![](/images/legacy-images/images/Arnoud_04.gif)
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. We zitten nu in de dalende fase.
De koersen worden wereldwijd beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden en de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Recente ontwikkelingen plaats ik in de context van de dalende fase. Natuurlijk is er ook aandacht voor individuele aandelen. Een rendementsberekening laat zien dat u tijdens deze fase beter kunt sparen dan beleggen. Putopties kunnen tijdens deze fase ook een goed beleggingsinstrument zijn.
2. Terugblik 7 juni tot en met 14 juni 2008
De AEX is ten opzichte van mijn vorige column gedaald van 471,23 naar 459,96
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. Tijdens de dalende fase zal de A‑D lijn dalen omdat er meer aandelen verkocht worden dan er worden teruggekocht. Tijdens de topfase in 2007 heb ik de A‑D lijn voor u op nul gezet. Op dit moment staat hij op -/- 915
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX zal na het bereiken van een top tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase weer gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde beursomzet gedaald van 4046 miljoen euro per dag naar 2977 miljoen euro per dag.
Tijdens de dalende fase zullen veel belangrijke indices een dalend verloop van het voortschrijdend gemiddelde laten zien. Er zijn nu tweeëntwintig indices die een dalend verloop laten zien. Deze zijn: Amerika (Dow Jones Industrial, midcapper Russell 1000, 2000, 3000 en de SP500- index); Azië (Australië, Shanghai, Maleisië, Japan, Nieuw Zeeland, Zuid Korea, Singapore, Taiwan); Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); Midden-Oosten (Israël).
Macro-economisch. De rente is ten opzichte van het begin van het jaar met meer dan 10 procent gestegen. Er wordt in de media nog niet zoveel aandacht aan besteed, maar dat komt nog wel. Bijvoorbeeld op het moment dat de ECB de rente verhoogt. In de media zullen de gevolgen van een stijgende rente meer aandacht gaan krijgen omdat de hogere rentekosten behoorlijk doorwerkt op de resultaten van het bedrijfsleven of het besteedbaar inkomen van de consument. Inmiddels nadert De Euribor Rente het hoogste punt sinds zeven jaar en de kapitaalmarktrente staat op het hoogste punt van dit jaar.
Beleggersbank Alex heeft de gevolgen van de stijgende rente voor hun branche op tijd ingezien en heeft haar horizon verruimd. Ze heeft de jacht geopend op spaarders. Recentelijk heeft Alex de rente verhoogd naar 4 procent. Zie http://www.fd.nl/csFdArtikelen/BTN-BPO/y2008/m05/d21/BTN-BPO5120532?t=BinkBank_Alex_verhoogt_spaarrente_naar_4_0_ Een rentestijging van bijvoorbeeld de Euribor werkt ook door op de hypotheekrente. De hypotheekrente is al meerdere keren verhoogd. Huizenbezitters zullen langzaam maar zeker de negatieve gevolgen ondervinden. Bijvoorbeeld doordat maandlasten hoger worden of doordat er een lager maximaal hypotheekbedrag geleend mag worden bij het kopen van een andere woning. De loonontwikkeling houdt maar de inflatie maar net bij, dus van de loonontwikkeling kunnen starters niet al te veel heil van verwachten.
Sentiment. Tijdens de dalende fase ervaren beleggers dat het beleggen in aandelen risico’s met zich meebrengt. Daarom zal de risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl) langzaam maar zeker toenemen. Tijdens de topfase (2007) heeft de risicopremie op -/- 2 procent gestaan. Op dit moment staat de risicopremie op -/- 0,9 procent.
Ook de koers/dividendverhouding daalt. Tijdens de dalende fase willen beleggers meer dividend ontvangen voor elke euro die zij in aandelen beleggen. Tijdens de topfase (2007) heeft de koers/dividendverhouding op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 30.
Bedrijfseconomisch. Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor 16 bedrijven uit de AEX en de AMX dit jaar lager zal uitvallen dan de winst per aandeel over 2007: — Aegon; — Ahold; — Akzo; — Corporate Express; — ING; — Philips; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; — TomTom; ‑Wolters Kluwer;- ASMI; — Bam; — Binck Bank; — CSM; — Wavin en Wessanen. Het gaat op dit moment om 15 bedrijven uit de AEX en AMX (Bron: Het Financieele Dagblad, 10/05/2008).
Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. Sinds mijn vorige column hebben de volgende bedrijven een reorganisatie aangekondigd; Philips saneert enkele honderden banen.
