‘De waard is zoals hij zijn klanten vertrouwd’.Want dan hebben we pas echt een probleem. Geld bestaat uit de gratie van een (groot) vertrouwen in de mensen achter het systeem.
Als het vertrouwen wegvalt, dan kan goud wel eens terugkomen als wettig betaalmiddel in het Midden-Oosten of Azië. In deze landen is het heel normaal dat consumenten goud gebruiken als appeltje voor de dorst.(zie http://www.volkskrant.nl/economie/article263791.ece ). Goud heeft in deze landen zijn glans nog niet verloren. Sterker, men heeft men zoveel vertrouwen in het goud dat men vanwege de prijsfluctuaties op de goudmarkt bruiloften uitstelt. In feite ligt de infrastructuur voor goud als wettig betaalmiddel bij noodscenario’s al klaar omdat men goud, net als andere voedingsmiddelen, op de hoek bij een betrouwbare winkel kan kopen.
3. Huizenprijzen
Inleiding. In verband met een opmerkelijke media-aandacht voor de prijsontwikkeling van de huizenmarkt zal ik u de komende periode op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen. Als de huizenprijzen gaan dalen, dan zal het consumentenvertrouwen en de economische groei in negatieve zin worden beïnvloed. De beurs zal als gevolg van dalende huizenprijzen op zijn minst stabiliseren maar zelf ga ik ervan uit dat de beurskoersen onder de huidige omstandigheden (versneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizenprijzen zakken (als een baksteen). Of dat laatste gebeurt is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Wel verwacht ik dat de huizenprijzen in zullen dalen.
Betaalbaarheid. Ik zal maandelijks de leencapaciteit bijhouden van een modale éénverdiener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemiddelde eengezinswoning. Op dit moment kan hij maximaal 144.000 euro lenen om een bestaande woning te kopen. De gemiddelde prijs van een gemiddelde eengezinswoning 281.567 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 137.567 euro tekort. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vrijwel onbereikbaar geworden.
De betaalbaarheid van een woning kan via twee routes worden verbeterd, namelijk door een prijsdaling van bestaande koopwoningen en door een verhoging van Cao-lonen. Het zal mij niet verbazen als dit proces minimaal drie jaar in beslag neemt.
Wilt u een huis kopen? Neem dan de tijd en bepaal of er sprake is van een kopersmarkt of een markt voor verkopers. In het eerste geval heeft u meer te vertellen omdat de vraag naar woningen kleiner is dan het aanbod. Wilt u een huis kopen in een wijk waar meerdere huizen te koop staan? Wacht dan eens af, biedt eens wat lager en laat u niet opjagen. Het is niet ondenkbeeldig dat u zomaar 5000 à 10.000 euro kunt besparen.
Actuele ontwikkelingen Nederland. Vorig jaar augustus (net na de kredietcrisis) stonden de huizenprijzen op een top. U betaalde toen 283.423 euro voor een gemiddeld huis. Vervolgens daalde de prijs naar circa 270.441 euro ( december 2007) om daarna weer te stijgen naar 281.567 euro (februari 2008). De prijzen weer gedaald naar 278.016 euro (maart 2008). Technische analisten zullen zeggen dat er een lagere top is neergezet ;-). Persoonlijk laat ik me liever door fundamentele factoren leiden zoals de betaalbaarheid, renteontwikkeling, consumentenvertrouwen en macro-economische ontwikkelingen.
Volgens het Kadaster zijn de huizenprijzen in maart met 2,55 procent gedaald. Dat is veel! Overigens is ook het aantal verkochte huizen gedaald met meer dan 9 procent. Vorige week schreef ik al over de problemen in de makelaardij. Deze problemen zullen alleen maar toenemen. Bovendien zullen banken dit ook merken. Zij zullen minder hypotheken afsluiten. Denkt u ook eens aan de omzet op de woonboulevards?
Elders in de wereld. In Spanje zijn de reële prijzen voor een woning voor het eerst sinds jaren gedaald. In Ierland zijn de prijzen vorige maand met 8,8 procent ingestort. In IJsland ontwikkelt zich hetzelfde gehakketak als in Nederland. De Centrale Bank van IJsland verwacht dat dit jaar de consumptieve bestedingen met 13 procent zullen afnemen en dat de huizenprijzen met 30 procent zal dalen omdat de banken zijn gestopt met het uitgeven van hypotheken. De IJslandse makelaars, hebben net als hier op het rapport van het IMF, verontwaardigd gereageerd.
4. Dalende fase
We zitten in de vierde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
5. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 470): -/- 9,6 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 14 maanden — maart 2007 t/m april 2008): 4,7 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 4,7 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft een rendementsvoordeel ten aanzien van de AEX kunnen realiseren van 14,3 procent
6. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, ASML, DSM, Fortis, Heineken, KPN, ING, Philips, Reed Elsevier, RSDA, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, TomTom, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, Arcadis, BAM, Binck Bank, Crucell, CSM, Heymans, Logica, CMG, Draka,Heijmans, Logica, Imtech, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wavin, Wessanen
Laatste update: 01/04/2008
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!