We staan nog steeds aan het begin van de dalende fase. U heeft ongetwijfeld al het negatieve nieuws van deze week tot u genomen. Het is teveel om op te noemen. De kredietcrisis bleek aanvankelijk een crisis te zijn die achter de coulissen plaatsvond. De gewone belegger merkte er aan het begin van deze kredietcrisis niet zoveel van. Op dit moment vindt er een opeenstapeling plaats van tastbare problemen. De reële economie wordt geconfronteerd met bijvoorbeeld: winstwaarschuwingen, dalend consumentenvertrouwen en oplopende inflatie. Zelfs Bernanke is een somber man. Geen belegger kan er meer omheen. U merkt het zelf. De koersen dalen. Beleggers die beleggen volgens de principes van de beurscyclus hebben ten opzichte van de AEX een rendementsvoordeel kunnen behalen van 18,3 procent.
1. Inleiding
In deze column staat de beurscyclus centraal. De beurs kent een cyclus van opeenvolgende fasen, namelijk: een opgaande fase, een topfase, een dalende fase en een bodemfase. De overgang van de ene fase naar de andere fase wordt beïnvloed door: koerstechnische factoren, het sentiment, macro-economische factoren, bedrijfseconomische factoren, opmerkelijkheden, de opkomst of juist het wegebben van een crisis.
Bovengenoemde factoren komen wekelijks aan bod. Recente ontwikkelingen worden in de context van de actuele beursfase geplaatst. Er is eveneens aandacht voor het cyclusverloop van individuele aandelen. Er wordt een rendementsberekening gemaakt waarbij het beleggingsresultaat van onze voorbeeldstrategie ‘Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus’ wordt vergeleken met het rendement van de AEX en van een spaarrekening.
2. Terugblik week 9
De AEX is deze week gedaald van 451,63 naar 446,53
Koerstechnisch. De Advance-decline lijn geeft het verschil aan tussen het aantal fondsen dat stijgt en het aantal fondsen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de website van www.tostrams.nl volgen. De Advance Decline lijn is ten opzichte van vorige maand gestegen, maar ten opzichte van 12 maanden geleden gedaald.
De gemiddelde beursomzet voor de aandelen uit de AEX is ten opzichte van het begin van de stijgende fase (mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag tijdens gedurende de laatste topfase (zomer 2007). Het is een normaal verschijnsel dat de beursomzet vanaf de bodemfase of vanaf het begin van de stijgende fase langzaam maar zeker toeneemt totdat er een hoogtepunt wordt bereikt. Tijdens de topfase of aan het begin van de dalende fase zal de beursomzet weer afnemen. Het is dan ook volstrekt logisch dat de gemiddelde beursomzet ten opzichte van het hoogtepunt is afgenomen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde omzet 3648 miljoen euro per dag.
Het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de AEX daalt. Volgens de methodiek van de technische analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslagpunt bereikt. U kunt het langlopend voortschrijdende gemiddelde www.yahoo.com volgen. Op dit moment daalt het langlopend voortschrijdende gemiddelde van de volgende indices: — Amerika (Dow Jones Composite Index , Dow Jones Industrial, Dow Transport, Dow Jones Utility Index, midcapper Russell 1000, 2000, 3000, Argentinië, Canada, Mexico en de SP500- index); — Azië (Australië, Japan, Nieuw Zeeland, Singapore,Taiwan); — Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Italië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland); — Midden-Oosten (Israël) Het lijstje is uitgegroeid tot 28 indices.
Sentiment. De risicopremie (dividendrendement -/- rente op een spaarrekening van bijvoorbeeld www.argenta.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,1 procent.
De koers/dividendverhouding zegt iets over het sentiment. Beleggers zijn bij een hoge koers/dividendverhouding optimistisch gestemd en bij een lage koers/dividendverhouding somber gestemd. De koers/dividendverhouding heeft in de maanden februari 2007 en april 2007 op 50 gestaan. Inmiddels is de koers/dividendverhouding gedaald naar 34.
Macro-economisch. In Nederland is volgens het CBS (www.cbs.nl het consumentenvertrouwen is gedaald naar – 10. Ook daalde het producentenvertrouwen van 9,5 naar 8,5. Langzaam maar zeker beginnen consumenten negatiever te denken over de aankoop van dure artikelen zoals meubels of een auto. De terughoudendheid over de aanschaf van luxeartikelen is volgens mij mede te verklaren door de berichtgeving over reorganisaties en de negatieve vooruitzichten in Amerika. De plannen om het ontslagrecht te veranderen kunnen knagen aan het gevoel van baanzekerheid.