Op dit moment hebben verschillende sectoren of branches het moeilijk. Deze zijn; — melkveehouderij; — transportsector;- apothekers; — papiersector — de autobranche;- het bankwezen; — de makelaardij; — horecapersoneel; — glastuinbouw en de branche voor schoonmakers.
Nu de beursomzetten al bijna een jaar dalen, zullen de winsten van ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de effectenbranche, zoals BinckBank en Van der Moolen, onder druk komen te staan. Analisten hebben de winst per aandeel voor BinckBank al verlaagd van 0,98 cent per aandeel naar 0,88 cent per aandeel. Terwijl de beursomzetten ten opzichte van het hoogtepunt met ruim 25 procent zijn gedaald, is de koers van het aandeel BinckBank met bijna 40 procent gedaald. Als gevolg van de dalende beursomzetten wordt het inkomen van deze bedrijven direct aangetast. Ik heb de indruk dat de reclameactiviteiten van bedrijven die in deze branche werkzaam zijn de laatste tijd groeit. We zien steeds vaker reclamespotjes op de televisie. Het is roeien tegen de stroom in. Terwijl beleggers zich van de beurs afkeren, spenderen deze bedrijven veel geld aan reclamecampagnes die ten koste gaat van de winstontwikkeling. Is dat slim of is er sprake van een overlevingsstrategie?
Opmerkelijk. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft onderzocht hoeveel geld nodig is om achter de hand te hebben voor het vervangen van inventaris en onderhoud van de woning of de auto. In het onderzoek ‘Achter de hand’ komt het Nibud met richtbedragen. Op www.nibud.nl/bufferberekenaar kunnen consumenten met behulp van de ‘BufferBerekenaar’ zelf uitrekenen hoeveel geld in hun specifieke geval wenselijk is om achter de hand te hebben.
De bufferberekenaar is een goed initiatief omdat veel consumenten met een inkomen tot twee keer modaal al in 2005 moesten bezuinigen op hun uitgaven om rond te komen. Uit het toenmalig onderzoek van het Amsterdamse onderzoeksbureau Motivaction bleek dat de helft van de gezinnen geen financiële reserves heeft om de gestegen kosten op te vangen, vier op de tien gezinnen geen geld heeft om leuke dingen te doen, driekwart van de ondervraagden worstelt met zijn vaste lasten. Zie: http://64.233.183.104/search?q=cache:i8VpULcgRHsJ:www.planet.nl/planet/show/id%3D67782/contentid%3D549389/sc%3D87c82e+spaargeld+gezin+nibud&hl=nl&ct=clnk&cd=21&gl=nl&lr=lang_nl
Gezien de gestegen kosten voor energie, voeding, gemeentelijke belastingen, de kosten voor gezondheid en de gestegen rente zal de situatie ten opzichte van 2005 eerder zijn verslechterd dan zijn verbeterd. Weet u of u voldoende reserve heeft opgebouwd? De bufferberekenaar u helpen om de juiste keuzes te maken. Voordat u het weet loopt u met uw financiën vast omdat u in de loop der jaren te weinig heeft gespaard om uw inventaris te kunnen vervangen. Ook kunnen de recente koersverliezen uw reservekapitaal hebben aangetast. De financiële positie van huishoudens wordt door de feitelijke ontwikkelingen, zoals de uitkomst van het genoemde onderzoek, pijnlijk zichtbaar op de beurs. Zoals gezegd nemen de beursomzetten af. Inmiddels dalen ook de winkelverkopen.
Beleggen wordt blijkbaar voor velen een onbetaalbaar luxeproduct. We zitten niet voor niets in de dalende fase van de beurscyclus. Ik vermoed dat het beleggen in aandelen pas interessant wordt zodra er structurele veranderingen hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de koopkrachtontwikkeling of omdat de koersen zover zijn gedaald dat er weer sprake is van een gezonde risicopremie. Zover is het nog lang niet. Ik ga er dan ook vanuit dat de dalende fase nog niet voorbij is. Bovendien bevordert de concurrentie op de spaarmarkt ook een proces van de uitstroom op de markt van beleggingsfondsen richting een internetspaarrekening of een depositorekening.
3. Huizenprijzen.
Inleiding. In verband met een opmerkelijke media-aandacht voor de prijsontwikkeling van de huizenmarkt zal ik u de komende periode op de hoogte houden van de meest actuele ontwikkelingen. Als de huizenprijzen gaan dalen, dan zal het consumentenvertrouwen en de economische groei in negatieve zin worden beïnvloed. De beurs zal als gevolg van dalende huizenprijzen op zijn minst stabiliseren maar zelf ga ik ervan uit dat de beurskoersen onder de huidige omstandigheden (versneld) zullen dalen zodra blijkt dat de huizenprijzen zakken (als een baksteen). Of dat laatste gebeurt is natuurlijk niet op voorhand te zeggen. Ik verwacht dat de huizenprijzen zullen dalen.