In Amerika neemt het aantal verkochte huizen nog steeds af. Op de beurs vindt men dit blijkbaar een positieve ontwikkeling omdat de koersen na de bekendmaking van deze cijfers weer omhoog vlogen, zoals dit ook nogal eens gebeurt na de bekendmaking van één of ander plan. Spant men het paard niet achter de wagen? Het rentewapen wordt ingezet om de economie te stimuleren. Daar kun je toch niet blij mee zijn? Is het niet beter dat de economie eens lekker uitziekt?
Schijnbaar vergeten veel beleggers dat het aantal faillissementen toe kan nemen, het dividend wordt verlaagd, de werkloosheid kan toenemen, de consumenten minder gaan besteden ook al omdat ze toch last krijgen van de dure benzineprijzen. Op grond van deze gegevens is het veel normaler dat de koersen dalen, zoals dit ook aan het einde van deze week gebeurde.
Komt er eigenlijk wel wat terecht van de plannen om de Amerikaanse huizenbezitters te helpen? Vooralsnog lijkt dat er niet op. Dit kan één van de redenen zijn dat het consumentenvertrouwen een 5‑jaars dieptepunt heeft bereikt. Het gaat steeds slechter op de Amerikaanse huizenmarkt. Zo boekt Home Depot een 27 procent lagere winst over het vierde kwartaal van 2007.
Kees de Kort neemt een zorgelijke ontwikkeling waar. Hij vindt het ongeloofwaardig dat kredietbeoordelaars de kredietstatus blijven handhaven van bedrijven die miljarden verliezen en zelfs gered moeten worden met een kapitaalinjectie. Deze bedrijven staan er toch beduidend slechter voor dan bijvoorbeeld de Rabobank en de Nederlandse overheid die ook een tripple A‑status hebben.
Volgens Kees de Kort weet de markt nu niet meer waar ze aan toe is en zal waarschijnlijk uit zekerheidsoverwegingen voor lagere prijzen kiezen als zij zelf bedrijven moeten gaan waarderen. Dit kan tot gevolg hebben dat de boekverliezen in het bankwezen verder kunnen toenemen. Zie www.afscapital.nl (26÷02÷2008) of www.bnr.nl (26÷08÷2008).
Nout Wellink, de president van de Nederlandsche bank, hekelde op 30 januari j.l al de rol die de kredietbemiddelaars zoals Standard & Poor’s en Moody’s spelen in de huidige kredietcrisis. ‘Volgens Wellink is er sprake van “belangenverstrengeling”. De centrale bankier vindt dat financiële instellingen te sterk afhankelijk zijn van de door deze bureaus afgegeven beoordeling. Kredietbeoordelaars worden betaald door de financiële instellingen die ze onder de loep nemen. (www.nrc.nl , 30/01/2008).
Blijkbaar kan de markt ook niet met deze (onbeholpen) situatie leven. Het Financieele Dagblad schrijft hierover; ’ Een slechte lening verandert volgens Larkin door een rooskleurig stempeltje niet ineens in een goede. Het handhaven van de ratings is naar zijn idee voornamelijk ingegeven door politieke motieven. ‘Het wankele evenwicht mag kennelijk niet worden verstoord. Al is het natuurlijk een kwestie van tijd voor de ellende zich in volle omvang zal openbaren (Het Financieele Dagblad, 29/02/2008).’
Bedrijfseconomisch. Reorganisaties, faillissementen en ontslagrondes zullen tijdens de top- en dalende fase in eerste instantie toenemen. Gelukkig zullen dit soort berichten tijdens de bodem- en stijgende fase weer langzaam uit het beeld verdwijnen. De afgelopen week hebben de volgende bedrijven maatregelen aangekondigd: — Reed Elsevier schrapt in het personeelsbestand; — Postbank heeft het voornemen om 500 banen te schrappen, Siemens wil 7000 banen schrappen; — Henkel schrapt 3000 banen
Analisten verwachten dat de winst per aandeel in 2008 voor de volgende zeven bedrijven uit de AEX en van de AMX lager zal uitvallen dan de winst in 2007: Corporate Express; ING;- Philips; Reed Elsevier; — Royal Dutch; SBM Offshore en TomTom (Bron: Het Financieele Dagblad, 25/02/2008).
Opmerkelijk. In het maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie verscheen onlangs een artikel ‘De beïnvloedbaarheid van beleggers’. Een van de auteurs is Arvid Hoffman. Als slotconclusie beveelt hij de oprichting van een ‘investor academy’ aan, omdat er volgens hem een niet te verwaarlozen groep beleggers is die erg veel waarde hecht aan de mening van andere beleggers. Een gevolg hiervan is dat markten waarop veel sociale beleggers actief zijn, veel meer in beweging zijn (bron — vrij vertaald -, Het Financieele Dagblad, Boven de markt, 21/02/2008).
Zijn laatste conclusie heeft u de afgelopen weken zelf kunnen waarnemen. De AEX sprong op en neer! Het past in het beeld van de beginperiode van de dalende fase. Veel beleggers hebben nog steeds de hoop dat het goed komt. Zij twijfelen tussen uitstappen en instappen. Twijfel alom.
U kunt uw eigen leerproces ook zelf ter hand nemen. Een leerproces bestaat uit vier fasen, namelijk; doen;- theorie;- reflectie; — experimenteren. De volgorde is niet zo belangrijk. Als ze alle vier maar aan bod komen. Ook uw gedachten zijn van belang. Heeft u een eigen mening over de markt? Per slot van rekening zult u voor een beleggingsstrategie moeten kiezen die past in de context van de beurscyclus en aansluit op uw eigen behoeften en prioriteiten.
3. Dalende fase
We zitten in de tweede maand van de dalende fase. Ook tijdens deze fase zullen er ongetwijfeld weken zijn waarbij de koersen een fors herstel laten zien. De lengte van de dalende fase varieert van 3 maanden tot 36 maanden.
Verschillende beleggers zullen bewust nadenken over het feit of ze zullen stoppen met hun beleggingsactiviteiten. Sommigen haken ook werkelijk af.
Koerstechnische gegevens, macro-economische cijfers, bedrijfseconomische cijfers, het sentiment en bijvoorbeeld de ernst van de huidige kredietcrisis bepalen hoe ingrijpend het beursklimaat in negatieve zin wordt beïnvloed.
Tijdens de dalende fase kunt u letten op kenmerkende verschijnselen: afnemende interesse, winstwaarschuwingen en reorganisaties, uitgifte van nieuwe aandelen stokt, neerwaartse bijstelling van de winst per aandeel, dalende beursomzetten en een grotere belangstelling voor het thema sparen.
Tijdens deze fase kunt u het beste sparen. Wilt u toch speculeren? Dan kunt u met bijvoorbeeld putopties werken. Houdt u er wel rekening mee dat opties een zeer speculatief karakter hebben. Velen hebben daarmee geld verloren.
4. Sparen of beleggen.
Tijdens de top- en de dalende fase is sparen lucratiever dan beleggen. We zullen wekelijks een rendementsberekening maken van de koersontwikkeling van de AEX ten opzichte van een spaarrekening. De gemiddelde prijs (560−480 = 520) van de topfase wordt als uitgangspunt genomen. Er is geen rekening gehouden met het dividendrendement of transactiekosten.
Rendement:
Aandelen (520 – 446): 14,2 %
Spaarrekening ( www.argenta.nll, 12 maanden — maart 2007 t/m februari 2008): 4,1 procent
Beleggers die volgens de principes van de beurscyclus hebben belegd zijn op tijd uitgestapt. Zij hebben ten opzichte van de AEX een positief rendementsverschil gerealiseerd van 18,3 procent.
5. Cyclusverloop van individuele aandelen
Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aandelen die volgens mijn bevindingen in de dalende fase zitten. Volgens de theorie van de beurscyclus zullen de koersen van deze aandelen aan het einde van de dalende fase lager staan ten opzichte van de koers die zij aan het begin van deze fase hadden. Op deze website worden de actuele koersen van verschillende aandelen automatisch bijgewerkt.
Aandelen AEX (dalende fase): Akzo, Aegon, Corporate Express, DSM, Fortis, ING, Reed Elsevier, TNT, SBM offshore, Rodamco Europe, Wolters Kluwer
Aandelen AMX (dalende fase) : Aalberts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Crucell, CSM, Heymans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutreco, Oce, Ordina, SNS, USG People, Vopak, Wereldhave, Wessanen
Update: 01/02/2008
6. Reacties. Heeft u gereageerd op bovenstaande column? Ik zal proberen om een reactie te geven. Helaas kan ik niet garanderen dat dit ook altijd zal lukken. Zeker niet als er steeds vaker wordt gereageerd. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft.
@ Turbo Britt. Je vraag is vergelijkbaar met de vraag die je op 15⁄2 hebt gesteld. Deze heb ik beantwoord. Mijn reactie kun je lezen op dezelfde datum. Of mis ik iets? Heb je vragen? Dan lees ik dit wel. Goed weekend.
7. Disclaimer.
Deze column heeft uitsluitend educatieve doeleinden. Niets van de tekst is op te vatten als een concreet beleggingsadvies. Overleg altijd met een professionele beleggingsadviseur van uw bank voordat u enige actie onderneemt. U bent verantwoordelijk voor uw eigen beleggingsbeslissingen. Advies: lees de disclaimer!