Betaalbaarheid. Ik zal maandelijks de leencapaciteit bijhouden van een modale éénverdiener met een salaris van 30.975 (2008) à 35 jaar die op zoek is naar een gemiddelde eengezinswoning. Op dit moment kan hij maximaal 144.000 euro lenen om een bestaande woning te kopen. De gemiddelde prijs van een gemiddelde eengezinswoning € 279.842 bedraagt euro. Oftewel, hij komt 135.842 euro tekort. Voor starters, alleenstaanden en mensen met een lager dan modaal inkomen zijn huizen vrijwel onbereikbaar geworden.
De betaalbaarheid van een woning kan via twee routes worden verbeterd, namelijk door een prijsdaling van bestaande koopwoningen, een renteverlaging en door een verhoging van Cao-lonen. Het zal mij niet verbazen als dit proces minimaal drie jaar in beslag neemt. Ten opzichte van vorige maand is de betaalbaarheid iets verslechterd.
Actuele ontwikkelingen Nederland. De huizenprijzen zijn ten opzichte van het hoogtepunt in augustus 2008 gedaald van 283.423 euro naar 279.843 euro. Deze daling wordt onder andere veroorzaakt door de stijgende hypotheekrente. De Euribor rente geeft een indicatie over toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de hypotheekrente. De Euribor rente is ten opzichte van mijn vorige column gestegen van 5,41 % naar 5,43 %
Vanwege de daling van het aantal verkochte woningen met dertig procent is het Kadaster genoodzaakt om de kosten te verhogen van producten die niet kostendekkend zijn. Zie; http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_17924.z24 . Een daling van dertig procent kan niet zonder gevolgen blijven voor de makelaardij, woningboulevards en voor de financiële sector. Hun omzetten nemen drastisch af, waardoor eveneens de winstontwikkeling onder druk komt te staan. Helaas, is het wachten tot de eerste faillissementen of ontslagrondes.
4. Dalende fase.
We zitten in de vijfde maand. Tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen tijdens deze fase bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook daadwerkelijk af. U kunt dit proces volgen met behulp van de beursomzet en de AD-lijn.
Macro-economische cijfers en bedrijfseconomische cijfers zullen verslechteren. Deze ontwikkeling beïnvloed het beurssentiment in negatieve zin. Ook psychologische factoren beïnvloeden het gedrag van beleggers en bestuurders. Hierdoor droogt het aantal beursintroducties op. Eveneens het aantal wilde bedrijfsovernames. Ook neemt de spaarzin weer toe.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
5. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. Ik zal wekelijks voor u een rendementsvergelijking maken van de koersontwikkeling van de AEX, een spaarrekening en het beleggen volgens de principes van de beurscyclus.
Een stand van 520 (560−480) voor de AEX neem ik als referentiepunt voor de koers die tijdens de topfase (2007) is bereikt. Hierbij is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
1. AEX (520 — 459): -/- 11,7 procent
2. Spaarrekening ( www.argenta.nl , 15 maanden — maart 2007 t/m juni 2008): 5,3 procent
3. Beleggen volgens de principes van de beurscyclus: 5,3 procent
Uit bovenstaand rekenvoorbeeld ziet u dat het erg zinvol kan zijn om rekening te houden met de beurscyclus. U heeft ten aanzien van de AEX een rendementsvoordeel kunnen realiseren van 17 procent
6. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): — Aegon; — Ahold; — Akzo; — ASML; — Corio; — DSM; — Fortis; — Heineken; — ING; — Philips; — KPN; — Randstad; — Reed Elsevier; — Royal Dutch; SBM-Offshore; — TNT; — TomTom; — Unilever; — Unibal-Rodamco; — Wolters Kluwer;
Aandelen AMX (dalende fase): Aalberts; — Arcadis; — ASMI;- Bam; — Binck Bank; Crucell; — CSM; — Draka; — Heijmans; — Imtech; — Lociga;- Nutreco — OCE; — Ordina; SNS;- USG People;- Wavin; ‑Wereldhave
Aandelen met een verwaarloosbare beursomzet (dalende fase): Kon. Brill; — Holland Colours; — Gouda Vuurvast.
Laatste update: 01/06/2008
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!